Форум Рідного Міста

Іран і Львівська преса

Користувач Олесь - 9-2-2006 у 12:47

Останніми днями львівська преса, висвітлюючи події навколо Ірану, публікує інтерв'ю з директором Центру близькосхідних досліджень Ігорем Семиволосом, де зокрема посилається на історію з повітряною атакою ВПС Ізраїлю на атомний реактор в Іраку, вказуючи при цьому, що атака відбулася в 1972 році. Так наприклад:

Високий замок
http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=45220
Цитата:
...можливість завдання повітряних ударів по ядерних об’єктах ірану - без наземної операції. (Такого удару завдав у 1972 році Ізраїль, знищивши ядерний реактор в Іраку).


Поступ
http://postup.brama.com/dinamic/i_pub/usual.php?what=49727
Цитата:
...ізраїльтяни завдавали таких ударів по іракському ядерному реактору 1972 року


Чи не йдеться в даному випадку про операцію "Вавілон"? Проте вона мала місце 7 червня 1981 року - атака ВПС Ізраїлю на реактор Осірак в Іраку.

Dmy - 9-2-2006 у 15:10

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Користувач Олесь
Останніми днями львівська преса, висвітлюючи події навколо Ірану, публікує інтерв'ю з директором Центру близькосхідних досліджень Ігорем Семиволосом, де зокрема посилається на історію з повітряною атакою ВПС Ізраїлю на атомний реактор в Іраку, вказуючи при цьому, що атака відбулася в 1972 році.

Чи не йдеться в даному випадку про операцію "Вавілон"? Проте вона мала місце 7 червня 1981 року - атака ВПС Ізраїлю на реактор Осірак в Іраку

Скоріше за все. Щось я не пригадую аж 2 повітряні атаки Ізраїля на Ірак та й взагалі не впевнений, що в 72-у Ірак уже мав ядрьоний реактор. Тим паче, що в ті часи Ізраїль більше турбувався долею інших арабів, переважно, з Єгипту та Сирії. Знову таки, якби воно мало місце, доречно було згадати обидва нальоти - як відпрацьовану реакцію.
Тобто майже стовідсотковий висновок: у 72-у році Ізраїль іракські ядерні об'єкти не бомбив.

Дивно, що саме Семиволос так :o підставився. Експерт :P

Сергій Бєляєв - 10-2-2006 у 09:55

Так, йдеться саме про удари 81-го року по збудованому за допомогою французів реактору.