Форум Рідного Міста

Проблеми пошуку роботи!

Олійник Михайло - 17-3-2006 у 10:58

Досить часто молоді спеціалісти, отримавши освіту стикаються з проблемою неможливості працевлаштуватись. Різні приватні фірми в тому числі і банки пропонують 2-3 місячне стажування (звичайно неофіційно). А потім "можливо" візьмуть на роботу з мізерною в 500-600 гривень зарплатою і з мінімальними перспективами! Невже таке дозволяє наше законодавство? Людина ж протягом цього терміну затрачає свої кошти на проїзд, хачування; тратить свій час! де ж справедливість? Чому людям з вищою освітою пропонують такі низькі заробітні плати (інколи двірники більше заробляють)? Як молодій особі стати самостійно на ноги за таких умов? :(

Олійник Михайло - 17-3-2006 у 11:01

якщо в когось є поради, як молодій людині знайти достойну роботу, з більш-менш пристойною заробітною платою, прошу поділитись! Бо і я і багато моїх ровесників постали зараз перед такою проблемою!

Олег Баран - 17-3-2006 у 11:28

Один з найкращих варіантів - робота по знайомству, тобто ваші знайомі знають, де потрібні працівники і рекомендують вас на роботу. В такому випадку до вас більш-менш нормальне ставлення (звичайно, якщо ви справляєтесь з поставленими перед вами завданнями :)).
Інший - закидуєте своє резюме в кадрові агенства і чекаєте (бажано звертатись одночасно в декілька агенств). Більшість серйозних фірм шукають працівників через рекрутингові агенства.
Можна також пошукати роботу через інтернет. Там також трапляється багато цікавих пропозицій.
Знайти ж нормальну роботу по газетних оголошеннях дуже важко, хіба повезе.
Це мій особистий досвід (і декількох моїх друзів), бо сам через таке пройшов 2 місяці тому:)

Сергій Бєляєв - 17-3-2006 у 11:34

По-перше, світ несправедливий :)

По-друге, зараз ніхто не хоче працівників без досвіду роботи (правда, при цьому не замислюються, що людина з цим досвідом не народжується, а мусить його десь набути і хтось має її дечому навчити)

По-третє, треба конкретизувати, що таке "більш-менш пристойна зарплата", і, що Ви за цю зарплату зможете зробити.

Рост - 17-3-2006 у 11:37

Ринок передбачає оплату праці за конкретну роботу. Розмір оплати визначається фаховістю. Тому вихід простий, ще під час навчання потрібно отримувати навики практичної діяльності у вибраній сфері і ставати фахівцем хоча б початкового рівня.
Скажу як роботодавець. Я готовий платити хорошу зарплату своєму працівнику, якщо він є фахівцем і заробляє для справи гроші. Він навіть може отримувати більше, ніж я сам - все нормально, будь-яка робота має оплачуватись адекватно.
Якщо ж я повинен ще його навчити спочатку, то зрозуміло, що під час цього навчання я не буду платити велику зарплату. Але і задурно теж його використовувати не буду.
Що робити молодим людям? Ставати фахівцями і продавати себе дорожче.

Андрій Пелещишин - 17-3-2006 у 11:55

Я думаю, Михайло пише про інше.
Чув про практику (особливо в різних перекладацьких та будівельних конторах), коли так ведеться бізнес весь час.
Тобто - постійно наймаються нові люди під обіцюнку високої зарплати, а через 2 місяці виганяються як такі що не пройшли випробування. І так - постійно (тобто це модель бізнесу).

Рост - 17-3-2006 у 12:02

Є таке теж, особливо це кидається в очі, якщо порівнювати Львів і Київ.
Але такі роботодавці копають під себе. Замість вирощувати власних фахівців, вони доживуть до того, що їх з`їдять крупні київські фірми, які вже незабаром окупують і наш ринок, пропонуючи нормальні зарплати працівникам, що буде передумовою їх фахового росту.

