Форум Рідного Міста

Чемпіонат України з автозвуку

Рост - 1-7-2005 у 12:49

Так, є такий вид спорту - автозвук. Це щось середнє між спортивною дисципліною і інженерною діяльністю.
В автомобілі акустичні системи почали ставити давно, першими були американці, вони серйозно за це взялися ще з 70-х років минулого (страшно сказати!) тисячоліття :) До нас ця хвиля докотилася значно пізніше. Спочатку були такі собі радейка і гучномовці від домашньої акустики в задніх поличках, потім це все розвивалось і вдосконалювалось, поки не дійшло до сьогоднішніх супер-сучасних повноцінних кінотеатрів на колесах.
Тепер уже існує чітко визначена концепція побудови автомобільних акустичних та мультимедійних систем і від прослуховування (чи споглядання) музичних композицій (фільмів) в авто можна отримати не менше задоволення, ніж дома чи в кінотеатрі.
Щодо виду спорту. Є декілька організацій, які проводять власний чемпіонат, зокрема Федерація АвтоЗвуку України (ФАЗУ), яка проводить змагання за правилами європейської організації EMMA, SPL-клуб, IASCA та FSQ-клуб. Є ще декілька організацій, але рівень не той, так би мовити.
Єтап чемпіонату за версією EMMA, про який я писав в "Афіші" , проходив у Львові, 25-26 червня. Через суміщені графіки (в той самий день проходили етапи за версією SPL-клубу в Ковелі та Луцьку, та IASCA в Запоріжжі), машин було не надто багато - десь біля 30-и. Проте подивитись було на що, як і було що послухати.
Учасники діляться на категорії і змагаються в якості звучання систем і звуковому (за бажанням) тиску. Судяться змагання з якості сертифікованими суддями з використанням спеціальних тестових дисків, оцінюється спектральний баланс, побудова сцени, інші звукові премудрості і в результаті виставляються відпоідні бали. Зрозуміло, що хто набрав більше балів, той і молодець - отримує кубок і диплом :)
Як уже було згадано у Форумі РідМіста, я теж брав участь від студії "Старий Трамвай" в категорії "безпроцесорні системи", де зайняв перше місце, а наш товариш, Сергій Семесько виступав перший день в Луцьку, де отримав кубки за першість по якості звучання в найпотужнішому класі 600+, і за друге місце зі звукового тиску, показавши результат 141,7 дБ, що знаково, адже не більше десятка машин в Україні перейшли поріг 140 дБ. На ЕММІ в неділю 26-го він теж виборов друге місце, хоча тут йому не пощастило - в сам пік заміру вимкнувся підсилювач, не вистарчило потужності акумулятора.



Галерею репортажних фотознімків можна переглянути за посиланням: http://www.caraudio.com.ua/photogallery/thumbnails.php?album=26