Форум Рідного Міста

Автономне опалення

Тарас Ільчишин - 10-7-2006 у 16:58

Хто собі дома робив? В якому будинку? Скільки обійшлося? Як робили дозвіл? Який котел ставили? і все інше. Цікавить все.

Василь Яворський - 10-7-2006 у 17:39

Також дуже цікавить чи РЕАЛЬНО отримати дозвіл встановити автономне опалення в багатоквартирному будинку, де немає по проекту газових нагрівачів води (колонок), чи можливо встановити в такому будинку газовий нагрівач.

Андрій Пелещишин - 10-7-2006 у 20:01

Знаю, що реально, але лише за певних умов:
1. Готовності "до співпраці" з комунальниками;
2. квартира на верхнього поверсі будинку
3. ніхто ще в підїздівстановив автономки до вас

Вартість таких робіт може сягати 2 тисяч доларів.

PS А в Алчевську тепер розгортається спеціальна програма "поголовного" встановлення лічильників.

Юрій Сєров - 10-7-2006 у 20:05

Сам не робив, але робив мій батько ставив вдома.
Це не у Львові, але дозволили поставити в "багатоквартирному будинку, де немає по проекту газових нагрівачів води (колонок)", вивід газів - парапетний.
У Львові не знаю як з цим питанням, але Садовий свого часу обіцяв сприяти встановленню автономного опалення. Ще один спосіб перевірити його обіцянки ;).
Опалення коштувало в районі 1000 уйо. Це котел, який гріє і воду і батареї. Гарячу воду краще залишити і міську, коли є, користуватися нею.
Дуже необхідно поставити УПС перед котлом, бо була поломка через наші електричні мережі.
Який котел ставити, точно не знаю, треба буде запитати. Але знаю, що однозначно вигідно.
Сам думаю про таке, але наразі не буду цього робити, хоча, уявляю собі рахунки за опалення в наступному опалювальному сезоні.

Тарас Гулка - 10-7-2006 у 20:20

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Ільчишин
Хто собі дома робив? В якому будинку? Скільки обійшлося? Як робили дозвіл? Який котел ставили? і все інше. Цікавить все.


Мій швагро собі ставив. Будинок старий, ставив замість колонки. 4 алюмініві батереї, котел "Інергас", мідні труби, робота - потягнуло 1,200 у.о. Котел правда не супер, пройшов рік і котел вже глючить. Рекомендують брати "Вайланд".

Вайланд - одна із найкращих фірм Європи із виготовлення газових пальників. Їх пальники ставить і Бош.

З дозволами проблем не було. За 300 грн. фірма яка ставила зробила і дозвола. Можна самому робити. Досить не складно, якщо є час. займає до 2 тижнів.

Тарас Ільчишин - 10-7-2006 у 20:54

А яка фірма у Львові це робить? Котел мені рекомендували з турбо -- але що він собою являє я не знаю. Казали що коштує біля 700уе. бітареї -- біля 60уе за штуку.

Тарас Гулка - 10-7-2006 у 21:28

Наскільки я знаю, котли із турбо не потребують тяги, вони мають вмонтовану систему примусового видуву продуктів згорання.


Хорошою фірмою традиційно вважається Тел-Сат

http://www.telcat.com.ua/

Але я не знаю, чи вони виконують роботи. На їх сайті можна подивитися орієнтовні ціни. Ціни там достатньо високі, але дають гарантію, всі сертифікати і т.д.

А загалом великий перелік фірм, що займаються опаленням можна знайти тут

Думаю, там можна щось підбрати.

Андрій Пелещишин - 10-7-2006 у 21:45

Цитата:
З дозволами проблем не було. За 300 грн. фірма яка ставила зробила і дозвола. Можна самому робити. Досить не складно, якщо є час. займає до 2 тижнів.

Ти забуваєш, що таке можливе лише для будинків старої забудови.
У радянських новобудах дозвіл зробити - це справжнє досягнення. І вимагає значного часу.

