Форум Рідного Міста

Обмеження на захист дисертацій

Андрій Пелещишин - 21-6-2006 у 20:47

СЬогодні натрапив на новину, проте на жаль не можу її віднайти.
Суть наступна - Кабмін підготував проект закону (чи змін до якось чинного закону), згідно з якими захищати дисертацію зможе лише науковець, який навчається в аспірантурі, або працює на науковій або науково-педагогічній посаді.
Тобто відрізаються "виробничники".
Якась дурня.

Ярема П. - 21-6-2006 у 21:42

І заочники. І пошукувачі. Я теж за те чув, ще 2 місяці тому. Однак щось підозріло тихо і ніхто в вус не дує.

Андрій Пелещишин - 21-6-2006 у 22:01

Так то ж проект закону. А щоби закони приймати, потрібен хтось, хто може їх приймати. А в нас тут не до того :(
Але обмеження мені не виглядає доцільним. І кого воно відріже? Хто дуже хоче, все рівно щось придумає, а хтось (цілком достойний) злякається додаткової волокіти та паперів, і махне на науку рукою.
Хоча диплом кандидата тепер настільки знецінився в суспільстві, що мало "виробничніків" реально прагнуть його здобути.
Мій друг вже пять років не збереться отриманий захищений диплом кандидата підписати в голови спецради. Йому той диплом просто не потрібен :(

Captivitas - 22-6-2006 у 11:09

Ввели обмеження на кількість захистів у Раді (щось типу 25 на рік). Коли в Раді по 3-4 спеціальності, то це створює певні проблеми.

Dmy - 23-6-2006 у 15:51

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
СЬогодні натрапив на новину, проте на жаль не можу її віднайти.
Суть наступна - Кабмін підготував проект закону (чи змін до якось чинного закону), згідно з якими захищати дисертацію зможе лише науковець, який навчається в аспірантурі, або працює на науковій або науково-педагогічній посаді.
Тобто відрізаються "виробничники".
Якась дурня

В цілому, я, звичайно, "проти". Люди прагнуть щось якось упорядкувати, але, як завжди, не знають, за чий кінець хапатися.
Але.
Ця дурня давно діє, наприклад, у Німеччині: хочеш писати докторську роботу - переходь на постійну роботу. Певна логіка (в ідеалі) в цьому є: якщо ти десь працюєш і чимсь займаєшся, то на науку в тебе часу нема, і нічого путнього ти, за визначенням, написати не можеш.
Тут, доречі, сіль. Не бачив проекту, але якщо таке впроваджувати, то слід йти до кінця - не просто "працює на науковій або науково-педагогічній посаді", а саме на постійних засадах, а не за сумісництвом. Бо я вже стільки того люду передивився з різних бізнес-структур і органів влади, який на період підготовки (йому) дисертації тимчасово приймався на роботу, навіть на нульову ставку.
З огляду на останнє не дуже-то ті дипломи і знецінились. Інакше звідки попит?

Про "заочників і пошукачів" не конче втямив. Пошукачем називають будь-якого "не-аспіранта", який починає чогось офіційно вимагати від спецради. Тобто він або "працює на науковій або науково-педагогічній посаді", і проблема його не стосується, або підпадає під категорію "виробничника", а цих уже порахували.
Стосовно заочників, там що, сказано, що аспірантура мусить бути лише стаціонарною? Трохи сумнівно - тоді заочну взагалі треба скасовувати, як клас.

Щодо обмежень на кількість захистів, то його ввели кілька років тому, можливо навіть у минулому тисячолітті щось розпочинали. Але, чесно кажучи, призабув, як воно там насправді (це треба бюлетні ВАК позагинати). Може, обмеження стосується не ради в цілому, а кожної спеціальності окремо? Бо у нас на раду за приблизним розрахунком виходить штук по 40 захистів на рік. І нічого.

Hanor Narasson - 24-6-2006 у 20:47

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
...
Але обмеження мені не виглядає доцільним. І кого воно відріже? (


Передбачається "обрізання проффесорів" (високих чиновників). Згадайте... ну, от хоча б "Базиль Васів". :baddevil:

Андрій Пелещишин - 24-6-2006 у 23:00

Думаю, що для високих чиновників такі обмеження вже далеко не проблема.
Плюс до того - у високих чиновників може і пропасти бажання бути науковцями. А зайва перешкода - залишиться.
До речі, я аж такої проблеми в отриманні ступенів провідними політиками в державі не бачу - в принципі це трохи підтримує науку на плаву і підігріває інтерес "сильних цього світу" до неї.

Hanor Narasson - 25-6-2006 у 13:48

Я "за що купив - за те продаю" - читав про те десь в пресі.

Dmy - 26-6-2006 у 13:08

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Hanor Narasson
Передбачається "обрізання проффесорів" (високих чиновників)

Знову наголошу: при умові, якщо буде зазначено "на постійних засадах". Наприклад, Єхануров є (і давно, а не щойно) професором на економфаці КНУ. І цьому геть не заважало те, що він, начебто, числився прем'єр-міністром, а до того (і по тому) - депутатам. Цім хлопцям і дівчатам не дозволено сумісництво. Але - окрім викладацької та наукової "роботи". Так що саме цей контингент-то законопроект і не обрізає! :mad:

Hanor Narasson - 26-6-2006 у 21:46

Обрізає якраз тих чиновників, хто ще "беззахисний":baddevil:

За "ступінь" доплачують, причому не "суму", а %. Якщо зряплата чиновника немала, то спокуса "захиститися" відповідно також.

Dmy - 27-6-2006 у 11:10

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Hanor Narasson
Обрізає якраз тих чиновників, хто ще "беззахисний":baddevil:

За "ступінь" доплачують, причому не "суму", а %. Якщо зряплата чиновника немала, то спокуса "захиститися" відповідно також

"Професор тупий, хоча апаратура 'прі ньом' " - я все одно не розумію, як це обріже "беззахисних" чиновників, якщо вони мають право на псевдонаукове сумісництво? Всі формальності дотримано.

Відсоток за кандидатьський диплом = 15 (докторський - 25), причому це - лише на основний оклад. А всі ми чудово знаємо, що в з/п чиновника основний оклад - далеко не основний. Усі ці надбавки, підйомні, опускні, відпускні, доплати за стаж, доплати за шкідливість праці, доплати за шкідливість чиновника - на них % не нараховується. Не схоже, щоби воно того варто було. Тут щось інше.

Дмитро Тарасов - 27-6-2006 у 13:07

У першому повідомленні згадується аспірантура як підстава допуску до захисту.
Важко уявити, що "ВИСОкий" або просто "Високий чиновник" не зможе поступити у заочну аспірантуру.