Форум Рідного Міста

Газова війна

rost - 20-12-2005 у 22:35

Відкинувши супекречки, хто винен, хто перший почав і т.д. маємо факт -- між Росією і Україною відбувається чергова газова війна. Росія звично стала на позиції блатної "разборки" -- типу не хочеш по 160 сьгодні, завтра отримаєш по 230. В стилі рекетирських "разборок" ранніх 90-х, пахан Путін, відомий знавець і цінитель блатного жаргону, звично порахував грошики в кишені потенційної жертви і на весь світ оголосив -- Україна проковтне все, що на неї навішу і мусить платити стільки скільки я скажу. Хтось може приймати чи не приймати російськи аргументи чи їх стиль, але фактом є чітка і однозначна позиція. -- Україна "тирила" російський газ, хоч і діставало його весь час "на халяву". "Халява" закінчилася-- тепер будете платити скільки я вам намалюю, бо ми маємо газ а ви тільки трубу.

Основні українські аргументи:
1 Існуючі угоди, де ніби ціни газу і транзиту є зафіксовані до 2009(2013?).
2 Транзитні тарифи
3 Орендна плата за базування ЧФ Росії
4 Оплата стратегічних локаторів в Криму та Мукачевою
5 Продовження строків боєготовності стратегічних ракет "Сатана"(що на сьогоднішній день є основою ядерних стратегічногних сил Росії).

Тобто, засобів і важелів для досягнення перемоги в цій війні в України більше ніж достатньо. Чого не спостерігається це продуманої і чітко проведеної PR підтримки. Може здалека у мене складається помилкове враження, але виглядає, що, в Україні зараз, як і завжди, коли приходиться до зіткнення інтересів з Росією, починається цирк. По ходу міняється склад і повноваження основних переговорників. Лунають взаємовиключаючі заяви офійних осіб. То ми можемо змінити ціну на транзит, то ми не можемо, то ми звертаємося до стокгольмського суду то не звертаємося, то ми можемо переглядати ціни оренди Севастополя то ні. Не кажучи про те, що така шарпанина просто працює на певний імідж України, все це виглядає прямим курсом на ганебну поразку в цьому конкретному конфлікті.

A la guerre comme a la guerre, але переможець завжди правий.

Олександр Чорнобиль - 21-12-2005 у 10:49

Цитата:
Оригінальне повідомлення від rost
Не кажучи про те, що така шарпанина просто працює на певний імідж України, все це виглядає прямим курсом на ганебну поразку в цьому конкретному конфлікті.


Думаю, пов"язано це з нинішнім станом, в якому перебуває вище керівництво держави. Тут я маю на увазі такі моменти:
1) Схоже, що розвідки у нас немає. Бо виглядає, що рішення росіян про підняття цін було для керіників країни - повним сюрпризом. Як я розумію, в ідеалі, на момент заяв росіян, у Президента вже мали бути на столі кілька варіантів дій, розроблених відповідними експертами;
2) Експертів очевидно в принципі не використовували;
3) Стратегію дій не розробляли - маю на увазі, що Президент, прем"єр не сіли із ключовими урядовцями і не узгодили, як діяти далі, хто, що каже і т.п.
У всього цього є назва, але не хочеться вживати її - про керівництво держави мова йде, все-таки. ;)

Тарас Задорожний - 21-12-2005 у 11:54

Це банальна провокація зі сторони Росії, яка повинна змусити всіх прихильників хоча б якогось партнерства з північно-східним сусідом над тим чи воно можливе.
Всі звернули увагу на те, як Янукович звинуватив сучасних керманичів у непрофесійності у зв"язку з цими подіями. Росія лобіює свої інтереси в Ураїні і хоче привести "своїх" до парламенту. Оце й усе.
Надіюсь, нам вдастся сусідам трохи підрізати крильця за рахунок розумної політики з Чорноморським флотом чи контролем газотранспорту через Україну.

rost - 21-12-2005 у 12:10

Для того, щоб бути готовим до спроб Росії підняти ціну розвідка не потрібна.
Якщо Росія порушує існуючі угоди, то до чого той базар, якщо є суд. Якщо, таких угод немає то є пункти 2-5, для потужного тиску на Путіна і його блатну компанію.

Але в любому випадку українська сторона не повинна виглядати, як неорганізований натовп чиновників, які вперше дізналися про стан російсько-українських газових справ і навперебій роблять, якісь незрозумілі заяви за тиждень до того, як росіяни грозяться відключити газ.

Олександр Чорнобиль - 21-12-2005 у 16:28

Цитата:
Оригінальне повідомлення від rost
Для того, щоб бути готовим до спроб Росії підняти ціну розвідка не потрібна.
Якщо Росія порушує існуючі угоди, то до чого той базар, якщо є суд. Якщо, таких угод немає то є пункти 2-5, для потужного тиску на Путіна і його блатну компанію.


На мою думку розвідка потрібна, бо не факт, що після початку капманії тиску з боку Росії українська сторона буде готова одразу визначитись, що саме застосовувати - пункт 2 чи пункт 4, чи всі разом... В такому дусі. ;)

Dmy - 21-12-2005 у 20:01

Відразу перепрошую за задовгий пост, але якщо ґрунтовно підходити до проблеми – він мусить бути разів у 10-20 довшим. А шо дєлать?

Для розмини - по-малому - щодо проблеми розвідки. Я згоден, що її тут нема. Не потрібно було ніякої розвідки:
ще у березні росіяни цілком офіційно в перемовинах із Івченком намагалися зменшити ціни на транзит - не вийшло;
в аналітичній записці Центра Разумкова сотоварищи “100 днів нової влади” (травень) енерґетичні питання, зокрема і в ракурсі нацбезпеки, докладно аналізувалися;
в червні щось таке писало ЗТ.
Тобто російський газовий пресинґ раптовим для наших не виявився. Гадаю, питання стояло лише в тому, як його якнайдалі видтягнути.

Якщо змістовно по темі, то головні питання газовату, імго:
оперативно-тактичне – ціна на газ, на транзит, що робити із заслонкою, і в який спосіб підставляти каструльку під краник: з попередженням партнера ("партнера" ?!) чи як завжди;
стратегічне – те саме, що й у попередньому пункті, але в перспективі: років так через п’ять-десять;
політичне – геополітичні інтереси, опінії, життя у спільному європейському (євро-антлатичному, вйо!) домі;
презентація (роз’яснення електорату) власних (і не власних) кроків, що сприяють (заважають) розв’язанню вишенаведених питань, паблік рілейшн, карочє.

Оперативно-тактичний ракурс
Питань нема, оскільки угода є. Схилявся до цього і раніше, остаточно переконалі окремі місця із вчорашнього звіту Єханурова про понеділкову подорож у стан стратегічного неприятеля. Він їх питає (ріторично), розумію, хлопці, вас не влаштовує наша чинна угода від ... з 4 до неї додатками від ..., і ви збираєтесь надати пропозиції щодо нової угоди. То коли чекати? Та нє, кажуть хлопці з Газпрому (чи з тамтого Кабміну, хто їх наразі розбере), угода нас влаштовує - нас ціна не влаштовує, а угода гарна, не збираємось ми її змінювати.
Тобто, можна зробити висновок: угода є, ціни в ній прописані, щонайменше, прописано принцип: співвідношення цін "газ – транзит" є таким, що українська частка (~1/6) дорівнює російській оплаті за транзит російського газу в Європу через територію України.
В України тут стовідсотково виграшне становище, бо угоди з Європою ми не маємо; якщо німаки не отримають російського газу – винна буде Росія (якщо ви запізнились на роботу, ваше керівництво накладає покарання на вас, а не на авто- чи таксопарк – вирішуйте свої проблеми самі). Якщо Росія, не досягши вигідної їй домовленості з Україною, закриє заслінку не лише свою, а й навіть (що сумнівно) туркменську, ми спокійно витримаємо за скромними розрахунками щонайменш до квітня-травня (з турменським газом – до осени). Це – навіть без енергозбереження. Можна не хвилюватись. Якщо Росія заслінку не закриє, а закриємо її ми (ви кажете: нема угоди? Згода, але не має угоди – не має і транзиту – цілком прийнятна у світі норма економічної поведінки) – результат той самий.
Посутньо руйнуються всі лякалочки ексголови Нафтогазу пана Бойка & інших опозиціонерів: якщо ціна зашкалить за … приміром, 120 – гепнеться все українське виробництво. Не гепнеться, якщо ціна транзиту зросте у стількі же разів, як і ціна газу – в підсуму буде 0.
Є питання:
1) чому б нашим не продемонструвати зацікавленій спільноті чинну угоду з усіма додатками (хтось із Нафтогазу показував по телевізору невеличкий кавалок, і все). Тобто Москві є що приховувати, але ми-то, ми-то…;
2) бартер, що в ньому поганого? Не хочеться думати, що Ющенка спіймав якийсь московський психолог – зрозуміло, що той, яко правдивий фінансист люто ненавидить сам термін “бартер”. Але для економіки, як такої, бартер – це аспірин, яким збивають температуру хворого (головне – не збити до температури трупа). Але в узькому питанні українсько-російських газових взаємин бартер, судячи зі всього, означає поточний відбір нами газу: 5 часток – полякам (і далі на Захід), шосту – собі в каструльку, 5 – полякам, шосту – собі і т. д. Що в цій ситуації означатимуть суто грошові стосунки, і чим вони нам вигідніші – питання.

Стратегічний ракурс
Рано чи пізно, але це станеться, тобто ціни на газ зростуть, але багато-хто цього не хоче, бо гонить на всі сторони дешевий метал і хутко стає мільярдером. Варто підготуватись до зростання цін і зайнятись енергозбереженням, але багато-хто цього не хоче, потрібні ж додаткові інвестиції, переобладнання виробництва, але попередньої халяви все одно вже не буде. Переважно, це – ті самі люди. У них дофіґа бабла, і їхнє лобі досить потужне. Треба їх якось змусити. Може, піддамося і трохи піднімемо ціни: і Москва перестане випєндрюватися (тимчасово), і проти своїх олігархів козир знайдеться побільше червоненковських тарифів на товарні залізничні перевезення, та й справді, ми давно вже могли перейти на світові ціни (років так 5 тому, найпізніше), але декого дуже цікавили надприбутки. Природніши ціни – менше тиску, як внутрішнього, так і зовнішнього.

Політичний ракурс
Тут складніше. З одного боку, України слід переконувати сусідів (і не тільки), що ми є досить сильними і самостійними, аби бути регіональним лідером. Тобто руськи нам не указ, хай шаленіють. З іншого, сваритись нам якось наразі не випадає. Ні з ким. Той же Івченко, мабуть, порядна людина, але не дипломат і не політик. Тому його і замінили на перемовинах. Але факт, що його не відставили з поста голови Нафтогазу (а тиск був ойойой!), а НСНУ йде на вибори з КУНом (цілком могли би й обійтись) багато важить.
Далі. Всі ті ЧФ, локатори та ракети – із цієї ж геополітичної серії. Як уже говорилося вище, з поточними газовими проблемами ми можемо впоратись і без сильнодіючих ліків. Там само наш стокгольмський суд (якщо Росія таки перикриє газ), їхня помпа щодо прожекту “Ямал – Німці”, а також обурення балтів і поляків щодо зазначеного прожекту. Найхарактерніше – поведінка Польщи: спочатку вони відмовляються від співпраці (це, до речі, означає, за логікою, що північну руру прокладатимуть у нейтральних водах – далеко від берегу, а раптом щось проллється – відразу екологічний позов), а потім скаржаться (німцям (!), а не росіянам) – пацани, ви нас кинули! Ми на вас образились!! Матимете при нагоді :P Молодці! Геополітика…

Піяр
Ось тут важко :( Хоча я б і не перебільшував успіхи і професіоналізм Москви. У них одна передбачувана тактика на всі випадки (не лише щодо України): тиск, шантаж, гучні, хай безглузді заяви (хоч про чоботи в Індійському океані, хоч про чеченські сортири, хоч про 230 долярів готівкою). При цьому, як що не по-їхньому – відразу чимдуж скаржитись європейському татові, як лобуряка, який вважав себе вуличним королем, доки малі пацани не начистили йому пику – той теж відразу починає розмазувати соплі і чимдуж додому: “Вони мене ображають!” Але, нажаль, поспільство звикло до цих печерних законів: намагаєшся домовлятися – відчуваєш слабину, за ким останнє слово – той і правий тощо. Росіягни це і використовують.
А ми наступаємо на свої же граблі: півроку урядовці чесали язики, хто ві що гаразд, потім їх поміняли, і Ющенко сказав – міністри, якщо хочете працювати міністрами, хутко закрили рота. І вони закрили. І почали працювати міністами, а не папугами. З газом – те саме. Що, знову Ющенку командувати, самі не розуміють?
І все-таки з піяром у нашої влади справи кепськи (тут можна згадати і 2 питання із першого пункту).
Як сказав один політолог із геть іншого приводу: “Якщо далі так пійде, незабаром чинну владу звинуватять у поразці під Берестечком. А вона все мовчить.”