Demyan - 17-3-2006 у 13:04

Дозвольте дещо заперечити. Роботу можн азнайти, якщо людина має голову на плечах а не тільки вищу освіту, робота сама знайде тебе. Просто я сам чув бачив як людина за свої мізерні знання очікує відразу від 200 у.о. і потім росту. В мене енещодавно жінка знайшла пристижну роботу в пристижній компанії. Причому це враховуючи що вона одружена і без дітей - це важко. Але якщо є голова то знайдете роботу. Я не кажу що то легко, але можливо, просто треба шукати а за той час треба вчитися самому і вдосконалюватися, щоб при співбесіді відчули вас.

Василь Яворський - 17-3-2006 у 13:17

До молодих фахівців із вищою освітою та відсутнім досвідом робити: освіта це звичайно добре, от тільки те, що вивчали в інститутах/університетах від того, що є реально суттєво відрізняється. Наявність диплому - далеко не найголовніша риса фахівця. Кажу це як роботодавець. Мене, щиро кажучи, дуже веселять потуги людей, в котрих за плечима тільки студентська лавка відразу знайти собі роботу за фахом економіста (маркетолога, бухгалтера, юриста і т.д.) з оплатою мінімум 200 долларів і перспективою росту. Якщо вже себе вважаєш таким шикарним фахівцем, то сядь на місяць-два на половину мінімальної ставки і покажи, що ти вартий більшого. Повірте, якщо спеціаліст вартий хорошої платні - він її отримає, не в інтересах бізнесу постійно змінювати працівників. Текучість кадрів завжди тягне за собою велику кількість проблем. Тому не шукайте відразу шикарного місця, почніть з чогось малого.

vovka - 17-3-2006 у 14:23

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Василь Яворський
Мене, щиро кажучи, дуже веселять потуги людей, в котрих за плечима тільки студентська лавка відразу знайти собі роботу за фахом економіста (маркетолога, бухгалтера, юриста і т.д.) з оплатою мінімум 200 долларів і перспективою росту. Якщо вже себе вважаєш таким шикарним фахівцем

Шикарний фахівець - і зарплата в 200 доларів помоєму речі абсолютно несумісні ;) Хіба 0 приписати...

А йти на фірми на випробувальний термін без оплати - це себе не поважати і зразу можна зробити висновок про цю так звану фірму. На кожному випробувальному терміні має бути зарплата - нехай менша в два рази, але повинна бути.

До топікстартера.
З власного досвіду. Якщо є хоча б якісь знання - то знайти роботу відносно просто. Я наприклад через газету "Запрошуємо на роботу" перше ліпше оголошення в якому було 3 помилки в слові "програмістів" ще на 3 курсі глянув і найшов сяку-таку роботу. Ясно спочатку була зарплата невелика. На той час це було якщо не помиляюся 300 гривень щоправда на неповний робочий день :) Але там були багато інших переваг. Це і досвід і робота в колективі і робота з цікавими проектами... Пропрацював там два роки - ставлення директора було хороше, зарплата платилася чесно як і обіцялася, хоча це абсолютно незнайома людина.
Навіть не можу пригадати щоб голос повишав.. Було вроді один-два рази, але то дійсно в поганій ситуації..

А потім вже як то кажуть з досвідом і поняттям де в цьому важкому світі і як беруться гроші (без цієї роботи невідомо чим би я зараз займався і я вдячний колишньому директору що я там набрався знань і досвіду) - звільнився з роботи, і пішов на власні хліби :) По грошах звичайно навіть не можна порівнювати в будь-якою львівською програмерською конторою.. Я на це дивлюся як на рабство зараз..

Одним словом я б радив спочатку піти попрацювати навіть на невелику зарплату якщо там цікава для тебе робота, а потім придумаєш щось своє.
Не варто забувати, що :
там де перший - ти мільйонер, там де ти вже сто перший - там хіба на пиво можна заробити.

