Форум Рідного Міста

Що таке "формування дерев"?

JumpingRat - 6-5-2005 у 19:40

Пару останніх років мав приємну можливість вдома тішитись подвір'ям із високими деревами, що забезпечували затінком майданчик між будинками і фільтрували пилюку з повітря. Сьогодні, повертаючись додому з роботи, побачив отаку картину:

http://213.130.28.16/~jr/images/DSCF6060~.jpg

Адміністрація ЖКП показала папірець від Управління екології міста з вказівкою "провести обрізання старих гілок і формовку дерев". Хтось може пояснити, "формовка дерев" - це що, новітній евфемізм для перетворення на пеньки, чи що воно є? Ну гаразд, тополі з такого стану ще може так-сяк проростуть, а що з вербою? А з кленом під нашими вікнами, що його жеківські горе-екологі вже теж примірювалися "сформувати"?

сумна - 7-5-2005 у 09:09

Маю на роботі перед вікнами отакі "сформовані" дерева. Боляче було дивитися на ці цурпалки. І хоча зараз вони зеленіють, все-одно виглядають інвалідами.
Не знаю, навіщо таке роблять. Інша справа, коли гілки сягають електричних дротів. Або коли дерево настільки старе, що загрожує впасти.
Чомусь вже 2 роки ніхто не переймається рятуванням каштанів, які пожирає якась завезена попелиця. Кажуть, треба багато коштів.

Captivitas - 7-5-2005 у 10:35

Вже не один рік таке "формування" роблять цілими вулицями. Переважно якщо багато тополь.

Aleksandra Fink-Finowicka - 7-5-2005 у 12:51

:( Цім деревам зараз - тилькі померати. Бачила вже такі "формування" ці дерева, на жаль, до наступного року живимі не залишятся.

JumpingRat - 10-5-2005 у 10:49

Так, ніхто б напевно не заперечував проти нормального догляду за деревами, з формуванням крони і видаленням небезпечних гілок. Але такі операції треба проводити вчасно - аж ніяк не в травні, і зі знанням справи. А так - Управління екології звітує, що вказівка видана, ЖЕКі - що розпорядження виконано, результат - ...
На нашому подвір'ї "сформували" дві тополі (абсолютно не аварійні), стару вербу (достатньо було б вкоротити пару гілок) і бралися до клена і липи - аж дружина вибігла і змалювала їм їх неприємне майбутнє, в разі як не припинять вбивати дерева. По дорозі потрощили скинутими обрізками невисоке деревце аличі, висаджене кимось із мешканців.

Влодко - 10-5-2005 у 16:04

2JumpingRat:
тополі не формувати треба, а різати під корінь, не місце їм біля житла!(через пух)
А відносно нашого ставлення до дерев в місті - воно варварське! Хоча б згадати унікальну грабову алею в Стрийському парку, на старих фото це дійсно витвір мистецтва, а зараз - ліс з пляшками на землі!
Львів задихнеться а всім буде побарабану!

Олексій Мачехін - 10-5-2005 у 22:25

Ну тополі не тільки вичухаються, а ще й за три-чотири роки знову пух пускати почнуть.
Верба теж чудово переживає подібні речі (власне, доля її така - тисячі років верби щороку так кронували на лозу), як і клен - дерева омолоджуються, швидко пускають нові гілки, які через п`ять років виглядають цілком пристойно, бо розвинена коренева система здатна забеспечити їх розвиток. Якщо комусь цікаво, я спробую порити в фотоархівах - в Угорщині сфотографував дерево, на якому хоча і видно поперечний шрам, але вигляд воно має молодого. Таких колись зрізаних дерев була там ціла затишна вулиця, бо дерева мали низьку розкішну крону.
Про липу не знаю.
Вам би аби тільки побурчати. В Києві така хвиля почалася років 6-8 тому. На більшості кронованих вулиць вже не видно наслідків.
Взагалі давно переконався - щоб мати собі такий як хочеш затишний садочок і дитячий майданчик у дворі, треба мати власний двір власного будинку і відповідати за нього самостійно, кронувати самостійно, облаштовувати власноруч. Бо інакше з`явиться або зацікавлена або "відповідальна" людина, яка переінакшить звичний вигляд з вікна або новим смітником, або автостоянкою, або яткою з пивом, або бензопилою.
Допоки ти мешканець міста, за твій двір відповідають комунальники. Не подобається - квартиру можна легко поміняти на хату.

JumpingRat - 20-5-2005 у 21:08

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Олексій
власне, доля її така - тисячі років верби щороку так кронували на лозу


Як - "так"? Під самий стовбур?

Цитата:
як і клен - дерева омолоджуються, швидко пускають нові гілки, які через п`ять років виглядають цілком пристойно,


Авжеж, а ці 5 років - ковтатимемо пилюку, що в іншому випадку фільтрується кроною.

Цитата:
бо розвинена коренева система здатна забеспечити їх розвиток.


А від грунту нічого не залежить?

Цитата:
Вам би аби тільки побурчати.


Не зрозумів.

Цитата:
Допоки ти мешканець міста, за твій двір відповідають комунальники.