Взагалі-то цей газоват мені нагадує торгівлю в покері – у кого першого нерви не витримають.

vovka - 23-12-2005 у 01:36

Парочка анекдотів на тему:

Вот был в России ГАЗ-21, ГАЗ-24 и даже ГАЗ-31.
А тут бац,специально для украинского рынка, появляется ГАЗ-230 ("Боливар").

Путин: - У Украины появились деньги для покупки нашего газа по 230$. Боливар двоих не вынесет.
Ющенко: - Как только мы продадим РЛС в Севастополе и Мукачево - сразу рассчитаемся.
Путин: -Ну-у-у, не надо так торопиться. Наши конструкторы модернизируют Боливар на двухместный вариант.

Российский Газпром получил первую премию от правительства Украины в категории "Аргументы в пользу вступления в НАТО".

Фрадков: -Цену на газ будем определять по европейской формуле.
Ехануров: -Как она выглядит?
Фрадков: - Хрен её знает!
Христенко: - Переговоры опять зашли в тупик!


Февраль 2006. Стокгольм. Россия проиграла суд по газовому контракту Украине.
Россия: Ну ладно, Вы там были согласны газ по 80 долларов покупать?
Украина: Нет, это была цена вчера. Сегодня цена за газ 50 долларов!

Тарас Задорожний - 23-12-2005 у 16:34

Прес-секретар «Газпрому» Сергій Купріянов повідомив, що компанія цілком готова до обмеження постачань газу на Україну після 31 грудня, якщо не буде укладено новий контракт. Працівники «Газпрому» провели навчання з відключення газу на газопроводі, який йде до Ужгорода. Це продемонстрував телеканал «Росія», повідомляє «Газета.ru»

У «Газпромі» сподіваються досягти угоди з Україною. «Якщо Україна реалізовуватиме свої шантажистські заяви і здійснюватиме відбір газу, що поставляється до Європи, вся відповідальність ляже на Україну», - сказав Медвєдєв журналістам. «Ми повністю поставлятимемо обсяг газу для європейських споживачів (через українську газотранспортну систему)», - завірив він.

У «Газпромі» відзначили, що якщо знизиться ціна на нафту, то вартість газу для України теж знизиться до 160 дол.

Медвєдєв сказав, що ціною на 1 січня 2006 року є 230 дол. за тисячу кубометрів.

Джерело: http://ua.proua.com/news/2005/12/23/144958.html
Хижі справи...
:(

Роман Ромашка - 23-12-2005 у 16:40

Як на мене, то це все цирк і не більше. Надто сильно Путіна жаба почала давити. :baddevil:
В те що відключать я взагалі не вірю.

Тарас Задорожний - 23-12-2005 у 16:44

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Роман Ромашка
Як на мене, то це все цирк і не більше. Надто сильно Путіна жаба почала давити. :baddevil:
В те що відключать я взагалі не вірю.

Вірити я не хочу... Але може трапитись...

vovka - 23-12-2005 у 17:00

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Задорожний
Вірити я не хочу... Але може трапитись...

Навряд.. Ця вся істерика і відвертий шантаж з боку Росії - це від осознавання власної безпорадності в цьому питання.
Ніхто нічого не відключить - так як є контракти в Європу та й перекрити сам вентиль - то не так просто. Крім того Україна не купує газ - а бере по бартеру в рахунок транзиту тому ціна 50 доларів - це по суті віртальна ціна як і ціна транзиту в 1.09.

А обхідних шляхів на 120 млрд кубометрів в Росії немає, хоч трісни. І нічого вона з цим не зробить.

Цирк з репетицією перектиття вентилю який демонструвався недавно на рос. каналах повеселив..

Цікаво що вони хотіли цим сказати ? :D
Те що в них є вентиль ? Ну ми це знаємо.
Те що в них аматори працюють в газпромі які без репетиції вентиль не перекриються - так це ми теж знаємо..


От же ж.. Умом Росію не понять.

В цьому всьому прості росіяни взнали багато нового. Наприклад те що газ належить народу :)
Тому замість того щоб купувати ФК Зеніт, Газпром краще би зайнявся газифікацією віддалених районів :)

Тарас Задорожний - 23-12-2005 у 17:11

З цим всім я згоден... Але проблемка зовсім ще не вирішена... Те, що ті газові крани в них крутять переважно наші специ, які там гроші заробляють ми теж знаєм...
Маєм надію. А флот їхній до їхніх же білих ведмедів давно пора відправити... Ше не забути тих 2 локатори :lol:

Роман Ромашка - 23-12-2005 у 17:47

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Задорожний
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Роман Ромашка
Як на мене, то це все цирк і не більше. Надто сильно Путіна жаба почала давити. :baddevil:
В те що відключать я взагалі не вірю.

Вірити я не хочу... Але може трапитись...

От мій спіробітник так не вважає.
Від Росії можно чекати чого завгодно. Це як мавпа з гранатою.

Залишилось дочекатись хто з нас прав...

Ярема П. - 23-12-2005 у 18:05

Ось вам:
http://maidan.org.ua/static/viol/1135333447.html

Тарас Задорожний - 23-12-2005 у 18:33

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Роман Ромашка
[От мій спіробітник так не вважає.
Від Росії можно чекати чого завгодно. Це як мавпа з гранатою.
Залишилось дочекатись хто з нас прав...

Пожуєм-побачим... Але я вже бачу прекрасний сюжет про те, як їхній флот пливе до білих ведмедів... Через агресивно настроєну українську сторону :sing:

root - 23-12-2005 у 19:51

Почитайте POLITYKу - поляки давно вже зрозуміли
що москаль замість танками тепер давить всіх
трубою. Причому в діло пішли і розвідка (шпигуни).
і підкуп міністрів. Згадайте скандал з Орленом.
А тепер це переросло в відвертий хамський шантаж.
Мацкаль в свойому амплуа. Зара будуть кричати про
необхідність захистити трубу і будуть вам їще одні Судети.
Певно їх хвЮрерчик каГибіський спить і баче
іще одну гарачу точку. Кому вайна а кому мать радна.
Згадайте чи був хоть день щоб москаль не воював?
То Молдова, то Аджара, то іще де. Скрізь їх Інтірєси
щимлять.

Андрій Пелещишин - 23-12-2005 у 23:04

Вельмишановний, на цьому форумі категорично заборонено образливі вирази в адресу різних національностей.

Ярема П. - 24-12-2005 у 15:56

Росіяни теж не однорідні. Ось що пише опозиційна преса, наприклад:
http://www.mn.ru/issue.php?2005-49-40
http://www.mn.ru/issue.php?2005-49-39
http://www.mn.ru/issue.php?2005-49-37
http://2005.novayagazeta.ru/nomer/2005/96n/n96n-s12.shtml

Цілком твереза думка, правда не без того, щоб не захистити Росію, але це їхнє право як росіян. Щодо москалів, то тут треба звернутися до тих, які зараз роздмухують далі сепаратистські настрої і використовують газовий бардак для свого піару.

Роман Ромашка - 26-12-2005 у 15:08

І знову в хід пускаємо зброю демократії:
http://www.obozrevatel.com/news/2005/12/26/74642.htm

root - 26-12-2005 у 16:43

> Вельмишановний, на цьому форумі категорично заборонено образливі вирази
> в адресу різних національностей.

Вибачте - москаль IMHO це тип (завойовник, солдат ?), а не національність.
Особисто я росіян люблю і особливо поважаю.

Dmy - 26-12-2005 у 19:19

Якщо читати не самі матюги, то
стосовно власне факту: хто на що має право -
http://pravda.com.ua/news/2005/12/23/36967.htm,
надто - фотографії додатків до контракту (я собі напам'ять вивантажив);
стосовно геополітики (російської, а не нашої) -
http://www.apn.ru/?chapter_name=advert&data_id=788&do=view_... -
слід зважати, що погляд таки московський - не без тарганів. Ну і ладненько, може, і на краще.

Від себе: приємно, що потроху все з піяром почало налагоджуватись. Не думаю, що ми такі системно-аналітичні молодці, скоріше - намацали правильний тон і розподіл ролей.
Хтось своїх заспокоює, хтось світову спільноту, хтось економічні розрахунки наводить, хтось юридичні заковики колекціонує. І все це прилюдно, і все якось на нашу користь виходить. А щоб дехто в Москві не вважав, що ми їх боїмося, знаходиться такий собі Івченко, який каже: "Свою газотранспортну систему ми не віддамо, і не просіть! А як вам дуже кортить спільно покерувати, то ми не проти - давайте покеруємо вашою." І далі в такому ж роді.
Приємно слухати, і нарід під Новий рік не нервує. Нє, ну, блін, можуть же, якщо трохи потренуються.
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Роман Ромашка
І знову в хід пускаємо зброю демократії:
http://www.obozrevatel.com/news/2005/12/26/74642.htm

До минулорічного Яйця теперішнє (хоч і грипозне) явно не дотягує, хоча все одно приємно. Найбільше сподобався транспарант:
"С нами бог, путин и Ринад!"

Юрій Карашівський - 28-12-2005 у 00:30

щодо нової забавки - мені вдалося виграти!!!!! :) молодець, автор.

Яндрух - 1-1-2006 у 22:43

Окозамилювання триває.
У росіян багато хто став научатися. На Заході, і в нас. Ще б пак!
Розв’язавши в 90-их у себе чеченську війну, Путін на сьогоднішній день удруге посідає президентський трон.
В Україні, - хай там як тужаться міжнародні палії війни! – роздмухати серйозних, кровопролитних конфліктів, які б стали ефективним мілітарним реаліті-шоу для збаранілого електорату, неможливо в принципі.
Тому „сильні цієї країни” на її ж території і розіграли свою... „газову війну”: з обов’язковим екшеном, неодмінними прямими включеннями з „району бойових дій”. Себто, усім нам показуватимуть згодом, як наші доблесні можновладці-патріоти протидіють злим та підступним намірам лихих воріженьків заграбастати собі нашу газотранспорту систему.
Серіал „крутитимуть” до кінця березня сього року.
Enjoy!
Have a fun! :)

vovka - 1-1-2006 у 23:37

А шоу з відключенні газу для України транслювали по РТР чи ні ? А то я і будильник наставляв але все ж таки проспав 10:00... Так хотілося на той цирк глянути...

Цікавий момент. Якщо договір не підписано а росіяни говорять що частину газу Україна відбирає зараз незаконно, тоді мені здається і транзит у всю Європу йде без договору.. Воно ж все в одному договорі обумовлено.. Значить таки договір є і він дійсний.

dr.Trollin - 1-1-2006 у 23:38

нуу... Яндрух, звісно критикан...
але у тій говенній професії (політика котра) чом би, власне і ні...
хід як хід...

(задумливо) особливо приємно, що тоді Путін працює на Ющенка...

мнее... "Enjoy!"(с)Яндрух

???

vovka - 2-1-2006 у 05:36

Судячи зі всього і США на нашій стороні (хоча це не дивно):
http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2006/58613.htm

===
As we have told both Russia and Ukraine, we support a move toward market pricing for energy but believe that such a change should be introduced over time rather than suddenly and unilaterally.
===

В двох словах перехід на ринкові ціни має відбуватися поступово і не зненацька чи в односторонньому порядку..

vovka - 2-1-2006 у 20:58

В гуглі вже контекст по слову "газпром" наш вискакує :
Гугль

:D

Андрій Пелещишин - 2-1-2006 у 22:20

Цікавий прикол. Дякую за лінк.
Я з цієї нагоди навіть статтю написав.
http://it.ridne.net/freecontext

vovka - 2-1-2006 у 23:33

Ще таке є:

Про Путін

Третя картинка зверху зліва :
Путін - враг хуже Гитлера


Хоча трохи не ясно в якому контексті той транспарант..

Тарас Задорожний - 4-1-2006 у 12:06

Нарешті скінчилось!.. Ще вчора був якийсь піднесений настрій, впевненість в перемозі. Сьогодні вранці довідався, що все... Договір підписано на 5 років, ціну визначено. Але яку ціну?.. Чи не вчора-позавчора заявляли, що не будем купувати російського газу по 230$? Виявляється будемо... Але для нас, щоб підсолодити, мішатимуть його з якимось середньоазіатським (очевидно Туркменським) газом і в кінцевому результаті та суміш на кордоні України коштуватиме нам не таку вже і велику ціну... Всього 95$... Чи це перемога? Чи поразка? Навіть не знаю... Газпром, як і хотів, продаватиме газ по 230$, Україна ж тішитиметься думкою, що газ у нас досить дешевий, принаймні, дешевший ніж у Грузії - по 95$, а не 110$ (така ціна Газпрому для грузинів).
Детальніше можна почитати на: http://ua.proua.com/news/2006/01/04/112430.html
Закінчилось...

Юрій Сєров - 4-1-2006 у 12:12

Трубу ми не віддали, на колінах в Москву не приповзли. Думаю не поразка!

Тарас Задорожний - 4-1-2006 у 12:14

А це вже шось новеньке... Ціна у 230$ уже не остаточна і може змінюватись (звичайно, що газ не подешевшає). Тому чекайте перед 26.03. нових газових баталій...
http://www.proua.com/news/2006/01/04/120438.html

Тарас Задорожний - 4-1-2006 у 12:15

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Трубу ми не віддали, на колінах в Москву не приповзли. Думаю не поразка!