Нові ідеї завжди цінилися і будуть цінитися - головне їх вчасно реалізувати.
:)

p.s. А в банках низькі зарплати. При тому що роботи там купа. Звісно якщо ти не главбух, або зам, або директор.

Любко Ремінецький - 17-3-2006 у 18:34

Ця тема перегукується з "Ціллю навчання у вузі", отже, продовжу свою думку на рахунок того, що хороші спеціалісти (а не ті, що просто мають диплом) дуже ціняться будь-де, так шо проблеми працевлаштування прямо пов"язані з якістю навчання! Ну а про якість навчання у ВУЗі про самостійне навчання і виховування в собі доброго спеціаліста ми вже якось говорили у вже згаданій темі "Ціль навчання у вузі".
Ще одна річ, то вже стосується безпосередньо моєї спеціальності. Старші люди кажуть:"Йой, та то зара так важко знайти роботу для радіотехніка, хіба якимось елєктриком встроїтися, а от на менеджера, або юриста йти престижно!" А я скажу навпаки: менеджер - класна спеціальність, але не масова, тобто на фірму треба одного або кількох, і всьо... А от електронщиків (Богу дєкувати, в нас потроху розвивається розробка і виробництво радіоелектронної апаратури) треба БАГАТО, і то толкових а Політехніка таких випускає МАЛО, отже попит на них колосальний. Я вважаю, що більш вартісним спеціалістом, ніж толковий електронщик, може бути хіба що толковий програміст, а найліпше вміти і то і друге! Хоча то всьо само собою інтегрується в міру розвитку цифрових технологій в електроніці. І тут вам, шановні, не поможе наша система освіти. Мус вчитися самому ;)

Тарас Сокальський - 16-4-2006 у 19:58

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Любко Ремінецький
А от електронщиків (Богу дєкувати, в нас потроху розвивається розробка і виробництво радіоелектронної апаратури) треба БАГАТО, і то толкових а Політехніка таких випускає МАЛО, отже попит на них колосальний.

Можна поцікавитися, що то в нас (у вас) так заворушилося?
Цитата:

Мус вчитися самому ;)

100%:D
І, раз пішла така тема, офтопне питаннячко -- де б то поспілкуватися на довколаелектронну тематику українською мовою? Може б нам тута якийсь "радіогурток" зібрати?;)

Андрій Пелещишин - 16-4-2006 у 20:23

Цитата:
Може б нам тута якийсь "радіогурток" зібрати?

А що заважає?

Тарас Сокальський - 16-4-2006 у 20:46

Ну, здається, в якійсь темі про створення тематичного форуму писалося -- має бути група ентузіастів і "стартовий капітал" дописів, щоби притягнути зацікавлений народ. Так що прохання до всіх, хто бажає (і може) щось на тему радіоелектроніки-схемотехніки написати-намалювати -- ЗГОЛОШУЙТЕСЬ!!!

Demyan - 17-4-2006 у 07:45

Я можу приєднатися - досвід є, радіофак фореве!!!

Тарас Ільчишин - 17-4-2006 у 08:48

Два роки назад я також пішов на роботу, де мене взяли на випробувальний термін на 3 місяці, дали зарплату 400грн. Влаштувався на автосервіс. Я на той момент в машинах ніц не знав, але були певні знання в електроніці і вміння поводитись з паяльником. Почав працювати діагностом, спочатку було тяжко, а потім пішло само по собі. З тої роботи я звільнився, бо мені вже невистарчало того, що там можу отримати в плані росту. І тепер я не можу сказати, що є тяжко знайти роботу, пропозицій купа, а вибір за мною. Головне би було бажання.

НЕдавно мене один знайомий, який вчиться на моїй кафедрі запитав:"Що тобі дало навчання тут?" Чесно кажучи якихось знань не дало, треба самому було сидіти над собою, але з іншої сторони все-таки якусь мінімальну базу отримав.

Відносно якось радіогуртка, то я ЗА, але зараз всі мої зусилля будуть прикладені на ГБО і на їх дослідження, ремонт електронних блоків управління.

