Форум Рідного Міста

Обмеження на продаж ліків

Андрій Пелещишин - 16-9-2005 у 19:30

Які ваші думки з приводу ініціативи уряду щодо обмеження продажу ліків без приписів? Добре це чи зле?

Кому буде добре - то електронним магазинам. В Штатах онлайн продаж ліків уже давно є локомотивом розвитку інтернет-торгівлі

Олексій Мачехін - 16-9-2005 у 20:41

Як на мене, ідея незла, тим більше що 39% препаратів залишаться безрецептурними.
Таким чином вдасться і зайняти лікарів, яких звільнятимуть з клінік (всі меньше лишається хвороб які б неможна було лікувати амбулаторно, то ж лікарі підуть в поліклініки виписувати рецепти) і почати долати проблему низької культури медицини, а саме проблеми самолікування.

Не думаю що інтернет-аптеки тут чимось зарадять якщо за справу візьмуться серйозно - обіг ліків в країні контролюється доволі пильно щоб перевіряти і такі контори на продаж рецептурних товарів.

Єдиний мінус - різке зниження обороту в аптеках, принаймні допоки система не буде відпрацьована. Ну і питання виписування рецептів в сільській місцевості теж існуватиме.

Андрій Пелещишин - 16-9-2005 у 21:12

Цитата:
Не думаю що інтернет-аптеки тут чимось зарадять якщо за справу візьмуться серйозно - обіг ліків в країні контролюється доволі пильно щоб перевіряти і такі контори на продаж рецептурних товарів.

Думаєш, американці не пильнують? А онлайн продаж ліків все-рівно є найбільшим бізнесом в Інтернеті (за рахунок Штатів).
Є різні юридичні фокуси - типу онлайн виписування рецепту

Олексій Мачехін - 16-9-2005 у 21:16

Андрію, ти ж розумієш - було б бажання - можна і притиснути, можна і відкрутитись/відкупитись.
У нас немаа поняття електронного рецепту. Рецепт, я так розумію, скріплюватиметься печаткою лікаря, тобто онлайн-аптека муситиме мати статус медичної установи і мати в штаті лікаря.

Дмитро Тарасов - 16-9-2005 у 22:56

У збільшенні списку рецептурних ліків поганого нічого немає (наприкад за рахунок специфичних антибіотиків, прекурсорів...). Це в ідеалі.

У реальності:
1 МОЗ України місяць займається шахерами-махерами та не розголошує списки майбутніх рецептурних та нерецептурних препаратів.
2 У випадку строгого контролю за аптеками, у аптеках з'являться штатні лікарі та фельдшери для швидкого оформлення рецептів.
3 Фраза міністра охорони здоров'я "третя за чисельністю причина смерті у США - НЕПРАВИЛЬНО ПРОПИСАНЕ ЛІКАРЕМ лікування та рецепти" (навожу по пам'яті) не підтверджує розрекламовану "причину" реформи - "самолікування в Україні це погано, з ним треба боротись".
4 Як правило рецепти виписують на невелику кількість ліків (3 дні). У випадку тривалішої хвороби потрібні додаткові рецепти.
5 Для зменшення напруження МОЗ дозволяє виписувати рецепти лікарям поліклінік, стаціонарів (ніби вони врятують всіх кого не прийняли у полікліниці) та фельдшерам.
6 Престиж та соціальна значимість лікарів та фельдшерів підніметься. Особливо тих, хто без питань та швидко виписує рецепт та медсестер посередників.

Хочеться сподіватись що люди переживуть чергову турботу про них з боку державних чиновників.

Олексій Мачехін - 17-9-2005 у 11:44

п.2 Тоді аптеки, мабуть, мусять набувати статуси клінік, а це не так вже й просто і дешево
п.3 В США працюють автоматичні системи діагностування, де лікар здебільшого працює оператором ОЕМ, вбиваючи результати аналізів і отримуючи вірогідності хвороб і списки длодаткових аналізів. Це дещо відрізняється від нашого стану речей.
п.4 Здається 5 днів, а у випадку хронічнох хвороб передбачені рецепти на 3 місяці.

