Форум Рідного Міста

Архітектура та архітектори

Грицак Андрій - 27-12-2005 у 15:15

Привіт Всім.
Довший час шукаю на форумах теми на рахунок Архітектури. Таке враження що людям цього профелю нема про що поспілкуватися. А тим більше де де, а у Львові!?

Ярема П. - 27-12-2005 у 16:01

Архітектори деруть більше ніж дизайнери, а робота-та сама.

Андрій Пелещишин - 27-12-2005 у 16:17

А я думав, що архітектори проектують споруди, а дизайнери - просто вигляд.

Ярема П. - 27-12-2005 у 16:39

Як показав досвід Львова, займаються одним і тим же, але за різну плату. До речі, добрий дизайнер за помірну плату повністю навіть прорахує затрати матеріалів і ціну. Архітектори за ту ж роботу, а це взагалі то їхні обов'язки, беруть в півтора раза більше. Взагалі в мене склалося враження, що в львівських архітекторів нездорово розвинутий снобізм. До того ж, не знаю як в них з почуттям красоти, бо проекти, які мені пропонували, аж ніяк не відповідали таким критеріям. Дизайнерську роботу було видно відразу. З чого роблю висновок, що не всі архітекотри добре вчилися, а дизайнери в зв'язку з потребою заробляти гроші, викладаються повністю.

Грицак Андрій - 28-12-2005 у 09:46

Цікаво ознайомитись з думкою з сторони. Атим більше "Споживачів" які (на мою думку) уявлення зеленого не мають що саме значить архітектура. Можливо для когось це "малювання" автобусних зупинок та клоузетів для багатеньких світу сього. Я мав на увазі серйозних професійних архітекторів з досвідом, які не розмінюються по дрібницях.:
Щодо архітекторів та дизайнерів. то погрубому це зовсім різні речі.
А хто скільки дере - це справа особиста. У замовника завжди є вибір. А якщо замовник профан, ще і багатенький - чому би і ні.

Грицак Андрій - 28-12-2005 у 10:05

Бачив на форумі пропозицію створити розділ на тему архітектури. Повністю підтримую. Для користувачів буде корисним дізнатися та проконсультуватися в питаннях архітектури дизайну та ін. А ДЛЯ МАЙСТРІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПРАВИ ОБМІНЮВАТИСЬ ІНФОРМАЦІЄЮ

Demyan - 28-12-2005 у 11:16

Вимирають наші архітектори, натомість приходять дизайнери з компютерами...візміть хоча б будівлі містопроекту та воєнного проекту. Велика кількіст кімнат здана під офіси, а працюють в основному люди старшого віку, які займаються кресленням дипломів або ж державними проектами. Креслять на кульманах, роблять з картону макети. Карще спроектував собі 3-Д модель і маєш все розміри інтерєр, колір не подобаєтсья міняєш....

Андрій Моравський - 28-12-2005 у 14:35

Яко архітектор, себто яко представник сторони, скажу, що архітектура - поняття значно більш глобальне ніж дизайн.... узагалі дизайн штука (власне напевне ото польське sztuka ( мистецтво ) сюди і пасує.... ) .... то ж дизайн - це штука для створення середовища і його оздоби (не плутати ще з одним... з професією декоратора ...) Архітектура - створює простір чи простори..

... а взагалі який з дизайнерів візьметься вам запроектувати щось на зразок супермаркету? власне він початкового плану... скоординувати спеціальних технологів, конструкторів, теплотежніків, сантехніків, електриків....... наразі я й займаюся супермаркетом...

а диизайнери знають що таке містобудування... це теж архітектура... на рівні міста... а з реставрацією вони справляться?

