Форум Рідного Міста

Поліція чи міліція?

Користувач Олесь - 8-8-2005 у 16:31

Ця назва залишилася в спадок з совіцьких часів і досі її ніхто не зібрався змінити. Авжеж, в країні, яка впевнено крокувала до світлого майбутнього, не могло бути такого буржуазного утворення як поліція.

Нагадаю, що міліцією називають озброєні загони народної самооборони. Поліція - це державний орган з відповідною структурою, званнями тощо, тобто те, що і так фактично є і в Україні.

Цікаво, що думають форумці? Як має називатися орган охорони правопорядку в Україні?

Галина Лев - 8-8-2005 у 18:36

Мені особисто чомусь завжди хочеться сказати "Поліція". То десь всередині. Набагато ближчі навіть "поліціянт", "поліцай", а те "міліція" звідки б не було,- не наше. І до того ж "поліція" звучить більш серйозно, дисципліновано, прискіпливо.

Сергій Бєляєв - 8-8-2005 у 18:46

З огляду на революційні події, треба зберігти назву міліція і формувати її з озброєних робітників :lol:

Наталка - 8-8-2005 у 19:14

Озброєних чим? Наколотими помаранчами, американськими валянками і веселими яйцями? :D
Власне, я голосувала за "поліцію", хоча назва мені, якщо чесно, не принципова. Головне, щоби справді зміни були, глибинні, докорінні, в середині самої структури... Щоби я дійсно відчувала, що "моя міліція (поліція) мене береже", хоч, може, це зараз смішно прозвучить чи наївно... Але ж треба прагнути кращого, змін на краще. :rolleyes:

Сергій Бєляєв - 9-8-2005 у 09:03

Якщо відверто, я б надав перевагу суттєвішим видам озброєнь, ніж "наколоті помаранчі". До того ж основна проблема органів внутрішніх справ не у назві. У межах однієї замкненої структури влади, якою, зокрема, є у всіх країнах поліція, подолання корупції принципово неможливе (повірте людині, яка не 1 рік працює в органах виконавчої влади). Отже, міліційні, громадські формування для підтримання громадського порядку - це вихід.

Василь Яворський - 9-8-2005 у 09:13

Я проголосував за "поліція". Думаю за таку назву говорять два аргументи:
1) ця назва є ближча до нашої мови
2) ця назва відображає таки державну структуру якою є органи МВС, а не народну добровільну бригаду по дотриманню правопорядку
А зрештою, від зміни назви орган працювати краще не стане. Спочатку необхідно, як на мене, провести більш вагомі реформи у цій галузі. Але я не професіонал і моя думка зформована виключно за рахунок медіа.

Яндрух - 9-8-2005 у 09:20

До того все йде: буде в нас поліція - таку "гарну" західну назву чом би й не перейняти. Й до того ж вона така розкручена, над нею пломенить ореол таких собі поборників зла, криміналу. Поліція (та що на Заході, ясно) асоціюється в наших головах із дужими чоловіками в строгій, та не позбавленої певної крутизни, уніформі: згадати хоча б, як американських крутих копів полюбляють знімати й Голівуд, і в кліпах: де крутий фараон на здоровенній тачці-"янкі-танкі" з кольоровою блималкою на дасі повільно проїжджає собі вулицею, пильнуючи правопорядку. Або копи на мотоциклях - особливо, коли це поліцейський Кавасакі 80-их (їх навіть нині радо використовують „цивільні” байкери), - в високих чорних чоботях, вузьких бежевих уніформових штанах з лямпасами, світлій сорочці на короткий рукав з обов'язковою світлою футболкою (T-shirt) під нею та нагрудним відмітним поліцейським значком, на руках – чорні шкіряні рукавички, на голові - відкритий типовий шолом-джет - звична річ як американських поліцаїв на мотоциклях, завершуючи „композицію” окулярами проти сонця з лінзами-"краплинами", як у льотчиків. Що там багато говорити: в розкручуванні образу американського поліцая чимала заслуга кіноіндустрії, шоу-бізнесу.

А зараз погляньмо на нашого „доблесного” міліціонера… Ліпше не дивитися. Народне прислів’я: стрічають по одежині, - ніхто не відміняв ще в цілім світі. А те, як зувидиш такого одного „морда красная, хоть прікурівай”, то від одного його вигляду стає не то що лячно - здогадуйся тільки, що може йому прийти до голову тої хвилини, чого в нього так очиці бігають, як у столичного мера… А те, як такі „пурки-хлопуні” працюють десь у якійсь конторі, як от: на даі, що на Кульпарківській, чи на мрео, на Городоцькій, - те як своїми масними ґраблями орудують оргтехнікою, у той час як із них сім потів сходить – всяке бажання затриматися довше, як на кілька хвилин у ЇХНЬОМУ „середовищі перебування”, пропадає, і стають звичними „домовляння певною сумою готівки” задля того, щоб нормально „прискорити процес”, без тої марудної тяганини, без почування себе комашкою супроти їх, орлів правопорядку…
Чи на тих, що „пересуваються” на древніх бобіках-„лунаходах”, і то потроє-почетверо: як стоять, то таке вражіння, що або щось замислюють кримінальне (та авжеж не те, щоб ловити злочинців!), або ж грають у карти…