Трубу то не віддали... А от вистарчило нашої гордості лише на заледве три дні без газу... Важко сказати чи то було плазування... Розсудить історія...

Тарас Задорожний - 4-1-2006 у 12:32

А це ще веселіше!
http://www.razom.org.ua/ua/news/8714/
Я не можу зрозуміти, вони самі, що не знають по якій ціні купуємо газ, чи що? Росіяни, заявляють шо по 230, Івченко каже, шо по 95...
Наскільки я розумію, що РосУкренерго, купуватиме газ в руских за 230, мішатиме його невідомо з чим і ми купуватимем це невідомо шо по 95$.
Я правий?

vovka - 4-1-2006 у 14:56

Ви робите неправильні далекоглядні висновки. І забуваєте що ціна транзиту при середній ціні газу в 95 зросла до 1.6 . Тобто пропорції збереглися.
Наші дали шанс Путіну зберегти обличчя. Вже ніхто про крадіжки чомусь не говорить.
Росія сама купує газ в Туркменністану по 65 і реекспортує його.
Тепер буде мішати своїх 25% помоєму газу по 230 і решту по 65 з Туркменії, а отже в середньому на 95 і виходить.

Ясно що по рос. тв будуть розказувати як гарно росія продає Україні газ по 230.. Одним словом - чиста політика..
Так що ми таки перемогли.

vovka - 4-1-2006 у 15:00

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Задорожний
А це вже шось новеньке... Ціна у 230$ уже не остаточна і може змінюватись (звичайно, що газ не подешевшає). Тому чекайте перед 26.03. нових газових баталій...
http://www.proua.com/news/2006/01/04/120438.html

Як сказав Івченко - ціна не може змінювати в односторонньому порядку. Все нормально.

Василь - 4-1-2006 у 16:18

Звичайно, що для нас це вигідно, щоб не говорив там Турчинов і йому гожі... Проста арифметика. Ціна рос. газу - 230, туркмен. - 50, ми отримуєм за ціною - 95. Це означало б, щоб отримати таку ціну, росія нам постачає 25%, а туркменія - 75%. А насправді так не є, оскільки туркменія нам постачає згідно нашої з ними угоди та з сьогоднішньої угоди на кількість - 30%. Тобто ціна мала б бути для нас 170.
Отже всіх з перемогою!

vovka - 4-1-2006 у 16:44

Он навіть Жириновський балакає що Україна знову обманула Росію :)

В результаті такі висновки можна зробити:
- ми ще більше захочемо в НАТО (особливо після заяв міністра оборони РФ Іванова)
- ми переконалися що ЄЕП, СНД і все решта - це мильна бульбашка.
- ми виграли час на розвиток енергозбереження.
- виграли час на gjier розробку власних родовищ газу.
- політично ми вистояли перед тиском Москви.

Правда щось з РосУкрЕнерго Газпром таке замутив - що залишилося поле для розмов пані Юлі. То ж корупціонери як вона говорить :)
А реально воно виглядає так що ми не купуємо газ з прилавку Газпрому по 230 а беремо з-під прилавка від РосУкрЕнерго по 95 :) Ну треба ж було якось Росії зберегти обличчя...

Цікаво коли вони будуть вибачатися за безпідставні як виявилося звинувачення в крадіжці.. Чогось вже мовчать з цими крадіжками..

p.s. А пастор Турчинов щось розговорився.. Як для СБУшника він щось взагалі забагто говорить.. Треба було працювати коли мав можливість..

Dmy - 4-1-2006 у 17:31

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Задорожний
Ще вчора був якийсь піднесений настрій, впевненість в перемозі. Сьогодні вранці довідався, що все...
Чи не вчора-позавчора заявляли, що не будем купувати російського газу по 230$? Виявляється будемо...
Газпром, як і хотів, продаватиме газ по 230$

Пане Тарасе, якщо маєте якогось калькулятора або хоча би папір із кульковою ручкою - раджу хутчій застосувати для підрахунків: дуже допомагає від депресії. Ось у Газпромі, схоже, рахувати не вміють, звідси в них регулярно спостерігаються істеричні вигуки, різноманітні побрехеньки тіпа "Караул! Грабують!!" і матюги у прямому ефірі гаспадіна Жиріновського.

Відразу застерегу - заявлена ціна мені не дуже подобається, але, позаяк калькуляція, навіть елементарна, має виразно терапевтичний ефект - наведу прості розрахунки. (Насправді, поле тут не пахане, але місця замало: форум - не місце для гросбухів!)
Отже

1. Обсяг російського газу
Про це, здається, на бріфінгу не заявляли, але, гадаю, він буде трохи менше за тогорічний - приблизно, 30% експорту (70%, звісно, туркменський), тобто співвідношення 3/7.

2. Реальна ціна туркменського газу
Це - не 50 баксів, як, може, хто гадає. Минулоріч тариф на транзит із Туменістана в Україну через Узбекистан, Казахстан і Росію дорівнював тарифу з Росії через Україну в Європу. Не варто сумніватись, що і наразі ситуація не зміниться.
Туркменський газ нам обходився в $44 на кордоні Туркменістану та $63 - на кордоні України (тобто власне транзит = $19). Тариф виріс у ~1,5 рази, тобто тепер транзит обходитиметься в $28,5, хай буде - 30; разом, приблизно, $80.

3. Вартість російського газу
Маємо середньозважене число ~$95, яке складають ~7 частин по $80 і 3 частини по ???
Рахуємо:
$(95*10 - 80*7)/3=$130.

Порівнюючи із заявою Газпрому, робимо висновок, що, певно, при передруці виступу Міллера машиністка помилилася пальцем (відтак - клавішою). Прямо в першому же знаку ціни :lol::lol::lol:
Може, вони це і помітили, але ж як ти про таке своєму ж електорату скажеш, якому місяць пудрив мозги, що 230 - то мінімум, і "торг тут не уместен"!
А раптом і так повірять, не перераховуватимуть?
(Черговий приклад зомбування в дусі пана Павловського)
Другий варіант. Газпром справді продаватиме газ Росукренерг'у по 230. Ну так і Бог із ними - особисто мені якось цілком байдужі внутрішні російські розборки, оборудки і кидалова. Хай хоч по мильону одне одному перегоняють.

Dmy - 4-1-2006 у 17:50

ЗІ до попереднього
Поки я протягом 2 годин вичавлював із себе поміж справами по слову - по два, лікувальна калькуляція вже набула певного обговорення.
І це чертовськи приємно: Україна таки, блін - не Росія! :P
Помітивши означене (не геоментальні відмінності, а підрахунки), все одно вирішив тотий допис не змінювати, хай живе! Якось

vovka - 4-1-2006 у 18:59

От вже перший хід Єханурова по енергозбереженню :)

====
Как передает корреспондент ЛІГАБізнесІнформ, Ю.Ехануров подчеркнул, что хорошо разбирается в жилищном строительстве и знает, какие проблемы там существуют, в частности, относительно окон в квартирах. "Я думаю, что это будет хороший бизнес, для всех, кто будет заниматься этим. Мы даже рассматриваем вопрос о предоставлении беспроцентных займов. За счет бюджета там, где мы предусматриваем средства на энергосбережение, мы будем компенсировать эти проценты для банков. Таким образом мы хотим стимулировать, чтобы население меняло окна", - отметил Премьер-министр.
=====

Звичайно це дрібниця.. І варто напевно почати не з вікон а наприклад з встановлення лічильників, труби нормально прокласти, щоби зимою асфальт не обігрівали іт.д.. Але як не як - це також хороший хід. Он в Політеху я вже бачив всі вікна поміняли...

І ще таке:
==
Як повідомили в прес-службі Харківської обладміністрації, це стало відомо після відкриття на родовищі нової свердловини.

За прогнозами фахівців "Укрбургазу", після освоєння нової частини родовища тут щорічно буде добуватися додатково 1 млрд. кубометрів природного газу.
===

Дрібниця а приємно..


p.s. Все таки хороший в нас зараз Кабмін. І не потрібно його міняти в найближчі пару років хоча б, а дати номрально попрацювати..

Андрій Пелещишин - 4-1-2006 у 21:34

Ой, відносно вікон, Володимир, я аж ніяк не розділяю твого захоплення. з кількох причин, об'єднаних загальним мотивом - такі ініціативи в нашій державі часто дуже ефективно забезпечують чиїсь інтереси (приватні). Ну і плюс - люмпенізують суспільство.
Наприклад, я свої вікна поміняв за свої гроші. І що, мені вже безпроцентного кредиту ніхто не дасть? А він мені би згодився. Але я знову вийду немудрим, у порівнянні з тими люмпенами, які не платять за послуги, а їм їх компенсовують.
Щодо приватних інтересів. Тут ще простіше. Наприклад, приймається постанова Кабміну про те, що вікна в кредит можуть ставити лише супер-ліцензовані фірми, організовується комісія по видачі сертифікатів і ліцензій, потім виявляється що такі фірми ставлять вікна по цінах "дещо завищених" а їхніми власниками по дивній примсі долі є члени родин людей які приймають усілякі мудрі рішення щодо політики енергозбереження...



От тобі і пояснення, чому пропонують почати з вікон, а не з теплотрас. Більш "хлібна" ділянка робіт.

Я вже мовчу про те, що безпроцентних кредитів не буває, і компенсувати їх (проценти) уряд буде з бюджету, який формується платниками податків. Зокрема мною, який вікна поставив собі і сам і кредит відповідно не світить. Тобто комусь вікна мінятимуть за мій кошт.

Отаке...
Тому я щиро надіются, що таких ініціатив кабміну не буде. Інакше його потрібно буде міняти, і якомога швидше.

rost - 4-1-2006 у 22:43

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
Ой, відносно вікон, Володимир, я аж ніяк не розділяю твого захоплення.

Я теж...
І не тільки на відносно вікон.

Як не рахуй, а фактично Україна, проковтнувши соплі, здалася на милість "старшого брата".

Сумнівної репутації структура "обіцяє" Україні "мішати" газпромівсьий газ за $230 з якимось "азітяським" газом в невдомих пропорціях і тоту мішанку продавати (невідомо, як довго) за $95. Обіцянка-цяцянка, а дурному радість. Зауважте, що Газпром від своєї ціни $230 не відмовився. Попередній бартер був не ідеальним вирішенням, але там хоча би логіка була зрозуміла. Якщо тa "мішанка" -- прозоріша схема ніж бартер, то я напевне трамвай. Зате в "мішанці" простір для відкатів ну просто "необозримий".

В усій тій угоді, я спостеріг тільки одне тверде зобов'язання.-- Україна гарантує тримати ціну за транзит незмінною напротязі 5 років(я вже не згадую, про те, що ціна та виростає всьго ~ 50%, коли тільки "обіцяні" $95 це майже 100%-й ріст ціни). Це означає, втілення віковічної газпромівської мрії про позбавлення України всяких аргументів в майбутніх суперечках. Якщо до цієї "угоди" Росія український уряд називала просто злодіями, то тепер, в разі чого, можна буде казати злодії-клятвопреступники.

Цей різноголосий вереск безвідповідaльних і некомпетентих чиновників замість твердої державної позиції привів до закономірного результату -- угоди на рівні бананової республіки.

А щодо "віконної" кампанії дай бог, щоб це був черговий пустодзвін, яким так славні українські урядовці. Бо як нє то схема стара як світ - вхопити хто скільки зможе, прокрутити грошики так довго, як "віконна програма" протягне, а потім чесно повернути. Відомо, чим більше в людини грошей, будинків і заводів, тим більше i вікон...

Дуже би хотілося, в даному питанні, бути не правим...

Ігор Мартинів - 5-1-2006 у 00:18

Я все-таки геть заплутався і не розумію, в чому вигода?
Ось якщо викинути цього посередника, якого нам нав"язали, то виходить така картина.
Ми купували УМОВНО 80 частин азіатського газу по 60 і так само умовно 20 частин російського шазу по 50.
Тепер ми знову ж таки купуємо 80 частин азіатського газу по 60 , а російські 20 частин - по 230. Тобто ми погодилися на ту ціну, яку ще два дні тому називали абсурдною. Щоб зберегти обличчя перед своїм народом наша влада нам каже, що збила ціну з 230 до 95. Але насправді ж разом з тим вона підняла ціну азіатського газу з 60 до 95. Ми говорили, що 20 частин російського газу ми можем купувати максимум по 80, а тепер купуємо всі 100% газу по 95!

Як на мене, Україна просто сіла в калюжу.

Крім того ми як лохи проковтнули те, що нас на весь світ обзивали злодіями. За це ніхто не вибачився, цього ніхто не спростував. Мені соромно за свою державу.

Чи може я просто чогось нерозумію?

vovka - 5-1-2006 у 02:11

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ігор Мартинів
Я все-таки геть заплутався і не розумію, в чому вигода?
Ось якщо викинути цього посередника, якого нам нав"язали, то виходить така картина.
Ми купували УМОВНО 80 частин азіатського газу по 60 і так само умовно 20 частин російського шазу по 50.
Чи може я просто чогось нерозумію?

