Форум Рідного Міста

Ukrpost.net – Укртелеком заклав міну пришвидшеної дії?

Андрій Пелещишин - 12-4-2006 у 20:57

Укртелеком відзначився. Це вже факт. Якщо вірити ось цьому - http://www.broadband.org.ua/content/view/333/329/ то Укртелеком використав домени Ukrpost.net та Ukrpost.ua. Мені невідомо на яких засадах і чому домени перейшли до Укртелекому. Але таке буває. Не в цьому питання. Питання в іншому.
Має місце дуже серйозне порушення інформаційної безпеки України. І шкода, що таке порушення є ініційованим працівниками такої серйозної державної інституції як Укртелеком. Поясню, у чому справа.
По наведеній адресі є стаття автор якої відобразив першу частину проблеми – те, що внаслідок брутального переходу поштової служби до Укртелекому всі поштові скриньки було видалено. Користувачі залишилися без поштових адрес, якими вони користали. Відзначу, що Укрпост був свого часу досить популярним онлайн-поштамтом. Так, по запиту "@ukrpost.net" у Google знаходиться близько 150 тисяч сторінок (це в 20 раз менше ніж @ukr.net але все-таки значне число). Таким чином, багато користувачів несподівано для себе втратило доступ до своїх поштових скриньок.
Проте, і це не найбільша проблема. Найбільшою проблемою може стати інше. Не дай Бог Укртелеком дозволить повторну реєстрацію скриньок з існуючими раніше назвами! У таком разі ми можемо зіткнутися з масовим планованим захопленням чужих адресів.
Чим це може загрожувати? Перехватом конфіденційної інформації, доступом до приватної кореспонденції, маскуванням та фішингом, захопленням (через систему нагадування паролів) логінів до різноманітних онлайн-сервісів (навіть до таких, як служби управління доменами!).
Я перевірив. На Форумі Рідного Міста існує 25 користувачів з поштовими скриньками з ukrpost.net . І що тепер з ними робити?
Ну це форум. Хоча також неприємно. А як бути з онлайн-службами типу реєстраторів доменних імен чи онлайн-банкінгу?
Вважаю, що власникам таких служб потрібно терміново провести вибірку клієнтів з поштовими адресами з ukrpost.net і встановити з ними прямий контакт.
Сподіваюся, що мій допис можливо ще врятує Укртелеком від безглуздої помилки, якою може стати дозвіл реєстрації скриньок, з назвами що існували раніше.
А компетентні державні служби повинні ІМХО дуже уважно відстежувати такі ситуації та упереджувати їх.
© Андрій Пелещишин

Ігор Мартинів - 12-4-2006 у 23:53

Авжеж, ситуація дуже незвичайна. Але бізнес є бізнес. Очевидно домен продали укртелекому за кругленьку суму, адже сервіс справді був дуже розкручений

vovka - 13-4-2006 у 16:48

А є точні відомості що власник продав цю службу ?

Бо наскільки я слідкував за іншими доменами цієї служби (ukrpost.com.ua, epost.com.ua, e-post.com.ua) - власник просто про них забув.
Так як вони були expired і доступними для реєстрації декілька днів.

Владислав Тимошенко - 14-4-2006 у 13:07

http://www.broadband.org.ua/content/view/337/296/

Цитата:


"Укрпост" восстанавливает работоспособность ?


Сегодня началось частичное восстановление работоспособности старых учетных записей пользователей почтового сервиса "Укрпочта". По оперативным сообщениям которые мы получаем в режиме реального времени, сегодня часть пользователей Укрпоста получила наконец то возможность пользоваться своими почтовыми ящиками с использованием своих прежних учетных данных.

По предварительной и неполной информации получаемой нами, пока восстановлена фунциональность части почтовых ящиков, зарегистрированных в конце 2005 года.
Возможно, что в последующем будет восстановлена и вся база данных пользователей.

Если принять во внимание, что запись DNS для ukrpost.net последний раз обновлялись 1 го ноября 2005 года, то можно предположить, что именно пользователя, которые были зарегистрированы после этой даты и могут быть востановлены.

В связи с этим, просим всех прежних пользователей "Укрпоста" проверить возможность своей работы с этим сервсом от Укртелекома.


Дуже прошу - перевiрьте свої скриньки :)

Maksym - 18-4-2006 у 20:04

Я колись часто використовував скриньку на ukrpost.net. Тепер лише час від часу, щоб перевірити стару та помилково надіслану кореспонденцію.

Після зміни власника помітив лише покращення дизайну. Власне, самої зміни я не помітив — служба навіть не змінила мої налаштування, не кажучи вже про збережені листи.

Андрій Пелещишин - 18-4-2006 у 21:10

Супер! Дуже добре, що ситуація розрулилася Укртелекомом в правильний бік

Владислав Тимошенко - 19-4-2006 у 10:55

Вчора я намагався відкрити собі ящик на Укрпост ще раз. Що я на сьогодні
з маю читайте тут (надаю зовнішній сайт з приводу того, що мій текст російськомовний, а за правилами цього форума, він є виключно україномовним) -

http://www.broadband.org.ua/index.php?option=com_joomlaboard&It...

чи

http://ain.com.ua/forum/viewtopic.php?id=3144

Andreas - 19-4-2006 у 18:39

Ще одне свідчення тому, що не треба реєструвати скриньку на українських доменах. Нащо то все? Є Гууугль, там скринька 2,5Гб, об'єм кожного листа до 15Мб. Кому треба запрошення - вишлю, давайте мейли.

Андрій Пелещишин - 19-4-2006 у 18:49

Цитата:
за правилами цього форума, він є виключно україномовним

цитування дозволяється іншими мовами

Andreas - 19-4-2006 у 19:03

Андрію, що, за російську забаните? Тобто, якщо б і не цитування було б? Вибачте, не повірю, щоб на цьому острові демократії таке було.
(За оффтоп прошу вибачити)

Tempika - 19-4-2006 у 20:32

...потрыбно запрошення на marinasaj *gav* yandex.ru для гугля :-) дякую.

Andreas - 19-4-2006 у 22:58

Вислано, Темпікочко!