Форум Рідного Міста

Історія Великих Дерибанів України (c) Mishel "pashyrey"

dr.Trollin - 19-5-2006 у 13:09

2006-05-13 Mishel (pashyrey) пише <http://pashyrey.livejournal.com/212030.html>

Середина 90-х - період правління Кравчука, період першого Великого Дерибану України. Саме в той період утворились найбільші фінансові групи країни в наслідок фактично узаконеного розкрадання державного майда. Ставлення до першого ВДУ двояке - з одного боку держава втратила майно на асторонмічні суми, з іншого - зволікання з дерибаном призводило до повної втрати того майна в наслідок старіння, псування й найголовне - дріного розкрадання працівниками. Сучасно обладнані підприємнства за роки економічної кризи перетворювались на пусті залізо-бетонні скелети.
Безгрошова сертифікатна приватизація була фактично безплатним роздаванням державного майнда. Де-юре кожен громадянин отримав рівну частку. Де-факто, громадяни не отримали нічого, майно опинилось в руках колишніх директорів тих підприємств та перших фінансових аферистів що утворювали в той час інвестиційні фонди. Я не знаю жодного який проіснував до наших днів. Особисто я свій сертифікат просто продав за 200 тис купоно-карбованців (сучасні 2 грн) і здається зробив чи не найрозумніше що міг зробити.


Другим Великим Дерибаном України можна вважати період правління Кучми до касетного скандалу. В країні вже зформувались потужні фінансово-кримінальні клани - донецький, дніпропетровський, київський. Специфіка цього дерибану цілком відрізняється від попереднього.
Тут вже зявились гроші, але від розподілу майна усунули Держмайно. Нерозкрадену під час першого ВДУ власність розподіляти почав сам Кучма. Той чи інший завод можна було отримати в подарунок від Гаранта за віддану службу як в давні феодальні часи. Держоргани займались тільки легітимізаією таких дарувань. Всім відомий приклад - перший "продаж" Криворіжсталі, котра була подарована зятю як і багато інших підприємств. Аналогічним чином розподіляється дрібне майно в регіонах місцевими феодалами.

Періодом третього дерибана став прихід до влади "донецьких". Міць Кучми була сильно підірвана касетним скандалом, внаслідок чого він все важче почав справлятись з роботою по урівноваженню конкуруючих кланів які все сильніше почали гризтись між собою. Нічийного, тобто державного майна залишилось дуже мало, клани за нього гризли в Раді горлянки один одному. Фанасово потужні вимагали приватизації оних, ті що були ослаблені блокували ці потуги. Історія з Укртелекомом, Одеським припортовим - тому приклад.
Основною рисою третього ВДУ була "бєзпрєдєльщина" яка міцно проасоціювалась у населення з "донецькими", хоча нею хай і в меншій мірі грішили й інші клани. Бізнес просто відбирався. Саме тоді з,явилось правило "першого мільйону". Тобто як тільки який небіть бізнес виходив на рівень прибутку понад 1 мільйон, до власника приходили пацани з канкрєтним прєдлажєнієм продати бізнес. Хто відмовлявся - платили життям. Справа Колєснікова один з прикладів такого дерибану.
та тут грянула "революція" і третій дерибан обірвався як кажуть на самому цікавому місці.

Минуло півтора роки. Новий, четвертий ВДУ покищо не почався. Хоча ще рік тому я прогнозував що місце "донецьких" як лідерів дерибану займе Приват. Принаймні тодішній прем,єр готував величезний плацдарм для наступу "Привата" на ослаблених революцію конкурентів. Та гризня в апельсиновій команді завадила наполеонівським планам банди Коломойського, а коли їх резидента в уряді - Юлю прибрали, то на цих планах довелось поставити великий хрест.
Зараз в країні передштормова тиша, після якої я просто впевнений наступить період четвертого Великого Дерибану України. За рік клани зализали післяреволюційні рани та трохи схудли на передвиборчих перегонах. Тобто зрівнялись в силах. Можу спрогнозувати основні риси четвертого ВДУ. Топ-менеджери найбільших кланів озброяться західними підручниками, та східними (московськими) консультантами котрі ті підручики вже прочитали. Дерибан буде вестись фінансовими методами й основною ціллю стане власність "червоних директорів" та регіональних феодалів на пенсії. зазвичай це одне й те саме. Більшість колишніх директорів яких я знав, урвавши добрий шмат халявного держмайна під час першого ВДУ потім подались у місцеву владу. (Ужгородці, нагадайте мені як склались долі директорів швейної, обувної, коньячного та інших найбільших підприємст міста?). Досі владні крісла були чудовим захистом їх майна, але це досі. найближчим часом вони їм не допоможуть. Слабким місцем цих власників стане низькокфаліфікований фінансовий менеджмент, або помна його відсутність. Великі клани для цього дерибану підготують грунт прийнявши в раді нове законодаство про банкрутства, фондовий ринок. І чим більш цивілізованим, тобто наближеним до західних стандартів буде нове законодавство тим маштабнішим буде дерибан. Почнуться корпоративні війни з гучними банкрутствами і як наслідок зміною власників.

Приміром, щоб пустити з торбою посвіту власників Ужгородського коньячного заводу потрібні не так великі гроші як просто хороший юрист та фінансист. Ну і як я вже сказав приведене до цивілізованого вигляду законодавство. Що воно стане таким я впевнений - в новому дерибані зацікавлені всі ті клани які пройшли в Раду. То ж ми зараз на порозі четвертого періоду - періоду поглинань та рейдерства. І не виключаю що навіть Укртелеом вкрадуть вже по новим правилам.