Ти забуваєш що 60 - це на кордоні Туркменістану ( до речі не 60 а як сказав Ющенко - 50 ) . А на границі України це виходило всі 80-90. Тепер просто 95 але при умові зростання транзиту більш ніж 50%

Ігор Мартинів - 5-1-2006 у 02:27

на виході з туркменістану - 44, а на укр кордоні 63... А тепер 95

Василь - 5-1-2006 у 10:54

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ігор Мартинів
на виході з туркменістану - 44, а на укр кордоні 63... А тепер 95

Та ні. На виході - 50, а на кордоні 80. Тай туркменський газ складав б 30-40% наших потреб. А так маєм по 95 за весь.
За всією логікою з втратами працюватиме отой посередник, що нам продає газ. Однак оскільки сам Газпром його створив, то виходить, що вони самі в себе 60 % газу купують по 230, 40% газу в туркменістану по 50, а нам продають по 95, хоча, щоб вийти їм на нуль мало б нам бути по 160. "Умом рассєю нє понять". Однак як казав Єхануров - це їхні проблеми, в нас на кордоні він - 95.

Андрій Пелещишин - 5-1-2006 у 11:16

А як вам такий сценарій? Через місяць посередник банкротує (з нього уже нічого не вийде вимагати), а Газпром каже "нічого не знаю - продавав за 230, і далі буду так продавати. Якщо без посередника можу ще до 220 спустити, ну до 215"
А тут ще Туркмени скажуть - якщо вам вигідно купляти газ за 90 - то ми вам його за 90 і будем продавати.

Ото буде біда...

Василь - 5-1-2006 у 11:40

Звучить песимістично, але чи може таке бути?
Наприклад я у своєму селі володію 10 арами трави, яку я не кошу, а продаю сусідам. Ринкова ціна цієї трави приблизно 100 грн. Перед тим як продати її комусь іншому, я її можу продати самому собі нескінченну кількість разів хоч за 1000 грн. а той більше (навіть для більшої наглядності під час кожного продажу, я можу перекладати собі гроші з кишені в кишеню). Однак колись мені це надоїсть, а точніше прийде час коли косити вже точно треба, то я її за 100 таки продам тому, хто її дійсно скосить.
Думаю, що тут ситуація аналогічна, просто декому не треба було залізти мордою в калюжу після всіх своїх заяв і вони ніби-то цього не зробили, а таки дійсно продають за 230.

Тарас Задорожний - 5-1-2006 у 12:12

Коротше, вийшло неясно, але ніби переможно. Івченко вчора ввечері в ефірі 5го каналу був досить виважений, Плачков теж не розкидався гучними заявами. Виглядає, що ейфорії нема. При чому з жодного боку. РосУкренерго напевно працюватиме у збиток собі, якщо виготовлятиме таку неясну газосуміш з російсько-туркменського газу. Отож, програли австрійці і їх Райфайзенбанк. В цьому я дуже сумніваюсь...
Зважаючи на те, що у Росії при Путіні дуже аж смердить тоталітарними методами управління, та на те, що преса в них пише лише те, що вигідно Кремлю (ми це вже проходили... :) ), то можна увірувати, що газ РосУкренерго у Газпрома купуватиме явно не по 230 долярів... Це гарно демонструють підрахунки пана Dmy. Значить ситуація дуже навіть позитивна для України.
Залишилось одне... Відстояти свою честь та вимагати вибачень за наклепи про крадіжки газу з магістралей протягом 2-3 січня. Івченко говорив, що Занюк збирається судитись з пресслужбою Газпрому за їхні такі заяви. Подивимось...
Всіх вас з новим газом! Але пам"ятайте, його пора економити, хоча б трішки. Тому, їжте трошки недогріту зупку :lol:

Василь - 5-1-2006 у 12:26

Цитата:
Тарас Задорожний
Всіх вас з новим газом! Але пам"ятайте, його пора економити, хоча б трішки. Тому, їжте трошки недогріту зупку :lol:


Авжеж бо. Особисто я вже дров си нарубав і коли є час та натхнення переходжу на альтернативні теплоресурси (проживання у сільському пункті це робити дозволяє).

Тарас Задорожний - 5-1-2006 у 12:37

Добре Вам, куме... 10 соток трави, купа дров (напевно незаконно вирубаних в сусідньому лісі ;) )

Hanor Narasson - 5-1-2006 у 14:52

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Задорожний
Але пам"ятайте, його пора економити, хоча б трішки. Тому, їжте трошки недогріту зупку :lol:


Жарти-жартами:baddevil:, але:

Газ - круглодобово )поки-що):baddevil:

Вода з 6 до 9.

А "свічку" в газовій колонці з 9 до 6 хтось виключає?

А вже пора!:baddevil:

Тарас Задорожний - 5-1-2006 у 15:34

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Hanor Narasson

А "свічку" в газовій колонці з 9 до 6 хтось виключає?

А вже пора!:baddevil:


А в мене колонки нема.... Шо ж робити? Таки не грітиму їжу на газі... Краще мікрохвильовка... Струму в нас багато, навть сябрам продаєм :lol:

Ярема П. - 5-1-2006 у 16:46

Зі струмом теж фігня. Гідроелектростанції не ровиваються, малі ГЕС для потреб малих міст так само ні, все стоїть розвалене і непрацююче... Ще і економити ніхто не навчився. А економістів-греблю гати!

Ярема П. - 5-1-2006 у 16:53

А висновок з того всього такий - поки грім не вдарить, доти гуцул не перехреститься. Це про Україну і ЄС.

vovka - 10-1-2006 у 17:15

Висновок маємо сьогодні у Верховній Зраді. БЮТ, як завжди на висоті. Ганьба одним словом. Вчора коли Івченко Юльку з Ітерою посадив в калюжу в прямому ефірі - чогось я так і подумав що сьогодні кабмін відправлять у відставку. Зовсім непродуманий крок. :mad:

Aleksandra Fink-Finowicka - 22-1-2006 у 13:53

Подівітись

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1356&wid=8161286&...

Грузія не має росийського газу. Що буде далі?

Невже в Росії не досі газу, та вони не хочуть більше продавати?

Юрій Сєров - 22-1-2006 у 14:56

Вони хочуть продавати. Це вибухи на газопроводі. Інша справа - через що ці вибухи...

marco - 23-1-2006 у 13:45

Моя думка - це робота Москви (чиїми руками, менше важливо).
Для чого? На поверхні дві причини:
- дестабілізація в Грузії + "покарання" за революцію
- реальна економія газу, якого вже в Росії бракує, і тепер "зекономлений" на Грузії газ буде кинуто в Європу щоб не зірвати домовленості з Європейськими покупцями.

Як би через Україну газ не йшов в Європу, з нами зробили б 100% так само: "терористи" підірвали б українськи гавопроводи...

Дика країна з дикими законами...

Олександр Чорнобиль - 25-1-2006 у 16:26

Росія не зупиняє інформаційну війну. Вона розширює її фронти:
http://www.champion.com.ua/winter/?winter-60125-2

Тарас Задорожний - 25-1-2006 у 16:35

Цей газ нам ше довго буде відгикуватись.... Я джумаю, шо це реакція на спроби ВРУ визнати недійсними угоди про газопостачання...

vovka - 30-1-2006 у 02:18

http://lenta.ru/news/2006/01/28/off/ - во яка Грузія. І правильно зробили :)
З Росією нереально вести розмову цивілізованими методами.. Якась Західна Монголія а не європейська держава - чесне слово.. Базу НАТО під Луганськом треба будувати вже і негайно :)

vovka - 30-1-2006 у 02:23

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Задорожний
Цей газ нам ше довго буде відгикуватись.... Я джумаю, шо це реакція на спроби ВРУ визнати недійсними угоди про газопостачання...

Це нормально. Колись так мало статися. Шкода що тільки зараз.
Треба йти від супротивного. Раз Росія і далі ніяк не вгомониться з цими угодами - значить їй вони напевно не дуже вигідні ? :) МОжливо і нам не дуже вигідні. Але на це він і компроміс щоб ним були не до кінця задоволені і одні і інші. Але аж ніяк "не зрада національних інтересів" як дехто хоче це показати :)

tysovska - 15-2-2006 у 10:43

Цитата:
На переконання А.Гриценка, кінцевим терміном перебування ЧФ Росії на території Криму має стати 2017 рік. Відтак, сказав А.Гриценко, вже зараз з боку Росії мають бути підготовлені відповідні плани щодо виведення підрозділів ЧФ РФ з української території в 2017 році. Задля цього Росія вже зараз має виділяти кошти та готувати базу для свого флоту.

Міністр оборони також зауважив, що після 2017 року ні підписані угоди з Росією, ні Конституція України, ні інші законодавчі нормативні акти не передбачають перебування іноземних військ у Криму.

Андрій Пелещишин - 20-4-2006 у 22:29

Цитата:
Российский "Газпром" считает нынешнюю цену на газ для Украины в 95 долларов за тысячу кубометров "нерыночной" и намерен инициировать ее повышение до 230 долларов с 1 июля 2006 года.

О таких планах российской компании заявил в интервью украинскому еженедельнику "Галицкие контракты" заместитель главы правления "Газпрома" Александр Медведев.

http://www.korrespondent.net/main/151997

Сергій Бєляєв - 21-4-2006 у 08:53

Нічого дивного. Так працює одна з найбільших у світі ТНК - "Путін Inc." :lol:
У них вибори у 2008. Треба гроші збирати. Якщо для Білорусії пропонується вже ціна 220-240 $, то дивно було б не переглянути ціни і для нас.

Оксана Кутейко - 21-4-2006 у 21:01

Почитала, почитала... і подумалось а що ж відбуваеться там, за кулісами, з тим газом? Оскільки навіть на форумі стільки думок і версій. Для чого роздула Росія-Украіна скандал, і кому це було вигідно. Напевно, під шумок з газом, і ми і вони провернули якісь комусь вигідні дільця.

Andreas - 21-4-2006 у 22:55

Цитата:
Оксана Кутейко
Почитала, почитала... і подумалось а що ж відбуваеться там, за кулісами, з тим газом? Оскільки навіть на форумі стільки думок і версій. Для чого роздула Росія-Украіна скандал, і кому це було вигідно. Напевно, під шумок з газом, і ми і вони провернули якісь комусь вигідні дільця.


Дуже схоже. Від підвищення ціни на газ програють тільки кінцеві споживачі, а постачальники (як російські так і українськи) отримують додаткові прибутки.
Якби "дорослі дяді" від україньської великої енергетики насправді хотіли позбутися (хоча б частково) "газової залежності" від Росії, то вже давно можна було б розробити і втілити заходи по застосуванню альтернативного палива - мазуту. І гроші, потрібні для цього, - копійки, в порівнянні з тими, що заплатила Україна за російський газ за 15 років незалежності.
Пальник котла (і енергетичного і опалювального) що на газ, що на мазут однаковий, питання би стояло тільки у влаштуванні резервних складів рідкого палива. А сама можливість, нехай часткової, відмови від російського газу добре би "подіяла" на російських політиків, що люблять про "газовий кранік" в своїх виступах згадувати.

Юрій Сєров - 5-6-2007 у 13:12

В Росії наближаються вибори президента і Путін вирішив себе попіарити і розпочинає новий наступ в газовій війні: http://www.korrespondent.net/main/193146
Слава Богу газотранспортна система поки що наша.

Юрій Сєров - 8-2-2008 у 23:23

І знову нам будуть відключати газ
http://ua.korrespondent.net/business/369923

Я розумію, що в Росії вибори, але там Медведєв і так виграє. Для чого їм такі "акції"?

Нас знову чекає "екшн"! :)

"Пам'ятай про газ - не купуй російське!!!"

Максим Стюфляєв - 8-2-2008 у 23:52

Так ця акція розрахована не стільки на Росію, як на Україну. Тиснуть на наш політикум і, головне на олігархів. Росія дуже боїться можливого вступу України в ПАОС, навіть у далекому майбутньому.

Лєна Дадукевич - 11-2-2008 у 00:16

Росія тисне на Україну з багатьох причин - і майбутній вступ до СОТ, і за той час "хтось" незле заробляє, і вибори на носі, і Захід трошки на всякий випадок полякати, і по старій привичці - бере масою тіла. Вони в 80-их роках застрягли, а все змінилось давно...
А чого Україна присосалась до того російського газу? Та нормальні люди вже давно б з іншого місця газопровід би провели. От дурацька привичка бути від когось залежним, ніяк не викоріниться...

Юрій Сєров - 11-2-2008 у 01:22

Хм. Побудувати новий газопровід? А з якими країнами, які мають газ ми межуємо, крім Росії? Нема таких. Ось в цьому і є проблема. Ми залежні від російського газу, а перехід на нові технології займе роки. Інша річ, що збагачувати ще всяких там посередників нема сенсу.

Лєна Дадукевич - 11-2-2008 у 02:16

Чого? Мова йшла про Іран, і зовсім не через Росію.

