Форум Рідного Міста

Ось і дійшла черга про втікання мозгів за кордон...

Ярема П. - 21-7-2005 у 17:22

Цікаву статтю надибав. Сам такий.


http://postup.brama.com/dinamic/i_pub/usual.php?what=42958

Україна -- інтелектуальний донор
Світлана ОДИНЕЦЬ

Один із моїх знайомих є сильним та перспективним математиком. Проте більшу частину свого наукового життя він прожив в Німеччині, працюючи там у наукових лабораторіях. Коли я ненароком дорікнула, що не варто було заради фінансових чинників дарувати наукові ідеї чужій країні, то... натрапила на його болісно-іронічно посмішку: "Здійснювати дослідження за власним науковим профілем в Україні в мене немає жодних можливостей, бо тут не створено відповідних лабораторій. Я їду туди передовсім заради своїх наукових досліджень, і, звичайно, мені та моїй сім'ї потрібно на щось жити".

Подібна ситуація не лише з представниками точних наук. Схоже, ми поступово втрачаємо найцінніше національне багатство -- розум в усіх мистецьких та духовних сферах.

Скажімо, в Чехії на 10 тис. тих, які працюють, припадає 23 дослідники, в Угорщині -- 29, Польщі -- 34, Німеччині -- 61, Фінляндії -- 94, Японії -- 96. В Україні, на перший погляд, ситуація не найгірша. На 20 мільйонів зайнятих в економіці 2004 року припадало 83 тисячі дослідників (41 на 10 тисяч працюючих). Однак у нашому суспільстві спостерігаються протилежні пріоритети в оплаті інтелектуальної праці, ніж в усьому світі. Успішні країни живуть заради ідеї, і звикли за ідею платити великі гроші. В нас вантажники і водії заробляють щонайменше вдвічі більше, ніж вчителі та лікарі. Наприклад, цьогорічна середня заробітна плата в освіті становить 520 гривень, а в промисловості -- 865 грн, на транспорті -- 970 грн, у фінансових установах -- 1355 грн. Хто ж за кілька років дасть інтелектуальний та моральний поштовх українській нації, якщо ті ж мораль та інтелект за важливістю займають в Україні останні позиції?

Інтелектуал - особистість суверенна, дії та роздуми якої керовані Господом, є початком і продовженням духовного, морального, етичного, інтелектуального світогляду суспільства. Вони живуть поза загальними стереотипами, проте в жорстких межах самодисципліни й вищих принципів, осмислюють філософію буття своєї нації, будують її теперішність і визначають світоглядний розвиток в майбутньому. Вони народжують ту ідею, яка стає основою для всіх подальших економіко-політичних метаморфоз.

Чи потрібні інтелектуали нашій країні?

Ми проходимо величезний еволюційний шлях: від катування інтелектуалів у тюрмах і масових їх розстрілів, як це відбувалося в часи більшовизму, до моменту, коли державою відбувається офіційне визнання того, що розумні й освічені нашій країні потрібні. Отже, тепер йтиметься про їхній належний соціальний та економічний рівень.

Ще на початку минулого сторіччя наш співвітчизник, академік Вернадський, сформулював роль людського інтелекту як продуктивної сили глобального масштабу та пов'язав подальший розвиток людства з наукою, інтелектом і гуманізмом, тобто з "ноосферизацією" (noos грецькою мовою -- розум). Беззаперечним підтвердженням його тези є сучасний інтенсивний економічний розвиток багатьох країн, які зробили ставку на інтелект -- і виграли.

Чи варто зайвий раз нагадувати, яку потужну систему заохочувань, програм, грантів розробила Америка для переманювання найрозумніших спеціалістів світу. Відомо, що країна, яка має потужні науковий, духовний, світоглядний потенціали, проте не піклується їх ефективним використанням у національних масштабах, автоматично стає інтелектуальним донором для інших країн із кращими умовами для наукової діяльності. Україна вже втратила через це 6 - 7 відсотків свого наукового потенціалу. Фахівці стверджують, що полювання на інтелект невдовзі перетвориться в самостійний і один з найприбутковіших видів бізнесу у світі. Очевидно, що в умовах масштабного полювання на таланти світу є тільки один шлях для збереження власного національного інтелектуального потенціалу -- створити максимально привабливі умови для його розвитку.