Користувач Олесь - 17-9-2005 у 14:47

Даний крок розумний і доцільний, але це тільки частина того, що треба зробити в українській медицині. Очевидно, що ситуацію, коли людина сама собі "призначає" антибіотики, ще й з заниженим дозуванням або з надто коротким курсом лікування треба було ліквідувати. І решта випадків, коли люди займаються самолікуванням і в результаті пропускають появу якоїсь серйозної хвороби.

Логічним продовженням би було запровадження обов'язкового медичного страхування, щоб уникнути ситуацій з відкатами аптек і фармфірм для лікарів, які активно виписують рецепти на їхні дорогі і часто непотрібні ліки.

Онлайн-продаж думаю не така вже проблема - в Україні не так багато людей купують щось онлайн. От з чим треба боротися - з реклямою цілителів типу Ілхама, Оляни, Валентини тощо. Це вже дійсно як в якихсь африканських племен.

Андрій Пелещишин - 17-9-2005 у 19:54

Цитата:
. От з чим треба боротися - з реклямою цілителів типу Ілхама, Оляни, Валентини тощо. Це вже дійсно як в якихсь африканських племен.

От цим якраз буде зараз ще краще. Так само як продавцям лікарських рослин і тп.

Юрій Сєров - 17-9-2005 у 20:58

Ну з одного боку добре, бо не можна буде просто так купити ліки, які мають наркотичні властивості. Це єдиний плюс, який я бачу. Арґументи на зразок "самолікування" мене не переконують, оскільки не стикався з ситуаціями, коли люди собі самостійно сильно нашкодили. Якщо такі ситуації виникають, то думаю вони співмірні з випадками неправильно призначених ліків. Нормальна людина не стане займатися самолікуванням серйозної хвороби, ІМХО.
Негативів більше - як от побори лікарів за виписування рецептів, неможливість купити необхідні ліки без поїздки в райцентр, чи навіть походу в поліклініку і простоюванні в черзі, коли вас валить з ніг жахливий біль, як вам зніме конкретно відоме вам знеболююче, яке можна купити в аптеці за 50м. від хати. А уявіть ситуацію, коли ви стоїте в черзі за рецептом на фестал чи мотіліум. :) :(.
Дуже багато залежить від списку ліків, які будуть обмежені.
А ще зважаючи на вміння нашої держави проводити реформи - нічого доброго очікувати не варто. В ті ж Штати люди везуть ліки з України пачками...

Користувач Олесь - 18-9-2005 у 22:11

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Арґументи на зразок "самолікування" мене не переконують, оскільки не стикався з ситуаціями, коли люди собі самостійно сильно нашкодили. Якщо такі ситуації виникають, то думаю вони співмірні з випадками неправильно призначених ліків. Нормальна людина не стане займатися самолікуванням серйозної хвороби, ІМХО.

Біда в тому, що "нормальна людина" здебільшого не в стані самостійно визначити, серйозна в неї хвороба, чи ні. Я не даремно згадав антибіотики - зокрема самолікуванням можна притлумити збудника, виховати резистентний до даного антибіотика штам і перетворитися на носія даного збудника - небезпечного для інших і вже резистентного до даного антибіотика. А загальна ситуація з охороною здоров'я в Україні є така, що отакі результати самолікування видно тільки на середній тривалості життя, яка невпинно знижується, правдивого ж аналізу цієї ситуації нема - з точною статистикою за захворюваннями тощо.


Цитата:
А уявіть ситуацію, коли ви стоїте в черзі за рецептом на фестал чи мотіліум. :) :(.
Дуже багато залежить від списку ліків, які будуть обмежені.
А ще зважаючи на вміння нашої держави проводити реформи - нічого доброго очікувати не варто. В ті ж Штати люди везуть ліки з України пачками...