Сергій Бєляєв - 11-2-2008 у 09:20

Основна проблема у цій сфері не у тому, у кого газ купляти, а у тому, що за нього треба платити. Іран чи будь-хто інший дешевше ніж Росія газ не постачатиме. Щодо транзитних питань вичерпну відповідь надав Президент у прямому ефірі на 1+1. Він же ж дав доручення Тимошенко підписати відповідні документи щодо постачання газу до 10 лютого, яке ЮВТ успішно проігнорувала. Всі її заяви щодо того, що необхідно вилучити зі схеми посередника спрямовані на те, щоб приховати бажання поставити у схему власних посередників. Навколо ЮВТ зараз зосередилися представники Ітери та ІДС. І ті, і ті в різний час були посередниками у постачанні газу до України. ЄЕСУ Тимошенко також працювали у цьому бізнесі. Отже, не варто шукати тут політичне підгрунтя у відносинах України та Росії. До цього до речі закликав і Президент. Усі причини газової війни зосерджені в українських бізнесових колах.

Лєна Дадукевич - 11-2-2008 у 16:13

Так, але наскільки я пам"ятаю, вона говорила, щоб прибрати усіх посередників і підписувати угоди без усяких посередників між двма державами на пряму. А зараз вуха Путіна і Ющенко тирчать у тих посередниках. Бізнес.
Путін старий вицваний гебешник і він свою ковбасу не опустить. Тому я б краще платила якомусь Ірану. Суто ділові стосунки - нафта, гроші і милі посмішки. І ніхто нікого не дьоргає.

Юрій Сєров - 17-2-2008 у 13:40

Так що з газом вирішили? Бо я в п'ятницю спробував зрозуміти, про що говорять наші політики - ніц не зрозумів. По якій ціні тепер буде газ для населення?

Сергій Бєляєв - 18-2-2008 у 10:54

Газ для України і газ для населення України - це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці.

Юрій Сєров - 18-2-2008 у 23:50

Цю різницю я розумію :)
Але там йшлося про якісь такі фантастичні ціни, щось в районі 300 доларів. Зрозуміло, що з часом така ціна буде й для населення.

Максим Стюфляєв - 18-2-2008 у 23:55

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Цю різницю я розумію :)
Але там йшлося про якісь такі фантастичні ціни, щось в районі 300 доларів. Зрозуміло, що з часом така ціна буде й для населення.
Так це ціни за власне російський газ. Україна ж його практично не споживає.

Юрій Сєров - 19-2-2008 у 00:01

А азійський вони нам продовжують постачати? Чи це лише російський ми купуємо напряму, а азійський через РосУкрЕнерго?

Максим Стюфляєв - 19-2-2008 у 00:06

Чесно кажучи, не дуже в цих тонкощах розбираюся, але наскільки я розумію- через "РосУкрЕнерго". Може, й помиляюся.

Лєна Дадукевич - 29-2-2008 у 10:55

А я ніяк собі втрясти до розуміння не можу от що - борги за газ ніби зібрались за 4 місяці (з одного боку), з іншого ніби Україна їх проплатила, а ще з іншого знов Ющенко взуває Тимошенко за борги.
Так є борги в України перед Росією за газ чи ні? А якщо ні, то що то за борги?

Юрій Сєров - 29-2-2008 у 11:32

Ющенко взуває Юлю "для профілактики" :)
А з боргами там такі "замути", що я вже навіть не пробую з'ясувати :)

Андрій Пелещишин - 29-2-2008 у 11:48

Цитата:
Так є борги в України перед Росією за газ чи ні? А якщо ні, то що то за борги?

З боргами усе просто - усі громадяни України і Росії винні своїм керівникам. :)

Юрій Сєров - 1-3-2008 у 01:35

Таки не домовилися наші з Газпромом і Москва починає закручувати крани. Поставки газу скорочуються.

Юрій Сєров - 5-3-2008 у 19:27

А тепер ніби вже домовилися.
Таке враження, що їм нічим зайнятися, ось і бавляться.
І ще. Доки уряд країни буде домовлятися про газ для Ахмєтова? Хай сам домовляється. :mad:

Dmy - 5-3-2008 у 20:14

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
А тепер ніби вже домовилися.
Таке враження, що їм нічим зайнятися, ось і бавляться
Та кому шо не ясно? Мєдвєда вибрали - і всі проблеми відразу вирішилися (тимчасово)

Сергій Бєляєв - 6-3-2008 у 09:58

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
І ще. Доки уряд країни буде домовлятися про газ для Ахмєтова? Хай сам домовляється. :mad:

А він вже давно домовився, то ЮВТ його домовленості не подобаються.

Юрій Сєров - 12-3-2008 у 22:28

Дві новини з газового фронту: 1-Нарешті домовилися, що посередників не буде і залишається ціна 179.5; 2 - з 1 травня ціни на газ для населення зростуть.
Висновок: про що б вони там собі не домовилися, населенню цим не варто цікавитися, бо ціну для населення все одно піднімуть.

Юрій Ришковець - 13-3-2008 у 09:09

У Нафтогаза чергова ідея: підвищити ціни на газ для населення.

Середньомісячна вартість природного газу для споживачів, які користуються ним лише для приготування їжі і підігріву води, зросте на 3,14 грн. за тис. куб. м (в розрахунку на одного абонента) и складе 24,32 грн. за тис. куб. м з ПДВ.

А для споживачів, які використовують природний газ комплексно, в тому числі і для опалення приміщень, середньомісячна вартість газу зросте на 48,11 грн. за тис. куб. м (при річних об'ємах споживання до 2500 тис. куб. м) і складе 85,05 грн. за тис. куб. м з ПДВ. При об'ємах споживання природного газу до 6000 куб. м в рік, середньомісячна вартість газу зросте на 76,71 грн. за тис. куб. м і складе 219,74 грн. за тис. куб. м з ПДВ.

Юрій Сєров - 6-6-2008 у 12:59

Росія почала черговий шантаж і планує з Нового року підняти ціну на газ до світової (практично в 2 рази).
Цікаво, чи 360 це буде остаточна ціна чи ми зможемо розбаляти його туркменським?

Андрій Пелещишин - 2-1-2009 у 17:31

Новий рік прийшов, перегавкування ще не скінчилося. Поки що різниця між пропозицією ціни від продавця та покупця - в два рази. Як на турецькому базарі.

vovka - 2-1-2009 у 17:49

я би на нашому місці ще зачекав або контракт на 3 місяці підписав. куда спішити ? ціна на газ наскільки пригадую привязана до ціни на нафту і тільки падає з затримкою в 9 місяців.. думаю міллєр ще прибіжить просити купити той газ хоча б по 100$ в кінці року :)
тим більше споживання зменшилося. криза. заводи стоять.
об'єми транзиту не согласовані :)
невідомо що краще мати - газ чи трубу :baddevil:
а дотувати Росію дешевим транзитом.. як там Путін говорив.. "болівар двоих не вынесет" :baddevil:

також думаю що займатися транзитом нам взагалі не потрібно. потрібно просто купувати весь газ на кордоні з Росією ну а далі вже продавати в Європу самим по нами встановлених цінах :cool:

чи не вперше за останні роки Тимошенко і Ющенко зробили якусь спільну заяву і в питаннях газу діють злагоджено. Це радує.

Юрій Сєров - 2-1-2009 у 21:16

Мабуть знову домовляються про відкати для двох сторін...

Юрко Гомеш - 3-1-2009 у 00:24

Можна було відразу здогадатись, що межи Росією і Україною плюс Европою почалися чергові "газові ігри".
Цитата:
Россия устроила «газовый спектакль» для Европы?

Действия Газпрома являются ни чем иным, как попытками «залатать дыры» в бюджете российского монополиста. Такого мнения придерживается эксперт Школы политической аналитики при НаУКМА Петр Бурковский.

«По расчетам, Газпром получит в этом году на 20 млрд. долл. США меньше, чем ожидалось, - сообщил Бурковский в комментарии УНИАН. - Поэтому российская компания пытается выдавить деньги откуда только возможно, а если не деньги, то определенные преимущества».

При этом эксперт отмечает, что «Россией разыгрывается спектакль направленный, в первую очередь, на европейских потребителей для того, чтобы показать, что Украина, мол, сейчас вредит европейской энергетической безопасности». Однако, Бурковский уверен, что нынешнее отключение Россией газа не может играть роль эффективного дипломатического, силового мероприятия.

«Если вспомнить 2006 год, то отключение газа было достаточно эффективным механизмом, у нас просто не хватало газа, - напоминает события двухлетней давности Бурковский. - Теперь же, на протяжении 2008 года, Правительство обеспечило «закачку» достаточного количества газа в газохранилища. Потому нынешнее, так сказать российское оружие, эффекта не имеет». (далі на Уніан)

Андрій Пелещишин - 3-1-2009 у 14:09

А ось погляд російського енергетика - директора "Института энергетической политики"
http://v-milov.livejournal.com/92042.html
Цікавий матеріал

Андрій Пелещишин - 3-1-2009 у 16:32

І ще один російський матеріал
http://echo.msk.ru/programs/personalno/563363-echo/
з гумором :)

dr.Trollin - 4-1-2009 у 15:57

http://www.contr-tv.ru/print/2584/

[32] Впрочем, Украина может оказаться и в ситуации, когда «Газпром» ее просто «кинет». Новые договоренности между «Газпромом», «Нафтогазом» и «Росукрэнерго» от 4 января 2006 года фактически переложили ответственность за газоснабжение украинского рынка с «Газпрома» на посредника «Росукрэнерго». Раньше существовали правительственные гарантии поставок российского и туркменского газа на украинский рынок, а теперь их нет.


Вы думаете, что газопровод тянут по дну Балтики для увеличения экспорта газа и/или повышения надёжности газоснабжения западных потребителей? Нет, только для того, чтобы Украину и Беларусь просто отключить от газоснабжения. И нет тут ни какого злого умысла, ведь газа-то нет, да и не предвидится.


Почему отключат? А «трубопроводчики» здесь прибыль исчисляют из риска. Не только Туркмения живет по законам кидалово, но и Грузия, Белоруссия и тем более Украина, а скоро и «трубопроводчики» ВЫНУЖДКЕНЫ будут снять маску цивилизованности и начать так же кидать всех, так как газа то не хватит на выполнение обязательств. Да и какие обязательства? Только те где поступают значительные валютные средства.

Андрій Пелещишин - 4-1-2009 у 16:38

Цитата:
Вы думаете, что газопровод тянут по дну Балтики для увеличения экспорта газа и/или повышения надёжности газоснабжения западных потребителей? Нет, только для того, чтобы Украину и Беларусь просто отключить от газоснабжения. И нет тут ни какого злого умысла, ведь газа-то нет, да и не предвидится.

Здається, уже самі росіяни визнають, що "північний шлях" - то фікція.

Юрій Сєров - 4-1-2009 у 20:32

То коли Росія почне палити і без того дефіцитний газ? :)

Андрій Пелещишин - 4-1-2009 у 21:27

Цитата:
То коли Росія почне палити і без того дефіцитний газ? :)

Вони вже збільшили ціну до 450 долярів. Хочуть потім нам виставити вищу вартість за обігрів тайги :)


Мене одне хвилює. Хто перший з наших рульових зараз побіжить до Росії з компромісами взамін за підтримку на виборах.

Юрій Сєров - 4-1-2009 у 22:52

Це вже цинічний шантаж, а не "економічні обгрунтування" :)
Вони таким чином лише себе принижують.

Андрій Пелещишин - 5-1-2009 у 12:39

Мене хвилює, що навіть зараз не чути від українського керівництва змістовних думок що заміни газу та збільшення енергоощадності.
Зрозуміло, що навіть якщо в короткотерміновій перспективі карти лягли українській стороні, то в довго терміновій - Росія таки контролює ситуацію.

Юрко Гомеш - 5-1-2009 у 13:12

Лихоманить Неньку-Україну... А від чого, спитати б? А від того, що не вміємо господарювати на своїй землі! Варягів, як і тисячі літ тому, будемо запрошувати над нами стояти і нас попихати... Так нам і треба!
Цитата:
Украина из-за внутренних политических споров может потерять контроль над собственной газотранспортной системой и рядом стратегических государственных предприятий, которые за газовые долги могут перейти под контроль новых владельцев. Об этом заявила эксперт Фонда региональных стратегических исследований Марина Лужикова, сообщает УНИАН.

По ее словам, на украинскую ГТС претендуют не только россияне, а также предприниматели из США и Европейского союза, которые могут договориться между собой. «Особенно настораживает сумма долга. Возможно, речь идет о транснациональном заговоре, в основе которого лежит сценарий провокации политического дефолта... А разменной монетой станет ГТС», - сказала эксперт.
[...]
Она выразила мнение, что ситуация в Украине может стабилизироваться лишь после новых президентских выборов. «Серьезно о решении украинской проблемы можно будет говорить только после завершения президентской кампании. А до того – и Украину, и Европу будет лихорадить», - сказала она.

Эксперт прибавила, что раньше представители США и РФ заявляли, что Украина самостоятельно не может поддерживать в нормальном рабочем состоянии национальную ГТС и предлагали передать ее под управление международным компаниям. (див. далі на Обозреватель)

Hanor Narasson - 5-1-2009 у 14:02

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
То коли Росія почне палити і без того дефіцитний газ? :)

Вони чекають на південно-західний вітер. Бо при північно-східному тепло піде в Україну забездурно.:baddevil:

Юрій Сєров - 6-1-2009 у 13:36

Тепер Газпром зменшив поставки у Європу. Чи надовго вистачить Нафтогазу для компенсування різниці?

vovka - 6-1-2009 у 13:44

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Тепер Газпром зменшив поставки у Європу. Чи надовго вистачить Нафтогазу для компенсування різниці?