Моя порада, перш ніж піти працювати, треба вирішити чим ти хочеш займатись, треба найти те, що тобі приносить задоволення. І йти на роботу, тому що потрібно десь працювати - це не є зовсім правильно, розумію, що є такі ситуації, що треба десь працювати, але все-таки для особистого росту роботу треба любити, щоб вона приносила задоволення, тоді вже можна говорити про якісь результати

Тарас Сокальський - 17-4-2006 у 11:16

Щоб не розводити офтоп, пропоную надалі про "радіогурток" балакати тут :http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=4467

Любко Ремінецький - 25-7-2006 у 13:39

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Сокальський
Можна поцікавитися, що то в нас (у вас) так заворушилося?


Наприклад: Техприлад, Зювс, Офріс, Техноваги - успішно випускають р/ел. девайси, і беруть на роботу як монтажників-паяльників, так і досвідчених інженерів, тому шо робота Є! Звичайно, що вимагається високий рівень професіоналізму, випускників або студентів (тобто без досвіду) беруть хіба шо монтажниками-паяльниками :D

УВАГА! ТО НЕ РЕКЛАМА!!! ТО Я ПРОСТО ЗНАЮ, БО ТАМ ПРАЦЮЮТЬ АБО ПРАЦЮВАЛИ МОЇ КОЛЄГИ! А Я ОСОБИСТО НІЯКОГО ВІДНОШЕННЯ ДО ЦИХ ПІДПРИЄМСТВ НЕ МАЮ!

І то перераховано тільки мізер зі всіх їм подібних, бо я ж всього не можу знати :)

Ше я чув, шо потроху відроджує виробництво Лорта (були в нас в інституті представники - запрошували на роботу) і Електрон (порівняно непогані ящики зара клепчуть).

Горват Корнелія - 26-7-2006 у 18:07

Мені здається, треба починати з будь-якої пропозиції, а потім, приглянувшись, підібрати собі за смаком (читай - зарплатнею).

Odarka - 27-7-2006 у 16:16

Ми, у Львові, з чоловіком не знайшли роботи за яку б нам достойно платили (звичайно. нами враховувався фактор "улюбленої роботи"), це ще важче було:)

Отже, ми тепер їдемо до іншого міста, оскільки нас там більше цінують яко фахівців своєї справи:) ніж у рідному місті:((

Коли, ми говорили з шефами про підвіщення платні, вони сказали, що не можуть півищити, а про кар'єрний ріст з нами говорити навіть не хотіли...а тепер нас відпускати не хочуть, бо не можуть знайти фахівців на наші місця. У мене була зарлпата 150$, а у чоловіка 200$ - самі розумієте, що це були смішні гроші:))

Прощай Львове:) Я буду щиро сподіватися, що люди - спеціалісти, колись у Львові будуть достойно цінуватися і Львів буде за них боротися:)

Любко Ремінецький - 27-7-2006 у 18:12

Мушу ше раз повторити:
Цитата:
Мус вчитися самому ;)

, і тим самим легонько підганьбити твого, Одарко, чоловіка.
Бо, знову ж таки, вища освіта сама по собі (ше й у вашому випадку) - то є ніц, то хіба папірець.
Отже, мусить упродовж певного часу (кілька місяців) голова бути квадратовою (і тому негодною по подушці катулятися - ото халепа!), бо туди тре залити певний об'єм інформації, необхідної для того, шоб почати працювати (далі досвід здобувається менш болючими темпами). І якшо вже зайшла мова про заробіток, то МІНІМУМ можна мати 500$, а особливо працьовиті вигрібають до 1000$...
Ну а якшо самому вчитися ВПАДЛО - ну то перепрошую, в таких випадках мало чим можна допомогти...

Вибачте, шо так різко сказано, але я так вважаю...

