Форум Рідного Міста

Константинопольський патріархат в Україні

Олексій Мачехін - 13-9-2005 у 16:37

прочитав на Оглядачі наступне:

Керуючий справами Української Православної Церкви Московського Патріархату архієпископ Митрофан звинувачує керівництво України у втручанні в церковні справи і заявляє про неприпустимість відкриття в Києві і Львові подвірь Константинопольського Патріархату. Про це повідомили в прес-службі УПЦ (МП). «Поява на Україні подвір'я Константинопольського Патріархату ще більше ускладнить міжконфесійну ситуацію і стане причиною ще одного розколу, який раз і назавжди покладе кінець єдності Українського Православ'я», - заявив архієпископ Митрофан. Керуючий справами УПЦ також підкреслив, що створення представництв Константинопольського Патріархату на Україні відбувається за ініціативою влади: «Сама ідея створення подвір'я Константинопольського Патріархату на Україні суперечить якому-небудь здоровому глузду, тому що є прямим втручанням в справи Української Православної Церкви. З Константинопольським Патріархатом не велося яких-небудь переговорів, ні на рівні Московського Патріархату, ні на рівні предстоятеля УПЦ Митрополита Володимира. Це ініціатива державних структур, що є прямим втручанням держави в справи Церкви, і ніяк не відповідає заявам президента, який говорить, що держава не має права втручатися в церковні справи», - відзначив архієпископ Митрофан.

Що це за подвір'я? Чи це не перший крок по витисканню московського патріархату з України?

Василь Яворський - 13-9-2005 у 16:41

Як на мене витискання одних чужинців іншими нічого не несе в собі доброго від самого початку. Яка різниця хто буде зомбувати наш нарід Москва чи греки... А держава повинна втручатися у справи церковні, звичайно на господарському рівні, як то виділення чи забирання земель, вирішення питань із спірними святинями... або викиданням взашиворіт московського патріархату...

Олексій Мачехін - 13-9-2005 у 16:51

Ну, бачте, історія московського патріархату на території України налічує менше років ніж історія унії, не кажучи вже про історію константинопільського патріархату. Так що якщо патріархат бажає... тим більше якщо він визнає, скажімо при цьому помісну церкву або/і греко-католицький патріархат... то чому б ні?

Василь Яворський - 13-9-2005 у 17:06

Я не маю нічого проти присутності на території України будь-якого церковного уряду... Але... Якщо той церковний уряд, на присутність якого Україна дала згоду, тим паче, якщо цей церковний уряд представляє інтереси ворожого Україні уряду і ворожої Україні держави чи нації, починає качати свої права щодо того хто і де має правити свої служби, меси, проводити зібрання і ритуали, якими вони мають бути... Якщо цей церковний уряд благословляє чи прокленає будь-якого політика, впливає на свідомість українців, займає національні святині, котрі є не його надбанням, а надбанням української нації, то такий церковний уряд саме на рівні держави повинен бути вигнаний з території України у три шиї, при чому так вигнаний, щоб у його сподвижників ще сотні років пробігали мурашки по шкірі при згадці цього вигнання.

Ігор Баранік - 14-9-2005 у 15:30

2 Василь Яворський. А чи не здається вам, що ходите на самому краю. Біблія ж не вчить нас ставитися вороже.

Василь Яворський - 14-9-2005 у 15:40

А я й не ставлюся вороже... Агресивний захист, це не ворожість, а таки захист. А підставити другу щоку, як на мене це не давати себе побити, а вміти прощати. Чого-чого, а проження по відношенню до Москви ми вже маємо аж через край, пора вже й міру знати.

Олексій Мачехін - 14-9-2005 у 15:41

Тобто мораль Василя Яворського суперечить християнській моралі.

Василь Яворський - 14-9-2005 у 16:00

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Олексій
Тобто мораль Василя Яворського суперечить християнській моралі.


В жодному разі. Моя мораль суперечить моралі бидлоти, котра дає витирати в свою гордість ноги. Можливо я не є такий хороший християнин, котрий ходить до церкви і читає різні богомільні книжечки. А якщо по-Вашому добрим християнином буди - значить бути безвольним бидлом, то мені просто Вас шкода. Терпіння і всепрощення слова гарні і поняття не погані, але все має свої межі.

Рост - 15-9-2005 у 09:22

Думаю, варта розпочати з того, яке діло російської православної церкви до того, що робиться в Україні і чому вона мімікрує під українську православну церкву? І яке право має московський архієпископ звинувачувати в чомусь українську владу?
Щодо витискування, як я розумію - Москва дуже переживає, як би то Україна щось отримала не через неї, а безпосередньо з першоджерела.