Форум Рідного Міста

Петадри

Андрій Пелещишин - 15-1-2006 у 16:17

Чи не задосить у нас вже тих вибухових розваг? Цілий день на вулиці щось бабахає.
Якийсь львівський священник вже сказав: "Видно вже війну забули, що так стріляють"

Tempika - 15-1-2006 у 16:21

...ясно що досить, але що робити?... :-(((

Юрій Сєров - 15-1-2006 у 17:09

Забагато, але, справді, що робити.
Вчора зустрічав знайомих на летовищі і хтось в приміщенні кинув петарду - відчуття украй неприємні, думаю за таке в Штатах по голові б не погладили. В нас - нічого, хоча поряд міліціонери...

Андрій Пелещишин - 15-1-2006 у 17:25

Міліція міліцією, але батьки та громада мали би трохи виховувати дітей.
Якби церква трохи робила зауваження - і то би вже мало ефект.

Юрій Сєров - 15-1-2006 у 19:42

Цитата:
Якби церква трохи робила зауваження - і то би вже мало ефект.

Не думаю. Підлітки нечасто зараз ходять в церкву. І взагалі, як на мене церква серзйозно втрачає свій вплив, але це оффтоп.
Батьки так, але вони зараз всі в Італії-Португалії. Ще один оффтоп.

Василь Яворський - 16-1-2006 у 11:07

Гадаю, що ситуакція з петардами повинна контролюватися міліцією. Ані батьки, ані церква не зможе нічого зробити з особливими шанувальниками таких розваг. Нормальна практика - дисциплінарні роботи, скажімо по прибиранню вулиць "піротехніками", гадаю б вирішили цю проблему. Головне забути про поняття повнолітній/неповнолітній, підірвав петарду у невстановленому місці у невстановлений час - підмів вулицю, міліціонер, що затримав - отримав премію.

Demyan - 16-1-2006 у 11:32

На мою думку головне спершу - виховання батьків. Якщо батьки пояснять дитині що це небезпечно, можуть статися нещасні випадки, що це може заважати іншим - буде ефект більший. Бо ось я іду по вулиці і ідуть батьки з дитиною (вік десь 6 років), Батько дістає запальничку і підпалює дитині петарди, вона кидає їх і всі "задоволені".

Василь Яворський - 16-1-2006 у 13:53

В такому разі потрібно батьків і виховувати. Описаний вище випадок це підтверджує. Але я кажу про "піротехніків" віком 14-20 років, котрі батьків вже не слухають (про церкву, школу і т.д. я взагалі мовчу). Там виховання батьків вже запізнилося, тепер хай міліція виховує. Я не кажу, що їх потрібно бити палками, садити у "мавпятники". Достатньо однієї доби примусових робіт на благо міста. Потім двічі подумає, що робити. Та й до батьків (таких як описав Demyan) то доходити буде потроху.

Тарас Ільчишин - 16-1-2006 у 20:57

чим же так вам насолили петадри? люблю салюти, вудканчики, навіть відзняв на відео, коли кидали петадру за 30 грн - ото був вибух і на камері в темноті така краса відзнялась, що я аж обалдів. хоча мушу сказати, що я їх трохи боюсь, бо був в дитинстві випадок, коли один знайомий не встиг її викинути і пороздирало шкіру на пальцях.

в дитинстві дуже захоплювався цим ділом, робив всякі бомбочки(суміш марганцовки, сріблянки, сірки і пороху) і цього не бозбутись, навіть якщо почнете дітей бити і не пускати на вулицю, бо тоді вам їх і в школу прийдеться не пускати.
в нашій державі ніхто не почне нічого робити, доки не станеться щось страшне.

Роман Ромашка - 16-1-2006 у 23:10

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Василь Яворський
Головне забути про поняття повнолітній/неповнолітній, підірвав петарду у невстановленому місці у невстановлений час - підмів вулицю, міліціонер, що затримав - отримав премію.

Любу хорошу ідею можна звести на нівець. Якщо міліціонеру за це давали премію, то напевно це породило ще більше проблем.

2 Тарас Ільчишин
Вам непевно ніколи не кидали корсара 6-го в момент коли, ви подумки десь далеко думає про щось своє.
Я теж час від часу займаюсь піротехнікою, як не як в страйк граю але кидати людям підноги і ще насміхатись з цього це верх будь якого хамства.

Андрій Пелещишин - 17-1-2006 у 09:47

А ще напевно ви ніколи не пробували гуляти з 2-х річною дитиною по вулиці, коли який придурко кине за 2 метри від вас петарду. :mad::mad:

Тарас Ільчишин - 17-1-2006 у 11:52

дітей я не маю своїх тому відносно цього ніц сказати не можу. думаю, що я був би розлючений. але з іншої сторони стрілянину петард я чую тільки взимку(салюти до уваги не беруться).

під ноги кидали мені часто і сам також колись кидав, зараз я переріс петарди і в основному люблюб щось красиве -- салюти всякі, вулканчики , зірочки , метелики і т.д.

Зрозумійте, від петард ви нікуди не дінетесь, доки їх продають в магазинах, кіосках, базарах. доки їх будуть бачити, доти і будуть купляти

Ярема П. - 17-1-2006 у 13:53

В Німеччині тільки раз на рік дозволено бахкати з петард, на Новий Рік, і ВСЕ!

