Форум Рідного Міста

Як краще читати - з книги чи з КПК або монітору?

Андрій Пелещишин - 10-1-2006 у 09:49

Традиційним застосуванням КПК, можна навіть сказати - другим по важливості після органайзера, є читання електронних книг. Перегляд текстових файлів на КПК для багатьох користувачів успішно заміняє звичайні паперові книжки.
Проте, чи насправді електронні книги краще за звичайні? Чи не несуть вони загрози для здоров'я, чи не втрачається щось невловиме при читанні з екрану, а не з паперу?
Відповіді на ці питання частково дають самі користувачі КПК. Зокрема, наприклад, ось у цій дискусії на форумі Палмз -
Чтение на КПК - вредно или удобно?

Коротко підсумовуючи:
- читати зручно, особливо на екранах VGA та HiRes+ в ландшафтному режимі
- незручно читати (переглядати) схеми і багаті зображеннями матеріали
- очі треба берегти, і зарядки для очей ніхто не відміняв
- КПК радикально економить місце, яке з'їдають паперові книжки
- з монітора звичайного ПК читати не зручно

джерело тут Як краще читати - з книги чи з КПК? - Український КПК-блог. Продаж PDA Palm, Treo, Pocket PC у Львові.

Користувач Олесь - 10-1-2006 у 15:13

Для мене найкраще читати звичайну паперову книгу, якщо мова йде наприклад про художній твір. Різноманітні довідники, словники тощо зручніші в електронному варіанті за умови підтримки гіпертекстових посилань.

Андрій Пелещишин - 10-1-2006 у 20:33

Я після того як придбав Palm T5 з екраном 480 на 320 (широкий екран) фактично повністю перейшов на читання з нього, і вже книжка видається незручною. Зручноще й з огляду на те, що не потрібно ту книжку десь шукати, купувати (просто навіть кудись ногами йти) і тп.
Читання з монітора я в принципі і раніше не визнавав, а тепер просто все імпортую на КПК.
Хоча, звичайно, далеко не всі книжки доступні в електронному виді. Особливо українські.

Ярема П. - 10-1-2006 у 22:29

А де підтримка української книги? :lol: Хоча мушу признати, що з навалою паперу в своїй хаті доводиться боротися одним способом-сканувати в якомусь форматі і робити базу в себе на компі, відповідним сортуванням і т.д., і доступом через інтернет (на домашньому) і тягання з собою, так як Андрій, Палм або гігабайтову флешку.

Андрій Пелещишин - 10-1-2006 у 23:40

Цитата:
А де підтримка української книги?

А я не проти - і купити електронну версію.

Юрій Сєров - 11-1-2006 у 00:22

Трохи не в тему.
Зробили Вікіпедію для КПК. Ціна 15-20 уйо. Прийму в подарунок :) :D

Тарас Капущак - 11-1-2006 у 19:04

Власне я купував КПК саме для того щоб мати змогу читати ту масу книг, текстів, які є в електронному вигляді і яких просто не маю можливості дістати в паперовому варіанті, а друкувати все те самому дуже несерйозно і накладно.
Паперові книги, звичайно, читати ліпше й приємніше, але КПК має ряд можливостей, які роблять його досить привабливим (гіперпосилання, закладки, незалежність від освітлення, можливість носити з собою величезну бібліотеку і т.д., і т.п.).
Ну а якщо говорити про монітор, то мушу сказати, що зробив для себе висновок: методичне читання книжок з монітора комп'ютера для мене нереальне.

А ще це запитання підштовнуло мене на створення нової теми ;)

Святослав Стахів - 1-2-2006 у 17:14

Я за читання з КПК, досить зручно. Але читання оригінальної книжки, як на мене, має свої плюси, зокрема моральне задоволення. Нажаль, україномовні електронні бібліотеки досить рідкісна річ. Довготривале читання зі звичайного монітора, як показує практика, приводить до негативних і непоправних наслідків в аспекті здоров'я. А хто чув про електронні чорнила?