Форум Рідного Міста

"Закріпачення" у сфері ІТ

Олександр Дєдик - 12-5-2005 у 13:04

Цитата:

Нещодавно в Україні було започатковано черговий "чорний список". Щоправда, до нього включатимуть не публічних людей, винних у корупції чи фальсифікації, а... працівників фірм, що займаються ІТ, які не догодили роботодавцям.

15 квітня цього року фірми-розробники програмного забезпечення, члени асоціації „IT України” прийняли меморандум про принципи кадрової політики Асоціації „IT України”. Меморандум, зокрема, визначає, що працівник має право переходити з одного підриємства на інше лише за умов виконання ним усіх умов трудового договору і всіх домовленостей працівника із компанією. За умови порушення працівником цих умов, перехід можливий лише за згодою компанії, у якій він працює.

Загалом по Україні меморандум уже підписало близько 15 компаній. Із його змістом можна ознайомитись тут.

Меморандум, на думку ініціаторів, дасть змогу „забезпечити можливість інтелігентного переходу працівників в іншу компанію, зробити ринок праці більш цивілізованим”. Компанія, яка бере на роботу програміста, повинна ознайомити працівників з меморандумом, а за його невиконання може вносити працівників до „чорного списку”. Окрім цього, члени асоціації можуть обмінюватися інформацією про всіх працівників, які працюють у компаніях-членах асоціації.

„Весь наш бізнес полягає у внесенні грошей у людину і при втраті людини ми фактично втрачаємо і бізнес”, — так сформулював причини підписання меморандуму директор львівської компанії "Елекс" О.Скрипник.

Проти меморандуму вже висловились профспілкові діячі, які наголошують, що керівництво ІТ-компаній просто користується відсутністю в Україні професійної спілки програмістів. Крім того, меморандум вочевидь суперечить трудовому законодавству України. Лише неформальний характер оплати праці програмістів (зарплата "в конвертах") заважає їм опротестувати укладення меморандуму, який, фактично, легалізує їх "закріпачення".

використано матеріали аґенції "Гал-info"


Оригінал тут: http://maidan.org.ua/static/news/1115881080.html

І гілка обговорення там же: http://www2.maidan.org.ua/news/view.php3?bn=maidan_free&trs=0&a...

Громов Сергій - 12-5-2005 у 13:33

Оригіналу ще не читав, але не розумію подібної дискримінації працівників. Чому тільки ІТ-спеціалісти ? А бухгалтера чи офіціанти - вони не повинні виконувати зобов'язання своїх договорів ?

Tempika - 12-5-2005 у 14:50

...та самі роботодавці хронічно лінуються писати посадові інструкції,
скільки про це не проси, а формулювання договорів, як правило, дуже
роспливчасті... взагалі дуже багато працівників ІТ-сфери, стикнувшись з
недбалим, зверхнім до себе ставленням та наглою експлуатацією,
затримкою зарплат, переходять до самостійної роботи в інтернет, або
їдуть працювати за кордон... мізки з цієї сфери витікають катастрофічно,
але боротися з цим тре не адміністративними методами... не уміють у нас
цінувати працівника, думають, що потік недоучок-студентів, що працюють
за копійки та ради надбання досвіду, нескінченний... хоча... може воно й
так :-))))

Олександр Дєдик - 12-5-2005 у 15:47

Доповнюючи пані Tempikу:
роботодавці у IT справді створюють несуворі контракти, оск. основна частина зарплати у договорі невизначається, а виплачується у конверті.
Якби справді роботодавці хотіли щось зробити із програмістом за невиконання контракту, то укладали би нормальний контракт із ним і потім за рішенням суду вимагали свого. Але коли праця є на недойстойних умовах, а програмісту пропонують достойну зарплатню де-інде, то звичайно що він піде. Ось тому IT-фірми, які навмисне не складають нормальних контрактів (із достойними зарплатами) і намагатимуться в подальшому обмежити їх працевлаштування.
Але знову ж таки нормальні IT-фірми, які розуміють справжню суть такого меморандуму його підписувати не будуть, і з радістю візьмуть достойних працівників.

P.S. із наведеного списку компаній мені відомо 3, і 2 з них займались head hunting-ом одна в одної і не тільки, і думаю що таке продовжиться і далі.

Tempika - 12-5-2005 у 17:00

...да уж... не чекала такого від Кицмея :-((

Андрій Пелещишин - 12-5-2005 у 18:38

Цитата:
.да уж... не чекала такого від Кицмея :-((


Цікаво чому? СофтСерве - одна з тих фірм, які стараються дуже сильно прив'язати до себе працівників.