Сміх сміхом, а новій-старій владі, як повітря, потрібна зміна того негативного іміджу: той хаос, що нині діється на дорогах, і який штучно, зумисно породжено, за певний час буде припинено і чия буде у цьому заслуга? Нової влади! Геть усе старе! Он, навіть у опитуванні на 5-ому вже є чимало таких, що не знають, хто такий Л. Кучма! Дядько відпрацював своє і… пішов ув небуття – поступися місцем іншим, молодим, ефективним.
Так що невдовзі нас очікують метаморфози. Буде в нас, як на Заході (навіщо вигадувати велосипед: ліпше перейняти всі їхні напрацювання!) і поліція, і аналог їхніх дорожніх патрулів, і зніматимуть фільми про них.
(Ну, во, подумають, що досить перейменувати міліцію на поліцію, то зразу геть всі менти пересядуть на бімери та авенсіси! :lol: )

Andreas - 9-8-2005 у 16:02

Доки воно є таке, як зараз (кримінальне, ліниве, „під градусом” ) – нехай буде вже „міліція”, так звичніше. Зміниться щось на краще – можна буде і про „поліцію” подумати.

Олександр Чорнобиль - 9-8-2005 у 16:51

Стару кобилу спитали, що їй легше - тягти сани в зимі, чи воза влітку, на що кобила відповіла:
- І одна погань важка, і друга не легша.

Це я до того, що може ми б подумали, як нам з свого боку допомогти поодиноким борцям з корупцією в рядах міліції, потім допомогли їм, а вже потім вже брались за назву.:rolleyes:

Dmy - 9-8-2005 у 18:19

Об'єктивно, воно, звичайно, до балди, на кшталт залишити ДАІ чи хай вже буде БДР.
Тут момент, скоріше, психологічний, "як ви яхту назвете, так вона і попливе", тобто розлучаючись із назвою, ми намагаємось розлучитися з минулим.

Стосовно того, чому "міліція" - бородатий КВН-ий анекдот:
"Зараз у нас міліціянтів називають "мєнти", а якщо перейменувати, то хто ж вони будуть - "понти"!?

А "громадські формування для підтримання громадського порядку" у нас колись уже мали місце - тільки називалися не "міліцією", а ДНД. Не знаю, не знаю, якщо то був "вихід" :mad: ... Гаразд, мовчу :cool:

Volodymyr Kislitskyi - 30-5-2007 у 03:06

У 90-ті був я у Литві,
І там литовці у Поліції,
Національну гідність берегли
Нарещті й нам Свої потрібні!

Роман Ромашка - 6-6-2007 у 19:01

Може трошки оффтоп, але після сумнозвісний подій під час фіналу Кубка України варто добавити пункт "мусора". :baddevil:

Tempika - 6-6-2007 у 21:42

...а яка різниця, лиш би робила свою справу, а не... самі знаєте :-))

Dmy - 7-6-2007 у 15:36

Цитата:
а яка різниця, лиш би робила свою справу, а не... самі знаєте :-))

Так у цьому ж то і річ:
Цитата:
як ви яхту назвете, так вона і попливе

Tempika - 7-6-2007 у 17:16

...яхта яхтою, а люди лишаться ті самі.

Dmy - 7-6-2007 у 18:17

Е-е-ет! Люди тими самими не лишаються.
По-перше, вони таки різні.
По-друге, навіть одна людина за мить вже не така, як була.
По-третє, навіювання (зокр., само- ), кодування (зокр., само- ) і всілякі НЛ[С]П ніхто досі не відминив. Я, от, найшвидше, не піду працювати на фірму "Рога и копыта", бо начитався свого часу Ільфа з Петровим, ну і тд. Лейбли із брендами, включно з наліпками знизу спини на окрему людину ще як впливають (не дарма за Совітів так ревносно протисояли носінню джинсів взагалі й із гамериканським прапором на ... задній кишені, зокрема - це, безперечно, становило небезпеку вихованню майбутніх носіїв комуністичної моралі).
Тут, що називається, "з вовками жити - по-вовчи вити", тобто людина починає орієнтуватися на присвоєне їй ім'я (ті же менти знають - як не знати - що їх звуть мусорами (нехай і за діло), тож і надалі поводяться у відповідності до "почеснного титулу").

rost - 7-6-2007 у 18:45

Цитата:

...а яка різниця, лиш би робила свою справу, а не... самі знаєте :-))

Обидва слова i міліція походять з латини/греки. Aле pізниця є і різниця принципова. Загально-прийнято, в т.ч. в українській мові міліцією називати озброєний натовп, у внутрішніх розборах. При чому власне міліцiєю називають ті групи які або захопили або відстояли владу. Такі самі формування програвшої сторони, як правило відносять до повстанців або бандфомувань. Тобто різниця між міліцією і бандою, в принципі, залежить тільки від кута зору. Pадянсько-українська міліція є правонаступницею незаконних формувань бандитів і грабіжників, що гордилися тим, що вони є "органом насильства", "караючим мечем" і т.д., і жорстко підпорядкована органам центральної влади.

Поліція ж походить від слова грецького слова поліс - місто. Так городяни називали формування найнятих ними професійних охоронців, що були підзвітні власне місту. Це і надалі вирізняє поліцію в цивілізованих державах від решти озброєних людей. Поліція діє на підставі загально-державного законодавства, але є формуванням місцевим, підзвітним місцевій владі. В тих же США в різних штатах в них навіть форма різна, але суть одна -- вони служать місцевій громаді. Для завдань загально-деравного масштабу там існує нечисленний апарат FBI (ФБР).

Тобто, як на мою думку, від перейменування не зміниться нічого. Тут, як казав сантехнік -- "систему треба міняти".