Ну фестал чи мотіліум ніде за рецептом не бачив. :) Щодо реформ згідний, але рано чи пізно то треба міняти. Просто кожен повинен мати свого лікаря, який і виписуватиме рецепти, причому не тільки у випадку хвороби - цілком розумне є наприклад порадитися з лікарем перед поїздкою в якусь невідому країну, чи навіть на море в Україні і взяти з собою порекомендовані ним ліки.

Василь Яворський - 19-9-2005 у 12:29

Це, як на мене, типова палиця з двома кінцями:
Кінець перший - добрий: тут опираюся виключно на думку міністра медицини і деяких медпрацівників, оскільки сам в питаннях медицини мало що тямлю... Зменшиться кількість самолікування. Часто самолікування несе більше негативних наслідків ніж позитивних - хвороби не виліковуються, препарати не допомагають, а шкодять і т.д.
Кінець другий - поганий: є дуже велика кількість людей, котрі мають хронічні захворювання, котрі проявляються не постійно, а час від часу. Всі лікарі давно обійдені, всі консультації давно отримані і єдиний спосіб лікування періодичні курси приймання певних ліків. Поки то є не по рецепту - то є просто, а що буде тепер? Крім того є такі проблеми як зубний біль, головна біль, початок застуди... Це все раніше просто лікувалося походом у аптеку, де порадять що вживати... Крім того якщо болі голови, скажімо, періодичні, то вже є перевірені звичні ліки, котрі допомагають.
З боку аптек є ще одна біда окрім зниження оборотів, котрі точно будуть. Останнім часом всі поважаючі себе аптеки понабирали на роботу провізорів і фармацевтів, котрі дуже добре знають свою справу і платять їм відповідну зарплату (високу). Тепер при цих нових порядках, такі лікарі аптекам будуть просто не потрібні. Якщо раніше такий спеціаліст міг порадити, порекомендувати що і як приймати, то тепер це все буде робити лікар.
Так видається, що тут єдина ціль - загрузити роботою лікарів, щоб не втрачали кваліфікації у виписуванні рецептів.

tysovska - 19-9-2005 у 13:58

Мені ідея ліків за рецептами не до душі. По-перше, мені взагалі будь-яка заборона - як червона ганчірка для самі знаєте кого. По-друге, наслідки самолікування, як на мене, значно перебільшені. По-третє, ті люди, які здебільшого займаються самолікуванням (такі, як я, приміром), взагалі припинять лікуватися. Тому що неможливо обмеженнями на ліки добитися, щоб люди почали лікуватися в лікарів. Зробіть спочатку так, щоб до лікарні хотілося йти - щоб там не було черг, ідіотських талонів о 7-й ранку, щоб можна було записатися по телефону, щоб не треба було благально проситися в начальника на роботі, а натомість похід до лікаря сприймався як важливе й належне, щоб... Тут є над чим попрацювати. А заборонити - так у нас тільки те й уміють замість справді вирішувати проблему.

Олексій Мачехін - 19-9-2005 у 15:09

Таке враження що ваше здоров'я потрібно не вам а лікарю

Користувач Олесь - 19-9-2005 у 15:13

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Василь Яворський
...є дуже велика кількість людей, котрі мають хронічні захворювання, котрі проявляються не постійно, а час від часу. Всі лікарі давно обійдені, всі консультації давно отримані і єдиний спосіб лікування періодичні курси приймання певних ліків. Поки то є не по рецепту - то є просто, а що буде тепер?


Ви в принципі хибно підходите до справи. Людина з хронічним захворюванням повинна періодично обстежуватися в лікаря, який власне і має призначати оті курси ліків.

Цитата:
Крім того є такі проблеми як зубний біль, головна біль, початок застуди... Це все раніше просто лікувалося походом у аптеку, де порадять що вживати... Крім того якщо болі голови, скажімо, періодичні, то вже є перевірені звичні ліки, котрі допомагають.

По-перше, такі ліки (симптоматичні від застуди, знеболюючі) завжди і всюди продаються без рецепту. По-друге, якщо в людини періодичні болі голови, то не можна просто усувати той біль, але треба знайти і усунути його причину, якою може бути: поганий зір/зле підібрані окуляри, судинні розлади, онкологічні хвороби (!). Я знаю декого з такими періодичними болями, щоправда, зубів - замість того, щоб їх полікувати, він пачками їсть анальґін.


