Форум Рідного Міста

Країна мрій

Олексій Мачехін - 26-6-2005 у 13:10

Другий фестиваль Країна мрій відбудеться у Києві, на співочому полі 8-10 липня.

Андрій Пелещишин - 26-6-2005 у 16:08

Що то за фестиваль? Хто приймає участь? Яка тематика?

Тарас Сокальський - 26-6-2005 у 16:14

Фолковий фест. Минулого разу заводилою був Олег Скрипка. Подробиць не пам'ятаю, але в Олі Смоляр була передача на цю тему десь у вересні.

Олексій Мачехін - 26-6-2005 у 16:39

Це фольклорний проект, який ініціював Скрипка і є його найактивнішим учасником. Сайт http://krainamriy.com тільки оновлюється він вкрай погано.
Проект надзвичайно цікавий - чи не найефективніший і не найефектніший фолковий проект в Україні. Мені дуже шкода що я, вочевидь, цього року не потраплю.
Запрошуються фольклорні і сучасні фолк-рокові гурти з сусідніх держав і, насамперед, України, кобзарі, танцюристи. Цього року ніби запускають і дитячий майданчик.
Ну дууже цікавий. Рік тому тут було вже обговорення цього фесту.

ZT - 26-6-2005 у 22:34

А ще, цього року мають бути театральні майданчики з народними виставами.
Класно б туди..!

Ще про Країну Мрій

Юрій Карпенко - 29-6-2005 у 18:52

Джерело - На всі 100.

http://www.navsi100.com/news.phtml?id=20050629085218

Етно-фестиваль "Країна Мрій", який відбудеться 8-10 липня на Співочому полі Києва, насамперед має на меті якнайбільше вияскравлювати всі барви Українського самобутнього звичаю, а тому робитиме особливий наголос саме на автентичному мистецтві. Затійники забави збираються представити на підмостках більше десяти первородних колективів: минулого року таких вдалося привезти лише два – Троян (Рівненщина) та Космацька Капела (Карпати). Водночас організатори зауважують, що рік від року влаштовувати настільки представницький злет стає дедалі важче, бо цьому мистецтву неможливо навчитися – воно відходить разом зі своїми носіями.

Інша особливість "Країни Мрій 2005" – більший розмах, а відтак повніше втілення задуманого. Фестивальна "країна" міститиме 7 сценічних площадок, на кожній з яких відбуватимуться неповторні програми. Цьогоріч вперше відкриється Обрядова сцена, де щодня ставитимуться достатньо потаємні народницькі дійства. Зокрема свої постановки представлять Чернівецький театр "Голос" (дійство під назвою "Українські пісенні старожитності") та гурт народної музики "Гуртоправці" з русальними та купальськими обрядами.

Істотно насиченішими заповідаються програми денних сцен забави: Зеленої, Лаврської, Танцювальної. А на Кобзарських підмостках протягом фестивалю загудять дев'ять найвідоміших Українських лірників та кобзарів. На інші денні сцени, окрім вітчизняних фольк-гуртів, запрошено зокрема угорські Zurgó або Esztenas, який відтворює звичай тих земель, що згодом відійшли до Румунії. Російська "Вольниця" виконуватиме споріднені нам кубанські й донські пісні. Очікуються також колективи, що відтворюють фольклор греків Приозів'я, болгар з Півдня України, Кримчаків (себто кримських татар), а також гурти з Грузії та Литви.

Дитячий розклад загадується теж значно розмаїтішим, і малечу зокрема розважатимуть й заразом навчатимуть Дитячий Ігровий Майданчик "Равлик", колективи "Мережка" (Харків), "Вербиченько" (селище Нова Водолага, Харківська обл.) "Ладовиці" (Хмельницький), а також казкарі, зокрема з Музею Бойківщини.

До виставки народних ремесел додасться виставка-продаж народних інструментів: так що модернові вітчизняні гурти, аби стати ще модерновішими, матимуть добру нагоду поповнити базу свого знаряддя, а також на місці взяти уроки гри на придбаному.

Основні музичні події очікуються на Головній сцені щовечора з 19:00 до 22:00. Через її підмостки пройдуть Роман Гриньків, Мандри, Очеретяний Кіт, Гуцул Каліпсо. Серед запрошених зарубіжних гостей: ватаги UR'IA (Білорусь), Rzеpczyno (Польща), Red Cardell (Франція). Найяскравішою гостею має стати співачка, яку підтримує Провідник "музики Землі" у світі Пітер Ґебріел, і яку європейська преса вже встигла охрестити "Узбецькою Мадонною" – Севара Назархан.

