Форум Рідного Міста

Збираємо "радіогурток" -- хто приєднується?

Тарас Сокальський - 17-4-2006 у 11:12

Є ідея створити тут закуток для спілкування на теми електроніки-схемотехніки. Цікаво, скільки народу зможе долучитися, який в них досвід, чи є власні розробки, на яку тематику зорієнтовані. Поки що бачу потенційних кандидатів -- Любка Ремінецького, Тараса Ільчишина, Demyan'а (я трошки наофтопив про це в темі http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=4386). То як, розкажете про себе трошки докладніше? Хто ще?

Тарас Сокальський - 17-4-2006 у 11:27

Цитата:
То як, розкажете про себе трошки докладніше?

Почну з себе. Цікавлюся електрикою-електронікою-радіотехнікою, відколи себе пам'ятаю. В шкільному віці паяв всілякі приймачики і інші саморобки, займався в радіогуртках, підзаробляв ремонтом телевізорів і іншої совєцької побутової електорніки. Закінчив чернівецький універ за фахом "Радіотехніка". Зараз числюся провідним конструктором на мертвому мікросхемному заводі "Гравітон", на прожиття заробляємо з компанією клепанням всіляких стабілізаторів електромережі (моя розробка), безперебійників, ремонтом промислового електронного обладнання, під замовлення якісь невеличкі блочки для пром.автоматизації ліпимо.
Основна моя тематика -- силова електроніка.

Demyan - 17-4-2006 у 12:20

Починав все з Малої академії наук, секція - радіотехніка. Брав участь у науково дослідних конкурнсих робіт, става переможцем обласних та призером всеукраїнських конкурсів. Результат - дало право поступити на радіофак Львівської політхеніки без вступних іспитів. Розробляв власноруч макети та розраховував схеми наступних приладів: "цифровий замок з обмеженим часом набру та мелодійними звінками"; "Сигналізація на інфрачервоних проміннях з автоматичним дозвоном на заданий номер телефону". Деякі виступи були на англ. мові (вільне володіння).
Добре володіння САПРів, (Design Center, PSpice, MicroCAP та ін.)
Під час навчання освоював компютери, був зібраний Спектру48, 128.... Освоїв програмування, чим зараз і займаюся (Бейсік, Делфі, бази даних, автоматизація підпримєств і т.д.).
Час від часу приходиться тримати паяльник та згадувавти молодість:). Однак більше часу проводжу за компютером.

Городецький - 3-5-2006 у 09:00

Починав зі збирання детекторного радіопримача з саморобним діодом за книгою 1938-го року ... :D Скінчив неприємностями зі службою нагляду за радіочастоами, склепавши з магнітофона, саморобного модулятора на КТ3102А + КВ127В і підсилювача потужности на КТ922В власну FM-станцію ... :lol: Робив власні акустичні системи і підсилювачі до них, за те гарно заробив підчас буму "дискотек" ... Закінчив ... коротше, економісти ми ... Себто, аматор я. Radioham!

Громов Сергій - 4-5-2006 у 08:57

Про себе скажу що вмію добре паяти, моделювати і вирізати ножичком з гетинаксу плати :lol:.

Бавився переважно чиїмось розробками - дзвінки на послідовних генераторах, регулятори потужності жарівок, сенсорні вимикачі ... самостійно зібрав Радіо-86РК і Спектрум. Себто переважно пайка.

Розуміюся на логічних схемах, за що в студенські часи був вигнаний професором з другої ж лекції з оцінкою відмінно в заліковій - мав необережність вказати на помилку професора :o.

Троха ремонтував монітор і телевізор вдома - навіть успішно.

От, що електроніка що комп'ютери - це хоббі, хоча й працюю генеральним розробником ПО. А закінчував політєхівський ММФ - "Прилади точної механіки"==годинники.

Тарас Сокальський - 5-5-2006 у 15:36

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Городецький
Скінчив неприємностями зі службою нагляду за радіочастоами, склепавши з магнітофона, саморобного модулятора на КТ3102А + КВ127В і підсилювача потужности на КТ922В власну FM-станцію ... :lol:

Бавився в своє радіво? Цікаво:)... і як спілкування з інспекцією виглядало?:lol: Власне, яку потужність з 922 витягнув? Скільки каскадів? Які параметри живлення вихідного? Яка антена? Який антенний контур?

Городецький - 5-5-2006 у 18:05

Ага :cool:
Та так, не дуже ... Приходив дядечко з сірими очицями і червоною книжечкою, сказав що моя антена на балконі викликає у нього підозру (від стаціонарного "Лён-БМ" ), додав що забере її нафіґ разом зі мною, але, на щастя, нічого не зробив і пішов так, бо був вже 91-й рік ... а грошей я йому не пропонував ... :D

Потужність ... фіґ йо зна. Працювало на 75МГц, антена не в розонансі, тож ккд був сміховинний, ну, можливо 2-3Вт ефективних було. Вихід однотактний безтрансформаторний, двокаскадний 611А+922В, живився від 20V. Вихідний контур нерезонансний, просто в ланцюгу колектора дросель на 50мкГн. Кортше, найпростіше що можна вигадати.

