Форум Рідного Міста

Рентабельність власної фірми

Andreas - 22-4-2006 у 21:30

Припустимо, Ви є хазяїном якоїсь фірми. В процесі діяльності фірма отримує дохід (Д), з якого утримуються (на жаль!) видатки (В) (ціна сировини, зарплата найманих працівників, хабарі чиновникам, податки державі і т.д.). Щось лишилось - це прибуток (П)
П=Д - В

Питання: за яку рентабельність (Р) варто зв'язуватись с відкриттям своєї фірми

Р = (П / Д)*100%

Andreas - 22-4-2006 у 22:26

Добре, голосую першим. Плюс - то не мінус, 1% мене задовільнить.

Андрій Пелещишин - 22-4-2006 у 22:41

Мені здається, дуже суттєво - в якій країні бізнес. В Україні напевно слід орієнтуватися на 5-15 або вищу прибутковість.

Andreas - 22-4-2006 у 23:23

Цитата:
Андрій Пелещишин
Мені здається, дуже суттєво - в якій країні бізнес.


А чому, власне? Мені як раз здається, що "харчами перебирати" можуть підприємці тільки багатих країн.
Може, помиляюсь...

Dмитрик - 23-4-2006 у 04:12

Зазвичай то залежить від типу діяльності.
Наразі високорентабельним по праву вважається будівництво житла, а погляньте на цю галузь ще 10 років тому.

Tempika - 23-4-2006 у 14:00

...я б могла працювати попервах тільки за власну зарплату, закладену в собівартість... таку нормальну зарплату, щоправда :-)

Андрій Пелещишин - 23-4-2006 у 15:28

Цитата:

А чому, власне? Мені як раз здається, що "харчами перебирати" можуть підприємці тільки багатих країн.
Може, помиляюсь...

В Україні бізнес є дуже нестабільним, і ІМХО, орієнтуватися на довготривалі схеми є дуже небезпечно - можна кілька років працювати на розвиток, а потім усе обвалити.
З другого боку, підозрюю, що в багатьох напрямках можна розраховувати на суттєво більші прибутки (особливо в експортних галузях, аутсорсингу та туризмі) ніж в ЄС.

rost - 24-4-2006 у 08:03

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Andreas
Питання: за яку рентабельність (Р) варто зв'язуватись с відкриттям своєї фірми

...Плюс - то не мінус, 1% мене задовільнить.

1% рентабельності це не бізнес, а мазохізм. Краще вже гроші в банк "вкладати" ніж в такий бізнес. Там віддача буде не менша, але стабільніша.

А взагалі то Темпіка права, якщо бізнес приносить більше доходу (не важливо в якій формі) ніж праця по найму то смисл в ньому є. Правда треба рахувати в розрахунку на реально витрачений час. Бо маючи власний бізнес ваш робочий тиждень не буде 40 годин, а як правило більше. І відпустку оплачену не гарантує.

Наприклад на Заході, багато дрібних бізнесів, як то невеликі магазини, ресторани, перукарні і т.д. переходять до "visible minorities", індусів, китайців, арабів чи турків. І причина не стільки в "підприємливості" кольорових імігрантів, а в тому що члени родини цього горе-бізнесмена працюючи в цьому своєму бізнесі 10-12 годин денно без відпусток, а часто і без вихідних в результаті не заробляють навіть мінімальної погодинної ставки.

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Andreas
Цитата:
Андрій Пелещишин
Мені здається, дуже суттєво - в якій країні бізнес.


А чому, власне?


Хоча б тому, що рентабельнісь має як мінімум перевищувати кредитну ставку. А це величина різна для різних країн і для України є значно вищою ніж, наприклад, для Німеччини.

Крім того
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин

В Україні бізнес є дуже нестабільним, і ІМХО, орієнтуватися на довготривалі схеми є дуже небезпечно

Об'єм прямих іноземних інвестицій в економіку України демонструє цей факт дуже наочно.

Andreas - 24-4-2006 у 09:24

Цитата:

Хоча б тому, що рентабельнісь має як мінімум перевищувати кредитну ставку.


А хіба проценти по кредиту не на собівартість (витрати) "падають"? Ще не так давно в Україні облікова ставка Нацбанку за 30% зашкалювала, що, всі такі прибуткові були?

Андрій Пелещишин - 24-4-2006 у 13:41

Цитата:
А хіба проценти по кредиту не на собівартість (витрати) "падають"?

Ні звичайно. Адже рентабельність не залежить від того, чи взяли ви гроші в кредит, чи вклали власні збереження.
Просто в першому випадку ви частину свого прибутку віддаєте вашому кредитору, а в другому - витрачаєте, як заманеться
Цитата:
Ще не так давно в Україні облікова ставка Нацбанку за 30% зашкалювала, що, всі такі прибуткові були?

Всі напевно, ні. Але значна частина - так. Специфіка молодої економіки. У мене є кілька знайомих, які ще 10 років тому квартири не мали, а зараз уже можуть класифікуватися як мільйонери.

Andreas - 24-4-2006 у 15:10

Ну нічо собі "специфіка"! А я, дурень, дивуюся, як то так, ціни на товари-послуги з Німеччиною однакові (або навіть в Україні вищі), а зарплати - в 10 разів нижчі. З такими апетитами "підприємців"! 30% і вище!