Першого дня, 8 липня, завершуватиме дійство Тартак, котрий готує добірку пісень разом з фольк-гуртом Гуляйгород. Другий день, 9 липня, зав'язуватимуть Гайдамаки. Підсумкову риску "Країні Мрій 2005" креслитимуть Воплі Відоплясова, які виступатимуть разом із фольклорним оркестром.

Олексій Мачехін - 29-6-2005 у 19:38

А я у вівторок ту-ту... сумно це все, ще й купала пропущу.
Кияне, купала в Пироговім, кажуть, буде дуже цікаве.
Адміну - де той смайлик що ридає ридма? Нема такого! І тут не пощастило :"(.

Олексій Мачехін - 5-7-2005 у 14:58

З сайту фестивалю:
Фестиваль КРАЇНА МРIЙ 8, 9 та 10 липня 2005 року Співоче поле міста Києва
Фестиваль, який є втіленням ініціативи лідера рок-групи “Воплі Відоплясова” Олега Скрипки, другий рік поспіль запрошує Вас до спілкування з традиційною культурою України та інших країн світу у її автентичних, фольклорних та модерних проявах.

Країна Мрій – це територія ідеального, первинного мистецтва, яке існує у просторі генетичної пам’яті та національного міфу. Фестиваль має на меті максимально вияскравити всі барви українського фольклору. Окремий акцент цьогорічної Країни Мрій – автентичне мистецтво, тож організатори мають намір представити на сценах фестивалю більше десяти автентичних колективів (минулого року вдалося привезти лише два – „Троян” (Рівненщина) та „Космацька капела” (Карпати). З кожним роком влаштувати настільки ж представницький форум саме автентичної музики та співу – дедалі важче, бо цьому мистецтву неможливо навчитися – воно відходить разом зі своїми носіями.

Основна відмінність цьогорічної “Країни Мрій” від попереднього фестивалю – це більший масштаб, а відтак – більше реалізованих ідей. На фестивальній території буде розташовано сім сценічних майданчиків, кожен з яких пропонуватиме свою неповторну програму. Цього року вперше відкриється Обрядова сцена, яка щодня пропонуватиме достатньо камерні театралізовані фольклорні дійства, що серед них – русальські та купальські обряди гурту народної музики “Гуртоправці”, а також болгарський та кримський обряди.

Істотно насиченішими заповідаються програми денних сцен фестивалю – Зеленої галявини, Під стінами Лаври, Танцювального майданчика. Танцювальний майданчик цього року буде розташований над сценою Зелена галявина й, відповідно, зможе вмістити більше охочих до танцювальної науки, яку “викладатимуть” як автентичні, так і фольклорні колективи. На Кобзарській сцені протягом фестивалю виступлять найвідоміші українські лірники та кобзарі, зокрема – Тарас Компаніченко, Вадим Шевчук, Михайло Хай тощо. На інші денні сцени, окрім українських фольклорних колективів, організатори запросили, зокрема, угорський гурт Esztenas (Ештенас), який пропагує музичну традицію нечисельного етноса, що мешкає в румунській провінції Молдві, – чанго; російський гурт “Вольниця”, що виконує кубанські й донські пісні в автентичному розспіві; народний ансамбль клубу офіцерів Вільнюського гарнізону збройних сил Литви “Vilnele” (Вільнеле), який минулого року було визнано найкращим народним ансамблем Литви; грузинський народний ансамбль “Basiani” (Басіані), учасники якого водночас складають основу церковного хору тбіліського кафедрального собору Святої Трійці. Також серед учасників очікується родинний колектив, який відтворює фольклор греків приазов’я, болгарський гурт з півдня України, кримські татари.

