Форум Рідного Міста

Інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій запрошує

Андрій Пелещишин - 9-6-2005 у 23:37

Інформація про інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій - підрозділ Львівської політехніки, який спеціалізується на комп'ютерному напрямку.
Інформація може бути корисна для бажаючих отримати освіту (першу, другу, аспірантуру і тп) в комп'ютерній галузі в Львові.


Інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій - регіональний освітній та науковий центр з розробки і реалізації стратегій інформатизації суспільства. Комп’ютерні інформаційні технології формують передній край науково-технічного прогресу, створюючи фундамент розвитку інших технологій, інформаційно-аналітичних систем, структур штучного інтелекту.

Інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій утворено 1 листопада 2001 року наказом ректора Національного університету "Львівська політехніка".


Очолює інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій доктор технічних наук, професор Федасюк Дмитро Васильович.

Головними структурними складовими інституту є такі кафедри:

* автоматизовані системи управління (АСУ);
* системи автоматизованого проектування (САПР);
* програмне забезпечення автоматизованих систем (ПЗ);
* інформаційні системи та мережі (ІСМ);
* прикладна лінгвістика (ПЛ).

У підготовці фахівців приймає участь професорсько-викладацький склад інституту, загальноосвітніх кафедр університету та наукові працівники провідних НДІ м. Львова. Серед них: 17 докторів наук та професорів, понад 80 доцентів та кандидатів наук.

Інститут має понад 20 навчальних лабораторій та комп’ютерних класів з найсучаснішим технічним та програмним забезпеченням. Студенти кафедр активно залучаються до науково-дослідної роботи при підготовці курсового та дипломного проектування, при виконанні пошуково-програмістських робіт для участі в різноманітних конференціях, конкурсах та олімпіадах. Інститут щорічно проводить студентську науково-технічну конференцію та самостійний конкурс розроблених програмних продуктів.

Базами виробничої та переддипломної практики студентів є наукові установи, підприємства, вузи, тематика робіт яких забезпечує впровадження інформаційних технологій в усіх галузях народного господарства. Інститут співпрацює з Вищою Технічною Школою Цвіккау (Німеччина), університетом прикладних наук Нюрберга (Німеччина), університетом Твенте (Голландія), підтримує наукові контакти з багатьма університетами США, Канади, Німеччини, Австрії, Англії, Швеції, Голландії, Японії, Росії, Польщі, Угорщини та ін. Виконуються спільно із зарубіжними партнерами освітні та науково-технічні програми. В реалізації цих програм значна роль відводиться студентам.

Сайт інституту - http://www.lp.edu.ua/IKN/

Координати інституту:
79013, Львів, Бандери 12
телефони - 72-65-98, 39-80-04
емайл - ikni-info@polynet.lviv.ua

Далі я даю інформацію про кожну з кафедр інституту.

Якщо щось зацікавило чи виникли питання - задавайте. Будемо відповідати. Директор інституту професор Дмитро Федасюк також готовий відповісти на ваші питання

Кафедра автоматизованих систем управління

Андрій Пелещишин - 9-6-2005 у 23:41

Була створена в грудні 1974 року для підготовки інженерів за спеціальністю “Автоматизовані системи управління”. З 1992 року кафедрою завідує д.т.н., професор Рашкевич Ю.М. З 1979 року здійснювалася підготовка інженерів за спеціальністю АСУ для закордонних країн.

За період з 1974 року по 2004 рік випущено понад 2600 фахівців; в тому числі 160 іноземних інженерів і магістрів.

З 1994 р. кафедра здійснює підготовку фахівців за базовим напрямком “Комп’ютерні науки” (бакалаврів) та за спеціальностями “Комп’ютеризовані системи обробки інформації та управління” і “Технологія автоматизованої обробки текстової і графічної інформації” (спеціаліст/магістр).

З 1998 р. кафедра розпочала підготовку бакалаврів базового напрямку “Легка промисловість”, який в 2001 р. був перейменований на “Видавничо-поліграфічну справу”. З 2000 року кафедрою випускаються фахівці за спеціальністю “Інформаційні управляючі системи та технології” з кваліфікацією інженер-аналітик комп’ютерних систем.