Hanor Narasson - 11-7-2006 у 16:47

Я поставив пару років тому котел "Колві" - частини чеські, збірка українська. Відносно дешевий (хоча є і дешевші).
Коли ставив - то двофункційних "Колві" ще не було (а на інші бракувало грошей).
Мій "Колві" - стоїть на підлозі + до нього бажано ще й насос (хоча, якщо правильно спроектована система, з усіма ухилами, то насос не обов'язковий).
Єдиний мінус - раз на 2-3 роки бажано проводити ТО, інакше капризує при розпаленні на початку сезону. Хоча можливо я сам в цьому винен, бо мій стоїть у приямку, і "смкоче" в себе всю пилюку.

Зараз є вже і настінні і двоконтурні варіанти.

Але, оскільки Тарас Ільчишин мешкає на науковій, то там напевне потрібний котел із закритою укамерою згоряння (турбо)

Тарас Ільчишин - 11-7-2006 у 19:22

Ще сьогодні розпитував людей, то казали, що можливо і таке, що в таких будинках, де я мешкаю труби не пристосовані для автономного опалення і тому можуть не давати тої потужності, яку потрібно. Це правда???

Юрій Сєров - 11-7-2006 у 19:30

Цитата:
Ще сьогодні розпитував людей, то казали, що можливо і таке, що в таких будинках, де я мешкаю труби не пристосовані для автономного опалення і тому можуть не давати тої потужності, яку потрібно. Це правда???

Якщо йдеться про газ, то цілком може бути. Я вже десь таке чув.

Андрій Пелещишин - 11-7-2006 у 19:46

Є таке.
А деколи, може бути так, що ширина труби дозволяє лише одне підключення автономки на підїзд. Тобто за принципом:
"Хто перший став, той сі в штані вбрав"

Hanor Narasson - 12-7-2006 у 13:31

Остаточно, це питання ціни. Головне, щоби ВХІДНА труба до під'їзду(або й будинку) мала достатній діаметр - можливо спроектувати підключення окремою трубою на помешкання.

Тарас Гулка - 22-7-2006 у 20:48

тут випадково надибав один документ нашої міської влади

Порядок
влаштування автономних систем теплопостачання у житлових будинках, окремих квартирах і спорудах громадсько-промислового призначення з відключенням їх від систем централізованого теплозабезпечення