чому ми повинні їм щось компенсовувати ?
в нас нема контрактів з Європою.
Якщо газпром не постачає газ - його проблеми.

Роман Голощук - 6-1-2009 у 14:01

Цитата:
Оригінальне повідомлення від vovka

чому ми повинні їм щось компенсовувати ?
в нас нема контрактів з Європою.
Якщо газпром не постачає газ - його проблеми.


Чергова ідея Росії для шантажу - "Газпром" готовий купувати газ для Європи на терміновому ринку, але платити за це повинен Київ - http://www.unian.net/ukr/news/news-293553.html

Юрій Сєров - 7-1-2009 у 14:28

Цитата:

"Андрей Илларионов на Эхе Москвы о ситуации с газом

А. ПЛЮЩЕВ: У нас на прямой связи старший научный сотрудник Института Катона, президент фонда «Институт экономического анализа» Андрей Илларионов. Андрей Николаевич, доброе утро!

А. ИЛЛАРИОНОВ: Доброе утро, Тоня, добрый день, Александр!

А. САМСОНОВА: Здравствуйте!

А. ПЛЮЩЕВ: Не можем не спросить вас про развитие газового конфликта между Россией и Украиной. По последним данным, поставки в Европу через Украину прекращены. Газпром говорит, что Украина перекрыла. Украина говорит, что это Газпром на своей территории, здесь, на российской территории перекрыл. Тем временем европейские партнеры постепенно переориентируются на других поставщиков. Во всяком случае, Чехия и Турция уже заявили о том, что они, возможно, будут закупать газ у других поставщиков. Вот, хотелось бы ваш комментарий по этой ситуации.

А. ИЛЛАРИОНОВ: Прежде всего, я хотел бы сказать по поводу того опроса, который вы провели минут 15 тому назад в эфире среди радиослушателей. Довольно трудно разделить, точнее, это невозможно разделить поставки газа для потребления Украиной и газа для транзита в Европу. Он неразделим ни физически, ни юридически. Для того, чтобы прокачивать газ на Украину, необходимо получать газ, который сжигается для перекачки газа в Европу. Таким образом, определенная часть газа является технологически необходимой для прокачки транзитного газа в Европу. Это во-первых. Во вторых, для прокачки газа в Европу необходим какой-то газ, который используется в качестве оплаты для использования газотранспортной системы Украины. В разных странах в разных случаях доля используемого газа бывает различной. В случае Украины примерно 15 процентов от транзитного газа в Европу используют для потребления Украиной. Эта величина существенно меньше, чем та величина, которая используется Газпромом для прокачки газа независимыми производителями газа на территории России, где это тоже достигает 30, а в некоторых случаях даже 33 процентов. Второе соображение, очень важное, заключается в том, что дискуссия по поводу цен, по которым Украина может или должна получать газ от России, является отчасти искусственной. Во-первых, потому что цифра 418 долларов, или 450 долларов за тысячу кубометров является, прямо скажем, достаточно нелепой. Для Германии поставки осуществляются по величине 280 долларов за баррель, а Германия находится в конце газотранспортной сети.

А. ПЛЮЩЕВ: Вы имели в виду – за тысячу кубометров?

А. ИЛЛАРИОНОВ: За тысячу кубометров, конечно. Соответственно, Украина как транзитная страна должна была бы получать этот газ по цене конечного потребителя минус транзитные издержки. В Чехии, Словакии, например, это 33 доллара за транзит тысячи кубов на сто километров. В Украине это примерно 22 доллара. То есть, иными словами, на российско-украинской границе эта сумма получается порядка 225 долларов, в том случае, если исходить из конечной цены поставки газа в Германии – 280 долларов. Поэтому с любой точки зрения цифры, которые традиционно в последние несколько дней называются, конечно, не имеют ничего общего с реальностью. Но…

А. САМСОНОВА: Какая была бы справедливая цена для Украины?

А. ИЛЛАРИОНОВ: Но самое главное здесь, даже я бы сказал, что цены, которые мы называем и которые мы можем обсуждать, не имеют очень большого значения. Потому что, как я уже сказал раньше, для того, чтобы прокачать газ в Европу, необходимо какую-то часть газа использовать технологически, какую-то часть газа использовать в качестве оплаты газотранспортной системы. Поэтому по сути дела любое повышение цены транзитного газа неизбежно приводит к повышению платы за транзит. Собственно говоря, так построена система контрактов газовых не только с Украиной, но и с любой другой страной по любым другим случаям. Причем во многих других случаях цена транзита гораздо выше, чем на Украине. На Украине она сейчас составляет 1,7 доллара за тысячу кубических метров. В Словакии 4 доллара, в Чехии – 4 доллара, в Германии – от 2,5 до 3,9 евро. Поэтому, самое главное заключается не в том, какая абсолютная цена предлагается. Если одна часть цены, то есть цена потребляемого газа, увеличится, то увеличивается и плата за транзит, и наоборот. Важно, какую долю от потребляемого транзитного газа получает непосредственно Украина. Я еще раз скажу – эта доля является сопоставимо существенно меньше, чем во многих других случаях, которые используются Газпромом. Мы продолжать этот список, таких нелепостей довольно много, список довольно длинный, поэтому, собственно, самый главный вопрос, который возникает, и это тот вопрос, который на самом деле надо было бы задать в течение, по крайней мере, последнего месяца, в течение этого и прошедшего года и во время предшествовавшей российско-украинской газовой войны – зачем вообще мы обсуждаем эту тему? Потому что если бы это была коммерческая проблема, если бы это была проблема между хозяйствующими субъектами, то ни вы не обсуждали бы эту проблему, вы не задавали бы соответствующие вопросы радиослушателям, вы бы не задавали эти вопросы экспертам. Между что споры между коммерческими субъектами решаются коммерческим образом. Какие бы споры ни были между любой другой коммерческой компанией, находящейся в России, и любой другой коммерческой компанией или компанией, находящейся за рубежом, они решаются совершенно другим образом. Обратите внимание – таких споров нету между любой другой российской компанией, какую бы вы не взяли. Возьмите любую нефтяную компанию, – Лукойл, Сургутнефтегаз - возьмите любую компанию в обрабатывающем секторе, в металлургическом секторе – ни в одном таком случае таких споров нет. Это говорит о том, что мы сталкиваемся не с коммерческим спором, а с проблемой политического характера. И тот факт, что и вы обсуждаете вопрос, спрашиваете экспертов и самое главное, что комментируют эти вопросы премьер-министры и президенты и они участвуют в решении этих вопросов, подчеркивает, что эта проблема носит не экономический, и не коммерческий характер, а политический характер.

А. ПЛЮЩЕВ: Хотелось бы в те оставшиеся три минуты, которые у нас есть, узнать вашу оценку по поводу того, насколько другие поставщики – вот уже появились Норвегия и Иран на этом горизонте – могут заместить поставки российского газа?

А. САМСОНОВА: Какой потенциал есть?

А. ИЛЛАРИОНОВ: Дело в том, что надо рассматривать этот вопрос в краткосрочной и средне-долгосрочной перспективе. В краткосрочной перспективе, конечно, они не смогут это сделать. А в долгосрочной перспективе это становится неизбежным. Потому что любые потребители газа и любых других энергоресурсов будут готовы платить даже определенную премию другим поставщикам, лишь бы избавиться от столь ненадежного поставщика как российские компании, которые оказываются жертвами политических проблем и попыток решения политических целей с помощью энергетического оружия.

А. САМСОНОВА: Андрей Николаевич, в Белоруссии произошла резкая девальвация их валюты, которая вызвала определенные социальные потрясения. Говорят, что и в России может произойти такое же после праздников. Насколько это вероятно? Какие будут социальные последствия?

А. ИЛЛАРИОНОВ: Воспользуюсь вашим вопросом для того, чтобы напомнить, что, кстати цена поставок газа для Белоруссии с российской стороны 110 долларов, а Украине сейчас 180 – точнее, в 2008-м году было 180 – а вот цена на этот год по-прежнему находится под вопросом. Дифференциация цен для поставщиков , находящихся в одном географическом регионе, еще раз подчеркивает политический характер этой проблемы. Насчет валюты должен сказать, что снижение курса рубля в последнюю неделю декабря 2008 года носило достаточно искусственный характер. И в предстоящее время больших оснований для серьезной девальвации российского рубля, я подчеркну - экономических оснований – нет. Что касается политических – это совершенно другой вопрос.

А. ПЛЮЩЕВ: Большое спасибо. У нас по телефону был Андрей Илларионов, старший научный сотрудник Института Катона, президент фонда «Институт экономического анализа». К сожалению, мы не успели задать многие из заданных вопросов. Я думаю, что Андрей Николаевич еще выступит у нас и по телефону, и придет к нам в эфир. "

Ярема П. - 7-1-2009 у 18:30

Я би на місці Росії по 1000 баксів за кубометр попросив з України! А би рипалися - ще 500 докинув.

ПС Тим, хто захоче мене полити брудом - спочатку згадайте приказку: поки грім не вдарить, гуцул не перехреститься. Якщо не дійшло - поливайте.

Юрій Сєров - 8-1-2009 у 13:27

Щось не зрозумів твого гумору...
Тим часом "завдяки" Росії Україна також виглядає не найкраще перед ЄС.

Андрій Пелещишин - 8-1-2009 у 21:16

А ось і заслужений плювок в адресу української влади
Цитата:
"З нашого боку в "РосУкрЕнерго" 50% належить прямо "Газпрому", а з українського боку - належить якимсь фізичним особам, ми їх не знаємо, крім того, що нам одного разу показали пана Фірташа, з яким я ніколи не зустрічався, в очі його не бачив", - сказав Путін.

http://pravda.com.ua/news/2009/1/8/87336.htm

Юрій Сєров - 8-1-2009 у 21:24

Абсолютно заслужений.
Нехай тепер Ющенко пояснить "Ху із Фірташ"... :mad:

Андрій Пелещишин - 8-1-2009 у 21:26

До речі, а що то за плітки на деяких форумах ходять про викуплений Газпромом прострочений кредит Нафтогазу у Дойчебанку? Не хотілося би думати, що це правда.

Tempika - 9-1-2009 у 12:14

http://users.livejournal.com/_kutuzov/1180292.html навряд чи Путін ніколи не бачив Фірташа, оскільки брати Ковальчуки, що задіяні в РосУкрЕнерго, - старі його друзі.

Юрій Сєров - 9-1-2009 у 14:20

У зв'язку з газовою ситуацією Партія Регіонів пропонує уряду і президенту піти у відставку.
http://pravda.com.ua/news/2009/1/9/87359.htm

Росія підключає "зовнішні" засоби тиску? :) Самі вже не справляються? :)

dr.Trollin - 9-1-2009 у 18:13

http://v-milov.livejournal.com/92350.htm

Павло Новик - 9-1-2009 у 19:14

Цитата:
Оригинальное сообщение от vovka
А шоу з відключенні газу для України транслювали по РТР чи ні ? А то я і будильник наставляв але все ж таки проспав 10:00... Так хотілося на той цирк глянути...

Цікавий момент. Якщо договір не підписано а росіяни говорять що частину газу Україна відбирає зараз незаконно, тоді мені здається і транзит у всю Європу йде без договору.. Воно ж все в одному договорі обумовлено.. Значить таки договір є і він дійсний.


Ось тут ви не праві. Договір по транзиту є окремий.До 2010го здається.Але усі пам'ятають,що Росія у 2006 не зважала ні на які договори

vovka - 9-1-2009 у 19:20

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Павло Новик
Цитата:
Оригинальное сообщение от vovka
А шоу з відключенні газу для України транслювали по РТР чи ні ? А то я і будильник наставляв але все ж таки проспав 10:00... Так хотілося на той цирк глянути...

Цікавий момент. Якщо договір не підписано а росіяни говорять що частину газу Україна відбирає зараз незаконно, тоді мені здається і транзит у всю Європу йде без договору.. Воно ж все в одному договорі обумовлено.. Значить таки договір є і він дійсний.


Ось тут ви не праві. Договір по транзиту є окремий.До 2010го здається.Але усі пам'ятають,що Росія у 2006 не зважала ні на які договори

дивимось на дати постів. після того ще купа всякого підписувалося.

Юрій Сєров - 9-1-2009 у 22:47

Я чогось не зрозумів. Останні 2 тижні нам повторяли як заклинання "газу вистачить до весни", а вже сьогодні почали виключати гарячу воду і зупиняти підприємства. :mad:
Вони хоч колись можуть не збрехати?

Андрій Пелещишин - 9-1-2009 у 22:54

Говорили про побутовий газ, про підприємства мови не було.
Крім того, десь була інформація, що не в усі регіони України технічно можливо подати газ зі сховищ - бо окремої від магістральної системи подачі газу немає.

vovka - 9-1-2009 у 22:56

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Я чогось не зрозумів. Останні 2 тижні нам повторяли як заклинання "газу вистачить до весни", а вже сьогодні почали виключати гарячу воду і зупиняти підприємства. :mad:
Вони хоч колись можуть не збрехати?

