Форум Рідного Міста

Роберт Шеклі в Києві хворий?

Андрій Пелещишин - 18-5-2005 у 08:34

Хтось мені може пояснити, що то за історія з Шеклі, який зараз лежить в Києві важко хворий і ніби то не має коштів (по причині шахрайства українських партнерів по оформленню страховки) на оплату лікування в "Борисі?

Я лише чув якісь фрагменти, але цілісної картини так і не склав.

tysovska - 18-5-2005 у 09:13

Ось що написано на http://pravda.com.ua
Цитата:
Родичі і колеги відомого американського фантаста Роберта Шеклі, який потрапив до лікарні під час поїздки до Києва, просять допомогти письменнику і оголошують збір коштів на його лікування.

27 квітня Шеклі, який приїхав до Києва на запрошення організаторів конвенту фантастів "Портал", відчув себе погано і був поміщений в одну з приватних київських клінік.

Незабаром після цього стан здоров'я став критичним – як з'ясувалося, дихальна система письменника знаходилася в дуже підірваному стані.

Клініка, в яку був поміщений письменник, вельми дорога, щодня лікування Шеклі обходиться до 5 тис. гривень. Спочатку йшлося про три-п'ять днів перебування, але потім Шеклі стало гірше. Перший рахунок від клініки організатори візиту зуміли сплатити самостійно, проте зараз лікарі вимагають термінової оплати другого рахунку в 35 тис. гривень.

Зараз стан письменника вже не викликає таких серйозних побоювань, хоча він дотепер не може розмовляти, оскільки як і раніше підключений до апарату штучного дихання.

Ускладнює стан Шеклі і те, що 76-річний фантаст втратив українську медичну страховку, ту, що була куплена разом з візою. Відновити її складно, оскільки невідомо, де вона була куплена.

У вівторок вранці організатори візиту Шеклі звернулися по допомогу до всіх шанувальників таланту письменника, оскільки у його сім'ї немає досить грошей, щоб сплатити лікування.

Реквізити для збору коштів. Одержувач: Анна Шеклі. Рахунок в банку одержувача: 26200600268409. Банк одержувача: Приватбанк, Дніпропетровськ, Україна. Рахунок банку одержувача в банку-кореспонденті: 30231810000000158100.

По ТВ одного разу показували ролик про хворобу Шеклі, а потім чогось знов затихли. І не відомо, чи це правда, чи ні. Стосовно страховки - теж дивно: якщо купував при в'їзді, шукати страхову компанію треба на перетині кордону. Не думаю, що в конкретному місці перетину кордону їх може бути багато. Та й приватна лікарня не взяла б його на лікування зразу, якби їй не оплатили наперед або не показали страховку (у мене все начальство так лікується). Словом, все дуже дивно. Організатори "Порталу" запросити - запросили, а мінімальні умови (страховку) не створили?

dr.Trollin - 18-5-2005 у 09:20

щодо Шекліади у Києві
загалом -- тут: http://www.livejournal.com/community/sheckley/
зокрема організатори: http://www.livejournal.com/community/sheckley/798.html

...
загальна ситуація:
тут: http://www.gazeta.ru/2005/05/17/oa_157795.shtml
Майнові справи Шеклі, як з'ясувалося, плачевні.
Часи його популярності далеко позаду, а ніяких накопичень про чорний день він ніколи не робив. Як з'ясовується, в США він давно забутий, його останні книги були переведені і видані в Італії і Росії, але американські видавці не виявили до них ніякої цікавості, тому на мові оригіналу вони так і не вийшли. Останніми його фінансовими надходженнями були аванс за потенційний фільм в Італії і чек від російського літагента – вельми скромні суми.

Чому так трапилося? Річ у тому, що Роберт Шеклі був культовим автором для радянських школярів 70-х – засади 80-х років. Але вже навіть не для американських ровесників. По суті, там його письменницьке життя закінчилося у середині 60-х. Шеклі завжди був блискучим розповідачем, але тільки в малій формі,- не те що романи, але і повісті виходили у нього несумірно гірше. Тому коли телебачення убило популярність фантастичних журналів, він пішов в тінь, і його аудиторія звузилася до вузького круга беззавітних любителів фантастики.
А за книги, що виходили у нас, загальний тираж яких був десятки мільйонів екземплярів, він не одержав ні копійки.

Іноземним авторам в СРСР і в перші роки постперебудови, коли він був найбільш затребуваний, ніяких авторських відрахувань не платили: не приєдналися ми ще до конвенції про авторське право.