Коментар до теми

Ярослав ГРИЦАК

професор ЛНУ ім. І. Франка

Українські інтелектуали -- молода категорія. До часів незалежності в нас були інтелігенти, які за своєю первинною функцією могли служити або державі, або народові. Оскільки інтелігент завжди служить, то це частково викликає недовіру до нього, може також дратувати, як це було, наприклад, з українськими дисидентами. Отже, інтелігент є особою суспільно заангажованою. Адже служба як така вже певною мірою заперечує свободу думки.

На Заході, натомість, інтелектуалом вважається передовсім добрий фахівець. За останнє десятиліття ми пережили кілька бунтів інтелігентів, які зрештою стали інтелектуалами. Й лише сьогодні, після перемоги Помаранчевої революції, останні отримали свій шанс.

Те, що сьогодні оплата праці освічених людей у кілька разів менше, ніж людей без освіти, є результатом радянської спадщини. Проте, думаю, незабаром в суспільстві настане свобода вибору. Й треба буде мати сміливість її прийняти.

Ірина КАЛИНЕЦЬ,

громадський діяч

У часи перебування України в російському колоніальному просторі, гуманітарні науки носили тенденційний характер. Відверто експлуатували наших українських вчених і в сфері точних наук. Сьогодні дається взнаки економічний стан нашої держави, а також невміння використати власний інтелектуальний потенціал.

Що мало б відбутися для покращення ситуації? Передовсім змін потребує ставлення до освітньої політики, вищої школи. Адже пріоритетом для всіх успішних держав є розум.

Проте я оптиміст і, спостерігаючи за нашою молоддю, за нашим Президентом, відчуваю, що і в нас скоро ідея та інтелект цінуватимуться. До того ж річ не лише в підвищенні зарплат, а в абсолютно новому підході до вирішення цих питань. У радянські часи найбільше заробляли доктори історичних наук, які писали псевдонаукові трактати. Великі гроші виділялися на оплату праці тих, які здобули звання, але абсолютно нічого не зробили для розвитку нації.

Тепер ми спостерігаємо, як від Заходу беремо не те, що є найбільш цінне, а лише зовнішнє, другорядне, яка за мудрими словами уявляється чимось вартісним.

У новітньому західному суспільстві до молодого інтелекту увага набагато більша, ніж до спортивних показників.

tysovska - 22-7-2005 у 15:57

Так, мене завжди дивувало, як люди зважуються вступати на медичні факультети? Вони ж заздалегідь знають, що у найближчі 10 років не матимуть достойного життя в Україні. Нашим учителям і лікарям треба кланятися в ноги, а не шпетити їх весь час за те, що одні нібито хабарі беруть (я особисто ніколи не давала, а про наших лікарів маю найкращу думку), а інші мають низький рівень викладання (і це при тому, що наші спеціалісти так цінуються за кордоном). А держава, зайнята затиканням нагальних дірок, ще довго не звертатиме на інтелект нації уваги, тому, дасть Бог, промисловість зрозуміє, що вигідно вкладати в науку гроші - і вкладатиме, і фінансуватиме лабораторії тощо.

Користувач Олесь - 24-7-2005 у 10:01

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ярема П.
В нас вантажники і водії заробляють щонайменше вдвічі більше, ніж вчителі та лікарі. Наприклад, цьогорічна середня заробітна плата в освіті становить 520 гривень, а в промисловості -- 865 грн, на транспорті -- 970 грн, у фінансових установах -- 1355 грн.


Так, я в Україні працював в бюджетній державній установі, моя зарплата була 130 грн., а шофер там же заробляв 180 грн. :mad:

Tempika - 24-7-2005 у 12:48

...навіщо ця фальш щодо вчителів і лікарів? вони йдуть вчитися на ці
спеціальності, бо знають, що будкть брати хабарі, золоті вироби,
парфумчики, цукорочки і коньячки... не знаю, за що їм вклонятися, якщо
чесно... у мене враження, що туди йдуть ті, хто наперед налаштований
БРАТИ... тому й гнилі у нас медицина і педагогіка... пора давно робити
страхову медицину, так вони ж (лікарі) проти!... жах.

