Форум Рідного Міста

Читання книжок з мобілки

Тарас Гулка - 4-6-2006 у 13:55

Можливо комусь я здамся збоченцем. Але рекомендую спробувати
Досить часто виникає потреба якось вбити час – в черзі або на якомусь засіданні. КПК мають не всі, а забавки на мобільному надоїдають швидко.

Враховуючи, що сучасні мобільники мають достатньо великі екрани можна спробувати читати книжки. Все що потрібно - це телефон із підтримкою java.
В неті я знайшов дві безкоштовні програми для читання.

1. ReadManiac – підтримує txt і zip. Дуже симпатична і простенька, зручні настройки: зміна шрифтів, кольору фону і шрифту, поворот екрану, пітримка УКРАЇНСЬКОГО інфтерфейсу. Можна інсталювати в декількох варіантах: повний пакет – тоді можете просто завантажувати книги в телефон і відкривати їх, або завантажувати їх з нету. Цей варіант підходить тільки для тих телефонів, що дають доступ до своєї файлової системи (майже всі Сіменси та деякі Нокії). Другий варіант – це вбудова книг у саму програму і інсталювання вже готових книг із оболонкою. Підходить для всіх телефонів. Проблема тільки із розміром файлів. Не підтримує java –файли більше 100кб. (на форумі програми, писали, що скоро ця проблема буде вирішена) Проте програма сама нарізала книгу на куски і далі завантажуєм куски книги по мірі потреби.

2. BookReader - підтримує txt, RTF, PDF, MS Office, PDB/PRC (книги для Palm), HLP и HTML. Конвертує книги у java-формат. Перевага - немає обмеження на розмір файлу. Можна зразу закинути купу книг – розмір зменшується десь в 4-5 разів. Після інсталяції отримуєте повний доступ до файлової системи телефона (навіть якщо раніше він того недозволяв :) ) . В порівнянні із попередньою програмою – гірша робота із різними настройками в процесі читанні.

Загалом обидві програми дуже подібні. Кожна має свої переваги і недоліки. Кожна має автоскролінг, швидкий перехід на певний розділ, створення закладок, пошук по тексту та багато іншого. Простий і зручний інтерфейс - для створення java-мідлетів із книгами і закидання їх в телефон мені знадобилось десь 2-3 хв. як при використанні першої так і другої програми. Перевагою першої є економія батереї: під час читання виключається підсвітка клавіатури. Друга цього не робить.

На моїй моторолі RAZR V3 (з достатньо великим екраном) читання книг виявилось достатньо зручним і конфортним. Заради експеременту почитав 30 хв. – жодного дисконфорту. На екрані поміщається 16 стрічок тексту малим шрифтом і 11 великим.

Спробуйте!

Андрій Пелещишин - 4-6-2006 у 16:28

Сперечатися не буду, сам ніколи таким не користав. Проте, мушу зазначити, що все-таки форм-фактор КПК на мою думку набагато краще підходить до читання книг.
Навіть Трео з своїм "гіганським" екраном значно програє PALM T5-му.

Хоча плюс мобілки - вона завжди з власником.

Андрій Моравський - 5-6-2006 у 10:20

а як з телефоном Nokia 3120 ? такий софт на нього заінсталити можна?.. бо в мене ще морока.. я його ніяк не підключу...
див. http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=4513&page=1#pid56178

Тарас Гулка - 5-6-2006 у 21:16

Для встановлення книг в телефон потрібно:
1. телефон із підтримкою java
2. вільного місця хоча-би 500кб

Ваша нокія java підтримує, а стосовно флеш пам’яті я нічого не знайшов, але думаю має бути. Сьогодні майже всі телефони мають вільну внутрішню флеш пам'ять для мелодій, забавок та іншого.

Далі підключаєм телефон до ПК (ідеї стосовно вашого телофону я виклав у відповідному треді)
Встановлюємо відповідний софт. Справа в тому, що стандартний софт, який є на компакті не дає вам повного доступу до системи телефону.
Є купа спеціального софта (для мотороли користаю P2KTools) який показує структуру вашого телефону як звичаний диск ПК зі всіма системними папками, телефонним довідником, архівом смс, java-додатками та іншою фігньою. Отримавши такий доступ ви можете перешивати телефон, розкодовувати, робити повні бекапи, інсталювати додаткові проги, витирати купу смітят з телефону яке ніколи не використовується та ін.

Головне знайти прогу яка підтримує ваш телефон. Здається нокії підтримує Oxygen Phone Manager, але я його не пробував

Ps: перед будь-якими експерементами із телефоном не забудьте зробити повний бекап оригінальної прошивки

Tempika - 6-6-2006 у 07:31

...я читаю книжки з старої ч/б пальми м100... таку мабуть можна купити з рук за долярів 15 :-))

Тарас Гулка - 6-6-2006 у 20:04

Я з вами абсолютно згідний. КПК є КПК і його мобільний не замінить. Я й сам планую в найближчому майбутньому придбати придбати собі «пальму».
Проте при її відсутності цілком можна розважитись і мобільним. Зрештою, як писав Андрій вище, мобільний має тут перевагу, що він завжди при господарі

Андрій Пелещишин - 6-6-2006 у 20:18

Чи є на телефонній читалці згладження шрифтів? Чи є можливість підбору шрифтів?

Тарас Гулка - 6-6-2006 у 21:42

Підбір шрифтів підтримують обидві описані вище програмулі. Зглаження підтримує тільки BookReader.

Андрій Пелещишин - 6-6-2006 у 21:46

До речі, на мобілці би дуже класно би згодилася програма начитки тексту.
О яка ідея!

Андрій Пелещишин - 7-6-2006 у 18:45

Бачив сьогодні цю читалку в роботі на RAZR
Звичайно, до читання з КПК далеко, але читати можна. Тобто дома я би таким не користав, зате десь ситуаціях "вбивання часу" (нарада, черга в установі і тп) - супер.

Андрій Моравський - 14-6-2006 у 23:08

У кого настроєний WAP можете спробувати на моєму мінісайті взяти книжки
Робив то для своєї Nokia 3120
Кому підійдуть може.. :-)

Скажете враження...

http://www.is.svitonline.com/lorex/index.wml