Форум Рідного Міста

Оформлення трудової книжки?

Demyan - 14-2-2006 у 14:45

Хто має робити запис в трудовій про навчання в коледжі? В коледжі каже що вона не робить а робить підприємство. Хіба це так? якщо ні то можна навести якісь документи щоб їй показати?

Андрій Пелещишин - 14-2-2006 у 14:50

А трудова існувала до початку навчання?

Demyan - 14-2-2006 у 15:06

Ні не існувала.

Андрій Пелещишин - 14-2-2006 у 15:12

Якщо так, то мені здається, що це нормальна практика, що трудова відкривається по першому місцю праці і там записують ваше навчання

Hanor Narasson - 14-2-2006 у 15:46

Запис роблять на підставі документу про освіту

Володимир Горак - 16-3-2006 у 11:11

Запис про освіту, службу в армії в трудовій книжці завжди робить підприємство (відповідальна особа), на підставі відповідних документів. На першій сторінці підприємство ставить круглу печатку. Запис про освіту нумерується як №1, а запис про роботу на яку Ви йдете №2 ....

Хоча освіта входить в трудовий стаж, і по ідеї колись (коли працювала система скерувань) була практика робити такі записи в трудові книжки в учбових закладах. Тому інколи плутаємося.

З повагою
Володимир Горак

Сергій Бєляєв - 16-3-2006 у 13:11

Так, якщо трудової книжки до того не було, то запис здійснює кадровий орган, який заводить трудову книжку.

Хочете взнати детальніше - читайте Наказ Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 року N 58 «Про затвердження Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників».

Але освіта включається лише до загального трудового стажу и не враховується при розрахунку стажу для виплати лікарняних. До страхового пенсійного вона теж не піде, бо у цей період людина не сплачує збір до ПФ. А для підтвердження відпрацьваного стажу при призначенні пенсії і документа про освіту вистачить, оскільки там зазначено рік зарахування та закінчення навчання. Отже, наявність чи відсутність такого запису не є дуже принциповою.

Serg Selev - 20-9-2006 у 21:22

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Demyan
Хто має робити запис в трудовій про навчання в коледжі? В коледжі каже що вона не робить а робить підприємство. Хіба це так? якщо ні то можна навести якісь документи щоб їй показати?


Мені один юрист сказав що запис про навчання в трудовій книжці нічого не дає

Сергій Бєляєв - 21-9-2006 у 10:39

Він не зовсім правий.

Почнемо з кінця, з песії :lol:

Закон України "Про пенсійне забезпечення"
Стаття 62. Порядок підтвердження стажу роботи
Основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній
встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Стаття 56. Види трудової діяльності, що зараховується до стажу роботи, який дає право на трудову пенсію
...
До стажу роботи зараховується також:
...
д) навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі;
...

Щодо лікарняних.

Закон України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням"

Стаття 7. Обчислення страхового стажу
1. Страховий стаж - це період (сума періодів), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, і сплачує або за неї сплачуються страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому законодавством. До страхового стажу зараховуються періоди тимчасової втрати працездатності, перебування у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами та час перебування застрахованої особи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також періоди одержання виплат за окремими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування, крім пенсій усіх видів.
2. До страхового стажу зараховується загальний трудовий стаж особи до введення в дію цього Закону в порядку та на умовах, передбачених законодавством, яке діяло раніше.

Закон набув чинності з 1 січня 2001 року.

До цього брався до уваги загальний трудовий стаж, обрахований згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 1998 р. N 1658 "Про затвердження Правил обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності"

4. До загального трудового стажу зараховуються також:
...
час навчання у професійно-технічному закладі освіти;

Оскільки під час навчання страхові внески не сплачуються, то навчання у коледжі, який є закладом профтехосвіти, після 1 січня 2001 року до стажу для отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності не зараховується, а до 1 січня 2001 року зараховується.

Отже, записи у трудовій варто мати. Менше питань потім виникатиме.