це повторяли не для нас, а для ворога, тобто для газпрому.
думаю це нормально. всі карти показувати не варто.

недумаю що наші вдруге б наступили на ті самі граблі як було за Івченка коли сховища були порожні і Івченко здався десь на 4 день.

можливо проблема не в запасах, а в реверсі транзиту наприклад з львівської області в севастополь, от і обмежують подачу самим більшим ненажерам.

p.s. в мене гаряча вода є, батареї теж гарячі :baddevil:

Андрій Пелещишин - 10-1-2009 у 22:15

Батареї справді гарячі як ніколи.

Але сумно інше. Я не можу зрозуміти, коли таки хтось почне нести хоча би моральну відповідальність за свої попередні вчинки.
Два роки тому розказувалося, що досягнуто величезних проривів - утворення РосУкрЕнерго та розділення угод на транзит газу і на постачання газу в Україну.
Як на сьогодні вже ясно, і одне і друге стало великою проблемою для України. А наші партнери-опоненти дуже успішно її використовують.

Роман Голощук - 11-1-2009 у 13:38

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин

Але сумно інше. Я не можу зрозуміти, коли таки хтось почне нести хоча би моральну відповідальність за свої попередні вчинки.
Два роки тому розказувалося, що досягнуто величезних проривів - утворення РосУкрЕнерго та розділення угод на транзит газу і на постачання газу в Україну.
Як на сьогодні вже ясно, і одне і друге стало великою проблемою для України. А наші партнери-опоненти дуже успішно її використовують.


Експерти такої ж думки. Про цей та інші висновки, які мало б зробити керівництво України від цьогорічної газової кризи є стаття на УП - http://www3.pravda.com.ua/news/2009/1/10/87406.htm

Serg Selev - 12-1-2009 у 16:14

Моє бачення "газової" війни.
Світова ціна на нафту від пікового значення впала в 4-5 разів, значить на такий самий порядок має зменшитись і світова ціна газу. Росія заклала в свої економічні розрахунки "стару" ціну нафти-газу, відповідно зараз її плющить, звідси погрози ціною 418 (чи вже 450) доларів. Їй зараз скорше потрібні живі гроші, аніж газ.
Україна не погоджується на такі умови, зайнявши вичікувальну позицію. Україні для потреб населення цілком вистачає газу, який видобутий тут, ще є у газосховищах є запас на 2-3 місяці. Велику частку газу споживає промиловість (напр. мартенівські печі), але вона зараз майже вся стоїть, відповідно імпортного газу треба набагато менше.

ps. Поправте, якщо я в чомусь неправий.

vovka - 12-1-2009 у 16:35

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Serg Selev
Їй зараз скорше потрібні живі гроші, аніж газ.

думаю це зовсім не так, так як за словами Великого Пу, Газпром вже втратив в цій війні 800 млн доларів, і заглушив 100 скважин. З економічної точки зору навіть якщо припустити що Україна щось "краде", вигідніше було б подати в суд, стягнути штрафи і т.п., і продовжувати транзит в Європу і отримувати гроші.

Павло Новик - 12-1-2009 у 17:56

Цитата:
Дорогой Владимир Владимирович!
Вчера в телевизоре дядя Миллер сказал Вам, что проклятые ы украли 15 процентов нашего родного газа и речь идет о миллиардах. Мы с папкой проверили на счетах и у нас получилось, что 65 миллионов кубов от объема
прокачки за пять дней составляет 6 процентов, а по цене 450 уе за тысячу кубов - потери стоят всего 30 миллионов уе. Так стоит ли ставить на уши всю Европу или проще поставить дяде Миллеру клизму и двойку по математике?

С уважением Вася Пупкин, ученик 3 класса, пгт. Гадюкино

Dmy - 13-1-2009 у 04:13

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
Два роки тому розказувалося, що досягнуто величезних проривів - утворення РосУкрЕнерго та розділення угод на транзит газу і на постачання газу в Україну.
Як на сьогодні вже ясно, і одне і друге стало великою проблемою для України. А наші партнери-опоненти дуже успішно її використовують
Не за власного бажання воно робилося. Я пригадую той січень і ту відключку. Перед тим, звісно, намудрували, але наприкінці грудня - на початку січня з боку Росії відбувався відвертий шантаж із позиції сили.

Тому я дуже сумніваюся, що це саме ми тоді:
підвищили ціни, причому непропорційно не на свою користь;
розділили транзит і постачання, підписавши угоди на різні терміни (ну, звісно, що про транзит - на довший), відмовившись по ходу від газового бартеру;
нав'язали росіянам Росукренерго, половина акцій якого належить Газпрому, а інша половина 2 фізособам, щодо яких особисто мені важко сказати, на чиєму вони боці.

А надалі була "хороша міна за поганої гри". Ющенко розповідав, що бартер - це крах економіки, що ціна на транзит його цілком влаштовує; Росуукренерго подавалося як якийсь буфер тощо.
Між іншим, "прості" росіяни теж не конче були задоволені (сам дивився числа 5-го RTVi, де телефонували сусідські мешканці й нарікали. що уряд із Газпромом дотує ів). Тому на прес-конференції тамтий газовий представник мусів розповідати, що вони нам продаватимуть газ по $230, тоді як із формули (в додатку до угоди) легко вираховувалися $130.
Про це тепер вже не згадують, але то таке. Угода, очевидно, була вигідна Росії, проте якщо зараз когось і згадувати "незлим тихим", то тих, хто нафеєрив влітку-восени 2005 (і навесні трохо), а взимку інші вже просто рятували ситуацію, як могли.

Dmy - 13-1-2009 у 05:06

2 Павло Новик, 12/1/2009 в 17:56
:lol:
Мені теж вчора зранку цей шедевр в аську скинули.
Коли влада не може достойно вести інформаційну війну, важелі перебирають прості мешканці. Не здивуюся, якщо за стагнації перемовин найближчим часом перлів виразно побільшає.
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Serg Selev
1. Світова ціна на нафту від пікового значення впала в 4-5 разів, значить на такий самий порядок має зменшитись і світова ціна газу.
2. Росія заклала в свої економічні розрахунки "стару" ціну нафти-газу, відповідно зараз її плющить, звідси погрози ціною 418 (чи вже 450) доларів. Їй зараз скорше потрібні живі гроші, аніж газ.
3. Україні для потреб населення цілком вистачає газу, який видобутий тут... Велику частку газу споживає промиловість (напр. мартенівські печі), але вона зараз майже вся стоїть, відповідно імпортного газу треба набагато менше
1. Світової ціни на газ не має. Росія ж, як завжди, намагається повернути на свою користь. Коли нафта росла, росіяни казали про взаємозалежність цін, але чомусь ні сном, ні духом не згадували про якийсь часовий лаг (а й справді, звідки йому взятися? Хіба, якщо газ заміщує нафту, то допіру через 9 (або 6, або скільки ще?) місяців?) Він її відразу заміщує.
А ось коли барель протягом півроку спочатку ріс до неможу, тобто до $144, а потім стрімко гавкнувся до 35-45 баксів, і гаспод із Газпрому запитали: "То як там із прив'язкою?"), тут-то і з'явився якесь незрозуміле відставання у часі. А шо не ясно? Зараз (коли минуло рівно півроку після нафтового максимуму) їм головне - річні (щонайменше) контракти укласти, а там - хоч трава не рости, хоч барель падай.
Насправді, залежності там цікавіші та багатогранніші.

2. Живі гроші у Росії є (поки що). Вона навіть на підтримку свого нікому не потрібного рубля за якихось 3-4 місяці вбухала стільки золотовалютних резервів, скільки ми за 17,5 років не витратили і близько (а все одно падає:P). І ще в них добряче так залишилося. Тому вони цілком можуть перекантоватися без наших платежів, і навіть європейських. Тут, з одного боку, стратегія, із другого - політика, а із третього - ходять чутки, що не можуть вони забезпечити з різних причин всі вже заявлені контракти, ось і обмежують виконання. З нашою допомогою. Але останнє - лише чутки. Газпром і Кремль спростовують.

3. Нажаль, це, схоже, вже наша пропаганда. Україна видобуває десь 20 млрд. на рік. Населення, як не дивно (а насправді не населення, а ЖКГ із їхніми "сучасним" обладнанням і "оптимальним" управлінням), хаває десь так під 40. Тобто власного газу населенню вистачає, звісно. Але лише на півроку:( Іноді - більше.
І на відміну від промисловості, яка використовує газ більш-менш рівномірно, щодо населення добре спостерігається сезонність, тобто взимку витрачається куди більше, ніж влітку, бо ж - на обігрів. Тобто справи йдуть до весни, і це радує, але якось дуже повільно йдуть - всього 24 години за добу - і це засмучує. Бо ці 2 місяці - це буде щось.

З.І. До п.1. На Правді є непогана фахова стаття, як треба розраховувати ціни на газ і його транспортування, якщо не плутати сюди велику політику:
Частина 1
Частина 2
Гадаю наш народ таке влаштувало би.

Юрій Сєров - 13-1-2009 у 15:07

Щось ця війна почала набридати вже. Потік заяв з обидвох сторін, яким навряд чи варто довіряти, вже добряче набрид.
Вчора в новинах казали, що газу насправді тижні на 3, це якщо лише для опалення житла. Домовлятися треба вже і ціну в 300 називають не такою вже й поганою...

Павло Новик - 13-1-2009 у 20:49

Вже взагалі нічого не зрозуміло.Здається ми ще в боргах по самі вуха. Та й з транзитом нічого не ясно. Які висновки зробили єврокомісари?

Андрій Пелещишин - 13-1-2009 у 21:52

Газотранспортна система на сьогодні є настільки складним об'єктом, що його використання стає неможливим при мінімальних колізіях між суб'єктами, що ним керують.
В результаті виникають постійні "технічні" збої, які унеможливлюють експлуатацію системи та навіть пошук винного у будь-якій конкретній проблемі (типу "достатньо тиску чи ні", "виникає часовий лаг чи ні" і т.п.)
Як це не по канцелярськи звучить, але справді вимагається "добра воля сторін" (не в офіційному, а в справжньому розумінні цього слова). Припускаю, що до цієї зими така добра воля ще могла існувати на рівні інженерів-експлуатаційників радянської школи, які можливо просто в технічних деталях ігнорували чи забували інформувати скандалістів-політиків, створюючи певну систему допусків, яка і рятувала систему в цілому (подібне можна спостерігати в великих організаційних структурах, коли кваліфіковані клерки різних відділів по-тихому знімають проблему, поки начальство чубиться). Це напевно, розбестило політиків у сенсі, що "якось буде", що можна звечора виключити, а зранку включити, звести усе до шкільної арифметики (Васі Пупкіну з Гаюдікіна - респект! :) ) і т.п.
Сучасні системи, особливо пострадянські (коли не виникало питання розподіленого керування), такого волюнтаризму витримати довго не можуть. От воно і здохло.
Підозрюю, що зараз уже немає жодної людини, яка справді володіє ситуацією. Нічого не працює, політики приймають нереальні рішення та зобов'язання, інженерам в умовах конфлікту з інженерами другої сторони (та можливою внутрішньою гризнею) виконати їх неможливо. Їх довбуть зверху, вони "ліплять горбатого", завалюють начальство технічними деталями процесу, начальство дезінформується і приймає ще безглуздіші рішення, і починається новий виток.
У мене колись був такий випадок у біографії - запуск складного програмно-технологічного комплексу, де брали участь три сторони, і були вкрай напружені стосунки. Процес був блокований, і всі були праві. Ситуація вирішилася лише тоді, коли усі зрозуміли - або все працюватиме, або не працюватиме нічого (і ніхто!).
Так і тут. Або всі щиро захочуть запустити систему, або вона здохне. І тоді втратять всі - і ми, і Росія, і ЄС. Навіть якщо українську частину системи після того росіяни куплять, швидше за все це вже буде інвестиція в дохлятину.

Павло Жежнич - 13-1-2009 у 23:43

В Росії бабахнув магістральний газопровід Ямал - Єлець. Тут є відео факела http://mreporter.ru/ReporterMessages!viewReport.do?reportid=18383

Dmy - 14-1-2009 у 01:22

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Павло Жежнич
В Росії бабахнув магістральний газопровід Ямал - Єлець
Українські буржуазні терористи?

Чи наші просто хотіли відерце для ГТС налити?

Serg Selev - 14-1-2009 у 11:37

Газовая война - в газе ли проблема?
http://mpp.co.ua/newsa/0004.html

Павло Жежнич - 16-1-2009 у 12:37

Цитата з виступу Яника (http://ua.korrespondent.net/ukraine/711791 , таке ж сьогодні прозвучало по ТБ):
Цитата:
Справа в тому, що газотранспортна система, яка поставляє газ в східні та південні регіони України, практично не працювала в аверсному режимі...

Я вважав, що аверсний - це режим прямої подачі, тобто зі сходу на захід, і власне в такому режимі газотранспортна система тільки і працювала.
А теперішня подача газу із західних сховищ на схід - це реверс.
Таке перекручування - це ознака безграмотності чи свідомо зроблене?

