Форум Рідного Міста

Квартири, що пустують

Андрій Пелещишин - 4-6-2006 у 15:23

Те, що зараз ситуація з житлом вкрай важка переконувати напевно не потрібно.
Проте я вже багато раз зустрічав випадки, коли пустують квартири тривалий час, подеколи - багато років.
Так, у моєму підїзді є 4-кімнатна квартира, в якій уже багато років ніхто не живе.
Квартира занедбана, хоча люди кажуть, що власники є.
Напевно, власники десь виїхали в інше місто чи країну, а квартиру завбачливо не продають (ціни ж зростають).
Проте, я думаю, на таке житло, в якому ніхто не живе, мали би ввести дуже суттєвий податок або якось інакше малося би впливати на ситуацію. Якщо власники не живуть самі - то нехай хоч в аренду би здавали.

dr.Trollin - 4-6-2006 у 18:55

хих... визнаю, що питання дуже суттєве.
але у кожнім вирішенні є свої пакості...
"в аренду здавати"...
воно-то добре...
тільки тут є ще той момент, що тоді треба через якісь організації, що тим займаються і з прораховуванням як прямих прибутків від арендоздачі так і видатків амортизаційних.

тобто, фактично,- спершу зорганізувати фірми по "амортизаційному обслуговуванню".
а то "виїхали за кордон" і "не здають"... це зле.
але от здали, приміром...
а приїдуть, а мешкання в такоооому стані...

тобто
"спершу зорганізувати фірми по "амортизаційному обслуговуванню""(с)
а тоді казати про "вплив на ситуацію"

інфраструктуру сперш треба!

Андрій Пелещишин - 4-6-2006 у 20:03

Цитата:
але от здали, приміром...
а приїдуть, а мешкання в такоооому стані...


Ти правий, це проблема.
Проте у згаданому мною випадку хату кілька раз уже бомжики обживали, з відповідними наслідками для квартири.
А ще мені знайомий колись прикольну історію розказував, що в нього сусід "тихенько" здавав в аренду таку закинуту квартиру. Власники як повернулися, то були "приємно" вражені.

Demyan - 5-6-2006 у 07:54

Як на мене - це не проблема власника, хоче здає хоче не здає. А те що інші не мають де жити - нехай держава думає. В мене теж пустувала квартира, а що тут такого? я жив з батьками, поселяти туди не хотіли нікого. Тільки тепер коли я женився ми зробили ремонт і переїхали туди. Це моя власність, я що хочу те роблю з нею. І ще знаю знайомого теж така сама ситуація - живе з батьками іншу хату тримає для себе - правда він туди ходить час від часу. Кожен вирішує для себе хто здає хто продає хто тримає. А податки як це можиливо і на основі чого? як на мене це повний абсурт.
Можливо я це процитую тільки фразою - "Жаба дусить", в нього пустує а я не маю де жити або щось типу такого. В нас в українців є таке.

Сергій Бєляєв - 5-6-2006 у 08:48

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Demyan
А те що інші не мають де жити - нехай держава думає.

А державу-то тут до чого згадувати. Держава свою справу вже зробила. Основний обсяг житлового фонду державою збудований упродовж радянського періоду і переданий у власність квартиронаймачам за умовну плату (вартість оформлення документів на право власності). Приватизація житла - це, напевно, єдиний економічний експеримент, від якого населення отримло щось реальне-матеріальне.

Правда, є маленький нюанс - після перерозподілу житла на вторинному ринку у декого декілька квартир, у декого жодної.

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Demyan
А податки як це можиливо і на основі чого? як на мене це повний абсурт.

А з податками питання незабаром буде вирішено, хоч і не за тією схемою, яку пропонував Андрій. Черговий етап податкової реформи передбачає запровадження значних податків на нерухомість. Для всіх. Незалежно від того живе людина у помешканні чи ні.