Цим документом визначено порядок надання дозволів на влаштування автономних систем теплопостачання у житлових будинках, окремих квартирах і спорудах громадсько-промислового призначення з відключення їх від систем централізованого теплозабезпечення.
1. Замовником для отримання дозволу на влаштування автономної системи теплопостачання у житловому будинку або споруді громадсько-промислового призначення виступає власник цієї будівлі, а окремої квартири - власник квартири, або квартиронаймач (надалі - Замовник).
2. Дозволяється влаштування автономних систем теплопостачання:
2.1 у житловому будинку поверховістю до 5-ти поверхів включно чи споруді громадсько-промислового призначення:
2.1.1 влаштування поквартирного опалення у цілому будинку, окремому під'їзді та всіх квартирах, розташованих на одних стояках мережі теплопостачання при умові наявності димових каналів з виконанням реконструкції газової мережі;
2.1.2 влаштування поквартирного автономного опалення у цілому будинку, окремому під'їзді при умові виконання реконструкції будинку з влаштуванням димових каналів та реконструкції газової мережі;
2.1.3 у спорудах громадсько-промислового призначення (надалі-споруда) відповідно до розробленої і затвердженої у встановленому порядку схеми теплопостачання споруди в цілому.
2.2 в окремій квартирі житлового будинку, приміщенні громадсько-побутового призначення (надалі - приміщення), вбудованого у житловий будинок:
2.2.1 теплопостачання яких здійснюється від підвальної котельні для цього будинку, при умові, що це не погіршить санітарно-технічних умов споживачів у суміжних квартирах і приміщеннях;
2.2.2 теплопостачання яких здійснюється від системи централізованого опалення будинку, при умові, що ці квартири, приміщення обладнані газовими колонками та димовими каналами і це не погіршить санітарно-технічних умов споживачів у суміжних квартирах і приміщеннях;
2.2.3 у квартирах, розташованих на останньому поверсі будинку теплопостачання якого здійснюється від системи централізованого опалення будинку, шляхом влаштування опалювальних приладів з відведенням продуктів згорання через зовнішню стіну будинку.
3. Для отримання дозволу на влаштування автономних систем теплопостачання у цілому житловому будинку, окремому під'їзді абоспоруді громадсько-промислового призначення та відключення їх від системи централізованого теплозабезпечення (при умові виконання п.2.1). Замовник звертається в управління архітектури і містобудування для дотримання попередніх висновків щодо можливості відключення від централізованої системи теплопостачання, які надаються на підставі висновків підприємства, що здійснює теплопостачання цього об'єкта та попередніх проектних пропозицій на влаштування автономних систем теплопостачання.
3.1. Після отримання висновків з цього питання Замовник:
3.1.1 погоджує проектні пропозиції у службах державного нагляду;
3.1.2 у встановленому порядку отримує у виконавчому комітеті дозвіл на проведення реконструкції з влаштуванням квартирних систем автономного опалення житлового будинку, окремих приміщеннях споруди відповідно до затвердженої схеми теплопостачання споруди в цілому;
3.1.3 через спеціалізовану проектну організацію розробляє проектно-кошторисну документацію на влаштування поквартирних систем автономного опалення у будинку, споруді, а при необхідності проектно-кошторисну документацію на реконструкцію будинку з влаштуванням димових каналів, реконструкції газової мережі та погоджує у встановленому порядку;
3.1.4 3.1.4 звертається в інспекцію Держархбудконтролю для отримання дозволу на виконання будівельних робіт.
3.1.5 здійснює відключення від системи централізованого теплозабезпечення будинку, споруди під наглядом теплопостачального підприємства;
3.1.6 виконує роботи з влаштування автономних квартирних систем теплопостачання житлового будинку, споруди.
3.2. Після завершення робіт автономні квартирні системи теплопостачання вводяться в експлуатацію на підставі акта державної технічної (приймальної) комісії, який затверджується у встановленому порядку.
3.3. Джерелом фінансування робіт з влаштування квартирних систем автономного опалення можуть бути як кошти власників (замовників) так і кошти мешканців, які мають бажання відключитися від централізованого теплозабезпечення та добровільно профінансувати виконання пов'язаних з цим робіт.
4. Для отримання дозволу на влаштування автономної системи теплопостачання в окремій квартирі або приміщенні та відключення їх від системи централізованого теплозабезпечення (при умові виконання п.2.2) Замовник звертається у міжвідомчу комісію району для отримання висновків, які надаються на підставі висновків балансоутримувача будинку (житлово-експлуатаційного підприємства) та підприємства, яке здійснює теплопостачання цього об'єкта, а також попередніх проектних пропозицій на влаштування автономної системи опалення.
4.1. Після отримання висновків міжвідомчої комісії Замовник:
4.1.1 погоджує попередні проектні пропозиції в управлінні житлово-комунального господарства;
4.1.2 отримує розпорядження голови районної адміністрації (дозвілна проектування і будівництво) про влаштування автономно'і системи теплопостачання у окремій квартирі або приміщенні,
4 1 2 через спеціалізовану проектну організацію розробляє і погоджує проектне кошторисну документацію на влаштування автономної системи теплопостачання квартири чи приміщення
4 1 3 виконує роботи з влаштування автономної системи теплопостачання квартири чи приміщення і здійснює їх відключення від будинкової системи централізованого теплопостачання під наглядом теплопостачального та житлово експлуатаційного підприємства
42 Після завершення робіт автономна система теплопостачання квартири, приміщення вводиться в експлуатацію на підставі акта технічної (приймальної) комісії, утвореної розпорядженням голови районної адміністрації, який затверджується у встановленому порядку
4 3 Всі роботи з влаштування автономного опалення окремої квартири, приміщення здійснюються за кошти Замовника
5 Власники квартир або квартиронаймачі, орендарі приміщень, власники або орендарі будівель громадсько-промислового призначення не мають права самовільно з порушенням проектних рішень переобладнувати санітарно-технічне обладнання житлових будинків, будівель.
6 Власники, у будинках, в яких є випадки самовільного відключення окремих квартир, мають право, а у будинках комунальної власності -комунальні підприємства, що обслуговують житлові будинки, зобов'язані подати на мешканців, власників і орендарів приміщень, які самовільно відключились від системи централізованого теплопостачання, до суду
7 Роз'яснення про влаштування автономного опалення відповідно до вимог цього рішення надають
7.1 управління архітектури і містобудування на звернення власників житлових будинків і споруд громадсько-промислового призначення при необхідності реконструкції будинку, споруди та мережі газопостачання,
7. 2 балансоутримувач (житлово-експлуатаційне підприємство) на звернення власників або квартиронаймачів окремої квартири, власників (орендарів) приміщень без реконструкції будинку в цілому.

