Форум Рідного Міста

Траянові віки - 2

Андрій Пелещишин - 12-6-2005 у 13:09

В кінці 96 року нашої ери Імператором Риму став видатний латинянин Марк Ульпій Траян. З цим іменем пов'язаний найбільший розквіт тодішньої основи західної цивілізації - Римської Імперії.
Протягом перших десятиліть 2-го століття Рим переміг найсильніших своїх ворогів - Даків та Парфян, а потім - Іудеїв, що практично призвело до появи однополярного світу (цивізації Сходу в даному контексті можна не розглядати - комунікацій тоді з ними з Європи не було).
Почалася епоха розквіту Імперії - економіка, мистецтво, культура, наука пішли в гору. Практично припинилися серйозні конфлікти, а ті що були - відбувалися на "окраїнах цивілізації".
Матеріальне благополуччя торкнулося не лише Імперії, а й прилеглих регіонів. Зокрема Східної Європи, де виник феномен Черняхівської Культури - культури "народів окраїн Імперії". Особливістю цієї культури було мавпування імперської, акцентоване бажання підтягнутися до неї в матеріальному плані (а то і інтегруватися в "Єдину Європу"), підкреслена незначущість етнічних особливостей, космополітизм.
Характерним явищем тієї епохи була економічна міграція активного населення з околиць Імперії та сусідніх держав до її центрів.

Цей період історії Європи та прилеглих регіонів отримав назву "Траянові віки", і не раз пізньоримськими істориками та їхніми наступниками подавався як "Золотий вік".



Чи не складається у вас враження, що зараз (десь з кінця 90-х, після розпаду СРСР) ми опинилися в "Траянових віках-2", де роль Імперії належить умовній "євроатлантичній спільноті", а ми знову будуємо "черняхівську культуру" ?

P.S. Нагадаю, що "Траянові віки" тривали до 161 року, коли Імператором став видатний філософ і бездарний політик Марк Аврелій. Римська Імперія понесла суттєві втрати в прикордонних війнах, пішла на нечувану лібералізацію в питаннях отримання громадянства, в релігійних та культурних питаннях і поступово почала занепадати.
А вже потім було розділення Імперії, торжество нової релігії, колосальні війни, падіння Західної Римської Імперії та як підсумок - Велике Переселення Народів, що радикально змінило етнічну карту Європи...