Користувач Олесь - 24-7-2005 у 13:54

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Tempika
...навіщо ця фальш щодо вчителів і лікарів? вони йдуть вчитися на ці
спеціальності, бо знають, що будкть брати хабарі, золоті вироби,
парфумчики, цукорочки і коньячки... не знаю, за що їм вклонятися, якщо
чесно... у мене враження, що туди йдуть ті, хто наперед налаштований
БРАТИ... тому й гнилі у нас медицина і педагогіка... пора давно робити
страхову медицину, так вони ж (лікарі) проти!... жах.


Абсолютно згідний. Можу тільки додати, що в результаті ці професії здобувають не люди, які дійсно люблять цю роботу, але такі, що планують в майбутньому не особливо перепрацьовуватися. Здебільшого ще й інтелектом не особливо обдаровані. За невеликими винятками. Таке враження, що років за 10 чи пізніше в медицині в Україні взагалі буде повна катастрофа із-за відсутності фахівців.

А про страхування тут колись була досить велика дискусія.

tysovska - 25-7-2005 у 11:36

Для Tempika
А я абсолютно не згодна. За мої 30+ років мені зустрілося приблизно 90% ПРЕКРАСНИХ і ЧЕСНИХ лікарів і вчителів, і тільки - 10% - гадів і хабарників. І якщо ви вважаєте, що будь-яке добре слово на адресу лікарів і вчителів - фальшиве, що всі вони беруть хабарі, то в мене виникає запитання: ви їм давали золото й парфуми? Чи звідки такі знання? От я не давала - і лікували чудово і без цього. (Чесно кажучи, навіть на думку б не спало давати золото й парфуми!)

Tempika - 25-7-2005 у 13:39

..дик, це тільки свідчить про те, що Ви:
а) досить здорова людина
б) мало жили і спілкувалися у Львові, не маєте дітей або племінників
шкільного віку, що навчаються тут у школі, коледжі, інституті.

...я не тверджу, що всі лікарі і вчителі погані... старше покоління ще тримає
марку... а ось ті, кому до 30-35... ви мне вже вибачте, але я чую звідусіль
лише нарікання і скарги, і сама маю досить неприємний досвід... як ми вже
тут спорили у іншому треді, ніхто огульно нікого не звинувачує, є люди
добрі, є люди погані, але річ є про СПІВВІДНОШЕННЯ цих людей у певних
професіях...
...лікарі, до речі, просять лише гроші, а ось вчителі у нас, як правило
приймають саме золото і парфуми... на днях пішла до окуліста, бо маю певні
проблеми з зором, і молода гарнюча нафарбована лікарка навіть
дивитися на мене не стала без грошей... не те щоб у мене нема цих
20 гривень, але я вже думала що дільнична лікарка простий огляд може
все ж здійснити безкоштовно, просто не взяла гаманця... фіг!... :-((
я все ж плачу якісь податки, а вона отримує якусь зарплату, чи ні?...

Олексій Мачехін - 25-7-2005 у 14:46

Ех, Таню, Пелещишину як раз 30-35. Щоправда, він зара у відпусці :baddevil:

У мене лікарка на дільниці оглядає мене безкоштовно незважаючи на те, що я досі не прописаний. Раджу тобі раз купити диктофон і розв`язати проблеми з поліклінікою - зара той час, коли після подібної заяви вся клініка місяць стоятиме на вухах..

vovka - 25-7-2005 у 15:19

Ну , мушу сказати, що коли я вчився в школі, років 5 назад - то хабарів я не давав.. Ну коробка цукерок хабарем не рахується.. :) А, ще пару раз вазонки купляв своїй класній керівничці.. Але то було в клас а не додому.. Тіпа штраф :) Та і з класу ніхто хабарів не носив.. Ті що щось знали то точно не носили.. Ті що нічого не знали - може щось і носили щоб закінчити, але не признаються..
Щодо лікарів нічого не можу сказати. Був останній раз в лікаря ще в дитячій поліклініці і в воєнкоматі. Вроді ніхто нічого не давав.. Особливо в воєнкоматі - до армії придатний :( Але знайомі говорять що без грошей до лікарів краще не йти.. Гроші на лікарства то само собою.