Попри це все, друг присягався що чув мою хвилю приблизно кілометрах в 5-ти, до того ж кишеньковим приймачем, "Selga" здається. Хоча, навколо мого дому повно 10 і 16 поверхових будинків, тож діаграму спрямованости ніхто б навіть вгадати не зміг :lol:

Була ще в мене задумка, адже з відеомагнітофона виходить справжнісінький комлексний телесигнал!!! Робимо підсилювач (приблизно як мій старий) і транслюємо через звичайнісіньку пасивну ДМХ антену! Власна телестудія ... а за наявности комп'ютера ... о-го-го ... Але далі задумок нічого не пішло, запалу нема ....

Тарас Сокальський - 10-5-2006 у 09:48

Цитата:
Вихідний контур нерезонансний, просто в ланцюгу колектора дросель на 50мкГн.

Уявляю собі, які в ефір гармоніки лізли:baddevil: Певно, того інспектора навели на тебе твої сусіди, яким ти заважав телевізор дивитися:lol:

Городецький - 10-5-2006 у 11:23

Що правда то правда, при незаекранованому генераторі він самозбуджувався на якихось високих гармоніках (осцилограф не розумів, max 100МГц), ДМХ на кімнатну антену не ловилися :baddevil: Хоча, з екраном, начебто, у мене на кімнатну всьо ловилося ... :rolleyes:

Як би то не було, у я був в ефірі, хоч і недовго, мій сигнал вже в 15-ти світлових роках звідси ... :cool:

Любко Ремінецький - 25-7-2006 у 14:18

Почав страждати електронікою з 5 класу - пішов на радіогурток, і так пішло - поїхало здебільшого в руслі аудіо - акустики, хоча шось трохи було автоматики (всякі там дистанційні пульти, сигналки і т. д.). В шкільні роки майже серійно клепав потужні аудіопідсилювачі (на дискотеки, звичайно). Паралельно захопився музикою, а саме: гітарою - ну і звичайно - пішли в рух всякі там примочки, комбіки, активна електроніка до гітари і т. д., чим страждаю і донині. Десь на другому курсі навчання на радіофакультеті "Львівської політехніки" начитався про так званий аудіо-Ні-Еnd, і почав всілякі лямпи до гуртяги зтягувати, вихідні транси мотати, і з того навіть дещо незле вийшло - кілька апаратів (думаю, серйозних, як на кустарний рівень), деякі з них - просто побутові аудіосистеми, деякі - гітарні комбіки; продовжую клепати гітарні лямпові примочки (їх тепер модно преампами називати :) )... Були також спроби дещо в ефір передавати (десь біля 96 МГц), але то вже було всьо на ФАПЧах :cool:, просто ми тоді на кафедрі тим займалися. Ще десь за рік зацікавився мікропроцесорами, і так поїхало - КР580ВМ80, потім МК51, на Атмелі 2051 шось навіть паяв, тепер займаюся PSoC'ами, файна така штука... :)

Тарас Сокальський - 17-8-2006 у 17:46

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Любко Ремінецький
...Ще десь за рік зацікавився мікропроцесорами, і так поїхало - КР580ВМ80, потім МК51, на Атмелі 2051 шось навіть паяв, тепер займаюся PSoC'ами, файна така штука... :)

А до мене щось "мікроконтроллерне" натхнення не приходить... Хоча вже котрий рік переконую себе, що треба...
_______________________________
Трохи відійду від радіотехніки -- замінимо префікс на "електро-":)
Хто добре знається на колекторних моторах? Є тут один невеличкий, 52 кіловатики. Почав під навантаженням іскрити і грітися колектор (іскріння переважно під щітками). Виявили несправність двох паралельно з'єднаних додаткових полюсів -- один обірваний, а другий внаслідок цього згорів. Перший підлатали, другий перемотали. Результат той самий -- на холостих обертах веде себе спокійно, тільки при різких розгонах іскрить. На максимальних обертах тягне до 4А струму(номінал при повному навантаженні 120 А), тобто виткове в якорі відпадає, як і замикання між ламелями колектора. Як тільки чіпляємо паси і пускаємо в роботу, повторюються вищеописані симптоми. Що за холєра???

Любко Ремінецький - 11-9-2006 у 11:38

Іскріння під щітками при розгоні і під навантаженням - тут нема нічого дивного, струм котушок не компенсується зміною магнітної індукції в якорі внаслідок його руху (на відміну від стабільного обертання без навантаження) і ця надлишкова енергія розряджається через самоіндукцію...
Може там десь мають бути іскрогасячі конденсатори? Може шось не так з фазою (тобто кутовим положенням) щіток відносно котушок статора?

P.S. То є загальні речі, бо насправді досвіду юзання таких потужних двигунів я не маю (хіба шо січкарня в селі :D)

Тарас Сокальський - 11-9-2006 у 13:17

Та нє, положення щіток ніхто не чіпав, конденсаторів не було. Щось подібне на деформацію статорного поля від послідовних котушок. Прийде натхнення -- скапарю з датчика Холла магнітометр і проміряю -- може, перемотчики щось з витками нахомутали.