Цитата:
Останнім часом всі поважаючі себе аптеки понабирали на роботу провізорів і фармацевтів, котрі дуже добре знають свою справу і платять їм відповідну зарплату (високу). Тепер при цих нових порядках, такі лікарі аптекам будуть просто не потрібні. Якщо раніше такий спеціаліст міг порадити, порекомендувати що і як приймати, то тепер це все буде робити лікар.


Ви знову в принципі неправильно підходите до справи. Рекомендувати, що приймати, повинен лікар, а не провізор (який ще й зацікавлений в обороті своєї аптеки, де він дістає добру зарплату, яку сам і забезпечує, тулячи клієнтам дорогі ліки). Лікування тої самої хвороби в різних людей може бути цілком іншим.

Користувач Олесь - 19-9-2005 у 15:15

Tysovska: А це друга частина, про яку я вже писав, а саме перехід до обов'язкового медичного страхування.

tysovska - 19-9-2005 у 15:44

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Олексій
Таке враження що ваше здоров'я потрібно не вам а лікарю

Є доста людей, які так і ставляться до свого здоров'я. То як - будемо їх лікувати примусово, мов наркоманів? Щоб суспільству зрештою не треба було витрачатися на соціальні виплати?
Тут я погоджуюся за паном Олесем: запроваджуємо страхову медицину, плати внески, і хочеш - лікуйся, а хочеш - ні. І суспільство не буде хвилювати, чи всі його члени здорові і чи не займаються вони часом шкідливим самолікуванням.
Кінець кінцем, в Голландії легкі наркотики дозволені законом, а чи стало від того їхнє суспільство менш здоровим, ніж наше?

Ярема П. - 20-9-2005 у 12:00

А чому ніхто не піднімає проблему оплати ліків за рецептами? Чи це буде покриватися з медичної страхівки частково чи повністю, як це робиться за кордоном?

Користувач Олесь - 20-9-2005 у 12:03

Ярема:
Я про то писав в темі про страхування. Страхівка має покривати ліки, це очевидна річ. Звичайно, тільки ті, що призначив лікар. Зрештою, тоді багато людей йдуть по рецепти до лікаря навіть на ті ліки, які можна купити вільно - на рецепт їх дадуть безкоштовно або за символічну плату.

Василь Яворський - 20-9-2005 у 12:10

Можливо я й не правий, зрештою я дуже далекий від медицини і нічого в ній не петраю... В чому щиро зізнаюся... В мене особисто часті головні болі викликані спазмом судин... До лікарів ходити набридло, бо скільки лікарів - стільки бачень мого лікування, а що найгірше - жодне із цмх бачень наразі полекшення не принесло... Тому лікуюся сам знімаючи ці спазми під час приступів булю спазмалгоном, котрий швидше за все перейде у ранг ліків по рецепту... От і гадаю я що мені робити далі: знову витрачати море часу в пусту на походи до лікарів, котрі будуть розводити руками і питати чи мені потрібне лікарняне за розумну плату, чи піти в господарський магазин і купити собі сокиру :)

Користувач Олесь - 20-9-2005 у 13:21

Василь:
Проблема в тому, що лікарі, до яких Ви зверталися, встановили, що причина головного болю - спазм судин, але не встановили, що є причиною даного спазму ;) А спазмами судин викликані напевно більшість випадків головного болю. Тому в даному випадку проблема полягає в тому, щоб знайти кваліфікованого лікаря, який би з'ясував причину спазмів - це може бути вада зору або неправильно підібрані окуляри, перебування в неправильному положенні тіла під час праці або навіть сну (напр. зависока подушка), робота, яка вимагає значного розумового напруження тощо. Невідомо також які діагностичні заходи проводилися і які були висліди.