Василь Яворський - 17-1-2006 у 16:17

Проти забавок з піротехнікою я не маю нічого проти, але:
1) це повинно бути у місцях де не дуже ходять люди, особливо з малими дітьми, тобто малолюдні місця. Тим паче не під час масового концерту у центрі міста де присутні кілька тисяч людей з дітьми, котрі ходять по цих забавках, коли вони вже підпалені.
2) це повинно бути визначені дні, а не цілий рік. Нехай не тільки Новий Рік, нехай ще Великдень, Різдво, навіть весілля але за умови що то у відлюдному місці і в пристойний час доби.
3) це повинно бути не в приміщеннях (під"їзди будинків тут я також рахую приміщеннями).

KDI - 14-2-2006 у 16:00

Петарди слід взагалі заборонити продавати. Чому? А як же громадський спокій? А як же небезпека нещасних випадків? А тим хуліганам, що кидають їх під ноги, в приміщеннях - одним словом, порушують громадський спокій - виновити виговори, штрафувати, затримувати чи заставляти викогувати суспільно користі справи - одним словом, дати зрозуміти, що їм не раді, і що за їх проступки їх буде наказано.
Я взагалі не розумію, звідки взялася ота дурна манія. Ну чому б замість петард з прапором не ходити?
Ні разу в житті петарди навіть в руку не брав. І в 10 років, і в 15, і в 20, і тим паче зараз. Рахую це задоволенням для малокультурних людей. Сам же рахую себе вище цього.

vovka - 14-2-2006 у 17:19

Цитата:
Оригінальне повідомлення від KDI
Ні разу в житті петарди навіть в руку не брав. І в 10 років, і в 15, і в 20, і тим паче зараз. Рахую це задоволенням для малокультурних людей. Сам же рахую себе вище цього.

Переконувати звісно марно - але як на мене це не дуже розумно. На Новий рік, на різні свята - без проблем можна з петардами побавитися.. Не треба бути обмеженим і говорити що це для малокультурних людей. Петарди ж не обовязково під ноги комусь незнайомому кидати..

Хоча я теж за заборону відкритого продажу петард дітям до 18 років.

Василь Яворський - 15-2-2006 у 13:15

Заборона продажу петард справи не вирішить. Може ще хто пам"ятає як у совітські часи міліція ганяла за стрільбу із жестяних (капронових) банок карбітом. Ганяти то ганяли, от тільки стрілків від того не меншало, та й карбіт купити було не так вже й просто.
Все, що не можливо заборонити потрібно або узаконити або очолити. Чому б не проводити під Новий рік скажімо фестиваль піротехніки. Де кожен може до несхочу надавитися вибуховими забавками під наглядом. Тут же її і продавати, тут же і стріляти. А для самородків-піротехніків - шанс показати своє вміння.

KDI - 16-2-2006 у 00:17

vovka
Але ж, окрім петард, є й речі набагато гарніші і цікавіші - фейєрверк, наприклад.

Василь Яворський
Можливо, слід зробити так, щоб люди не вважали це цікавим?

Василь Яворський - 16-2-2006 у 09:12

Цитата:
Оригінальне повідомлення від KDI
Василь Яворський
Можливо, слід зробити так, щоб люди не вважали це цікавим?


Воно то може й так, от тільки як то зробити? Тут простою розяснювальною робоою не обійтися.

Нормалайзер - 16-2-2006 у 18:56


vovka - 17-2-2006 у 00:25

Цитата:
Оригінальне повідомлення від KDI
Але ж, окрім петард, є й речі набагато гарніші і цікавіші - фейєрверк, наприклад.

Не сперечаюся. Є. Але вони суттєво дорожчі. А так як на свята хочуть петардами і феєрверками побавитися різноманітні прошарки населення з різноманітним доходом - то для декого петарди це верх задоволення :) Не кожен собі дозволить феєрверка за 100 грн купити..
Я зараз теж куплю феєрверк нормальний на свята, але колись як був малий то для мене і петарди за 15 коп такі маленькі були за щастя :) Зате їх було багато :)

Думаю що треба з неконтрольованим використанням петард боротися якось комплексно.
В першу чергу це треба якусь роботу проводити з батьками - але хто і як не уявляю.. Крім того є різні категорії підлітків з нажаль не завжди адекватними батьками.
Потім треба жорстко контролювати точки продажу цих петард і контролювати якість петард. Тут нема нічого складного, було б бажання.
Потім треба заборонити продаж до 18 років певного типу петард. Хоча невідомо що це дасть - так як той хто захоче - все одно дістане петарди. Але на всяк випадок можна заборонити.
Потім накінець треба зробити так щоб міліція карала порушників (штрафи нормальні встановити) , які кидають петарди в приміщеннях (памятаю як в нас в школі деколи бабахало в коридорах ) , на вулиці під ноги перехожим, особливо з малими дітьми і т.д. Але знову ж таки багато нюансів.

Ну і зрозуміло перш за все хтось при владі має мати бажання боротися з цим явищем. Але напевно це якісь для них дрібниці на які навіть уваги не хочуть звертати...