І щиро співпереживаю ваше розлучення зі Львовом, сподіваюся, тимчасове... ;)

А поки що твої сподівання (на рахуно людей - спеціалістів), Богу дєкувати, потроху здійснюються. :)

Odarka - 28-7-2006 у 11:06

Любко, ти говориш про нелегальну зарплатню. Розумієш?
Легальна робота передбачає нормальне ставлення до роботників: страхування, навчання за кордоном (підвищення кваліфікації), премії, нормальні вихідні, графік з 9 - 18:00, за додатковий час доплачують. Нормальні умови праці.
Ромка дістало працювати в не якісних умовах...

Demyan - 28-7-2006 у 13:33

Як на мене ще є різні люди, дуже в них забагатовимог. Хоча не заперечує що є і роботодавці які зовсім не дбають про працівників. Але для цього можна піти на ішу ролботу. а вимоги будуть завжди рости, початку ми захочем від шефа кондиціонер, потім мобільний потім службове авто .....і завжди будемо незадоволені. Я теж незадоволений в деякому плані (моглу бути і раще) але думаю що є випадки в яких є гірше:).

Любко Ремінецький - 28-7-2006 у 16:12

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Odarka
Любко, ти говориш про нелегальну зарплатню. Розумієш?
Легальна робота передбачає нормальне ставлення до роботників: страхування, навчання за кордоном (підвищення кваліфікації), премії, нормальні вихідні, графік з 9 - 18:00, за додатковий час доплачують. Нормальні умови праці.
Ромка дістало працювати в не якісних умовах...

тут я маю бажання багато що заперечити, але, по-перше, то вже приватна розмова, не тут, не у форумі, а по-друге, не буду вас більше тим дратувати, розумію в якому ви становищі.
Ще сподіваюся вас повидіти до від'їзду ;)

світ несправедливий

Соломія Лебідь - 21-9-2006 у 18:05

По-перше, світ несправедливий!!!!

цитую:
"...роботу можн азнайти, якщо людина має голову на плечах а не тільки вищу освіту, робота сама знайде тебе." Demyan

це найбільша дурня яку доводилося чути.

Перепрошую що по-перше дурниці. Тепер по-друге:

я чула це про банки теж. І не тільки про банки. АЛЕ не дивно що листи з банків приходять з такими граматичними помилками що просто можна всохнути... крім того.... завідуючі (я не кажу про нещасних які працюють за копійки) не мають поняття що таке IBAN номер... (провела власне опитування) А глянути на їхні веб-сторінки... підозріваю коштували багато грошей але на них можна заблудитися і для людей зі слабким зв"язком шансів 0 побачити цей витвір мистецтва...

слів бракує...

Demyan - 22-9-2006 у 07:47

Світ якраз справедливий. І ще раз тверджу що якщо людина має голову - роботу вона знайде, причому знайде хорошу роботу з хорошою з/п - не залежно від того чи має вона вищу освіту.
Сам знаю навіть по своїй роботі - я прийшов працювати ще не маючи вищої освіти, а маючи знання - мене взяли навіть вже не потрібно було людини, бо взяли людину з в/о і з досвідом, яку потім звільнили а мене лишили. Потім до нас прийшла людина з червоним дипломом (компютерні технології) - знань не було, людина диплом не купляла, а просто "зубрила" те що було в існтитуті, а того однозначно мало. Тому через 2 місяці ми звільнили її.
Інший приклад - рік тому взяли людину, яка не мала компютерної в/о. Зовсім не розумілася на компютері. Через рік людина їздить по відрядженням і встановлює системи різні на компютерах....
Можу ще багато прикладів навести....

Aндpiй - 22-9-2006 у 09:12

Цитата:

Сам знаю навіть по своїй роботі - я прийшов працювати ще не маючи вищої освіти, а маючи знання - мене взяли навіть вже не потрібно було людини, бо взяли людину з в/о і з досвідом, яку потім звільнили а мене лишили.

Світ справедливий? А чи є справедливість стосовно тої людини, що звільнили?
А висока з/п? То напевно, як на вашій фірмі, де спеціалістів з в/о звільняють, зате беруть радо тих, хто ще нічого не знає. Їм, напевно, платять високу з/п за те, що вони хочуть вчитися на роботі?