Андрій Пелещишин - 26-7-2006 у 11:38

А в мене виникає дуже цікаве (для мене) питання - чи можна буде отримати дозвіл на автономне опалення двохповерхової квартири (яка розміщується на двох верхніх поверхах будинку)?

Андрій Моравський - 26-7-2006 у 11:52

у мене аналогічна ситуація... дозволи на відключення маю.. лежать на поличці... тіко бракує грошей то всьо повідрізати...
Нервів батькові то коштувала щоб пробити ті дозволи.. і техумови.. один нюанс... якщо в квартирі йтиме неізольована труба від опалення, то все одно платитимете за опалення... вони вважатимуть що у вас тепло... :-0 тому тре ще поцікавитися як ізолювати і пропустити в стінах труби... по виконанні ізоляції тре запросити інспектора який то огляне... аж тоді затиньковувати... ну щось такого... каламбурно але приблизно пояснив...

Андрій Пелещишин - 27-7-2006 у 10:01

Цитата:
у мене аналогічна ситуація... дозволи на відключення маю.. лежать на поличці... тіко бракує грошей то всьо повідрізати...

На всякий випадок перепитаю - то у вас є дозволи на двохповерхову квартиру?

Андрій Моравський - 27-7-2006 у 12:32

саме так, пане Пелещишене...на двоповерхову.

Кутузік - 16-8-2006 у 08:44

Я купив квартиру в новобудові, в якій передбачено виключно автономне опалення, отже проблема з дозволами у мене знімається.
Зараз, якраз необхідно вибрати марку котла.

Пройшовся по магазинах, які пропонують обладнання для опалення (ніколи і уявити не міг - наскільки багато таких фірм, в центарльній частині міста, в межах одного квадратного км. понад 20 магазинів!), в основному пропонуються котли наступних фірм-виробників:
Westen, Ferroli, Baxi, Ariston, Roca, Junkers, HERMANN, Vaillant, Buderus, Viessmann.
При чому, найпоширеніші - Ariston, HERMANN та Vaillant - присутні практично у всіх точках продажу.
Від спілкування із продавцями прийшов до двох висновків:
1) Всі продавці рекомендують саме ті котли, які продають вони.
2) Більшість продавців не рекомендують котли дешевшої категорії виробництва Ferroli, Ariston, і , що цікаво, не рекомендують досить дорогі, німецькі котли Junkers.

Декілька продавців рекомендувал HERMANN, він приблизно на 800 грн дешевший від Vaillant, однак, якщо їм вірити, нічим не поступається в надійності і функціональних можливостях. Цікаво, чи це правда?

Якщо хтось має по цьому поводу якісь міркування - прохання терміново поділитися. Мушу протягом тижня визначитися з котлом згідно умов договору з забудовниками. Поки що планую вибирати поміж фірмами Vaillant, HERMANN та Westen.

Тарас Капущак - 16-8-2006 у 18:35

За Junkers не можу сказати нічого поганого, служать добре. А взагалі котли можуть суттєво відрізнятися економністю і на це варто звертати увагу (ще невідомо де зекономиш, а де втратиш), крім того для хорошої роботи варто мати сучасні алюмінієві батареї. Ну і ще котли бувають одно- і двоконтурні -- останні окремо від загального опалення гріють гарячу воду.
Ну і ще таке зауваження, один мій товариш працює з сантехнікою і т.п., то казав, що вся ця апаратура може бути хорошою і якісною, але найліпша все-таки німецька, бо надійна, довговічна і не потребує лишнього нагляду. Але вона, звичайно, й найдорожча...

Тарас Гулка - 16-8-2006 у 20:24

Взагалі кажучи всі перелічен фірми достатньо відомі і вважаються асами в цій галузі. Навіть обладнаня італійських фірм Ferroli і Ariston вважається достатньо якісним і не знаю з якого дива продавці їх не рекомендують.