У мене до таких фірм є багато засторог, особливо в плані їхньої роботи зі студентами. Не хочу все писати публічно, але хочу сказати молодим людям - не поспішайте звязувати свою долю на кілька років вперед.
А заява Скрипника щодо того що це вони (фірми) готують спеціалістів - виглядає дещо невиваженою (мяко кажучи). Може нехай якщо так, то свої агітки не в нас в інституті би розвішували, а наприклад в ПТУ.

Tempika - 12-5-2005 у 18:40

..та власне тому я й розчарована ним.

marco - 12-5-2005 у 19:24

Я їх цілком розумію і погоджуюсь що проблема такого плану є і то досить серйозна.
Середньостатичний програмер окуповує вкладені в нього затрати за мінімум рік-два. Тому зрозуміле бажання фірми отримати гарантії що цей програмер не буде перекуплений іншою фірмою як тільки доросте до відповідного рівня.

Питання в іншому чи меморандум стосується лише взаємних стосунків тих фірм які його підписали, чи стосутків в ІТ сфері загалом. Адже не секрет, що крупніші фірми такого плану воліють не вирощувати спеціалістів з 0, а перекуповувати в дрібніших компаній, які власне мимоволі займаються підготовкою студентських кадрів для них.

До Андрія: агітки вони розвішують всюди: і в школах і в ПТУ, і "пасуть" таланти з самого початку, за що їм честь і хвала. Але оскільки таланти - рідкість і з талановитого студента не завжди вийде працьовитий програмер, використовують і менш благородні методи рекрутингу.

Tempika - 12-5-2005 у 20:26

...абсолютно згідна...
хоча залякувати дешевше, ніж піднімати зарплату і покращувати умови
праці...

marco - 12-5-2005 у 21:34

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ігор Паславський
Якщо фірма вкладає гроші в працівника вона зможе зацікавити його залишитися на фірмі.

Не завжди, на жаль :-(
Тому що все знайдуться фірми з кращими фінансовими можливостями які запропонують більше.
І справа тут зовсім не в менеджерах, а в ринку праці.

Користувач Олесь - 13-5-2005 у 00:40

Відтік кращих працівників до кращих фірм - явище, поширене в цілому світі. Природно, що кваліфікований працівник, який розуміє свою вартість на ринку праці, і сам старатиметься знайти добре оплачувану працю в великій фірмі, де крім високої матеріальної винагороди запропонують ще якийсь цікавий пакет бонусів, де здебільшого сама праця ліпше організована, легша, цікавіша.

Зрозуміло, що фірма, яка не в стані добре платити, найматиме в гіршому випадку не особливо талановитих працівників, в ліпшому випадку - талановитих студентів, які згідні на таку роботу, бо їм потрібен старт. З тим, що працюватимуть вони в цій фірмі недовго.

Крім того, спостергіється часом і звичайна нечесність серед працедавців - для згаданого в даній темі прив'язування працівників до фірми. Це можуть бути наприклад обов'язкові сертифікаційні іспити (скажімо в ІТ-сфері якийсь МСР тощо), які оплачує фірма, але вартість яких ви повинні відшкодувати, якщо звільнитеся, не відробивши в даній фірмі певний час. Можуть бути позички фірми працівникам (особливо актуально для молоді) - гроші розійшлися (купив авто чи хату чи ще щось), віддавати треба.

Хоча буває і протилежний варіант - фірмі в принципі не потрібні працівники да довгий час, тому вона не хоче тратити на них гроші і інші ресурси, але люди потрібні для виконання якогось нетривалого великого проекту. Тоді кандидатам пропонується висока зарплата але після проходження випробувального терміну. Зрозуміло, що впродовж цього терміну нещасні якраз і працюють над даним проектом за якусь мінімальну плату, після чого їм повідомляють, що більше їх послуги не потрібні.

Сергій Бєляєв - 13-5-2005 у 09:32

Змінити місце праці за власним бажанням - невід'ємне право людини. Фактично цією заявою ІТ-компанію повідомили громадськість, що порушуватимуть права людини і вдаватимуться до неправових методів вирішення трудових суперечок. Напевно відсутність галузевої профспілки та незначний відсоток зайнятих у сфері ІТ-технологій, порівняно із загальною чисельність працююого населення, завадить громадськості адекватно відреагувати на таку заяву, але відповідні наглядові органи мали б дати правову оцінку такої заяви.

Не є таємницею, що компанії-розробники програмного забезпечення отримують прибутки значно більші, ніж декларують. Цьому сприяє як характер їх продукту (нематеріальний), так і те, що далеко не для всіх з них внутрішній ринок є пріоритетним. Отже, спокуса працювати у тіні є надзвичайно великою. Наслідок - згадані вже зарплати у конвертах та контракти із загальними формулюваннями. А за таких умов доводиться вдаватися до неправових методів, щоб утримати працівників, які досягнули певного кваліфікаційного рівня.

Замкнене коло.