Demyan - 22-9-2006 у 09:45

Читати треба уважніше. Взяли двох, його звільнили бо нічого не вмів. А беремо тих хто дійсно хоче працювати і вміє працювати. А якщо людина прийде і трясе червоним дипломом і після 2 місяців (випробовувальний термін) розумієш що вона користі не принесе і не вміє і головне не хоче навчитися бо має червоний диплом і хоче заробляти 300 у.о. відрауз - таких женемо і бедемо гнати.
Лишили мене бо знань в мене і без в/о було більше і не ставив відразу вимоги до з/п.

Demyan - 22-9-2006 у 09:48

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Aндpiй зате беруть радо тих, хто ще нічого не знає. Їм, напевно, платять високу з/п за те, що вони хочуть вчитися на роботі?

Так саме за це і платять. Якщо в людини є бажання і вона не хизується дипломами, університетами і т.д. з такої людини буде толк. Будь яка робота вимагає навчання. А люди які хизуються думають що їм не треба вчитися бо вони все знають і за ці знання треба платити високу з/п - таким допобачення.

Олексій Мачехін - 22-9-2006 у 09:57

На будь-якій роботі працівнику дають час на адаптацію і набуття необхідних навичок, це називається випробовувальний термін, під час якого зазвичай платять занижену зарплатню. Якщо людина не здатна виконувати свої обов'язки - її звільнення справедливе незалежно від освіти.

Aндpiй - 22-9-2006 у 10:50

Я от дуже-дуже хочу вчитися, і навчуся, але хочу 1000у.о відразу (ну, після випробувального терміну) :sing:

Сергій Бєляєв - 22-9-2006 у 15:33

Ця дискусія заходить у глухий кут. Причому кожен правий зі своєї точку зору.

Demyan веде мову про конкретну роботу, яка потребує, насамперед, навичок і вмінь, які, додам від себе, набуваються з досвідом. Очевидно, мова йде про щось типу сервісної служби чи служби технічної підтримки. Я згідний, що у цій роботі наявність вищої освіти нічого не вирішує. Там часом такі нюанси виникають, які ніде не описані, що поки сам не дійдешь - нічого не зробишь. Але з іншого боку - це робота технічного працівника. Для її виконання вища освіта, як на мене, не потрібна.

Знання ж, які, зокрема, дає вища школа, потрібні щоб щось нове придумати, кудись уперед рухатись. Це без знань робити важко (хіба людина "самородок", "унікум", але такі люди виключення, яке дуже рідко з'являється). Базові ж знання так само дають можливість швидко перекваліфіковуватись, часом радікально змінюючи сферу прикладання зусиль. Мені за понад 8 років трудової діяльності це вже двічі доводилось робити. Ще жодного разу не пошкодував :saint:

І ще одна теза. Якби світ був справедливий, не було б ніякого розвитку. Тільки наявна у світі несправедливість дозволяє мати певній частині людей хорошу роботу з хорошою зарплатою, і стимулює решта щось робити, щоб цього досягнути. Але всі (і навіть більшість) ніколи не матимуть хорошої роботи і зарплати.

Рост - 22-9-2006 у 20:53

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Aндpiй
Я от дуже-дуже хочу вчитися, і навчуся, але хочу 1000у.о відразу (ну, після випробувального терміну) :sing:


Так нема проблем, зараз валом посад, де готові платити і 2, і 3 тисячі доларів на місяць, он, до Володі Горака прошу звернутись. Він вже не знає, де тих людей шукати :) Але ж не за бажання вчитись такі гроші платять, а за конкретну серйозну роботу. І не менш серйозну відповідальність. А за саме бажання вчитись прошу пана 500-800 гривень. А коли вже навчитеся, тоді і буде зарплата вища, але тільки та, якої заслуговуватимете, а не взята зі стелі, чи з вашого хочу. Такі реалії.