Форум Рідного Міста

Огляд технології Podcasting

Юрій Сєров - 27-12-2005 у 15:16

Podcasting — термін, котрий виник недавно (трохи більше ніж рік тому), походить від двох слів iPod та Broadcasting.
Podcasting – це технологія, аналогічна до технології RSS (котра надає користувачам можливість підписатися на розсилку новин з множини Веб-сайтів). Відмінність полягає в тому, що користуючись технологією Podcasting замість текстового файлу ви отримуєте аудіо файл (найчастіше mp3) і отриману інформацію потрібно не читати з монітора комп’ютера, а слухати на iPod-і (чи іншому пристрої, який може програвати mp3).
Різниця між Podcasting-ом і звичайним прослуховуванням аудіофайлів полягає в тому, що існує можливість (аналогічно до програм агрегації повідомлень в RSS-технології) встановити на свій комп’ютер програму (podcatcher) (наприклад Juice, Nimiq, DopplerRadio ), котра, відповідно до налаштувань, буде скачувати аудіофайли з багатьох джерел (podcast-ів): сайтів новин, Інтернет-радіостанцій чи аудіоблогів.
Podcasting використовує RSS та інші технології збору (синдикації) інформації, завдяки чому програма-podcatcher може “повідомити” про появу нових чи оновлення існуючих повідомлень. Підписка на новини дозволяє вам уникнути пошуку аудіо матеріалу на багатьох сайтах, зекономити час і бути впевненим, що ви нічого не пропустили.
Для того, щоб стати користувачем (слухачем) Podcasting-у необхідно мати комп’ютер, широкий канал доступу до Інтернету та mp-3 плеєр, якщо ви хочете слухати не тільки вдома. Для того, щоб стати автором повідомлень (podcasterom), то вам знадобиться мікрофон для комп’ютера або mp-3 плеєр, який має функцію запису.
Очевидним недоліком у порівнянні зі звичайним Інтернет-радіо є неможливість отримувати новини “наживо”.
Проте очевидною перевагою є можливість слухати, саме те, що ви хочете, і без реклами. При цьому ви можете це слухати будь-де і будь-коли, наприклад, під час ранкової пробіжки чи коли їдете на роботу.
Інколи замість терміну Podcasting застосовуються альтернативні: "blogcasting", "audioblogging", "rsscasting" чи "webcasting"
Після виходу у світ iPod-а п’ятого покоління, який дозволяє переглядати відеофайли та фотографії, поняття Podcasting-у поширилося на інші типи мультимедійної інформації. З’явилися інші види “casting-у” серед яких "vodcasting" або "video podcasting" (передача відеоінформації), Palmcasting (Podcasting для мобільних пристроїв фірми PalmOne), Photofeed (передача фотографій) і навіть такий вид як Godcasting (передача релігійних програм).
Не оминула цю технологію і одна дуже популярна (особливо серед чоловіків :) ) тематика, внаслідок чого виникли: вид Podcasting-у з назвою iRotica, і навіть термін podnography.
Розвиток цієї технології стримується двома чинниками: ціною та незначною поширеністю цифрових mp-3 плеєрів (останнім часом ця проблема почала зникати) і відсутністю в користувачів Інтернету швидкісних ліній (ця проблема є для України дуже актуальною та набагато складнішою ніж відсутність mp-3 плеєрів на ринку).
Джерела:
Вікіпедія http://en.wikipedia.org/wiki/Podcasting
Что такое podcasting? http://www.cybertime.ru/2005/03/podcasting.html