Форум Рідного Міста

Чому люди не сприймають кишенькові комп'ютери?

Андрій Пелещишин - 31-1-2006 у 20:49

Сьгодні розговорився на тему усіляких електронних пристроїв з колегами зі сусідньої кафедри.
Був вражений - чотири чоловіки, кожен кандитат технічних наук, професійний комп'ютерщик, і категоричне заперечення пристроїв класу КПК. Мовляв, не зручно, не потрібно, вигідно, дорого, краще користаний ноутбук і тп і тд.
Я був здивований. Просто, шкода, що люди роблять судження про річ, ніколи нею не користавши.

Hanor Narasson - 31-1-2006 у 21:04

Та що з них візьмеш - комп'ютерщики. :lol: Це в сенсі, що мають компа одного на роботі, іншого - вдома, а більше, можливо, ніде і не бувають.
Це як з машинами. Мені особисто був-би дуже "незручний" КамАЗ - бо не маю що в ньому возити.:lol:

Tempika - 31-1-2006 у 21:28

...як це не сприймаємо?... да ми жити без них не можемо, я ось тягаю аж два вкупі :-))

ZT - 31-1-2006 у 23:29

О, цікава тема )

Я вже давно цікавлюся КПК, і навіть десь рік тому обрав "свої"
дві моделі, одну з яких купив би при першій грошовій можливості. Це були HP-Compaq та Fujitsu-Siemens з екраном 640х480, під Віндовсом, з Вай-фаєм і т.д. Ну ще Sony під Палмою цікавила...
Але тепер, на мою думку КПК втрачають свою нішу, і зникнуть згодом взагалі. Вже сьогодні, найактуальніше їх застосування - це GPS-пристрої. І все. Все решта роблять смартфони і комунікатори. Вони вже мають сенсорні екрани 320х240, Wi-Fi, всі мультимедійні функції і всі бізнес-функції (!). І в порівнянні з КПК, вони мають козир – GSM.

Тому я пригальмував з купівлею КПК до появи на ринку справді універсального кишенькового пристрою.
Це перше.

А друга думка, що виникла, стосується колег пана Андрія "з сусідньої кафедри" :).
В мене підозра, що "працівники науки" надзвичайно інерційні щодо хай-теку. Наприклад, їм може бути достатньо кількох гігабайтів дискового простору, або старенького Пенька (Я б наприклад зразу загнувся :) ) ...
І це не дивно, бо якщо основне що потрібно від компа - це набирати текст і отримувати пошту, то навіщо КПК?

Андрій Пелещишин - 31-1-2006 у 23:38

Ну ні.. Це звичайно офтоп, але ті хлопці хай-тек полюбляють. Хехе. Мені завжди смішно, як нас колишні студенти оцінюють.. Нда..

А смартфон порівняно з КПК - то я однозначно прихильник КПК. Я так зрозумів, що шановний ЗТ ніколи не користав КПК?

ZT - 31-1-2006 у 23:53

:) ну я вас і колег так оцінювати не маю підстав, але підозра така була.

КПК не використовував, та й не було для чого, якщо чесно.

Маю питання: чому на вашу думку смартфон програє КПК?
(крім ціни, бо ціни знижуються)

Tempika - 1-2-2006 у 00:16

...смартфон трео нічим не програє КПК, як на мене, бо по суті ним і є.

Андрій Пелещишин - 1-2-2006 у 09:39

На мою думку програє в наступному. Спроба зєднати все в один пристрій породжує гібрид, далеко не завжди зручний і технічно досконалий.
Наприклад, я волію мати маленький зручний живучий довгограючий телефон (я справді таки такого хочу і такий маю - Нокія 8910) . Бо я не можу без телефону.
Коли він такий як я написав - я можу кинути його собі в кишеню спортивних штанів і зранку вибігти в парк побігати, взяти на пляж чи на пянку і тп і тд.
Смартфон - це бандура. Не живуча, не маленька і тп і тд. Я такого ТЕЛЕФОНА не хочу.
Знову ж, беремо КПК і смартфон. У Сматфона завжди буде менший екран, а я волію більший - очі один раз в житті нам дані, смартфон як інтегрований девайс завжди буде глючніший (тут вже принципи організації техсистем спрацьовують), смартфон буде мати слабший процесор (в силу вимоги живучості акумуляторів) і тп.
Тобто якщо розглядати смартфон як КПК, то це КПК - з малим екраном, з дохлим глючним залізом. Мені такий КИШЕНЬКОВИЙ КОМПЮТЕР не потрібен.

Отже для мене виходить що смартфон є зайвим девайсом. Мій оптимум я маю - гарний функціональний живучий телефончик, і постійно звязаний з ним якісний КПК (по синьому зубу).
Мені зручно. Іду на шашлик чи бігаю на площадці - телефон зі мною, КПКЕ відпочиває.
Йду на роботу - беру КПК, благо є і портфель або барсетка, та й піджак з внутрішньою кишенею як правило також.