Основним науковим напрямком кафедри АСУ є “Проблеми комп’ютерної техніки, управління, інформаційні системи та технології”. Фундаментальні дослідження на кафедрі АСУ проводяться в рамках наступних напрямів: Перетворення часового масштабу мовних сигналів (наук. керівник.- д.т.н. професор Рашкевич Ю.М.); нейромережеві технології та адаптивні системи (наук. керівник - професор Ткаченко Р.О.) ; методи та спеціалізовані засоби цифрової обробки сигналів в системах керування (наук. керівник - доцент Цмоць І.Г.); комбінаторна оптимізація нееквідістантних структур (наук. керівник - д.т.н. професор Різник В.В.).

Кафедра систем автоматизованого проектування

Андрій Пелещишин - 9-6-2005 у 23:46

Створена в 1989 році як профілююча з метою підготовки інженерів за спеціальністю "Системи автоматизованого проектування" в складі радіотехнічного факультету. З 2000 року кафедрою керує д.т.н., професор Лобур М.В. На кафедрі працює 22 викладачі.

Кафедра приймає участь в підготовці бакалаврів базового напрямку "Комп'ютерні науки", спеціалістів та магістрів за спеціальністю "Інформаційні технології проектування".

Основна науково-дослідна робота кафедри ведеться в галузі науки "Системи автоматизованого проектування" з розробки та впровадження систем автоматизованого проектування мікроелектронних пристроїв.

На кафедрі проводяться дослідження в межах потужних наукових шкіл: теплове проектування мікроелектронних та радіоелектронних пристроїв; автоматизація конструкторського проектування мікроелектронних пристроїв; моделювання та дiагностика технологічних процесів виробництва інтегральних мікросхем,; автоматизація проектування складних організаційних систем, розробка алгоритмів та програмних систем для організації транспортних перевезень; розробка складних інформаційних систем для моделювання еколого-економічних задач, розробка сучасних методів та засобів аналізу дефектів в інтегральних схемах.

У 1998 році успішно закінчився міжнародний науковий проект Therminic, партнерами якого були технічний університет та фірма Semilab в Будапешті, Технічний університет в Лодзі (Польща), лабораторія TIMA інституту Фур’є, Гренобль (Франція), (керівник проекту - професор Д. Федасюк).

У 2000 році на кафедрі виконано грант НАТО, в рамках якому на кафедрі та в центрі телекомунікацій „Львівської політехніки” встановлено сучасне мережеве обладнання. З 1 січня 2002 року виконується міжнародний проект REASON.

Кафедра програмного забезпечення

Андрій Пелещишин - 9-6-2005 у 23:48

Створена в 1990 році. На кафедрі працюють 3 професори, д.т.н. та 10 доцентів, к.т.н. Підготовка фахівців здійснюється за спеціальністю "Програмне забезпечення автоматизованих систем". Студенти цієї спеціальності отримують фундаментальну математичну підготовку, вивчають дисципліни з конструювання програм та мов програмування, архітектури обчислювальних машин, комп'ютерних мереж, функціонального програмування, машинної графіки та діалогових систем, систем штучного інтелекту та експертизи.

Науково-дослідна робота кафедри ведеться за напрямком “Програмне та математичне забезпечення автоматизованих систем”, а саме: математичне та програмне забезпечення для розв'язування комбінаторних задач великої та надвеликої розмірності; системний аналіз в біосоціальних системах; алгоритми нечіткої кластеризації для оптимізаційних задач моделювання та проектування; людино-машинні інтерфейси опрацювання зображень.

Кафедра провела ряд міжнародних наукових конференцій з проблем українізації комп'ютерів, сучасних проблем в комп'ютерних науках в Україні. Підтримуються наукові зв'язки з університетами США, Німеччини, Англії, Росії.

Кафедра інформаційних систем та мереж

Андрій Пелещишин - 9-6-2005 у 23:49

Створена 1 червня 1995 року. Завідувачем кафедри від часу її заснування є д.т.н. професор. Пасічник В.В. Передумовою утворення кафедри стало організаційно - структурне оформлення нової молодої наукової школи з проблематики систем баз і банків даних та знань.

На час утворення кафедри ІСМ у Львівській політехніці були розгорнуті комплексні наукові дослідження по проблематиці інформаційного моделювання, системах баз даних та знань, розподілених інформаційних системах та мережах. Було захищено 7 кандидатських та одна докторська дисертація по науковій спеціальності «Теоретичні основи інформатики та кібернетики», опубліковано ряд монографій та сотні статей у вітчизняних та зарубіжних журналах.