Як на мене, то проблема ця більше моральна, ніж правова чи економічна. Захочуть керівники ІТ-компаній вивести прибутки з тіні (рентабельність бізнесу це дозволяє зробити із мінімальними втратами порівняно з іншими галузями) - з'явиться і підгрунтя для нормального регулювання трудових відносин. А не захочуть ... Якщо уряд діятиме так, як діє, то компанія по боротьбі із зловживаннями у органах влади та реприватизаційні процеси - це лише перший етап. На черзі неплатники податків.

Громов Сергій - 13-5-2005 у 09:40

Маю знайомого у СофтСерв'і, тобто фірма що підтримала меморандум. Так в них, з його слів, активно наполягають на підписанні нових контрактів з досить кабальними умовами, а хто не підпише - не видають зароб.плату і не дають розрахунку при звільненні.

Чесно кажучи, я в то не вірив, бо слова - то лише повітря. Але після меморандуму більше схиляюсь вірити подібним словам.

Sergi Adamchuk - 13-5-2005 у 09:44

Що для мене особисто прикро: моя фірма стоїть на першому місці у списку тих, хто підписав меморандум. :mad:

Андрій Пелещишин - 13-5-2005 у 10:03

Ця тема перегукується з останньою дискусією в треді про співбесіду. То висловлена там думка Ефеса щодо політики банків в стосунках з молодими фахівцями виглядає однозначно привабливіше, ніж політика згаданих фірм

Tempika - 13-5-2005 у 10:28

...ясне діло, що зарплата в конвертах це зло... я якось працювала на
дуже грубий конверт, а офіційно у мене була мізерна півставка... так вот,
у нас зламався холодильник, я сунулася було за кредитом, так *дудкі* :-((
ніякого кредиту... це дуже дуже неправильно... навіть страшно подумати,
які ж у нас будуть пенсії з такими от роботодавцями.

Громов Сергій - 13-5-2005 у 10:39

От доречі за пенсії ! Ще років два тому працівникам-"конвертникам" абсолютно всім було пофігу - що там нараховується у ПФ, а тепер от задумалися ! Чи то розумніші стали ми з часом, чи то нова влада посприяла ?!

marco - 13-5-2005 у 10:43

Старші стали, а пенсія підступно насувається і хоч-не-хоч треба про неї думати.

Tempika - 13-5-2005 у 11:13

...і що толку, що маю 20 років стажу, якщо зарплатки були кіт наплакав...
а умови досить жорсткі – або з/п в конверті, або Ви нам не підійдете,
вибачайте... та тут больше податкова політика держави шкодить, якщо
чесно... ну огромадні у нас податки на з/п :-(((

Sergi Adamchuk - 13-5-2005 у 11:27

Досить про пенсії....
Заведіть окрему тему :mad:

Дмитро Тарасов - 13-5-2005 у 16:39

Давно відомо, що аутсорсингам не вистачає кваліфікованих кадрів і вони "натаскують" студентів на свої задачі та вимагають від працівників зобовязатись відпрацювати за "навчання" N років.
З кваліфікованими фахівцями інша ситуація

Трохи дивуюсь терміну "закріпачення" у контексті меморандуму. Що з точки зору працівника суттєво змінюється?

У меморандумі (http://www.itukraine.org.ua/download.do/id/12991/cd/true/) йдеться про права та зобов'язання фірм одна перед одною.

На права співробітника впливають хіба пп. 3 та 5

Пункти 3.1, 3.2 передбачають що "старий" працедавець висловить свою думку про робітника та його перехід "новому" (сподіваюсь цензурно :) )
Той самий результат був би, якби "новий" працедавець почав перевіряти резюме.
Зміна пов'язана з меморандумом - Вам не вдасться конфіденційно обговорити можливість зміни працедавця (з одного "феодала" на іншого :) ) з їх відділами кадрів
Висновок. Якщо не впевнені що Ви потрібні, не впевнені у перевагах нової роботи - не зголошуйтесь на вакансію.

Пункт 3.3
Цитата:
"Условием перехода работника является выполнение им всех условий трудового договора и всех других соглашений работника с Компанией, где он работает в данный момент. В случае нарушения работником этих условий переход возможен только при согласии Компании, которой производится уход сотрудника "

Ви і так зобов'язані виконати всі умови договору, наприклад сплатити штрафи за невідпрацьовані роки... :(

Пункт 5
Цитата:
"5. Составление списка сотрудников КОМПАНИЙ, которые нарушили условия трудового договора или условия перехода в другую КОМПАНИЮ
5.1. Поручить дирекции Ассоциации вести список сотрудников, которые нарушили условия трудового договора или условия перехода из одной Компании в другую
5.2. Этот список должен быть доступен руководителям всех КОМПАНИЙ"

Це тягне на несанкціонований збір та розповсюдження персональної інформації і є не зовсім законно.
Хіба робітник дозволив щось подібне у договорі найму :(
Може юристи пояснять?

