Форум Рідного Міста

Податкові пільги на навчання у вузі

Андрій Пелещишин - 11-8-2005 у 18:55

Зі приємним здивуванням сьогодні дізнався що існує практика податкових пільг на комерційне навчання вузі.
Кошти, які витрачаються на навчання, не враховуються як прибуток особи. Відповідно, платник податків може вимагати відшкодування переплати податку.

Sergi Adamchuk - 12-8-2005 у 09:51

Не все так просто, Андрію
По-перше, цей податковий податок можливо вступить в дію лише з 2006 року (ще навіть невідомо чи вступить), тобто тобі можуть компенсувати заплачені податки за 2006 рік після подання декларації і необхідних документів в податкову після квітня 2007 року.
Крім того цією фічею можна скористатись лише раз на 10 років, тобто якщо хтось із твоєї сім'ї навчатиметься 5 років, ти зможеш раз скористатись цим (ну ще раз дружина).

Тут є документ з цього приводу
http://www.ukrsibbank.com/publication/1039/doc1039_file.pdf
Правда він більше орієнтований на податковий кредит для тих, хто випалачує іпотеку. Але там непогано описано.

Василь Яворський - 12-8-2005 у 10:56

Раніше, здається до 1999 року, кошти, що оплачувало підприємство за навчання свого працівника не входили в прибуток фізичної особи. Але це відмінили. На сьогодні, навчання навіть оплачине підприємством включається в прибуток фізичної особи і підлягає оподаткуванню. До речі обов"язковому. Щоправда, якщо прибутки, мається на увазі додаткові, а саме до таких відноситься оплата навчання, не є додатково задекларовані практично не можливо оподаткувати, оскільки на сьогодні немає системи контролю за такими прибутками.
Щодо пільг описаних Андрієм Пелещишиним, то їх насправді немає, і наврят чи будуть, оскільки наша податкова система, наразі не передбачає затратної графи бюджету фізичної особи. Багато де за кордоном така графа передбачена. Там декларацію про прибутки складають практично всі але: затрати на необхідні речі такі як комунальні послуги, мінімальний споживацький кошик, навчання, лікування і деякі специфічні речі (як скажімо тренажери для людей що проходять постравматичну реабілітацію) вносяться до затрат фізичної особи і оподаткуванню не підлягають.
Так що сильно не тіштися, навіть якщо таку постанову і приймуть, у нас немає механізмів її виконання.