Форум Рідного Міста

Uzytkownik nr -- nie ma pieniedzy na swoim koncie, - zadzwon pilnie na numer jego komorki! або Welcome to Krakow!

Ярема П. - 20-9-2005 у 11:47

Враження про перебування в Кракові нашої доброї знайомої. Так вона їх назвала.
За її згодою надаю текст нижче.

Uzytkownik nr -- nie ma pieniedzy na swoim koncie, - zadzwon pilnie na numer jego komorki! або Welcome to Krakow!

З чим у посереднього українця, який мало виїжджав за кордон асоціється Польща? Як правило, всі думають, що ця країна є нашим сусідом, а тому люди тут схожі на нас, і українець з поляком добре порозуміються.

Мушу сказати, що я теж так думала, хоча і була кілька разів у Польщі. Я радісно приїхала до Кракова – “найінтелігентнішого” міста Польщі – завчасно смакуючи можливості культурного відпочинку, богемних вечірок, вивчення мови та ближчого знайомства з поляками. Ближчого, у глобальному сенсі.

Перше, що впадає в очі, - Краков недарма називають студентським містом, тут справді купа молоді. Вона весела і розкута. З поляками чудово ходити на “імпрези”, це дійство може бути з одним пивом та чіпсами, але всім буде весело і гам стоятиме ще за кілометр. Будуть і пісні, і танці, і веселі історії. Але найцікавіше починається, коли приходить час... платити і роз”їжджатися по своїх домівках.

Європа, європейська молодь. Всі давно звикли, що дівчата платять самі за себе, їм ніхто не подає пальта і тим більше не пропонує заплатити за таксі. Це є абсолютно нормально, тому дивуватися цьому не має ніякого сенсу. Більше того, я сама це підтримую (крім пальта, це приємно). Але чого чоловік має платити за своїх колег тільки через те, що вони є жіночої статі? Для того, щоб краще зрозуміти ситуацію, уявіть собі свого чоловіка, який ходить час від часу зі своїми колегами-жінками на каву чи обід, і за них регулярно платить. Ну, як? Погодьтеся, невесело.

Тут же питання стоїть трохи по-іншому. Тут не просто за тебе не заплатять, а ще й зроблять так, щоб ти і за нього заплатила! Робиться це все дуже хитрими методами! До речі, дівчатам, які полюбляють “розкручувати” чоловіків є чому повчитися.

Вечір. Йдете ви з краківським колегою до однієї кав”ярні, іншої, ще якоїсь... Одним словом, гарно проводите час. Але вже хочеться спати і година пізня, - далеко за дванадцяту. Краків не є небезпечним містом, але, погодьтеся, вештатися посеред ночі не дуже приємно навіть у найбезпечнішому місті у світі (до речі, а таке взагалі існує?). І от, Ви стомлено кажете, замовляємо таксі? Раптом очі колеги збільшуються в три рази і він починає несамовито швидко щось говорити про нічний автобус. Ок, автобус. Але він не йде до місця, де я живу, треба ще зробити пересадку, а нічні автобуси не так часто ходять. Я починаю активніше пропонувати таксі, але колега однозначно відмовляється. Далі відбувається найцікавіше. Я живу поблизу центру, тому те таксі не так дорого коштує, він троха далі. Він доїджає зі мною (бо по дорозі), виходить пошвидше з машини, щоб я навіть і не подумала, що вн віддасть свою частину, мило посміхається, розповідає, як ви мило провели вечір і ще на щось натякає...

На цьому “развод” не закінчується. Наступного дня приходить СМС, - Uzytkownik nr -- nie ma pieniedzy na swoim koncie, - zadzwon pilnie na numer jego komorki! (переклад – власник номера ... не має грошей а своєму рахунку і дуже просить якнайшвидше задзвонити до нього!) Я розумію, що ситації бувають різні, але у цієї людини вже рік така ситуація не змінюється, він постійно каже, (як вперше), що у нього нема грошей а телефоні, а от вже завтра будуть! Але це “завтра” ніяк не приходить...

Але, покінчимо з цим молодим чоловіком. Перейдемо до загальнішого. Як Ви думаєте, яке найулюбленіше слово кожного краків”янина? Думаю, здогадуєтесь – TANIE!(дешеве) Вони його використовують завжди і всюди, - де треба і не треба. Щось купуєш, - тобі говорять, - подивіться, яке гарне та ще й дешеве! Навіть вивіски тут - дешевий перукар, дешеве пиво, дешеві обіди для студентів! Заходиш на ті дешеві обіди, а там замість студентів якісь дядьки сидять і напихаються тими дешевими обідами. Мушу ще зауважити, що порції тут зовсім немаленькі, але всі завжди все з”їдають до останньої крихти. При цьому, часто кажучи, ой, якось не дуже смачно. Одним словом, є чому подивуватися. Але, не дивуйтеся, це є Краків. Welcome!

Євгенія Руденко

Користувач Олесь - 20-9-2005 у 11:56

Що тут скажеш! Ну і колеги в тої дописувачки! Думаю, що з таким талантом вона вляпалася би в такі історії будь-де.

А щодо дешевого, такі реклями в цілому світі є. Зрештою, покупець і шукає де той сам товар є за нижчу ціну. Хіба ні? Коротше, з тої статті так і не зрозуміло, чому є там подивуватися.

Ярема П. - 20-9-2005 у 16:27

Не збираюся судити, це її особисті враження. А "колеги" в файної кобіти завжди знайдуться, що вже тут поробиш. Але банальна справа, подібні історії я теж чув і від інших наших дівчат в Польщі.