Форум Рідного Міста

Перспективи державних ВУЗів в умовах суворого контролю приватних

Андрій Пелещишин - 22-5-2006 у 22:04

Уже певний час у освітніх колах обговорюють активізацію Міністерства Освіти щодо перевірки якості освіти та реального рівня комерційних вузів України.
Суть така (для тих хто не знає) - МОН в особі Міністра уже висловлювався щодо недопустимо низького рівня ряду приватних вузів та необхідності комплексної перевірки комерційних вузів в Україні, і ніби вже є певні результати таких перевірок, які можуть призвести до ліквідації вузів.
Часто ходить думка, що такий (на мою думку - абсолютно правильний і вчасний) крок МОН дасть "фору" вузам державним 4-го рівня акредитації (у яких в силу традицій вищий рівень забезпечення кадрами та інші супровідні показники). Ця перевага виражатиметься в першу чергу в збільшенні кількості комерційних студентів у державних вузах (внаслідок закриття комерційних)
Сьогодні трохи обговорювали це питання з колегами.
Прийшли до парадоксального протилежного висновку. Суть така - більшість комерційних вузів явну халтуру "не гонять", і в принципі готові до термінової мобілізації на випадок справжнього підняття вимог до вузів.
У першу чергу така мобілізація може виглядати як запрошення на вигідних умовах на роботу не просто лекторів, а справді відомих вчених, потенційно з цілими науковими школами (мені уже добре відомі такі випадки), а також молодих спеціалістів з подальшою організацією бази для наукового росту, зокрема спеціалізованих вчених рад (насправді це не така вже і дорога річ).
Певні ознаки такого процесу можна спостерігати навіть по тому, що деякі комерційні вузи уже починають проводити наукові конференції та пробують видавати наукові збірники.
Комерційні вузи мають ряд суттєвих переваг у роботі зі "світилами", адже їм легше (навіть з точки зору обліку та звітності) пропонувати відомим фахівцям кращі умови праці (вищі зарплати, гнучкий графік, якісне робоче місце чи навіть лабораторію). Просто до цього часу комерційні вузи не мали стимулів до таких видатків.
Але якщо ситуація справді зміниться, напевно матиме місце позитивний процес, коли викладач чи науковець буде затребуваний на ринку освітніх послуг.
Усе це справді супер. І хай стане сил МОНУ довести справу до кінця.
Єдиний нюанс - якщо не покращиться ситуація з фінансуванням державних вузів та не зменшиться бюрократичний тягар в них, то державна освіта може банально здеградувати. :(