на рівні індивідуальних будиночків чи інтер"єрів... впринципі дизайнер може і виграє навіть у привабливості клієнту, бо має більше часу на вилизування картинки.. на якісніший рендер в 3D Max'i ... нам архітекторам доводиться швидше це все робити... (ArchiCAD+Artlantis)

... але.. дизайнер як правило не знає що таке конструкції.. не знає чи можна посунути/завалити/навантажити якусь із стін... покласти перемичку і зробити проріз.. ... тут можна й посперечатися хто з них краще знає ергономіку (науку про габарити людини...), адже все створюється для людини...
Цікаво чи дизайнери уявляють часами що для того щоб втілити їх рішення (оті картинки ) в життя .... то краще не втілювати а зразу застрелитися і не жити... вони ж не зважають на те чи це плита перекриття.. чи цю колону можначіпати... а от там їм нішу треба.. а стіна послабилась до критичної межі...

архітектор - бачить конструкції... він їх не вміє порахувати часто.... але це вже справа конструктора..


P.S. до речі це я пропонував створити цю гілку для архітекторів... і все ще маю на то надію... побалакати про archiCAD наприклад... усі спеціалізовані програми.. побалакати про творчість.. про ідеї.. побалакати про реконструкцію і реставрацію Львова...

Панове.. хто тут архітектор ще?.. невже я один? Не вірю! Створюємо гілку!!!

Грицак Андрій - 28-12-2005 у 14:58

АРХІТЕКТОРИ ЛВОВА - О'БЄДНЮЄМОСЬ

Грицак Андрій - 28-12-2005 у 16:12

Можливо в когсь є інформація про хороші архітектурні форуми, чати чи хороші сайти.

Грицак Андрій - 29-12-2005 у 16:31

Поради для замовників.

Багато хто, користуючись послугами архітектора чи дизайнера, залишаються невдоволеними, після того як розрахувалися і отримали готовий проект. На мою думку винуватий сам замовник.
Перш замовляти проект будь чого, варта зробити певні кроки, щоб потім не шкодувати. Перед домовленістю про роботу та проплатою авансу, вивчіть пропозиції ринку. Для цього потрібно звернутися при наймі до трьох спеціалістів, вивчити їх пропозиції, зважити всі за і проти. Звичайно ключовим моментом буде вартість послуг. Але запам'ятайте - ні один хороший спеціаліст не буде виконувати роботу за половину дійсної вартості. Аякщо і найшовся такий проектант - чекайте несподіванок в майбутньому.

Кілька порад.
1. Сформулюйте чітко свої задачі, побажання, речі які будуть обумовлювати об'єм роботи проектанта.
2. Обговоріть, який обєм роботи буде виконано (краще письмово)
3. Переконайтеся в компетентності спеціаліста до якого ви звернулися, наявності ліцензії та інше. (перегляньте його роботи, поінтересуйтися досвідом роботи в дані сфері)
4. Обговоріть та зафіксуйте терміни виконання та вартості проплат.
5. Тримайте під контролем хід розробки вашого проекту.(це дозволить отримати якісніший продукт і зекономить час проектанта)
6. Звичайно щоб взагалі спокійно спати, укладіть договір, де буде обумовлено всі ці питання. Правда це можливе напевно тільки з юридичними лицями а не з приватними виконавцями.

Краще звичайно звертатись до спеціалістів за рекомендацією когось.

Всі шишки, які можна було, вже набили до вас.

Всього найкращого. Успіхів у ваших здобутках.

Тарас Ільчишин - 30-1-2006 у 22:42

кожна людина може бути дизайнером, головне мати просторову уяву і розбиратись в кольорах, та переглядати журнали час від часу ))))))

