Форум Рідного Міста

V Фестиваль нового британського кіно

Олександр Дєдик - 16-12-2005 у 16:52

Львів, кінотеатр Кінопалац "Копернік" - 22-25 грудня 2005 р.

(може ще хтось не чув)

22 грудня, четвер

23 грудня, п’ятниця

24 грудня, субота

25 грудня, неділя

(зранку демонструються фільми в оригіналі, ввечері - з перекладом)


Вєра Дрейк
Режисер: Майк Лі
У ролях: Імелда Стонтон, Філ Девіс, Річард Грехем, Едді Марсан, Анна Ківеней, Алекс Келлі, Деніел Мейс, Леслі Менвілль, Едріан Скарборо, Рут Шин, Пітер Вайт
Рік: 2004
Тривалість: 124 хв.



Не рекомендується глядачам до 16 років

Вєра Дрейк – проста самовіддана медсестра, яка цілковито присвятила себе родині. Вона зворушливо піклується про хворого сусіда і стару матір. Але окрім того, вона таємно і абсолютно безплатно допомагає жінкам позбавлятися від небажаної вагітності, що в 1950-і роки було в Англії незаконним. Вєра лише прагне допомагати людям відповідно до своїх власних переконань і можливостей. Але після того, як одна з пацієнток героїні потрапляє до лікарні, Вєру Дрейк заарештовують, і затишний світ її родини руйнується...

Стрічка живого класика британського кіно Майка Лі отримала безліч престижних кінонагород, серед яких „Золотий Лев” Венеціанського міжнародного кінофестивалю та „Кубок Вольпі” на тому ж фестивалі за найкращу жіночу роль Імелди Стаунтон; премія Девіда Ліна за найкращу режисуру, призи Британської кіноакадемії за найкращу жіночу роль та найкращий дизайн костюмів; три номінації на „Оскара”.

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0383694/
Офіційний сайт: http://www.veradrake.com/


Безмежне кохання
У ролях: Ріс Іванс, Саманта Мортон, Деніел Крейґ
Рік: 2003
Тривалість: 100 хв.



Не рекомендується глядачам до 16 років.

Екранізація відомого бестселера Іана МакЮена „Пікнік на руїнах розуму”. Пікнік Джо і Клер серед сільської ідилії перервав крик про допомогу. На іншому боці галявини повітряна куля відносила в небо дитину. Джо і двоє інших випадкових свідків, Джон Логан і Джед Перрі, спробували утримати аеростат на землі. Порив вітру смикнув кулю вгору. Джо і Джед змогли відчепитися вчасно, а Джон Логан зірвався з висоти і загинув. Джо відчув себе винним і занурився в рефлексію. Джед сприйняв цю катастрофу як знак згори і закохався в Джо. Світле почуття незабаром переросло у фатальну пристрасть. Звичайно, це сильно загострило стосунки Джо і Клер. Цей любовний трилер прикрашає блискуча гра британських акторів. Джо грає Деніел Крейґ, який останнім часом все більше зайнятий у Голлівуді. Рісу Івансу, який виконує роль Джеда, небезпечні закохані психопати вдаються не гірше за кумедних диваків, яких він грав у „Ноттінг Хіллі” та „Корабельних новинах”. Клер спостерігає за складними стосунками чоловіків і останніми крихтами власного кохання сумними очима актриси Саманти Мортон.

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0375735/
Офіційний сайт: http://www.paramountclassics.com/enduringlove/


Поцілуймося востаннє
Режисер: Кен Лоуч
У ролях: Атта Якуб, Єва Берфістл, Ахмад Ріаз, Шамшад Ахтар, Шабана Бакш, Жізала Аван, Гарі Льюіс, Девід МакКей, Раймонд Мірнс
Рік: 2003
Тривалість: 100 хв.



Не рекомендується глядачам до 16 років

Кіно про кохання ді-джея і вчительки музики - сучасна версія «Ромео і Джульєти». Це ще один приклад кінематографічних роздумів про місце ісламу в сучасному світі. І, нарешті, це новий фільм Кена Лоуча, одного з найповажніших британських режисерів.

Двадцятидвохрічний ді-джей Касим закохується в Розін, вчительку католицької школи. Його традиційна мусульманська сім'я шокована – батьки замовляють для Касима наречену з Пакистану і навіть починають зводити будинок для молодят. Очевидні алюзії з безсмертною шекспірівською п'єсою примушують очікувати руйнівний фінал, проте Кен Лоуч вірить в мирне вирішення конфліктів. Стрічка отримала приз екуменічного журі Берлінського фестивалю і французький еквівалент „Оскара” – премію „Сезар” як „найкращий європейський фільм”.

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0380366/


Торкаючись безодні
Режисер: Кевін Макдональд
У ролях: Джо Сімпсон, Саймон Єтс, Брендан Мекі, Ніколас Аарон
Рік: 2003
Тривалість: 106 хв.



Не рекомендується глядачам до 16 років.

1985 року двоє альпіністів – Джо Сімпсон і Саймон Єтс – вирушили підкоряти західний схил Сіула Гранде у Перуанських Андах. Їхньою головною метою був семитисячник, який до цього часу ще не підкорився жодному альпіністу. Цей фільм-реконструкцію знято в доволі незвичайній манері: в документальній частині Сімпсон та Єтс двадцять років потому розповідають „як воно все було”, у той час як молоді актори серед снігів і криги розігрують їхню жахливу історію. Джо Сімпсон ламає ногу. Єтс вирішує спускати друга вниз. Крижана краса Анд обертається жахом, від якого стигне душа. Присутність у кадрі живих і усміхнених прототипів героїв фільму розвіює сумніви щодо того, як все закінчиться. Але, на диво, напруга від цього не слабшає. Якщо порівнювати „Торкаючись безодні” з звичайними ігровими фільмами про альпіністів – від радянської „Вертикалі” до голлівудського „Скелелаза” – виявляється, що справжня історія, розказана живими людьми, здатна захопити набагато сильніше, аніж будь-які фантазії сценаристів.

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0379557/
Офіційний сайт: http://www.touchingthevoid.co.uk/


За матеріалами: A R T H O U S E T R A F F I C (див. також http://www.britishcouncil.org/uk/ukraine-arts-britfilm.htm), Кінопалац "Копернік"