Ага - ще добавив. Читаю книгу з КПК - телефон мені не потрібен :)

Але це мені так зручно. Переконувати мене, що мені це незручно не варто. І я такий не один. Тому стверджувати, що КПК зникнуть як клас, я би не став. Є попит - буде пропозиція

Користувач Олесь - 1-2-2006 у 12:11

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Hanor Narasson
Та що з них візьмеш - комп'ютерщики. :lol: Це в сенсі, що мають компа одного на роботі, іншого - вдома, а більше, можливо, ніде і не бувають.
Це як з машинами. Мені особисто був-би дуже "незручний" КамАЗ - бо не маю що в ньому возити.:lol:


Звичайно, що такі пристрої як КПК не відімруть як клас, оскільки як видно і з даної дискусії, комусь вони таки потрібні. Особисто в мене ніколи не виникала потреба ні в КПК, ні навіть в якихось розширених функціях мобільного телефону, не кажучи вже про смартфон. Хоча, в той же час вимоги до нормального десктопа в мене високі. Буваю я не тільки вдома чи на роботі, але в інших місцях подібні девайси мені чомусь ніколи не були потрібні, втім я б обійшовся без комп'ютера і вдома. Напевно це як з радіоприймачем - я знаю людей, які з собою завжди носять маленьке радіо (можливо їм цікаво чи навіть потрібно знати всі новини?). Для мене радіо зараз - вийнятково атрибут авта, я тільки там його і слухаю, ні вдома, ні на роботі радіоприймача не маю. Порівняння з КамАЗом дійсне і в мому випадку :lol:

Рост - 1-2-2006 у 15:36

Звісно комунікатор в порівнянні з КПК має менший екран, що створює деякі (не критичні) незручності. Наприклад, екран Трео, менший за розмірами, має 320х320 (в 2,5" здається) і ці розміри компенсує потрясною чіткістю зображення. Проте таки має перевагу "все в одному флаконі". В бізнесі це зручно. Навіть дуже.

Щодо вимирання КПК, я бачу тенденції зворотнього процесу - КПК зараз витісняють з деяких ніш нотбуки, при чому чим далі, тим впевненіше. Наприклад, хто раніше тягав бук через потребу в користуванні електронною поштою, перегляді і редагуванні документів мс офісу, навороченою записною книжкою, читанні новин та книжок при переїздах і чимсь подібним, переходять на КПК, бо мати маленьку штучку в кишені з часом роботи автономної в рази більшим за бук, миттєвою готовністю до використання зручніше.

Андрій Пелещишин - 1-2-2006 у 16:05

Зауважу, що дуже перспективною (за умови подешевшання) виглядає на мою думку технологія Tablet PC. Ну і звичайно КПК на базі Лінукс, які функціонально не поступаються звичайним компютерам.

vovka - 1-2-2006 у 20:26

Якщо повернутися до питання "Чому люди не сприймають кишенькові комп'ютери?" , то як на мене - в них просто вузька сфера застосування, тому і не дуже популярні. Наприклад мені він майже ні до чого. Ну хіба статистику деяку в дорозі перевірити.. Хоча ні.. Тут GPRS потрібен..

Читати книжки, слухати музику, працювати з офісними пакетами - це скоріше годиться для якихось менеджерів, ніж для комп'ютерщиків. Компютерщики для того мають комп'ютер, або ноутбук ;)
Записна книжка є в мобільному телефоні.
От для чого КПК компютерщикам ? Що на ньому робити ? Екран маленький, клавіатури нема нормальної ...

Як на мене єдина з нього користь яку я бачу для себе - це загрузити туда карти Львова, і інших міст (хоча це теж недешеве задоволення). Коли їздиш малознайомими місцями|містами на машині - корисна штука.

Андрій Пелещишин - 1-2-2006 у 21:23

Що на ньому можна робити, я писав в іншому треді.
Але поясню ще раз. На прикладах. Я наприклад, цього року брав КПК у відпустку, мав в результаті і книги почитати і в інтернет сходити, записник, і ігрову приставку. І все це влазилося в кишеню, на відміну від ноутбука.
Друге, на ноутбуках нема тачскріну. Для мене це дуже важливо. Тому я і кажу, що така штука як міні ПК з тачскріном (Tablet PC і тп) мають перспективу.
Щодо "нема клавіатури нормальної" - ну це смішно. Освоїти рукописний ввід - і буде ще краще ніж на клаві. Я говорю, як "просунутий користувач КПК" (хоча і на клаві вільно 10 пальцями з закритими очами набираю).
Ноутбук навіть теоретично не є альтернативою КПК.

Просто я сформулюю ще таке питання - чи є тут люди, які певний час (достатній для освоєння платформи, не 1 годину :) ) користали КПК, а тепер вважають що така річ непотрібна чи неперспективна?

KDI - 14-2-2006 у 16:23

Клавіатури до КПК є, і навіть дуже зручні - вони складаються і утворюють чохол для самого комп'ютера. Два в одному, так сказати.
А нарахунок того чому люди не сприймають КПК - може ти не з тими людьми говорив? У мене достатньо знайомих, що мають КПК і регулярно ними користуються, бо це зручно і швидко. Спектр застосування КПК надзвичайно широкий - від брутального читання електронних книжок до прокладання маршруту з одного міста в інше з моніторингом по GPS у реальному часі.

Ігор+ - 14-2-2006 у 20:12

Мене зовсів не цікавили КПК (хоч був Sony CLIE) поки не зявився Treo з необмеженим інтернетом. Тепер починаю розуміти, що мені нічого іншого практично не потрібно. Всі сервіси на web, а як треба щось більш серйозніше, то іду через vnc на свій десктоп.

Андрій Пелещишин - 14-2-2006 у 20:50

Цитата:
Оригінальне повідомлення від KDI

А нарахунок того чому люди не сприймають КПК - може ти не з тими людьми говорив?


Звичайно, не з тими. Мене тому і здивувала розмова, бо за минулий рік десятьох друзів і колег "підсадив" на КПК, і всі задоволені.