Значно розмаїтіша планується дитяча програма. До співтворчості з дітьми запрошені майстри, які вчитимуть їх мистецтву творення народної іграшки з соломи, ниток та глини. Образотворчий хист можна буде виявити, розмальовуючи керамічні хатки-дзвіночки, писанки, рушники, а також спеціально замовлені для фестивалю картонні хатки під соломою, що в них діти зможуть дати волю фантазії. На Дитячий майданчик запрошено чимало відомих колективів – Мережка (Харків), Вербиченька (смт. Нова Водолага, Харківська обл.), Ладовиця (Хмельницький), а також казкарі (зокрема, з Музею Бойківщини).
До виставки народних майстрів додасться виставка-продаж народних інструментів. Передбачені також майстеркласи народних ремесел. Сама ж “Алея майстрів”, куратором якої є провідний науковий співробітник Музею народної архітектури й побуту в Пирогові Олексій Доля, представить практично всі традиційні народні прмисли з різних регіонів України – гончарство, ковальство, ткацтво, різьбярство, плетіння тощо. Очікується, що цього року на фестиваль приїде більш як сто майстрів, які не лише привезуть свої оригінальні роботи, але й демонструватимуть процес витворення цих “народних шедеврів”. Серед них є також свої “зірки”, чиї роботи перемагають на міжнародних форумах та знаходять прихисток в колекціх по всьому світу. Серед такий найвідоміших майстрів – гончар з Луцька Іван Панков, київська писанкарка Оксана Білоус, автори неповторних ляльок-мотанок (виготовляються з ниток та тканини) Людмила Тесленко-Пономаренко та Варвара Мацела. З “екзотичних” витворів, що будуть представлені на цьогорічній “Алеї майстрів”, варто виокремити плетений з кореня сосни посуд, волинську чорнолощену кераміку та традиційну полтавську вишивку “білим по білому”.

Основні музичні події очікуються на Головній сцені – щодня, з 19.00 до 22.00. З українських команд виступить гурт Тартак, який до фестивалю готує спеціальну фольклорну програму, Гайдамаки виконають “карпатське ска”. Інші українські учасники концертів на Головній сцені – Очеретяний кіт, Гуцул Каліпсо. Здивує віртуозністю гри на бандурі Роман Гриньків. Особливу програму готує також гурт Мандри. Звісно, завершальний акорд на закриття фестивалю належить зіграти гуртові “Воплі Відоплясова”, який виступатиме з фольклорним оркестром.
Серед запрошених на фестиваль зарубіжних гостей – проект ЮР’Я (Білорусь), що виконує древні білоруські мелодії, поєднуючи їх з каннами прогресивного року та форматом рок-сюїти; польський колектив Rzepczyno (Жепчино), у творчості якого рок, реггі та ска переплітаються з народною музичною традицією Вєлкопольські (регіону Західної Польщі); “група вуличних свят” Red Cardell (Франція), що синтезує власну мультикультурницьку стилістику з незмінним вкрапленням кельтських мотивів. У статусі однієї з найпомітніших фестивальних подій заповідається виступ безперечної зірки world music останнього часу – Севари Назархан (Узбекистан), що її зачудована европейська преса вже встигла охрестити “узбецькою Мадонною”. Її сценічний образ наче зійшов зі сторінок давніх манускриптів Середнього Сходу, де часто зустрічається зображення самотньої жінки з двострунною лютою.
Крім музики, співу й танців, “Країна Мрій” готує для Вас ще багацько несподіванок. Наприклад, гастрономічних. Уже зголосилися автентично почастувати гостей фестивалю індійська та німецька кухні.
Про інші новації організаторів та учасників “Країни Мрій” ми обов’язково поінформуємо Вас у наступних інформаційних релізах, а також спеціальному виданні, яке творитиметься в “живому режимі” протягом трьох фестивальних днів.

Ярема П. - 5-7-2005 у 23:18

Можна і прямий лінк дати:
http://www.krainamriy.com/

Країна Мрій: Обіцяні Землі

Олексій Мачехін - 12-7-2005 у 13:27

Фестиваль Країна Мрій 2005 року, етнічний фестиваль, зібраний Олегом Скрипкою нам на втіху і науку, в Києві, на Співочому полі біля Лаври. А це символічно, бо Лавра була одним з наймогутніших осередків спочатку розвитку, а потім консервування традицій української музики, де вони ревно зберігалися від епохи бароко аж до ХХ ст. Вже ідучи повз Лавру, можна було відчути атмосферу: старші люди й дітлахи, а особливо молоді дівчата й хлопці: у вишиванках, хто у повному строї, хто на сучасний манір - під джинси....

http://www.uamusic.org.ua/ua/p-article.php?item=189