Форум Рідного Міста

Як вибрати відеокамеру

Василь Яворський - 12-10-2005 у 14:57

Хочу придбати хорошу відеокамеру і стикнувся з проблемою, є достатньо інформації, але забагато не зрозумілих термінів. Хто розуміється підкажіть що то значить:
# MiniDV формат
# DVD формат
# Digital8 формат
# Hi8 формат
# SD формат
# MicroMV формат
Те, що це різні формати я зрозумів, але яка між ними різниця, що дає кожен із них?

Demyan - 12-10-2005 у 16:22

З того що я знаю:
digital8 - формат для Sony, роздільна здатність: 720x480, (NTSC) 720x576, (PAL) швидкість лєнти 28.6 мм/с аудіо 2 ch @ 48 kHz, 16 bits; 4 ch @ 32 kHz, 12 bits макс. час запису 60хв
MiniDV. такий самий як і дігітал8 відрізняється лише носієм, випускає близько 60 компаній, макс. час запису 80/120 мин. (SP/LP)
Ні8 - роздільна здатність 380-420 ТВЛ/440 ТВЛ (XR), тип стрічки - метал, аудіо -моно/стерео, час запису 180 /360мин. (SP/LP).
DVD - mpeg2 на DVD-R/RW(RAM). Дороговато. і розміри більші.

Василь Яворський - 12-10-2005 у 16:30

Дуже дякую.
А може в кого які рекомендації є?

Demyan - 12-10-2005 у 16:46

Рекомендації краще добре подумати чи потрібна та камера взагалі. Я наприклад маю цифр. Фотік, де роблю без проблеми звукові кліпи, купив карточку, взяв два три кліпа, стулив і маю на хвилин 10 собі фільм. А камера ... ну де її використовувати: тільки позичати знайомим і все. Як на мене в домашньому побуті це лишнє. Краще фотік з кліпами і возні менше. Але це діло таке, як то кажуть кожного лічноє.
Щодо камери можна брати соні з Дігітал8 вони помоєму дешевші. Відразу до камери слід купити сумку і запастится компютером з юсб портом:). Можна вибарти камеру в якій ще є додактово цифрова память, можна робити фотки. Також тре щоб був нічний режим зйомки, зум- хто скільки хоче, однак слід розрізняти оптичний та цифровий, якщо на камері пише 800 – то треба подивитися,і орієнтуватися на оптичний зум. Є сенсорні екрани (тач-скрін), мені не подобаються, мазається екран, краще з звичайними кнопками.

Василь Яворський - 12-10-2005 у 16:51

Так от власне, що потрібна саме камера, бо деколи треба годину-дві зафільмувати... А за поради дуже дякую.

Олександр Шевченко - 12-10-2005 у 18:05

Як на мене, краще брати miniDV. Це практично якість Бетакам, широкий вибір носіїв, досить нормальні розміри. Головне - брати камеру з 3-ма матрицями, для найкращої якості зображення. А для домашнього вжитку DVD то зайве.

Тарас Гулка - 12-10-2005 у 23:00

Як на мене все залежить від того, що ви далі з відзнятим матеріалом збираєтесь робити та кіко маєте у.о.

Якщо в подальшому має бути оцифровка на ПК і то в хорошій якості і то з монтажем то звичайно треба брати MiniDV, наприклад, Panasonic GS 11 або іншу тієї серії. Взагалі хітова модель. Досить непогана якість за помірну ціну (десь в районі 600 у.о.) Якщо є більше грошей і їх не шкода то треба вибирити - можна щось із Canon. Оцифровка однозначно відбуваєтсья через файрвайр.

Можна купити і Sony Digital8. Що краще з цих двох форматів - йде вічна суперечка. Мені особисто більше до вподоби MiniDv. Правда більшість камер Соні досить інтелектуальні в плані оцифровки. Дозволяють скидати через USB.

Врахуйте, при оцифровці не кодоване відео формату DV 1 год. займає до 15 GB. Так що вінчестером треба запасатися потужним. :)

Якщо треба дешевше - то мона купити і HI8. Таку камеру і за 200-250 знайти можна. Причому по якості на телевізорі різниці не помітите. Є велика різниця тільки при оцифровці на ПК.
Хоча і цей формат можна оцифровувати і монтувати. Зрештою і так в кінці доводиться кодувати фільм будь-якого формату.

При оцифровці HI8 ви змушені зразу кодувати фільм хоча-би у формат mpeg2. А то не стиснуте відео займає десь до 60 GB :)

Я свого часу для себе (суто для сімейних потреб) купив HI8 за 200 у.о. Наразі задоволений. Для дому хватає.