А то правда що за забастовку - лікарям світить кримінальна відповідальність ?

vovka - 25-7-2005 у 15:27

От в Росії приблизно така ж ситуація:
http://www.korrespondent.net/main/126704
===
Рэкет процветает и на бытовом уровне. По данным ИНДЕМ, объем рынка бытовой коррупции - платы населения за услуги, которые должны быть предоставлены бесплатно - достиг 3 млрд. долларов в год. Причем наиболее коррумпированной ИНДЕМ считает сферу высшего образования. Далее следуют взятки, которые дают с целью избежать призыва в армию, а затем сфера здравоохранения.
===

tysovska - 25-7-2005 у 15:40

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Tempika
..дик, це тільки свідчить про те, що Ви:
а) досить здорова людина
б) мало жили і спілкувалися у Львові, не маєте дітей або племінників шкільного віку, що навчаються тут у школі, коледжі, інституті.

а) Здорова, здорова! Але в лікарні лежала чотири рази, починаючи з 1990 року. Останній раз - у 2000 році. Про хабарі мені щось чувати не довелося. Були, щоправда, люди, які ПІСЛЯ завершення лікування приносили лікарям горілку й коньяк.
б) Не жила у Львові зовсім, але маю родичів і знайомих у місті й області. І племінників там шкільного віку маю чотири штуки. Щодо вступу до вузу без хабаря - так, це нечувана справа не тільки для Львівської області, а й для Києва (хоча, звісна річ, у нас є інститути, куди і просто так можна вступити), але щоб дарували золото шкільним учителям... От не можу я повірити, що таке можливе.

Tempika - 25-7-2005 у 18:15

...збір батьківських коштів на золоту цепку на день вчителя керівничці —
це традиція, що практикується десятиріччями... :-) правда, я не здавала,
і добре вчилася, хоча ненавиділи мене міцно...
..а що, навіть коли до зубного лікаря йдете, не платите?... і родити у нас
можна безплатно, так?... а може, в гіпс закатають за гарні очі?... а до
лежачого хворого медсестра нізащо не прийде робити уколи додому *за так*...
...люди, ви ж знаєте як воно реально... можна не платити, і ходити як я,
потребуючи чотири роки термінової операції, на яку ніяк не назбираються
гроші... принципово не платитиму, але у мене деколи відчуття, що я
здійснюю повільне самовбивство :-(

tysovska - 26-7-2005 у 08:50

До речі, до зубного лікаря у нашій районній поліклініці я ходжу так: записуюсь за 2-3 дні на прийом, приходжу в потрібний час, сідаю в крісло. Вона питає: вам пломбу платну чи безплатну? Звісна річ, безплатна пломба з гіршого матеріалу, ніж платна (яка коштує 25 грн.), але робить лікарка все на совість. Якщо я замовляю платну пломбу, то вона виписує мені квитанцію, і я спускаюся на 1-й поверх в ощадкасу, де плачу гроші. Ви це вважаєте хабарництвом? Завдяки нашим стоматологам у мене ще досі жодного вирваного зуба нема. І я лікарів завжди захищатиму - повторюю, 90% моїх контактів з ними - позитивний досвід.

Tempika - 26-7-2005 у 09:15

...а на переднього зуба не поставиш безплатну пломбу, до речі, буде
дуже видно... і дуже заздрю мешканцям міста Києва, у нас такого просто
нема.

Олексій Мачехін - 26-7-2005 у 17:11

>і родити у нас можна безплатно, так?...
Можна і без проблем. Різниця буде лише в тому, що тебе відвезуть у твій районний пологовий і лікар не буде навколо тебе стрибати щоп`ять хвилин, а прийде лише за потреби. Навіть коли народжуєш за гроші, то гроші віддаєші після того, як забрав дружину. Звісно, є в пологовім і платні послуги (зокрема анестезія, комфотрніші палати), проте без них наші мами і бабці народжували.