Хоча як каже мій знайомий (працює в будівнитві) про таке обладнання "Німець то є німець. І ліпше за нього ніхто не зробить". Чесно говорячи погоджусь із ним. Маю колонку Юнкерс, газову плиту ДГГ (наспростіша і досить стара, але з датчиками витоку газу :)), конвектор Гамат. Все німецьке і працює просто супер.

Я вибарав би між Вайлантом і Юнкерсом, але як я вже писав вище, Юнкерс ставить газові пальники Вайланта. Вайлант лідер в Європі (25% ринку)

А якщо не хватає грошей на ці фірми то можна брати будь-яку, вони одного рівня (ІМХО)


З.І. Зверніть увагу чи є сервісна служба у Львові цієї фірми яку ви виберете. А також як із запчастинами.

HERMANN - достатньо відома фірма у Європі, але в нас вона на ринку недавно. Тому наскільки вони витримують наш газ і воду вам ніхто точно не скаже.
І

Тарас Ільчишин - 17-8-2006 у 17:16

в мене на роботі стоїть Будерус -- поки проблем не було,, правда він стоїть недовго -- тільки 2-ий рік. Хоча деякі знайомі, які займаються встановлення опалення рекомендували саме Будерус.

Тарас Гулка - 6-11-2006 у 21:22

Заборонили автономне опалення:
"
За словами віце-прем’єра Володимира Рибака, немає законодавчої бази та висновків СЕС, що регулювали б самостійне обігрівання в оселях.

Тож індивідуальні котли можуть створювати надзвичайні ситуації, шкодити здоров’ю сусідів та перенавантажувати системи газопостачання житлових будинків.

Урядовець зазначив, що встановлення автономного опалення в Україні відбувається хаотично і здебільшого за хабарі. Тож поки фахівці не розберуться у ситуації, його тимчасово припинять.

Володимир Рибак, віце-прем’єр України: «Завтра люди отравятся, завтра произойдет взрыв – и все будут в стороне. Такого заключения нет. Поэтому я принял решение создать межведомственную комиссию. И я дал два месяца, чтобы мы наработали, и это хаотичное установление этих котлов в квартирах приостановить».
"
Джерело http://ntn.tv/news/ukraine/06/11/02/1717.html

Жах. :mad:

Ні щоб людям помогти. А навпаки. Платіть людоньки по 300 грн за опалення і не займайтесь дурницями.
Для порівняння - опалення 2-ох функційним котлом квартири 40 кв.м. обходиться 40 грн. зимою. Порівняйте із центральним.

Юрій Сєров - 6-11-2006 у 22:44

Ну не жах. Десь розумію його позицію. В будинках, які не проектувалися під газове опалення, справді з цим проблеми ( і газопостачання і безпеки). Але погоджуюся з Тарасом відносно ціни на центральне опалення.
В ідеалі мало б бути центральне, але дешевше та якісніше:rolleyes: (нові котли, нові технології енергозбереження і тп.)

Хтось щось чув про котли RENOVA STAR. Треба запчастини до нього.

Сергій Бєляєв - 7-11-2006 у 18:12

Йдеться не про заборону автономного опалення, а про врегулювання цього питання: розробка державних стандартів та правил єдиних для всіх. У нас на сьогодні у кожному місті свій підхід до цієї справи, і свій перелік документів і дозволів для встановлення, нічим не обгрунтований і не вмотивований.

До того ж є будинки, у яких газові котли монтувати не можна. Випадки отруєнь у нас вже були неодноразово і з важкими наслідками: труїлися самі або труїли сусідів. Але є альтернатива - котли електричні. При їх застосуванні витрати трохи більші, але вони надійніші і безпечніші. А якщо застосовувати багатотарифний лічильник, то різниці з газовим майже немає: вночі нагріваєте, у день підтримуєте. І дозволів менше треба.

Рішення правильне. Про його необхідність вже років два-три говорили. От нарешті щось почали робити.

Тарас Сокальський - 9-11-2006 у 09:30

З т.з. економічної доцільності найкращим було б ставити дахові міні-котельні. Але втрачається стимул заощаджувати тепло -- результат ділиться на всіх... Хоча чув якось давно, що німці ставлять лічильники на кожну батарею. Та й спробуй в 100-квартирному будинку переконати всіх скинутися на реконструкцію опалювальної системи (хоча річ безперечно вигідна). А з автономними котлами в багатоповерхівках треба хоча б димоходи виводити на пару метрів над дахом, щоб не труїти чадом одне одного...

marco - 9-11-2006 у 10:05

Цитата:
Хоча чув якось давно, що німці ставлять лічильники на кожну батарею.