Yuriy Stolyarov - 10-4-2006 у 00:06

10 років працюю архітекторм і знаю точно:
- архітектор без проблем може працювати дизайнером
(потрібно звичайно посидіти за журналами, вивчити матеріали сучасні , тощо ....)
- а от дизайнер архітектором - фіг-вам! (тут треба справді розуміти конструкції будівлі, принципи їх взаємної роботи, знати основи містобудування )хоча б основи), володіти нормативною базою (ДБН, СнІП, часом - Земельний кодекс, Санітарні Норми ; працювати з інженерами по воді, газу, електриці, опаленню,вентиляції, з інженерами конструкторами і технологами. А для цього треба пройти інститут і потім мати хоча б років 5 досвіду вже самої роботи. тоді ти вже хоя якийсь спеціаліст. А взагалі то архітектор вдосконалює себе все своє життя......
І коли архітектор підписується під проектом він бере на себе ЮРИДИЧНУ відповідальність за цей проект!!!!!! (це шо потім плита перекриття не впаде Вам на голову) , а це панове повинно коштувати, бо думаю ніхто не бажає брати на себе відповідальність за будівлю задаром.
А дизайнер відповідає за дизайн..... я не спорю це теж важиливо, але юридично не несе такого значення як відповідальність архітектора. Тому в світі ці роботи значно різняться за вартостями і взагалі за принципами у підходах.

Хоча в нашій країні часто кожен вважає що він сам і лікар і юрист і архітектор. А от що з того потім получається ми всі прекрасно знаємо....... Пі.....єц получається.

А взагалі я тільки за те щоб створити форум на тему архітектури і дизайну!!!!!!!!!!!
Давайте!
А також заходьте сюди: http://community.livejournal.com/ua_architecture

Andreas - 13-4-2006 у 21:44

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Yuriy Stolyarov
10 років працюю архітекторм і знаю точно:
- архітектор без проблем може працювати дизайнером
(потрібно звичайно посидіти за журналами, вивчити матеріали сучасні , тощо ....)


Та невже? Автодизайн, поліграфічний дизайн, дизайн побутових і промислових виробів - то все Ви можете? І дизайн одягу? Та Вам ціни нема!

Yuriy Stolyarov - 13-4-2006 у 23:39

Цитата:
Та невже? Автодизайн, поліграфічний дизайн, дизайн побутових і промислових виробів - то все Ви можете? І дизайн одягу? Та Вам ціни нема!


По перше: якщо почитати всю дискусію то зрозуміло що мова йде про архітекторів та дизайнерів інтер"єрів. бо порівнюються ціни за одну й ту саму роботу,

По друге : крім автодизайну і дизайну одягу - МОЖУ.

Andreas - 13-4-2006 у 23:56

Вибачте, але ніде не йшлося про інтер'єрщиків, а саме про дизайнерів. Мене трохи розвеселило, як Дем'ян написав, що архітектори повмирали, а їм на зміну прийшли дизайнери з компами. А професійні архітектори повелися на дискусію, хто кращий - дизайнер, чи архітектор, забувши, що то зовсім різні професії.

Цитата:
І коли архітектор підписується під проектом він бере на себе ЮРИДИЧНУ відповідальність за цей проект!!!!!! (це шо потім плита перекриття не впаде Вам на голову)

... але коли щось падає комусь на голову, до суду чомусь тягнуть не архітекторів, а ГІПа та головного фахівця-конструктора.

Yuriy Stolyarov - 21-4-2006 у 23:23

Цитата:

... але коли щось падає комусь на голову, до суду чомусь тягнуть не архітекторів, а ГІПа та головного фахівця-конструктора.


Тягнуть ГІПа (гол. інженера проекту) і ГАПа (гол.арх-ра проекту), а зараз десь 50% проектів в Україні ідуть за підписом саме ГАПа (без ГІПа) , тобто архітектор несе відповідальність.

Andreas - 21-4-2006 у 23:48

Цитата:

а зараз десь 50% проектів в Україні ідуть за підписом саме ГАПа (без ГІПа) , тобто архітектор несе відповідальність.


Не треба "Діпроміст" за взірець брати. Крім того, архітектор до стійкості конструкцій має "таке-сяке" відношення, а основна відповідільність - на конструкторі.

ЗІ. Yuriy Stolyarov, татові привіт від його сусіда по кімнаті (Москва, 1998рік)

Demyan - 19-3-2007 у 12:57

Шановні архітектори допоможіть будь-ласка у вирішенні цієї проблеми
http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=5258&page=2
або порадьте куди звернутися.