А що, комунальні підприємства - це така собі самодостатня субстанція, що існує виключно на власну користь? А фінансується з доробку мешканців міста?

Цитата:
Не подобається - квартиру можна легко поміняти на хату.


Хату - де? В місті? :o

Tempika - 20-5-2005 у 21:23

...у нас сусідка знизу, після того, як зацеглювала і розбудувала свій
балкон, почала жалітися, що їй мало світла, і повирубувала всі дерева на
прибудинковій ділянці... а там і липа росла, і ще дерева :-((( ми тут
просто плакали від того, що у нас перед вікнами як вирваний зуб тепер...
не знаємо, чи маємо право скаржитися і куди... це просто варварство, все
повирубували під корінь :-(

Олексій Мачехін - 21-5-2005 у 19:31

>Як - "так"? Під самий стовбур?

Звісно, під самий стовбур - бракувало ще за лозою по гілках мавпою стрибати ;) Виглядає така верба доволі своєрідно: товстий - у кілька обхватів - стовбур метри 2 заввишки, а з його верхывки росте вгору лоза, яку щороку-що два роки зрізають в залежності від застосування.

>Авжеж, а ці 5 років - ковтатимемо пилюку, що в іншому випадку фільтрується кроною.

Чесно кажучи мені важко уявити механізм фільтрації пилу деревом. Хіба що крона затримує вітер, який цей пил здіймає. Але може й таке, мабуть, бути. Врешті, якщо крона підніметься надто високо, то до пилу на рівні людського, а тим більш дитячого, носу вона жодного стосунку не матиме.

>А від грунту нічого не залежить?

Ну якщо грунт був здатний забезпечити некроноване дерево, то кроноване і поготів. Якесь незрозуміле питання.

>Не зрозумів.

А що тут розуміти? Ви чомусь шукаєте негатив. А коли виявляється що негатимву насправді мало, то вже і верби ніби не так кронували і грунт може щось не зможе :o. Я особисто проблеми в кронації не бачу взагалі - нормальна практика. Тільки коли доглядаєш свій сад, то кронуєш безперервно і дерева виглядають краще. А коли то роблять комунальники, то раз на 10-15 років.

>А що, комунальні підприємства - це така собі самодостатня субстанція, що існує виключно на власну користь? А фінансується з доробку мешканців міста?

Комунальні підприємства мають свої обов`язки. Я не в курсі чи входить в обов`язки ЖЕКу озеленення дворів, а от забезпечення нормального освідлення осель входить (пан Bis може вам навіть нормативи згадати) і якщо один мешканець поскаржиться на темряву в хаті, то ЖЕК змусить кронувати або взагалі зняти дерево, бо існують певні норми освітлення. Щоправда існують і норми озеленіння, але в межах міста а не в межах двору. Для цього є парки.

>Хату - де? В місті?

Можна і за містом. На ті гроші, які можна виручити від квартири, можна купити хату і машину :rolleyes: Врешті в Києві, наприклад, у власних садибах живе 100 000 мешканців. Це не враховуючи мешканців навколишніх сіл.

Щоб підсумувати. Я зовсім не працівник ЖЕКу і не маю до того ніякого стосунку, проте для мене особисто важливіше щоб двірник прибирав у дворі, а дерева - то просто бажане. Я цілком усвідомлюю що такий сад, як я хочу, у міському дворі ніколи не буде, і дитячого майданчику який захоче моя дитина, теж не буде. А якщо мені закортить закритися від сонця, то куплю штори і посаджу виноград.

JumpingRat - 22-5-2005 у 09:43

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Олексій
Звісно, під самий стовбур - бракувало ще за лозою по гілках мавпою стрибати ;)


І така практика застосовувалась там де верба одне з 5 дерев на подвір'я? Чи може там, де тої верби - 10 дерев на 5 метрів?

Цитата:
Чесно кажучи мені важко уявити механізм фільтрації пилу деревом.


Пилюка осаджується на листя. За відсутності останнього буде осаджуватись в помешканнях. Уявили?

Цитата:
Ну якщо грунт був здатний забезпечити некроноване дерево, то кроноване і поготів. Якесь незрозуміле питання.


Щоб дерево сягнуло висоти 5-поверхового будинку чи сформувало пишну крону на бідному грунті потрібно не 5 років. Так зрозуміло?


Цитата:
А що тут розуміти? Ви чомусь шукаєте негатив.


Я не шукаю негатив, я задаю питання, оскільки Ви сформулювали точку зору, з якою я незгоден. Таврувати один одного через це такими характеристиками може не будемо?

Цитата:
Можна і за містом. На ті гроші, які можна виручити від квартири, можна купити хату і машину


Мушу зазначити, що у Вас хибне уявлення про співвідношення цін на нерухомість. Хіба рахувати за машину "Трабант" а за хату - мазанку на схилі якогось кар'єру :P

Цитата:
Врешті в Києві, наприклад, у власних садибах живе 100 000 мешканців.