На мою думку, основна зміна пов'язана з меморандумом - не за Вами будуть бігати з пропозицією роботи а Вам прийдеться уважніше шукати нову роботу.
Враховуючи нестачу кваліфікованих ІТ кадрів - роботу знайти можна і з меморандумами. Головне не підписувати кабальні трудові угоди.

Шукайте де Вас цінять! :)

Користувач Олесь - 13-5-2005 у 18:40

Дійсно якимись середньовічними цехами ремісників попахує. Це несерйозно. Солідна фірма не висуватиме таких вимог і не підписуватиме подібних меморандумів, бо в неї є десятки способів, як втримати потрібних співробітників і залучити нових. А якщо з якихось причин і звільняєшся (їх теж можуть бути десятки, включаючи і особисті), то ніяких патиків в колеса не пхатиме, за бажанням працівника напише йому об'єктивну рекомендацію і скаже, що були б раді, якби пізніше, при зміні обставин чи що там ще, повернувся до них назад, завжди раді бачити і т.п.

vovka - 13-5-2005 у 22:35

2 колишніх одногрупників працює на одній з подібних фірм.. Вже щось хвилюватися почали, хоча їхня фірма ще того меморандуму не підписала... Зовсім не розумію чого тут хвилюватися, тим більше в них є голова на плечах. Таких на таку зарплату як зараз в них всюда візьмуть ще й дякую скажуть що прийшли, і на ці меморандуми ніхто дивитися не буде.
Отже думаю те що ці фірми щось там підписали зовсім нічого не означає.
Як воно буде насправді невідомо.
Мені особисто все одно. Наступне моє місце праці буде тільки власна справа, і в цьому напрямку вже кипить робота :D

І ще незрозуміло. Як зарплату - так в конверті , а як договір - то от він справжній, на підписуй...
Ну і про пенсії. Всі так переживають.. Бігав десь анекдот в Інтернеті на цю тему, мол, пенсія в нас з 65 років, а середня тривалість життя мужчин - 62.

Tempika - 14-5-2005 у 05:29

....а я кобіта, кобіти доооовго живуть :-)
я от боюсь, що й за дизайнерів візьмуться, теж закріпачувати будуть...
особливо тих, хто на вольних хлібах довго тусувався і звик до троха
інших заробітків, ніж у наших фірмухах... особисто я б давно оформила
підприємця, але зара така фігня з податками, що тре знов перечекати :-((

Тарас Гулка - 14-5-2005 у 17:22

Я думаю, що такий конвульсивний стан справ в ІТ фірмах слід було очікувати.
1.
Згадаймо, наприклад рік 2001. Я саме закінчив політех. Середня заробітна плата 200 грн. причому роботи на підприємствах і неспеціалізованих фірмах майже нема. І тут робота програміста за 150-200-250 у.о на якійсь софтварні фірмі. Курс долара орієнтовно 5грн. Різниця суттєва 200грн (і роботи нема) проти 1000грн. Всі пішли в програмісти.

2005 рік. – зарплата експедитора (600-700гр), зарплата менеджера в середньому магазині 1500-2000 грн. Навіть фірма яка має двох працівників ставить собі 1-2 комп’ютери. Роботи просто тьма, при чому з нормальними умовами, офіційною зарплатою і т.д. І тут та ж софтверна фірма із тими ж 200 у.о. і тим же круглодобовим «безвідходним» виробництввом
Питання: Як довго там хтось буде працювати ?


2. Паро місяців назад пропонували мені хорошу посаду на одній дуже відомій софтварній фірмі. Посада крута, обов’язки теж. Зарплата 300у.о. Я розміявся, і сказав, що вони напевно або жартують або на вулицю давно не виходили. Почав заради сміху торгуватися. За тиждень переговорів зарплата зросла до 1000 у.о а перелік обов’язків не поміщався на 5 стр. (я мав замінити не менше 5-6 чоловік). Зрозумів, що в них з почуттям гумору не все гаразд.:lol:

3. На днях зустрів свого студента 4 курсу, який пішов програмістом на СофтСерв. Питаю «А нашо воно тобі?». Відповідь: «Та йду попрацюю рік поки вчуся, трохи досвіду наберуся. А там на нормальну роботу піду»
Студенти теж вже не дурні.

Висновок: я думаю, що таких спроб якимось чином (але не покращенням умов праці) втимати працівників буде ще багато

Андрій Пелещишин - 5-7-2006 у 14:07

На днях мав бесіду з одним з керівників СофтСерву (напевно найбільша в Україні софверна компанія). Він казав, що СфотСерв уже відійшов від практики укладання угод з виплатою "відкупного" за дострокове звільнення.