Demyan - 5-6-2006 у 09:17

Цитата:
А з податками питання незабаром буде вирішено, хоч і не за тією схемою, яку пропонував Андрій. Черговий етап податкової реформи передбачає запровадження значних податків на нерухомість. Для всіх. Незалежно від того живе людина у помешканні чи ні.

Ось з цим я погоджуюся, хочеш мати 5 квартир - більше аніж реально потрібно - платити податок більший, але чи живеш ти там чи ні, це неахй нікого не стосується.

Сергій Бєляєв - 5-6-2006 у 10:06

На сьогодні це спосіб заощадити. Незабаром, коли ціни на ринку нерухомості підуть вниз - люди шукатимуть інші способи заощадження або, як варіант, компенсуватимуть втрати у ціні за рахунок оренди.

Громов Сергій - 5-6-2006 у 10:07

Цитата:
... хочеш мати 5 квартир - більше аніж реально потрібно - платити податок більший ...


Це вже занадто ! "Єкспропріація єкспропріатаров" - проходили, і до чого це привело ??

Андрій Пелещишин - 5-6-2006 у 10:28

Звичайно, якщо би в мене простоювала квартира, я би заперечував проти втручання держави :), "своя сорочка" і тп.
Проте, якщо людина має власність яку тривалий час ніяк не використовує - це надспоживання. А, як правило в країнах, які переживають важкі часи, за надспоживання держава пробує якось отримати додаткові кошти з громадян.
Я вважаю що це нормально. Аналогією (гіперболізованою) може бути сидіння на мішках з зерном в умовах голоду в країні. Приватна власність - це святе, але держава має право збирати податки за неї.
Про форми та обсяги такого податку можна дискутувати, проте на мою думку він необхідний. І я думаю, що в тих розмірах, що винесено на ВРУ - він замалий (ІМХО).

PS Читав колись в одній з книжок про Японію "справжній секрет економічного дива" - відсутність надспоживання у вищих верств населення Японії.

Громов Сергій - 5-6-2006 у 10:35

Ну згадали Японію :) Це ж цивілізована країна, якщо сказано "кондиціонери не нижче 28 градусів і без краваток" - всі виконали, а наш хлоп за подібне ще ВРУ пікетувати піде !

Юрій Сєров - 5-6-2006 у 12:13

Цитата:
Незабаром, коли ціни на ринку нерухомості підуть вниз - люди шукатимуть інші способи заощадження або, як варіант, компенсуватимуть втрати у ціні за рахунок оренди.

Дуже сумніваюся, що ціни коли-небудь підуть вниз.

Ідея хороша. Було б добре, якби існували фірми, котрі б брали на себе відповідальність за стан квартири і брала її в оренду у власника та розпоряджалася на час його відсутності. На цей момент це не дуже реально, імхо.

Податок - єдиний вихід. Але з нашими зарплатами...

Тарас Сокальський - 11-6-2006 у 18:15

А зустрічне питання (трохи не для цього розділу) -- як мінімізувати витрати на утримання порожньої квартири (в основному -- опалення)? Чи є в когось досвід відмови від нього? Бо в мене (в Калуші) прорвало дві батареї (без фатальних наслідків, ми туди щомісяця навідуємось) -- то їх просто зняли-заглушили з відповідним зменшенням в документах опалюваної площі.:cool:

Andreas - 12-6-2006 у 08:24

Цитата:
Тарас Сокальський
А зустрічне питання (трохи не для цього розділу) -- як мінімізувати витрати на утримання порожньої квартири (в основному -- опалення)? Чи є в когось досвід відмови від нього?


А як же ж! В Німеччині економія на опаленні неексплуатованих приміщеннь - "національний вид спорту". Наслідки - грибок в кутах, квартра різко падає в ціні, бо то - назавжди!

Сергій Бєляєв - 13-6-2006 у 08:51

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
Читав колись в одній з книжок про Японію "справжній секрет економічного дива" - відсутність надспоживання у вищих верств населення Японії.