Tempika - 27-7-2005 у 06:58

..зокрема анестезія :-))) насмішили, їй богу.

Користувач Олесь - 27-7-2005 у 07:40

Тема з'їхала з витікання мізків на платну медицину...

Олексій Мачехін - 27-7-2005 у 08:53

2 Tempilka Анестезія, мається на увазі, необов`язкова. Я не пам`ятаю, на жаль, тої назви, проте процес полягає у введені препаратів в спинний рервовий стовбур з тим, щоб жінка перестала відчувати будь-що нижче пояса. Взагалі без такої анестезії можна цілком обійтися.

Tempika - 27-7-2005 у 09:41

...коли чоловіки теревенять про роди без анестезії, я просто
замовкаю... :-)))

Олексій Мачехін - 27-7-2005 у 09:48

Та заради бога. Сходіть на курси в пологовім і дізнаєтесь про всі платні і безкоштовні послуги. Від жінки-акушерки.
Я мав на увазі що не всі види анестезії платні.

Ігор+ - 27-7-2005 у 17:45

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Олексій
2 Tempilka Анестезія, мається на увазі, необов`язкова. Я не пам`ятаю, на жаль, тої назви, проте процес полягає у введені препаратів в спинний рервовий стовбур з тим, щоб жінка перестала відчувати будь-що нижче пояса. Взагалі без такої анестезії можна цілком обійтися.


Називається це "Епідуральний укол"

Користувач Олесь - 28-7-2005 у 07:38

Не знаю, чи хтось би став ризикувати при пологах бавитися в безкоштовну медицину...

Олексій Мачехін - 28-7-2005 у 13:10

А ви вважаєте що жінка не здатна самостійно народити дитину?
В Києві жінка, що не може оплатити персональну опіку лікаря або акушерки все одно народжуватиме в нормальних умовах. Повірте, ніхто з лікарів в неякісну медицину при пологах гратися не буде - вони несуть відповідальність за життя людини.

Користувач Олесь - 28-7-2005 у 14:04

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Олексій
А ви вважаєте що жінка не здатна самостійно народити дитину?
В Києві жінка, що не може оплатити персональну опіку лікаря або акушерки все одно народжуватиме в нормальних умовах. Повірте, ніхто з лікарів в неякісну медицину при пологах гратися не буде - вони несуть відповідальність за життя людини.


В тому то й проблема, що мали б нести відповідальність. Припускаю, що в Києві це, як і багато інших речей, функціонує зовсім інакше, ніж на периферії. На практиці це виглядає так, що під час розтину лікарі, які мали б нести відповідальність, домовляються з патологоанатомом, який висновок писати. І ніхто ні в чому не винен.

Олексій Мачехін - 28-7-2005 у 14:07

Олесю, є ж і неформальні стосунки, у жінки може бути чоловік, який просто не зможе пробачити лікарю (якщо той собі зможе).

Користувач Олесь - 28-7-2005 у 16:08

Такий чоловік (який переживає за жінку і дитину) не бавитиметься в безплатну медицину. Ну вб'є він того доктора, рідним від того легше ж не стане (та і йому самому теж).

Олексій Мачехін - 28-7-2005 у 16:39

Розкажу тобі байку одну, вона в Києві ходила в свій час.
Колись, на початку 90-х на вулиці Шота Руставелі було організовано шикарний (на той час) ресторан Наполеон. Мармур, оздоблення під золото, швейцар, усе таке інше. Власник ресторану поклав свою дружину в пологовий будинок, заплатив великі гроші лікарю, обставив палату, зробив не те щоб "все як слід", а "краще не буває".
Під час пологів було ускладнення, дитина вмерла, у матері була сильна кровотеча, їй влили не ту групу крові, вона теж загинула.

Мій класний керівник - учитель музики і чоловік вчительки музики просто фізично не мав гроші аби оплатити пологовий. У нього народилась чудова здорова дівчинка.

Мораль зрозуміла?

Tempika - 28-7-2005 у 20:20

..мораль *все випадково*...
хотылося б випадковість у медицині звести до мінімуму.