Отже ситуація виходить навіть дещо символічною. Наше захоплення від його блискучих розповідей в блискучих перекладах (тієї ж Нори Галь) Шеклі, по суті, свого часу нам просто подарував – безвідплатно. І тепер цій людині, схожій на постарілого хіппаря, потрібно допомога саме в межах тієї країни, де так багато хто у нього позичився.

+
(lazy_masha)@ 2005-05-16 21:50:00
Ситуація склалася таким чином, що ми вимушені звернутися по допомогу.

Для надходжень в гривнах просимо указувати наступні реквізити (рахунок відкритий на ім'я дочки Роберта Шеклі - Ганни Шеклі, що знаходиться зараз в Києві)::
КБ "ПРИВАТБАНК"
МФО 305299
Одержувач : Ганна Шеклі
Рахунок одержувача: 26200600267132
ОКПО - ІНН клієнта: 14360570
для юридичних осіб: Матеріальна допомога.
З фізичними особами складніше. За новим законодавством, фіз. особи повинні надати довідку про походження грошей. З цим питанням поки розбираються юристи банку. Коли інформація буде повною, ми повідомимо.

Для киян і гостей міста:
ви можете передати гроші особисто, подзвонивши по телефону
455-35-75 ІД "Мій комп'ютер"


Чому ми взагалі збираємо гроші?
Роберт загубив українську страховку, ту, яка була куплена разом з візою. На сьогоднішній день нам не вдалося знайти навіть її слідів. У Штатах він живе на social security -- аналог пенсії. Медичної страховки як такої у нього немає, є тільки Medicare. Ось тут однозначно мовиться, що Medicare покриває витрати на лікування за рубежем тільки в тім випадку, якщо лікарня знаходиться в Канаді або Мексиці і розташована ближче до будинку, ніж аналогічна в США. Тому ми можемо розраховувати тільки на те, що сліди української travel страховки будуть знайдені, і страхова компанія не відмовиться покрити витрати.
У сім'ї грошей немає. Майнові справи самого Шеклі плачевні.
Чому Роберт опинився в платній лікарні, а не в звичній державній?
27 квітня, після того, як його послухав запрошений приватно лікар (спасибі snowman_fedya) і було ухвалено рішення про негайну госпіталізацію, перед нами встало декілька варіантів. Перший -- викликати звичну швидку і покластися на милість її лікарів -- нам не видався найвдалішим. Другий -- спробувати його госпіталізувати приватно. Жовтнева лікарня заявила, що не працює з іноземцями. 17-а клінічна (у ній знаходиться пульмонологічний центр) зам'ялася і сказала, що 76 років... ніяких гарантій... Тоді ми проконсультувалися з фахівцями-страховиками, які запропонували третій варіант: викликати швидку "Бориса" і госпіталізувати Роберта туди, оскільки це єдина клініка в Києві, працююча зі всіма міжнародними страховими компаніями. В цьому випадку ми підписуємо зобов'язання сплатити рахунки, а потім, коли страховка буде знайдена, на підставі цих рахунків одержуємо компенсацію. Оскільки потрібна термінова госпіталізація, третій вихід показався найправильнішим. Схоже, що саме госпіталізація в клініку загального профілю і була тим єдиним варіантом, який врятував життя Шеклі. В процесі обстеження у нього був знайдений ряд супутніх захворювань, з якими спеціалізована клініка могла б просто не справитися.
Що буде, якщо ми зберемо більше/менше грошей, ніж треба?
Чесно кажучи, ми дуже сподіваємося зібрати хоча б необхідне. Після завершення лікування в стаціонарі (а це ще мінімум два дорогі тижні) Шеклі знадобиться реабілітація в хорошому санаторії. До того ж, він зараз не підлягає перевезенню в Штати інакше, ніж санітарним літаком, що вартує **дуже** дорого, і ці витрати не покриє жодна страховка. Тому Шеклі пробуде в Києві ще якийсь час, поки не зможе покинути країну звичним рейсовим літаком. Тут йому потрібна буде квартира і доглядальниця. І варіант, при якому нам доведеться ще раз звертатися по допомогу, не тільки можливий, але і найбільш вірогідний. Ми також сподіваємося на допомогу існуючого в США фонду допомоги письменникам-фантастам, куди вже звернулися і ми, і колишня дружина Роберта Гейл. Частину грошей, напевно, зможе зібрати сім'я. Допомогу в зборі засобів запропонували також італійці і ізраїльтяни.
Проте, якщо трапиться чудо і ми знайдемо сліди страховки (або одержимо фінансову підтримку від держави), то виникне декілька можливостей, найочевидніші з яких наступні:
-- ми передамо всі гроші до якого-небудь добродійного фонду. Вибір його обговорюватиметься відкрито.
-- ми створимо міжнародний фонд допомоги письменникам-фантастам.
У будь-якому випадку, цю тему обговорювати ще дуже рано.
Що ж до ситуації "менше грошей, ніж треба"... Мені, чомусь, не хочеться розглядати такий варіант...