У штаті кафедри перебувають 2 доктори та 17 кандидатів наук

Тематика дипломних робіт та магістерських проектів актуальна, 100% робіт виконується для реальних задач з різноманітних областей народного господарства., які направлені на розширення сфери інформатизації, автоматизації робіт та прискорення досягнення результатів.

Починаючи з 1996 року кафедра щорічно демонструє свої наукові розробки на міжнародних виставках: “Комп’ютер і офіс” (АТ “Галекспо”) та “Комп’ютер + Бізнес” (АТ “Галицькі контракти).
Наукова та виробнича діяльність здійснюється за напрямами: системний аналіз, розробка та впровадження корпоративних інформаційних систем.

Кафедра прикладної лінгвістики

Андрій Пелещишин - 9-6-2005 у 23:51

Створена в червні 1997 року. для підготовка бакалаврів за напрямом “Філологія”. Кафедра готує: бакалаврів за напрямком 0305 "Філологія" , фахівців за спеціальністю "Прикладна лінгвістика”. Керує кафедрою к.ф.н., доцент Андрейчук Н.І.

Поєднання поглибленого вивчення англійської мови та загальних мовознавчих дисциплін з вивченням ряду комп'ютерних наук дає можливість готувати спеціалістів для розвитку цілого ряду актуальних завдань в областях, що передбачають опис та моделювання фонетичної, граматичної, соматичної та статистичної структури різного типу текстів, створення словників, розробку нових методик викладання іноземної мови та інформатики. У диплом державного взірця записується: лінгвіст-інформатик, перекладач (англійська мова і друга мова за вибором)..

Практична підготовка на кафедрі проводиться в навчальній лабораторії, яка оснащена персональними комп'ютерами типу Pentium та в лінгафонному класі.
В рамках теми науково-дослідної роботи кафедри “Опис і моделювання фонетичної, граматичної, семантичної і статистичної структури письмових і усних текстів та створення словників”.

Проводяться наукові дослідження : переклад як особливий напрямок прикладної лінгвістики; прикладна лінгвістика і методика викладання англійської мови.

Випускники кафедри отримують ґрунтовну підготовку з фундаментальних та професійно-орієнтованих дисциплін, зокрема: (література англомовних країн), англійська мова, німецька мова, теорія і практика перекладу, прикладна лінгвістика, основи комп'ютерної техніки та інформатики, організація баз даних та знань, автоматизовані системи перекладу тощо.

Юрій Сєров - 10-6-2005 у 12:08

Знайомі зверталися...
Яка вартість навчання по кожній спеціалності за рік? На сайті не знайшов.
Яка ймовірність збільшення вартості навчання?

Андрій Пелещишин - 22-6-2005 у 17:39

Щодо цін на навчання в ІКНІ.

Комп'ютерні науки - 4000 грн в рік. Заочна - 2200 грн
Філологія - 4400 грн в рік. Заочна - 2600 грн
Видавнича справа - 3300 грн в рік. Заочної немає

Тетяна Чизорич - 16-6-2009 у 17:41

Доброго дня!

Шановний адміністратор Андрій Пелещишин!

Можливо Вам вже відома вартість навчання в ІКНІ на 2009-2010 р.р.?
А також кількість місць на держзамовлення.
На сайті ЛП наводяться дані лише на 2008-2009 рік - щодня заходжу і чекаю на оновлення інформації, але ії немає........

Андрій Пелещишин - 16-6-2009 у 18:25

Я не виключаю, що цін ще і в природі нема (В смислі не визначено). Я розізнаю завтра.

Тетяна Чизорич - 16-6-2009 у 20:24

дякую

Андрій Пелещишин - 17-6-2009 у 21:40

Нових цін ще нема, але є прогноз, що вони не сильно відрізнятимуться від минулорічних (а може й збережуться на старому рівні).

Ольга Косовська - 24-10-2009 у 15:19

Доброго дня!

Шановний Андрій Миколайович Пелещишин!

Я працівник Дрогобицького державного педагогічного університету ім.Івана Франка. Чи є шанс поступити в Інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій як здобувач? І на вашу думку що краще, поступати в аспірантуру чи пробувати спочатку як здобувач?