Доводилось нею вже виконувати і деякі комерційні проекти (зйомка+монтаж на ПК). Якість звичайно не найкраща, але в більшості випадків люди не спеціалісти кажуть, що дуже пристойно

:lol:

Тарас Гулка - 13-10-2005 у 09:28

Я забув сказати, що для оцифровки HI8 вам потрібно тв-вхід (s-video або compossit). В магазині скажуть що можна скидувати через юзб, але то байка. Через ЮЗБ ви можете скинути тільки фото. Тв-вихід є на тв-тюнерах, це ще 65 у.о

Нічна зйомка. Є два варіанти. Або ліхтарик на камері або режим зйомки в інфрачервоних променях. Я віддаю перевагу ліхтарику. На далеку відстань з ним ви не знімете, але це краще ніж чорно-зелене зображення режиму нічного бачення.

Зарядний пристрій – дуже важлива річ. Деякі камери мають зовнішній, а деякі заряджають акумулятор тільки на камері, при чому в цей момент камера має бути виключена. Краще мати зовнішній. Тоді ви можете мати два акумулятори – одним знімаєте, а другий в той час заряджається.

Ергономіка. Інколи багато функційних кнопок знаходяться на задній стороні камери під видошукачем. Це дуже не зручно. Наприклад, ви перейшли на ручний фокус, а кнопка ручного фокусу знаходиться у вас десь між камерою і щокою - жах. Так само треба дивитися як вибираєються різні цифрові ефекти. Є варіант через меню – це краще. Можна під час зйомки зайти в меню і вибрати необхідний, не зупиняючи зйомки. А є варіант – одна кнопка. Циклічно перебираються ефекти поки не дійдете до необхідного. Для цього вам треба зупинити зйомку. Незручно.

Щодо часу запису. Demyan писав вже про час запису. Але не знаю де він взяв такі оптимістичні цифри. В звичайному режимі MiniDV – 60 хв. Ні8 – 90 хв. Я просто більших касет ще не зустрічав.

І останнє. До камери крім сумки і запасної батареї бажано купити ще й штатив. При великому зумі дуже помітне дрижання руки.

Василь Яворський - 13-10-2005 у 09:36

Дуже дякую за консультацію!
І ще одне питання: чи є конче необхідне для нічних зйомок лампа, для яких камер це не принципово і чи до всіх камер її можна вчепити?

Тарас Гулка - 13-10-2005 у 10:22

Вчипити зовнішню лампу в більшості випадків взагалі неможливо.
Багато камер мають вбудовану лампу. А ті що не мають - мають режи нічної зйомки в інфрачервоних променях (чорно-зелене зображення).
А загалом цифрові камери при поганому освітлені дають досить погану якість

Василь Яворський - 13-10-2005 у 10:28

А чи є якісь спеціальні лампи під таку справу, які можна додатково чіпляти, скажімо на штатив?

Sagittarius - 13-10-2005 у 11:10

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Гулка
Щодо часу запису. Demyan писав вже про час запису. Але не знаю де він взяв такі оптимістичні цифри. В звичайному режимі MiniDV – 60 хв. Ні8 – 90 хв. Я просто більших касет ще не зустрічав.

Формат MiniDV підтримує фукцію LP (long play) але на відміну від VHS (побутовий відеомагнітофон) це не викликає погіршення якості зображення - в цьому режимі просто зменшується надлишкове кодування. На практиці це означає що на нову касету можна вільно писати в LP, на старій (перезаписуваній більше 4-5 раз з власного досвіду) ви ризикуєте отримати замість картинки розсип кубіків.

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Олександр Шевченко
Як на мене, краще брати miniDV. Це практично якість Бетакам

Наскільки мені відомо формат Бетакам є аналоговим і забезпечує гіршу якість зображення в порівнянні з MiniDV

Олександр Шевченко - 13-10-2005 у 11:35

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Sagittarius
Наскільки мені відомо формат Бетакам є аналоговим і забезпечує гіршу якість зображення в порівнянні з MiniDV


Так, це аналоговий професійний стандарт, зокрема на телебаченні, якщо не помиляюся. Хоча начебто вже і Digital Betacam є... Але, так чи інакше, miniDv, ІМХО, однозначно оптимальний варіант для напівпрофесійної роботи. Сам певний час мав справу з такою камерою, знімав і монтував - зручно на комп перекидати і якість зображення класна.