І останнє.
Ми не розраховували на такий форс-мажор. На тривале лікування в дуже хорошій клініці (а це життєва необхідність) потрібні дуже великі для нас і для самого Роберта гроші. Роберта Шеклі фактично витягнули з того світла. Зараз мова про загрозу його життя не йде. За це ми щиро дякуємо клініці і всім допомагаючим. Але ми повною мірою відчуваємо відповідальність за життя і здоров'я нашого гостя. І продовжуватимемо піклуватися про нього до тих пір, поки він не зможе покинути Україну. Я продовжуватиму регулярно повідомляти про стан його здоров'я. Якщо мені дозволять, то я повідомлятиму і про те, як витрачаються гроші, проте, оскільки я не відповідаю за фінансові питання, то і гарантувати відвертість цієї інформації не можу.
Коли я пишу "ми", я жодним чином не маю на увазі себе особисто.
Коментарі до цього посту я відключу, але постараюся відповісти на всі додаткові питання поштою.
Щоденник тимчасово переводиться в режим "тільки друзі можуть залишати коментарі".
Сподіваюся на ваше розуміння.

Я дуже прошу по можливості дати посилання на це повідомлення у ваших журналах.
Зі всіма питаннями і коментарями ви можете звернутися сюди: http://www.livejournal.com/users/worder/30970.html
: на 17 травня сума, запрошена лікарнею, складає 43 тисячі гривень. За оцінками лікарів, щодня додаватиметься до цієї суми приблизно $580.

tysovska - 19-5-2005 у 12:11

Ось тут іще є інформація:
Автор "Ночного Дозора" оплачивает лечение Шекли

Реплікант10322195 - 20-5-2005 у 21:13

Цікаво як то він міг так збанкрутіти якщо в нас непогано продаються його книжки, особливо його "полное собрание сочинений". Я сам минулого року віддав 180грн. за цей шеститомник.

tysovska - 23-5-2005 у 08:35

Ось тут додаткова інформація:
http://ua.proua.com/news/2005/05/23/093215.html
Цитата:
Зібрано достатньо коштів для оплати лікування американського письменника-фантаста Роберта Шеклі в приватній київській клініці «Борис». Лікарі сподіваються, що його можна буде відправити в США до кінця тижня, повідомляють «Подробности».
Як повідомила дочка письменника Аня Шеклі, було організовано збір коштів, щоб допомогти Шеклі сплатити лікування в Києві і без небезпеки для здоров’я повернутися додому в США. «Відгук був негайним і сьогодні у нас достатньо грошей і грошових зобов’язань, щоб покрити ці витрати», - говориться в її повідомленні, поширеному 22 травня.

За її словами, «основний спонсор побажав залишитися анонімним». «Мені відоме його ім’я, і я вражена розмірами його допомоги», - зазначила Шеклі.

Роберт Шеклі як і раніше перебуває у важкому стані. Проте, за словами його дочки, легені письменника вдалося очистити від інфекції, і він поступово видужує. Шеклі буде підключений до апарату штучного дихання.

Аня Шеклі висловила глибоку вдячність жителям України і Росії за проявлену про її батька турботу і щедрість. «За ці неспокійні і багато в чому болісні дні я відчула вашу людську теплоту і дивовижну доброту. Я повернуся в Штати з якнайкращими спогадами про вас. Я ніколи вас не забуду», - сказала дочка письменника.

Нагадаємо, що 76-річний фантаст приїхав в Україну у квітні для участі у форумі фантастів. Незабаром Шеклі стало зле і його госпіталізували в приватну клініку «Борис» з діагнозом «прогресуюча дихальна недостатність». Після того, як з’ясувалося, що письменник втратив свій страховий поліс і у нього виникли проблеми з оплатою лікарняних рахунків, видавничий дім «Мій комп’ютер», який запросив його в Україну, виступив гарантом оплати, а родичі фантаста звернулися через Інтернет до всіх шанувальників таланту письменника з проханням про допомогу.

Роман Голощук - 10-12-2005 у 20:15

Сумна інформація
9 грудня в приватній лікарні в Поукіпсі (штат Нью-Йорк) помер американський письменник, класик світової фантастики Роберт Шеклі :(
Таки залишив після себе трохи гарних книжок.
Вічна пам'ять...

Олександр Шевченко - 10-12-2005 у 22:30

Вічна пам'ять...

Наталка - 11-12-2005 у 12:18

Вічна пам’ять... Так шкода...