Андрій Пелещишин - 25-10-2009 у 11:23

Якщо говорити формально, так чи інакше Вам потрібно вступити в Львівську політехніку, а не в ІКНІ, який є лише структурним підрозділом НУ ЛП.

Наразі є три форми прикріплення для наукового пошуку - стаціонарна, заочна аспірантури та пошукувацтво.
Стаціонарний аспірант тримає трудову книжку в ВНЗ. Якщо він бюджетний - отримує за це стипендію.
Пошукувач чи заочний аспірант - різниці мало, і той і другий повинен ще десь працювати.
У пошукувача трохи менше формальностей, рідше оформляються всякі звіти.
З другого боку у проекті ще не прийнятого закону про наукові ступені ніби згадується, що дісер можна захищати тільки за результатами навчання в аспірантурі. Як воно буде через 3 роки - зараз вгадати важко. Одне важливо - що роботу робити треба все-рівно, інакше до захисту ніколи не дійде.
В пошукувацтво чи заочну аспірантуру можна йти будучи на роботі не в НУ ЛП, але в такому разі вам напевно доведеться йти на комерційних засадах - у нас такі правила. Навчання достатньо дороге, дорожче ніж магістратура.

Для працівника іншого державного ВНЗ, наприклад, для вас, оптимальною ІМХО є схема цільової аспірантури. У такій схемі ВНЗ, де ви працюєте, оформляє запит на видачу цільового місця в аспірантурі НУЛП для вашого ВНЗ. Держава зазвичай таке місце виділяє, і дає нам окремою стрічкою в держзамовленні на навчання в аспірантурі.
Після цього ваш ВНЗ делегує вас (з відповідним листом) до нас, НУЛП у чинному порядку (співбесіда, екзаменти і тп) приймає вас у аспірантуру. Відповідальності перед НУЛП за наступне працевлаштування після захисту ви не несете, але можете нести перед своїм ВНЗ, залежить які там правила.
Щоби ця схема спрацювала, потрібно:
1. Внести заявку на цільову аспірантуру в загальну заявку від свого ВНЗ. Власне зараз (десь до кінця листопада) формуються такі заявки по ВНЗ на 2010 рік. Тому зараз потрібно брати ноги в руки і йти в відділ аспірантури чи до проректора з наукової роботи обговорювати це питання.
2. Пильнувати цього місця. Щоби в серпні 2010 року, якщо місце прийшло, воно не загубилося (всяке може бути), або не було віддано комусь іншому (і таке буває).
3.Почати оформлятися в аспірантуру. Причому краще наперед знати до котрого професора ви йдете на навчання а також здати заздалегідь у себе кандмінімум з філософії та іноземної і зробити пару фахових публікацій.

Фу, ніби все:)

Ольга Косовська - 25-10-2009 у 12:21

Дякую, є над чим подумати

Андрій Пелещишин - 25-10-2009 у 13:27

Думайте в реальному режимі часу. Бо як я вже казав, ваш ВНЗ скоро сформує заявку. Якщо захочете потім - то "вдогонку" це завжди складніше.

Ольга Косовська - 25-10-2009 у 21:16

спочатку потрібно найти керівника. Я цього року планую здати кандидатські іспити в нас у ВНЗ, а за наступний рік пробувати рухатись далі.

А якщо під час роботи і свому ВНЗ я складала програми з навчальних дисциплін, написала методичку, то вони зараховуються до публікацій для аспіранта?

Андрій Пелещишин - 25-10-2009 у 23:05

Цитата:
спочатку потрібно найти керівника. Я цього року планую здати кандидатські іспити в нас у ВНЗ, а за наступний рік пробувати рухатись далі.


Так не вийде. Усе треба робити рік наперед. Тобто, якщо в 2010 у вас виникне бажання вступити в аспірантуру, в кращому разі реалізуєте його в 2011.

Методички - це методичні, а не наукові публікації. Інша "стаття", так би мовити. З точки зору дисертації - малокорисна (хоча з інших точок зору - потрібна і корисна). Для дисертанта вони не враховуються до того магічного числа, яке вимагається. Інша справа - що під них можна взяти акт про впровадження дисертаційних досліджень у навчальний процес.