Форум Рідного Міста

Правила етикету у написанні листів електронною поштою

Олександр Ганущин - 12-8-2003 у 08:01

Не знаю чи ця тема вже піднімалася на Форумі....
Та все таки. Листи електронкою, чи є загальноприйняті правила епістолярного стилю для мила???
Сам завжди пишу на початку "Привіт" чи "Доброго дня" а в кінці "З повагою" і від кого (себто від себе). Отож і помічаю що це почерпнуто ще з уроків української і рос мови у школі. Тому у більшості коротким лист не назвеш. І ділова і особиста переписка таким чином виходить однаковою. А що з цього приводу думає Форум???

fish - 12-8-2003 у 09:21

Якщо протягом дня обмінюєшся з людиною шістьма-сімома листами, то, гадаю, "привіт" уже можна не писати :)

Андрій Пелещишин - 12-8-2003 у 09:24

Мені видається, що основні принципи писання листів (паперових) повністю підходять до електронних.

Той стиль, що з'явився тепер - агресивний, короткий та неакуратний - економить час, але напевно (особливо при спілкуванні з не самими близькими) веде до інших втрат. Я б радив писати гарно, розгорнуто, на байтах не економити.

Скажете "часу нема"? А ви спробуйте освоїти сліпий набір на клавіатурі і час з'явиться. А демонстративно економити на часі написання листа - демонструвати свою зверність до адресата..

Не переобтяжувати лист лінками, смайлами тощо. Не кожен їх однаково розуміє, крім того можна і під спам-фільтри попасти.
Цитувати попередній лист, якщо переписка уже триває. По можливості уникати автопідписів - людина підсвідомо відчує (принаймні після 2-3 листів), що повага до неї я показною та дешевою.

Олександр Ганущин - 12-8-2003 у 10:08

Хай це трохи "не в тему". Сліпий набір - це коли дивишся до монітора а не на клавіатуру??? А якщо і так, то чому він допомагає??? Хіба швидкістю...
А до речі як його освоїти :-))

fish - 12-8-2003 у 10:10

чемність - це завше добре, в той же час мені здається, що існуючих правил намагаються дотримуватися насамперед... спамери. Тобто, правил дотримуються, коли пишуть незнайомій людині, а це або ділова переписка, або... до чого ми й прийшли
(принаймні, якусь дискусію треба ж завести? ;) )

rost - 12-8-2003 у 10:27

Все залежить від того кому, коли і скільки. Бо коли переписка по милу переходить в чат (а таке трапляється дуже часто), то було би просто недоречно перевантажувати інформацію формальностями.

dr.Trollin - 12-8-2003 у 10:47

Андрій Пелещишин 12-8-2003 в 09:24
<По можливості уникати автопідписів - людина підсвідомо відчує (принаймні після 2-3 листів), що повага до неї я показною та дешевою>
ну... От якраз і не є впевненим. Якщо листовий підпис "інформаційний" - то чого ж би?
Пишу, пріміром у Еху, автомат ставить - хто і звідки я є. Вручну ж лінь? А особливо - якщо підпис багітострічковий...
Хоча - одне певне :) !
Якщо водночас у багато місць _кількома_ мовами ...
деколи таки бардак буває.

Користувач Олесь - 12-8-2003 у 12:28

В цілому правила нетикету (від network etiquette) викладені тут:
http://www.albion.com/netiquette/

Наталка - 12-8-2003 у 12:29

Цитата:
Першим відправив користувач Олександр Ганущин
Хай це трохи "не в тему". Сліпий набір - це коли дивишся до монітора а не на клавіатуру??? А якщо і так, то чому він допомагає??? Хіба швидкістю...
А до речі як його освоїти :-))


Так, це, коли, друкуючи, дивишся не на клавіатуру, а на монітор або на папери, які передруковуєш. Саме час сліпий набір і економить - встигаєш придумати, як зробити свій лист нестандартним ;) Я це люблю, хоча кілька разів "вигрібала" від директора, мовляв, не фіг тут мені в епістолярному жанрі вправлятися, і не смій звертатися до нашого податківця "вельмишановний" :o
А освоїти метод сліпого набору можна або на курсах, як я, або... є така програма компьютерна, тільки як називається, не пам’ятаю, своєрідний тренажер. :) Розповідає, з чого почати, як правильно тримати руки, а потім ти друкуєш певні комбінації літер, потім завданя ускладнюється, і все це з виправленням помилок. Хороша річ. Може, хтось згадає назву, то вам підкаже.

fish - 12-8-2003 у 12:33

якось отримувала кілька листів від хлопця, у якого стандартний підпис був - щось на зразок цілую в носик - ваш вітусик. Не знаю, з ким він до мене листувався, але у діловому листі такий підпис пробивав на сардонічне ги ги.

Андрій Пелещишин - 12-8-2003 у 13:13

Програм сліпого набору просто не перерахувати. Я колись користав Alenka - стара, зручна, проста. На жаль більшість інших (як би це висловитися ...) "дещо інфантильні"

Справжній сліпий набір - то коли дивишся не на клавіатуру і не на монітор, а наприклад на джерело інформації, або в стелю або просто очі заплющені і слухаєте свою думку, яку кладете на клавіатуру.

Два тижні і ви володієте сліпим набором, якщо себе заставити

Роман Голощук - 12-8-2003 у 14:58

Я вчився сліпому методу на тренажері "Соло на клавиатуре". Завантажити його можна на сайті
Соло на клавиатуре

Олександр Ганущин - 12-8-2003 у 20:20

Дякую всім, хто відгукнувся на запитання щодо "сліпого набору" Так а як на рахунок все таки програм -Соло на клавіатурє - може хто й лінка підкаже :-))) Чи Аленку??? Можна і на мій мейл.

Правда, не вірю у два тижні, але обов'язково спробую...

Наталка - 12-8-2003 у 22:17

А лінк вже Роман підказав - погляньте уважніше ;)

Юрій Сєров - 13-8-2003 у 04:21

2 тижні - абсолютно реально!

... а відносно етикету електронних листів, то, в цілому, вони мають бути такі як паперові.