Форум Рідного Міста

Про географію розгляду судових позовів

Ігор Мартинів - 23-11-2005 у 02:16

Питання до юристів чи людей з досвідом.
Я подаю цивільний позов до суду за місцем проживання. Відповідач знаходиться в іншому місті, далеко, дуже далеко - близько 2 діб поїздом. Чи має відповідач законні підстави перенести суд до себе, або просто кудись, де йому ближче, а мені далі? Якщо так, то які це можуть бути підстави? Дякую

Леонід Тарасенко - 27-5-2006 у 10:02

Відповідь. Дійсно, за загальним правилом - треба звертатися до суду за місцезнаходженням відповідача. Але залежно від категорії справи, Ви маєте вибір суду. Наприклад, наведемо такі випадки:
Позови про стягнення аліментів, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред'являтися також за місцем проживання позивача.
Позови про розірвання шлюбу можуть пред'являтися замісцем проживання позивача також у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров'я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача. За домовленістю подружжя справа може розглядатисяза місцем проживання будь-кого з них.
Позови про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи, чи шкоди, завданої внаслідок скоєння злочину, можуть пред'являтися також за місцем проживання позивача чи за місцем завдання шкоди.
Позови, що виникають з соціальних, пенсійних і житлових правовідносин, позови про повернення майна або його вартості, про відшкодування шкоди, завданої особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу дізнання, досудового слідства,прокуратури або суду, можуть пред'являтися також за місцемпроживання позивача.
Позови про захист прав споживачів можуть пред'являтисятакож за місцем проживання споживача або за місцем заподіяння шкоди чи виконання договору.
Позови про відшкодування шкоди, завданої майну фізичних або юридичних осіб, можуть пред'являтися також за місцем завдання шкоди.
Позови, що виникають з діяльності філії або представництва юридичної особи, можуть пред'являтися також за їх місцезнаходженням.
Позови, що виникають з договорів, у яких зазначено місцевиконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред'являтися також за місцем виконання цих договорів.

за додатковою консультацією - звертайтесь за тел. 80974865593