Форум Рідного Міста

Команда найкращих - 2005

Роман Голощук - 29-12-2005 у 13:54

Десять достойників, які, на думку “Газети”, у 2005 році найбільше зробили для добра громади, честі Львова та слави держави

Юрій Андрухович
Ярмо “Дванадцяти обручів” “Газета”, схоже, несла разом із автором майже від моменту виходу книги, не раз при цьому наражаючись на критичні голоси обуреної новим романом Юрія Андруховича громадськості. З тим більшою радістю ми першими повідомляли цьогоріч про численні міжнародні нагороди, які здобула ця книга. Передовсім у німецькому перекладі – престижні премія ім. Е.М. Ремарка, яку письменникові вручили в червні, та Лейпцізька літературна премія європейського порозуміння. Переможця оголосили вже, а саму премію він отримає аж у березні наступного року.

Остап МОГИЛЯК
Дитячий хірург Львівської обласної спеціалізованої клінічної лікарні та головний лікар медичної спілки “Майбутнє”, лікар від Бога, невтомний ентузіаст свого фаху. Як один із найкращих учнів основоположника дитячої пластичної хірургії у Франції Бернара Паві, він доклав чимало зусиль, щоб дитяча пластична хірургія постала як окрема галузь і в нашій державі. Наприкінці 2005 року Україна внесла пластичну хірургію до переліку окремих лікарських спеціальностей. 2005 р. Остап Могиляк став головним спеціалістом із реконструктивної та пластичної хірургії у Львівській області.

о. Борис Ґудзяк
Ректор Українського Католицького Університету став натхненником всеукраїнської акції “Різдво разом”. Завдяки цій ідеї тисячі дітей зі Сходу України мають змогу провести Святвечір у галицьких родинах. Цьогоріч рішенням капітули журналу “Ї” отця Бориса Ґудзяка визнали кавалером ордена “За інтелектуальну відвагу”. Цю нагороду він отримав за створення одного з провідних модерних українських осередків вільної думки та вільного духу – Українського Католицького Університету у Львові.Юрій Дячук-Ставицький

Павло РЕЗВОЙ
Шістдесятип’ятирічний львів’янин став найстарішою людиною планети, яка самотужки переплила Атлантичний океан на одномісному веслувальному човні. Три роки тому схоже вчинив американець Ричард Джонс, але йому було лише 57 років. 13 листопада цього року українець фінішував на острові Барбадос. Допомагаючи синові, відомому мандрівнику Теодорові Резвому готуватися до далеких переходів, Павло Дмитрович вирішив і сам кинути виклик Атлантиці. Він – професійний геолог, у складі експедицій обійшов увесь Радянський Союз, має спортивні розряди з плавання, боксу та стрільби.

Юрій Дячук-Ставицький
Головному тренерові львівських “Карпат” вдалося подолати кризу в стані “зелено-білих”. Матчі “Карпат” викликають шалений ажіотаж, а трибуни стадіону “Україна” не здатні вмістити всіх охочих стати свідками футбольного шоу. У Львові створено одну з наймолодших команд в Україні, яка досягла серйозного успіху в розіграші Кубка України, здобувши перемоги над “Чорноморцем”, “Шахтарем” і “Ворсклою”. Фаворити вищої ліги не зуміли провести у ворота “зелено-білих” бодай гол. “Карпати” пропустили найменше м’ячів серед команд першої ліги в першому колі чемпіонату України.

Ігор СТРЕМБІЦЬКИЙ
Про зустріч із каннськими лауреатами “Газета” завбачливо домовилася задовго до їхнього від’їзду в “столицю європейського кіно”. Режисер Ігор Стрембіцький і його дружина, сценарист Наталка Конончук виявилися настільки цікавими митцями, що ми вирішили – знайомство з ними стане подією для львів’ян. Організований “Газетою” показ “Подорожніх” зумовив неабиякий резонанс. А в листопаді Ігор Стрембіцький –на той момент уже лауреат близько десятка кінематографічних премій – отримав ще одну: “Жести примирення” за стрічку “Уроки німецької”.

Андрій КОТЕЛЬНИК
Для львівського боксера-професіонала 2005 був дуже важким. 9 липня в англійському Ноттингемі у двобої за звання чемпіона Європи львів’янин через упереджене суддівство зазнав поразки від англійського боксера Джуніора Віттера. Після цієї невдачі німецький клуб “Юніверсум” вирішив звести в очному двобої двох своїх підопічних, і Андрій у важкому двобої 26 листопада у Леверкузені переміг олімпійського чемпіона Мухамеда Абдулаєва. Відтак він посів друге місце в рейтингу WBA в першій напівсередній вазі та сподівається наступного року провести титульний бій за пас цієї версії.

Зеновій СІРИК
Коли Львів залишився без міського голови, секретар міської ради Зеновій Сірник узяв на себе відповідальність за стан справ у місті Лева. Під його керівництвом воно фактично безболісно пережило початок опалювального сезону. Пан Сірик доклав також дієвих зусиль до процесу повернення відомчих будинків у власність Львова. За ініціативи в. о. міського голови вперше за багато років на ринок “Південний” завітала комісія, котра ретельно перевіряє діяльність торгового центру.

Юрій ЛУЦЕНКО
Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко доклав чимало зусиль, щоб розібратись із криміногенно-корупційними елементами держави. “На горіхи” від урядовця-силовика перепало і парламентаріям, і чиновникам різних рівнів. Попри настирливі пропозиції від СПУ балотуватися на наступних парламентських виборах, пан Луценко добровільно відмовився від твердо гарантованого депутатства на користь мозольного і небезпечного для життя чищення “авгієвих стаєнь” МВС. Попри специфіку своєї роботи, міністр залишається невиправним оптимістом із добрим почуттям гумору.

Борис ТАРАСЮК
Міністр закордонних справ України вдало поєднує патріотизм із прагматизмом, професіоналізм із політичними ідеями й переконаннями. Завдяки цим рисам упродовж року дипломатові вдалося відіграти одну з провідних ролей у кардинальній зміні зовнішньополітичного курсу України, відкинувши незрозумілу багатовекторність держави та чітко визначивши стратегічну орієнтованість країни на євроатлантичну інтеграцію. Попри серйозні внутрішні та зовнішні перешкоди, він твердо провадить українське МЗС цим шляхом.

Джерело: Львівська Газета