Василь Яворський - 20-9-2005 у 13:38

Я з тою проблемою вже живу вже багато років, вперше звернувся до лікарів 15 років тому, востаннє 4 роки тому... Маю цілі томи лікарської писанини ілюстровані показами томографії, енцефалограмами і ще якимось малюнками і графіками... Дивилися мене і львівські світила і київські - результат один і той самий... В армію мене з тим забирали, там пару раз в госпіталях лежав, лежав на перекомісації і звісно детальному дослідженні... Ніяких причин які мали б бути джерелом спазмів не знайшли, але вони є...

Тарас Гулка - 7-11-2005 у 21:39

Закон почав діяти. Хочу запропунувати вам реальну тупикову ситуацію з якою зустрівся на днях.

Маю одного родича. Живе в районному центрі. Свого часу з’явилися в нього проблеми із здоровям. Потратив купу грошей, їздив до кращих лікарів. Кожен лікар ставив свій діагноз, але нічого не помагало. Хлопові було зле. Поїхав до світил у Польщу. Там потестували його на крутому комп’ютері, поставили діагноз, виписали ліки – і о чудо. Чоловік ожив. Тільки одна біда - хвороба дуже рідкісна, не виліковна, але можна постійно пити ліки, і людина може жити 100 років без проблем.
Приїхав він до нас, знайшов аптеку де їх можна у Львові купити (ліки не так дорогі, як рідкісні). Живе собі нормально, раз на 2 роки їздить до Польщі на контрольні перевірки. Так як живе в районному центрі, то інколи просить, щоб я купив і передав ці ліки.

А тепер найцікавіше. Вчора пішов купити йому ці ліки. В аптеці відмовили – за рецептом. Чоловік рецепт має, але польський. Його не приймають.

Залишається варіанти.
1. Шукати лікаря який за певну плату випише йому рецепт ( ліки треба пити постійно, тобто рецепти теж будуть потрібно регулярно)
2. Їздити в гості до поляків, наприклад, 1 раз на рік і закуповуватись із запасом. Там їх продають без рецептів, і доречі в два рази дешевше.

І що він має робити?

dr.Trollin - 8-11-2005 у 06:21

2Тарас Гулка "І що він має робити? "
отак як для розгону можу запропонувати проголосувати на наступних виборах проти тої компаніїї, що підтримує те
(політкорректно скажемо) угрупування
котре проплатило такий законопроект...

Юрій Сєров - 8-11-2005 у 11:04

А я щось чув, що новий міністр відмінив той закон... Видно неправда.

Користувач Олесь - 14-11-2005 у 12:36

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
А я щось чув, що новий міністр відмінив той закон... Видно неправда.


Новий міністр дійсно відмінив закон. Лоббі фармвиробників перемогло. :2cents: І страйк лікарів також дуже швидко притлумили...

Галина Лев - 29-11-2005 у 06:29

Для наших людей такий закон, на мою думку, був би більш помічним, ніж теперішні доктори. Влаштовують зараз каруселі у медицині, як на виборах, здоровим людям викидають органи, заліковують антибіотиками, а тоді ще біодобавочок імпортних якнайдорожчих.
Я, особисто, кілька місяців тому проходила тестування за допомогою однієї гарної програми. Вона діагностику чудову проводить, а головне точно підбирає людині ліки, показуючи де і як даний медикамент діяти буде. Висновок був один: на місці наших терапевтів я би писала заяву і перестала калічити народ.
Мамі підбирали банальний кальцій, і з 10-ти видів різних фірм лише один підійшов, а решта просто шкодили(одне нирки не пропускають, від іншого підшлункова кривиться). А що в нас напихають доктори і аптеки?

Друге "так" полягає у вільній торгівлі "трамадолом" і схожим "добром". Золота юнь тим за копійки напихається, а потім творить таке, що з білою нарячкою не придумав би.

Але з чим у нас коли порядок був?...

Марія Павлюх - 19-3-2009 у 16:32



«Чорний» перелік лікарських засобів. Коментарі надає ДП «Державний фармакологічний центр»
Детальніше: http://www.apteka.ua/online/28609/