Я торік гостював у друзів на русановці, так що можу оцінити, який потрібно мати рівень доходів для купівлі, облаштування і утримання садиби в межах або неподалік міста. Виходячи з цього, думаю що наведені Вами дані вже застарілі, або застаріють найближчим часом. Власна хата - недешеве задоволення. Зрештою, Ви тут пропонуєте перевести розмову на іншу окрему тему.

Цитата:
щоб двірник прибирав у дворі, а дерева - то просто бажане.


В тому то й справа, що засоби, які можно було б використати на щось дійсно необхідне - марнуються в якийсь дикий спосіб.
Щодо дерев, то я можу порівнювати життя на новобудові Троєщини і вже досить озеленені новольвівські райони. Той факт, що мешканці прагнуть озеленити навіть не дуже пристосовані для цього грунти і подвір'я має певний практичний сенс.

Цитата:
Я цілком усвідомлюю що такий сад, як я хочу, у міському дворі ніколи не буде, і дитячого майданчику який захоче моя дитина, теж не буде.


Цікава точка зору. Тобто Ви заперечуєте перспективу розвитку міського способу життя населення взагалом?

Олексій Мачехін - 22-5-2005 у 12:03

>І така практика застосовувалась там де верба одне з 5 дерев на подвір'я? Чи може там, де тої верби - 10 дерев на 5 метрів?

Така практика застосовувалась там, де потрібна лоза. Мова йде лише про те, як це переносить дерево. Переносить, не хвилюйтесь і не треба міняти тему. До речі, обрізані верби фігурують у фільми "Пропала грамота"

>Пилюка осаджується на листя. За відсутності останнього буде осаджуватись в помешканнях. Уявили?

Уявив, дякую. Проте якщо крона дуже висока, то пил, який при землі, при землі і лишається. Чи не так? Врешті, допоки дерево не випустить паростки, можна одне літо землю пополивати - теж на пил впливає, доречі.

>Мушу зазначити, що у Вас хибне уявлення про співвідношення цін на нерухомість. Хіба рахувати за машину "Трабант" а за хату - мазанку на схилі якогось кар'єру

У мене нормальне уявлення про ціни на нерухомість. Продавши двокімнатну квартиру в Києві, можна купити не тільки хату такої ж площі у передмісті але й на машину лишиться. У Львові, думаю, так само, тільки передмістя, можливо, буде трохи дальшим.

>Я торік гостював у друзів на русановці, так що можу оцінити, який потрібно мати рівень доходів для купівлі, облаштування і утримання садиби в межах або неподалік міста. Виходячи з цього, думаю що наведені Вами дані вже застарілі, або застаріють найближчим часом. Власна хата - недешеве задоволення. Зрештою, Ви тут пропонуєте перевести розмову на іншу окрему тему.

Я не пропоную іншу тему, я звертаю увагу на те, що для облаштування подвір`я на власний смак треба мати своє подвір`я. Подвір`я будинку, де ви маєте житлову площу вам особисто не належить.
Що до догляду і утримання в Києві будинку, то тут все залежить від стилю життя, так би мовити. Можна запросто збудувати хатину на 3 кімнати десь у межі 20 км пів години на машині діставатися на роботу в Київ. А можна купити ділянку в Києві і будувати там чотириповерховий будинок. Звісно, це буде дорожче.

>В тому то й справа, що засоби, які можно було б використати на щось дійсно необхідне - марнуються в якийсь дикий спосіб.

Ну на кронування дерев гроші витрачаються невеликі - кілька бригад потрошку обробляють місто район за районом. Звісно, нге завжди їм вдається все зробити красивенько, але роботи у них і так немало. Але і липу і вербу і клен просто треба, необхідно, підрізати. За тополі я мовчу - їх треба виводити з міст, бо підросли інші дерева.


>Щодо дерев, то я можу порівнювати життя на новобудові Троєщини і вже досить озеленені новольвівські райони. Той факт, що мешканці прагнуть озеленити навіть не дуже пристосовані для цього грунти і подвір'я має певний практичний сенс.

З цим я не сперечаюсь. Проте і ви зрозумійте - дерева можуть приносити шкоду - мій мікрорайон, скажімо, кілька разів втрачав вуличнеосвітлення через те, що некроновані дерева вивертало вітром разом з дротами і стовпами. Молода тополя у дворі впала від снігу і слава богу що нікого не зачепила, бо на галявині могли гратись діти, каштани, що в Києві фільтрують від чадного газу повітря, спричиняють суцільну темінь у тих самих будинках, які захущають від бруду, а вцих будинках є квартири щ оне мають вікон на інший бік і, таким чином, в в квартирі на 1-4 поверсі в сонячний день важко читати без світла. Розлога топоця у моєму ж дворі не тільки страшенно пушить щоліта, але й нахиленя якраз над літнім театром, де часто сидять не стільки алкаші, скільки похилі люди, жінки з колясками, граються діти і цілуються підлітки. Якщо вона впаде вдень, то точно буде біда. Так що неможна бачити лише негатив, тим більше що більшість дерев, особливо клени, чорноклени, тополі і верби переживають такі дії майже без втрат (частково порушується хіба коріння від голоду продуктів фотосинтезу), а крони таких дерев стають нижчими, тобто безпечнішими і затишнішими.

Я з розмови вийшов.