Форум Рідного Міста

Львівська політехніка святкує своє 160-ти річчя

Роман Голощук - 5-5-2005 у 11:23

5 — 7 травня 2005 року Національний університет „Львівська політехніка” відзначатиме 160-річний ювілей – повідомила прес-служба „Львівської політехніки”.

У програмі святкування — Міжнародна конференція ректорів технічних університетів України та Польщі на тему Болонського процесу, Урочиста академія в Оперному театрі, відкриття фестивалю студентської аматорської творчості „Весна Політехніки“ тощо.

Сьогодні в Політехніці навчається близько 23 тисяч студентів і курсантів. Підготовка фахівців проводиться за 41 бакалаврським напрямом та 99 спеціальностями, з них 80 — магістерського рівня. Навчальний процес забезпечує професорсько-викладацький склад чисельністю понад 1600 осіб, серед яких 178 докторів наук, професорів та 1070 кандидатів наук, доцентів.

За результатами інтеґрованого рейтингу вищих шкіл України, який проводиться щорічно Міжнародною кадровою академією на підставі оцінок експертів і молоді, Львівська політехніка входить до десятки найкращих навчальних закладів вищої освіти України і займає почесне друге місце серед технічних вишів.

Національний університет „Львівська політехніка“ заснований 1844 року як Технічна академія у Львові. У 1877 році академію реформували у Вищу політехнічну школу, в 1921 році перейменували на Львівську політехніку, в 1939-му — на Львівський політехнічний інститут, в 1993-му — на Державний університет „Львівська політехніка“. У 2000 році Університет отримав звання національного.

Джерело: Щоденний Львів

сумна - 5-5-2005 у 19:26

Роки навчання у "Львівській політехніці" залишили найкращі спогади.
Політехніка завжди вважалася найдемократичнішим львівським вузом. Тут могли здобути вищу освіту люди, для яких через "неблагонадійність" інші вузи були недоступні. Особливо вільний дух панував на архітектурному факультеті.

сумна - 15-6-2005 у 18:21

Щиро вітаю рідний вуз із здобуттям 5-го місця у всеукраїнському рейтингу!

Перша п’ятірка рейтингу з-поміж 383-х навчальних закладів виглядає так:
1. Київський університет ім.Т.Шеченка
2. Києво-Могилянська академія
3. Київська політехніка
4. Львівський університет ім.І.Франка
5. Львівська політехніка.

Інформацію подав 5-й канал, опитування проводили серед молоді та експертів

Сергій Бєляєв - 16-6-2005 у 10:04

Цікаво, за якими критеріями відбирали, якщо "Політехніка" опинилася нижче майже розваленого ЛНУ.

Андрій Пелещишин - 16-6-2005 у 10:21

Цитата:
Цікаво, за якими критеріями відбирали


По назві напевно. :)

Мені здається що порівняння вузів в такому контекті є невдалою ідеєю. Можна порівнювати рівень підготовки фахівців по кожному напряму окремо. У кожного вузу свій набір спеціальностей, і в кожному вузі є слабкіші і сильніші спеціальності.

Dmy - 16-6-2005 у 13:23

"Цікаво, за якими критеріями відбирали
"По назві напевно"
Та ніяких там крітерії не було - читайте уважно:
"Інформацію подав 5-й канал, опитування проводили серед молоді та експертів"

Тобто спитали старого експерта чи молодого невігласа: хто? Він і сказав, хто. І весь рейтинг.

Але цікава сама по собі реакція на результат. Ніхто не переймається: "А де в списку південні, приміром, одеські університети, де східні, приміром, харківські?" Я щось не чув, щоб у Харкові було занедбано вищу освіту.
Невдоволення відчувається лише стосовно: "чому так низкьо?", а головне: "чому нижче за ЛНУ" (сусіди по сходовому майданчику).
У мене в контексті такого розподілу місць, скоріше виникає питання про виборку респондентів, у першу чергу - її географію.

А, до речі, чому ЛНУ майже розвалений? Я там був у жовтні - начебто стоїть.

сумна - 16-6-2005 у 13:30

Інформація є і на сайті 5-го каналу

Роман Голощук - 16-6-2005 у 21:44

А можливо завдяки такому "престижному" місцю у всеукраїнському рейтингу викладачам "Політехніки" зарплати підвищать?
Я не проти ;)