Dmy - 16-1-2009 у 15:47

Ні, це, мабуть, у них у документації на ГТС так записано. Бо днями Ющенко теж говорив про аверс - для своїх і реверс - у Європу.

rost - 16-1-2009 у 20:13

Кілька тижнів спостерігаю за цікавою статистикою з сайту http://www.ukraine-vs-russia.com. Там можна проголосувати за одну з сторін в "газовій війні".
Пам'ятаю перший раз коли зайшов то "рахунок" був Ukraine 38% - Russia 62%. Зрозуміло, що більшість голосує за своїх. B Росії народу більше, плюс не менше 10-15% "п'ятої колони" в Україні, яка завжди і у всьому підтримає Росію. Тобто навіть тоді той результат виглядав непогано. Зараз "paxyнок" Ukraine 44.7% - Russia 55.3%. Тобто решта світу голосує в основному за Україну.

Там http://www.ukraine-vs-russia.com/?comment також прикольний коментар побачив 2009-01-16 10:34:09 МЕРТВІ ... ГАРНО ПАХНУТЬ. Трохи брутальний, але крик душі.
"Я сам з москви, але ненавиджу цих ..., працюю в крематорії і палю ... їхнім газом, а вони мені ще за це й гроші платять!";)


Андрій Пелещишин - 18-1-2009 у 11:48

Щось ніби Тимошенко з Путіним уже домовилися.

vovka - 18-1-2009 у 12:42

Щось мені не подобається 20% знижка при збереженні тарифів на транзит. цікаво знижка від якої суми ?
чекаєм деталей.

Павло Жежнич - 18-1-2009 у 16:30

Цікаво, коли почнуть критикувати ці домовленості?

Ярема П. - 18-1-2009 у 17:25

Як тільки їх опублікують, так зразу.

Павло Новик - 18-1-2009 у 22:20

Кажуть про 376 баксів, рахують знижку від вартості газу для європейців. Незрозуміло за що боролись.

Юрій Сєров - 19-1-2009 у 12:07

Тимошенко і Путін коли вийшли в третій годині ночі, виглядали ніби "під кайфом".

Юрій Сєров - 19-1-2009 у 20:00

Кажуть, що буде 235-250. Це при тому, що ми від 250 відмовлялися, бо більше 200 спричинить крах нашої економіки.
А тут вже Юля - переможець виходить.
Цікаво б ще було дізнатися формулу.

Юрій Сєров - 21-1-2009 у 15:58

Цитата:
НАК "Нафтогаз України" розраховує закупити в першому кварталі 5 млрд. кубометрів, у другому кварталі - 10,5 млрд. кубометрів, у третьому - 12 млрд. кубометрів, у четвертому - 12,5 млрд. кубометрів газу. Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко сьогодні на прес-конференції в Києві.

За його словами, ціна на перший квартал визначена на рівні 360 доларів за тисячу кубометрів, другий квартал - 270 дол. за тисячу кубометрів, третій квартал - 219 дол. і четвертий квартал - 162 дол. за тисячу кубометрів.

При цьому І.Діденко додав, що повністю згоден з оцінкою прем`єр-міністра України Юлії Тимошенко про те, що середньозважена ціна на газ для України в 2009 році складе близько 228 доларів за тисячу кубометрів. "Я з такою оцінкою згоден. Можливо, вона буде трохи меншою або трохи більшою", - сказав він.

Мені Ексель сказав, що вийде 232.2
Хто не вміє рахувати?

Тарас Гулка - 21-1-2009 у 17:10

Юра, там без півлітри не розберешся.

Наскільки я розумію, вони до тих об'ємів додають ще 6,4 млрд. кубів технологічного газу, який мають купляти по 154 долари із запасів РосУкрЕнерго. Правда якщо врахувати ці об'єми, то ціна мала б бути 221.

А запаси РосУкрЕнерго є в об'ємі 10-11 млрд. Що зроблять із залишком, чи використають для себе, чи продадуть Європі ще ніхто не знає.

Dmy - 21-1-2009 у 17:23

Технологічний газ, мабуть, не враховують. А враховують наявні запаси у сховищах - 5 млрд. для 1 кв. не вистачить.

Павло Новик - 21-1-2009 у 18:31

Цитата:
Оригинальное сообщение от Ярема П.
Як тільки їх опублікують, так зразу.

Ющенко вже почав.Янукович теж

Тарас Гулка - 21-1-2009 у 20:16

Доречі, Юлька дуже гарно маніпулює цифрами. Зокрема вона каже, що ми отримали найдешевшу ціну в Єропі порівнюючи 228 (середньорічну ціну!!! ) із 270-470 (поточна ціна Європи!!! ).

Але якщо врахувати, що в Європі ціна протягом року буде теж знижуватися, то в кінці року виявиться, що ми платимо суттєво більше за Європу.

І ще одне. І Тимошенко і Путін розказують, що з 01.01.2010 ціна за транцит буде переглянута і ринкова. Але, якщо врахувати, що ціна за транзит залежить від ціни газу, а газ в кінці року має бути в районі 162, то виходить, що ціна за транзит на наступний рік має ще й знизитись :(

Одним словом, мені здалось, що нас дуже гарно розвели :mad:

Юрій Сєров - 21-1-2009 у 20:21

Зате фонд кандидата в президенти Юлії Тимошенко мабуть збільшився :)

Dmy - 22-1-2009 у 03:05

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Цитата:
НАК "Нафтогаз України" розраховує закупити в першому кварталі 5 млрд. кубометрів, у другому кварталі - 10,5 млрд. кубометрів, у третьому - 12 млрд. кубометрів, у четвертому - 12,5 млрд. кубометрів газу. Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко сьогодні на прес-конференції в Києві.

За його словами, ціна на перший квартал визначена на рівні 360 доларів за тисячу кубометрів, другий квартал - 270 дол. за тисячу кубометрів, третій квартал - 219 дол. і четвертий квартал - 162 дол. за тисячу кубометрів.

При цьому І.Діденко додав, що повністю згоден з оцінкою прем`єр-міністра України Юлії Тимошенко про те, що середньозважена ціна на газ для України в 2009 році складе близько 228 доларів за тисячу кубометрів. "Я з такою оцінкою згоден. Можливо, вона буде трохи меншою або трохи більшою", - сказав він.

Мені Ексель сказав, що вийде 232.2
Хто не вміє рахувати?

Я тут ще раз перерахував: аби вийти на 228, беручи по $179,5, у сховку в нас мусить залишитися десь так 3,5 тищи - приблизно, на місяць.

Підозру викликає інше: звідки вони (Діденко з Йулечкою) взяли всі ті ціни?
1. Начебто, для ціни на газ для певного кварталу рахують середню ціну нафти за 9 місяців, починаючи з аналогічного кварталу попереднього року. І отримують: січень-вересень 2008 - $111. Я тут порахував трішки: квітень-грудень 2008 виходить десь $96-97, тобто подешевшання десь так на 15%. А вартість газу на 2 квартал нам оптимістично обіцяють нижче аж на 33%. Формулу - в студію!
2. Але 2 перші квартали ще можна якось порахувати, правильно чи неправильно. А ось з якої стелі взято ціни на 3 і 4 квартали, якщо їх визначатимуть, зокрема, цьогорічні ціни на нафту - аж до середини літа включно? І якось так підозріло виходить, що реально розраховані ціни такі неймовірно високі, а такі гарні низькі - наразі лише віртуальні. Якась чергова варіація на тему "світлого майбутнього", заради якого треба "трішки" потерпіти :(
Зайвий доказ, що ментально Юля - типова більшовичка з усіма випливаючими.

Юрій Сєров - 22-1-2009 у 15:11

А ось і формула:
http://www.pravda.com.ua/news/2009/1/22/88288.htm

Думаю цьому мареіалу від УП можна вірити.

Горват Корнелія - 22-1-2009 у 15:21

Ще тут цікаво: http://www.unrealpolitics.ru/2009/01/14-nerealnaya-politika-dve-gla...

Юрій Сєров - 22-1-2009 у 15:27

Схоже, Дми-тро правий на всі 100.
Ціна на останні 2 квартали справді буде залежати від ціни на нафту і мазут у проміжках жовтень 2008 - червень 2009, і січень 2009 - вересень 2009 відповідно.
Тобто ціну на останні два квартали, зрештою навіть на другий квартал цього року порахувати ще НЕМОЖЛИВО! І спиратися можна хіба що на прогнози.
Бо у випадку зростання нафти ніхто по 162 може нам і не продати.

Юрій Сєров - 22-1-2009 у 15:45

Ще 2 ґанджі.
Ми зобов'язуємося з 2010 щорічно купувати 52 млрд. газу і при цьому не можемо його перепродати за кордон (п.3.10)

Юрій Сєров - 23-1-2009 у 22:59

Перша жертва газової війни
http://www.pravda.com.ua/news/2009/1/23/88401.htm

Юрій Сєров - 24-3-2009 у 15:24

І знову Вова Пу образився на Україну. На цей раз за те, що ми хочемо модернізувати українську ГТС за участи Европи.
Навіть передумав зустрічатися з Леді Ю. і пригрозив переглянути газові домовленості.

Юрій Сєров - 29-3-2009 у 21:56

Схоже Україна зробила непоганий контрудар: http://obkom.net.ua/news/2009-03-28/1600.shtml
Побачимо, як то буде на практиці.

Юрій Сєров - 15-4-2009 у 17:25

Перші результати "Юлиної перемоги": Газпром оштрафував Нафтогаз на 500 млн. доларів за недобір газу.
http://korrespondent.net/business/economics/806017

Юрій Сєров - 27-5-2009 у 20:33

Бензин дорожчає
http://korrespondent.net/business/markets/850078
... а це значить, що ціни на газ можуть бути не такі оптимістичні, як вони виглядали на початок року...

Юрій Сєров - 12-11-2009 у 21:30

Україна заплатила за газ в останню мить з коштів МВФ. http://www.pravda.com.ua/news/2009/11/12/105131.htm
Можна очікувати нових проблем з проплатою і, як наслідок, нової війни.

Юрій Сєров - 21-1-2010 у 20:58

Ще не ставши президентом, Віктор Янукович почав продавати українські інтереси і заявив, що буде помагати будувати Північний потік (газогін в обхід України).
Оце ми собі президента оберемо... :(

Юрій Сєров - 8-4-2010 у 23:41

Нова влада про зменшення ціни на газ домовитися не змогла, але пообіцяла купувати того газу більше.
Не зовсім зрозуміло навіщо. Продати дорожче західнішим сусідам ми його не зможемо.
А для внутрішнього використання забагато і того, що є.

http://www.epravda.com.ua/news/4bbddeab6d806/

Андрій Пелещишин - 17-4-2010 у 12:51

Цікаве онлайн-інтерв'ю російського експерта

http://lenta.ru/conf/korchemkin/

Дуже скептична оцінка альтернативних потоків і прогноз щодо можливості суттєвої втрати європейського ринку росіянами.

Юрій Сєров - 19-4-2010 у 02:11

Заради дешевшого газу для своїх підприємств регіонали не проти віддати газотранспортну систему.
http://korrespondent.net/worldabus/1068052

Якщо це правда, невже вони не розуміють, що після наступного подорожчання газу, віддавати вже буде нічого і треба буде модернізувати підприємства. Чому б не робити цього зараз???

Андрій Пелещишин - 24-6-2010 у 21:24

Поки Україна розшкрябує результати минулої зими, уже Білорусь вв'язалася в бійку з Газпромом.
Там де гроші - там дружби нема :)

Іван Андрєєв - 25-6-2010 у 20:25

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
Поки Україна розшкрябує результати минулої зими, уже Білорусь вв'язалася в бійку з Газпромом.
Там де гроші - там дружби нема :)

Підтримую Бацьку на всі сто. Він молодець хоча б в тому, що розпочав конфронтацію влітку, а не так, як наша влада минулого скликання: та починала завжди взимку, коли споживання неймовірно високе.
А взагалі непогано було б об’єднати зусилля. Бо диктувати свої умови росіянам ми можемо тільки разом з білорусами. Ми замість цього, навпаки, розшаркуємось перед РФ. Чого там, білоруси замало платять? Качайте через нас! А от якби два брати сіли кожен у себе на вентилі, щоб Європа могла і без газу лишитись, тоді дехто й призадумався б.
Аляксандр Рыгоравіч, тримайтесь!

Горват Корнелія - 26-6-2010 у 10:08

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Іван Андрєєв

Підтримую Бацьку на всі сто.
Ото ж бо!!!!!

сумна - 29-6-2010 у 08:18

Дійсно, як же ж недолуго Україна виглядала в цьому конфлікті! Відразу прибігла і підставилася: я тут, візьміть мене! Та ще трохи - і будуть брати не питаючись. Росія ж відразу заявила, що у разі об'єднання газових контор про паритетні засади не може йти мови.
А інші люди/держави в той час змогли позичити Лукашенкові 200 млн...

Юрій Сєров - 25-5-2011 у 14:02

Віддали Севастополь, а тепер клянчать зменшити ціну на газ: http://www.pravda.com.ua/news/2011/05/25/6238616/
Теж мені шулери-наперсточники... :)