Андрій Пелещишин - 24-4-2006 у 15:32

Цитата:
ціни на товари-послуги з Німеччиною однакові (або навіть в Україні вищі), а зарплати - в 10 разів нижчі.

Саме так. Тому фірми які працюють на Захід, і просто фірми де велика частка людської праці швидко розвивалися. Хоча зараз процес поступово нормалізується.
Наскільки я собі уявляю, така ситуація є специфікою держав з пострадянською перехідною економікою та культурою, де більшість людей мають високу кваліфікацію, але не мають ділової хватки. І люди підприємливі вдало використовують таку ситуацію, забезпечуючи собі надприбуток, а фахівцям - невелику проте стабільну платню.
У мене один знайомий (меблева фірма) за 10 років з виробництва де працював він і дружина (в підвалі) розвинувся до рівня великого меблевого комбінату, де працює 400 чоловік. От і порахуйте рентабельність, яку він мав.

Хоча, як я вже казав, намітилася тенденція до зменшення прибутків підприємців на фоні росту зарплат.

Andreas - 24-4-2006 у 17:24

Цитата:
Андрій Пелещишин
У мене один знайомий (меблева фірма) за 10 років з виробництва де працював він і дружина (в підвалі) розвинувся до рівня великого меблевого комбінату, де працює 400 чоловік. От і порахуйте рентабельність, яку він мав.


Порахував. Нуль цілих нуль з чимось десятих. Бо весь прибуток у розвтиток фірми вкладав, а сам пахав на тій же фірмі (за зарплату, що на собівартість "впала"), та ще й жінку "запряг".
От і робіть висновки, шановні...

Андрій Пелещишин - 24-4-2006 у 20:31

Там швидше мала місце не низька рентабельність, а висока рентабельність з подальшим реінвестуванням отриманого прибутку.
Мені здається, не вірно використання отриманого прибутку якимось чином записувати в витрати. Адже чоловік получив живі гроші (у наведеному мною випадку не менше 50% вкладень на початку року). А потім він вільний з ними робити що захоче - віддати борг (якщо такий був), купити собі річ чи квартиру, чи купити собі ще кусок бізнесу.
Крім того, якщо говорити в термінах розвитку бізнесу, він все-рівно став багатший (отримав прибуток не в формі грошей а в формі цінних паперів).
Хоча, я думаю, в такому питанні чітке розяснення термінів може дати лише фаховий фінансист, яким я не є і близько.

Хоча той мій знайомий і собі "копійчину" на приватні потреби взяв. Будиночок (тисяч зо двісті доларів), автомобіль, те-се...

Andreas - 24-4-2006 у 21:32

Значить, будиночок і те-се - то і є прибуток (якщо по закону, звичайно - можна, припустимо, і на відрядження гроші списати). Якщо в якусь іншу фірму гроші вклав - так само прибуток. Пропив - прибуток. На благочинність потратив - прибуток. А от в ту саму фірму вклав - вже, вибачте, ні. То колись називалося "фонд розвитку виробництва" і з оподатковуваного прибутку цілком справедливо виключалося. Ну і з благочинністю свої заморочки, але то вже інша історія.

Сергій Бєляєв - 25-4-2006 у 08:42

Вибрав останній варіант. З дитинства зброю люблю :lol:

vovka - 25-4-2006 у 13:53

Теж за останній варіант голосував. В розвиток наразі вкладаю невелику частину прибутку, тому рентабельність біля 80% (якщо я правильно порахував)
Як можна працювати з 1% рентабельності - не уявляю. Хіба доходу має бути на мільйони..

Василь Яворський - 25-4-2006 у 14:06

Не розумію: які повинні бути обороти, щоб жити на 1% прибутковості? Таких підприємств, я у Львові не знаю...

Andreas - 25-4-2006 у 14:59

А хто казав, що на той процент жити треба? А хто заважає Вам бути на тій самій фірмі директором або замом з пристойною зарплатою (ми домовились, що зарплата входить в собівартість)?
В далекому 94-му фірма, де я був співвласником, за першій рік існування заробила...75 US$. Звісно, це було набагато меньше 1%. Ми були шалені від щастя, що не в мінусах були.
Але плюс до того всі були у фірмі "на зарплаті".

Сергій Бєляєв - 26-4-2006 у 09:25

А зарплата "в конверті" ...:saint:

Взагалі-то треба було б уточнити - мова йде про реальну рентабельність бізнесу чи про ту, яка показується у звітності. Якщо про останню, то варіант 0-1% і навіть "мінусів" не такий вже й непоширений.

Andreas - 26-4-2006 у 10:32

Ну ясно, що про реальну. Але уявимо собі все "по дорослому". Зарплата в конверті - видатки! Хабар чиновнику "налічманом" - видатки! Тобто всі готівкові розрахунки також треба врахувати (що плюс а що мінус), а не вважати, що готівка то і є прибуток, яким я як хочу розпоряджаюся: хочу - зарплату плачу "конвертовану", хочу - хабарі. То все Ви змушені робити. Без цього фірма "здохне"