Ну не такий вже і секрет, і не лише у вищих верств. Для Японії був і залишається характерним дуже високий рівень внутрішніх цін, як споживчих, так і на нерухомість. Таким чином відбувалося вилучення коштів у населення і реінвестування їх у виробництво.

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Дуже сумніваюся, що ціни коли-небудь підуть вниз.

Підуть. Є декілька підстав так вважати. По-перше, поглиблення енергетичної кризи веде до суттєвого зростання витрат на утримання житла. По-друге, спостерігається поступове повернення заробітчан та скорочення ринку праці для них. Якщо при цьому темпи житлового будівництва не зростатимуть, то ціни стабілізуються. Якщо зростатимуть - ціни підуть вниз.

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Податок - єдиний вихід. Але з нашими зарплатами...

Все правильно. Кому зарплата не дозволяє сплатити податок, буде змушений заробляти на нерухомості, що йому належить , але не використовується, або позбутися її.

Юрій Сєров - 13-6-2006 у 11:24

Цитата:
Підуть. Є декілька підстав так вважати. По-перше, поглиблення енергетичної кризи веде до суттєвого зростання витрат на утримання житла. По-друге, спостерігається поступове повернення заробітчан та скорочення ринку праці для них. Якщо при цьому темпи житлового будівництва не зростатимуть, то ціни стабілізуються. Якщо зростатимуть - ціни підуть вниз.

Не вірю.
Жити в будь-якому разі десь треба, тому скільки б не зростали ціни на опалення, попит на житло буде завжди. По-моєму це різні речі, і на ціни на житло це впливає не сильно. От на системи індивідуального опалення попит зростатиме.
Особисто я не спостерігаю ніякого повернення заробітчан. Навпаки люди привозять гроші, вкладають їх (як правило в нерухомість) і їдуть знову.
І нарешті, ростуть зарплати (в тому числі і будівельників), через ріст цін на енергоносії будуть рости і ціни на будматеріали, що також впливатиме негативно на ціни. Зрештою, який сенс будівельній компанії опускати ціни? Їм вигідніше повільніше будувати.

Тарас Сокальський - 19-6-2006 у 12:30

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Andreas
Наслідки - грибок в кутах...

Це коли в будинку є опалювані (і заселені) кімнати, волога з яких конденсується там, де холодніше. В наших багатоквартирних це відбувається ще в коридорах/на сходах, які теж не опалюються (і провітрюються через вибиті шиби). До того ж, в квартирі досить тепло за рахунок сусідніх помешкань. В усякому разі, я ніякого перезволоження не зауважив (а подібний експеримент в приватному будинку довелося припинити за тиждень -- всі кути були мокрі)

MaxymPidboljachny - 17-8-2006 у 15:52

А от таке питання в контексті...
У близького знайомого ситуація - бабця хотіла хату приватизувати і заповісти сину, але за життя завершити процес приватизації не встигла (хто ним займався - зрозуміє чому. Я свою, наприклад, понад рік приватизовував). Прописана в тій недоприватизованій хаті була тільки вона. Після її смерті до сина прийшли з жеку і ключі від хати забрали. Був, наскільки мені відомо, суд. Ясна річ, сину квартира не дісталася (ну це і логічно, вона ж не була бабиною власністю, щоб успадкуватись за законом). Але от що цікаво - вже років зо п"ять пройшло, а хата та досі пустує. Чому? Можуть бути в жека якісь перепони до її реалізації (чи хто тією реалізацією займається)? Взагалі, в подібних випадках можуть діти мати якісь претензії на житло? От, нажаль, не можу надати достатньо повної інформації - у якій формі власності та хата, на якому етапі та приватизація зупинилась, що там конкретно за рішення суду було (і що за суд взагалі). Але чи можна (і чи варто) щось з цим робити? Якщо так - то де і як таку усяку інформацію отримати?

Громов Сергій - 17-8-2006 у 15:57

Рекомендую звернутися до юристів однозначно