Є таке. Ще як студентом був в Німеччині стояла в мене в кімнаті така штучка, розміром з сірникову коробку з рідкокристалічним екраном на якому циферки висвічувались. Власниця будинку просила мене скручувати батарею як йшов на заняття (або сама це робила, коли я забував).

Мене, яко студента спеціальності "інформаційно-вимірювальна техніка", така чіча зацікавила звичайно. Я пробував зняти її, щоб дослідити зсередини, але вона (я маю на увазі лічильник, а не власницю будинку) зразу починала дико пищати на всю хату :-( Тому я вирішив задля святого спокою тото більше не рухати.

Приблизно раз на місяць (а може і кожного 1-го числа - німці ж - не пригадую точно) приходив хлоп з їхньої домоуправи, записував показ і обнуляв лічильник.

Ось так. Але це певне мало сенс лише при центральному опаленні. І ніяких ідіотичних підрахунків гігакалорій і теоретичної теплоємкості твоєї квартири :-)

Тарас Сокальський - 9-11-2006 у 11:17

Та штучка просто міряла температуру батареї, рахувала з неї інтеграл по dt і множила на площу батареї і якісь там коефіцієнти конвекціїї etc. В принципі, для точного підрахунку здалася б ще й температура повітря, але невідомо, як її зміряти на батареї без виносного датчика -- очевидно, бралося щось середнє. Щоб її трошки обдурити (зараз мене насварять), можна спробувати спрямувати на батарею вентилятор:P

Hanor Narasson - 9-11-2006 у 16:52

ІМНО, термодатчик там всередині батереї, так що вентилятор просто прискорить конвекцію повітря в кімнаті і воно в цілому швидше нагріється, але теплоти піде на те стільки само. Це не дурення, і сварити ІМНО нема за що.

Andreas - 13-11-2006 у 15:04

Цитата:
Hanor Narasson
ІМНО, термодатчик там всередині батереї,


Неправильно. Як зазначалося вище, прилад просто "накручує" показники в залежності відтемператури опалювального приладу. Якщо температура нижча за 35°С (точну цифру не пам'ятаю) - прилад стоїть. Температура вища - циферки поволі починають "бігти". Ще вища - швидше біжуть. Ну і так далі.
Раз на рік (не на місяць!) проходить так званий "абрехнунг" - перерахунок платежів за опалення. Фірма, що займається теплопостачанням будинку, сумує всі затрати, що пішли на систему опалення - паливо (або тепло по загальнобудинквому тепломіру при централізованому теплопостачанні - в Німеччині рідкість, здебільшого кожен будинок має свою котельню), експлуатація, вода, електрика, контроль безпеки і т.д. Одночасно знімаються покази тих циферок з нагрівальних приладів.
Збивається загальна сума витрат. 30% від неї (40? 50? - записано в договорі найму житла) сплачується жильцями пропорційно житловій площі квартири. Палив, не палив - все одно платиш. Решта сплачується пропорційно показникам тих штучок на приладах. Загальна сума ділиться на 12 (кількість місяців у році). Якщо за рік, що пройшов, жилець переплатив, гроші повертаються. Якщо недоплатив - мусить доплатити і цілий наступний рік буде помісячно платити вищу сумму за опалення.
Все просто.

Олег Тан - 12-1-2007 у 17:23

Кажуть зараз,коли піднімається ціна на газ,автономні газові котли стають не такими вигідними. Є ще варіант електрокотлів. Я про це мало знаю. хотілося б взнати думку людей,які з такими котлами зтикалися. Наскільки є сенс їх встановлювати замість центрального опалення?

Hanor Narasson - 12-1-2007 у 20:17

На електроенергію також передбачається "прогресивне" подорожчання.

Тарас Сокальський - 17-1-2007 у 11:32

З розряду хвантазії -- сонячний колектор~200кв.м+теплоізольований резервуар кубиків на 1000 -- літом накопичуємо, взимку гріємось. Період окупності системи буде вимірюватись десятками років, зате далі -- тепло надурняк:). Щоправда, будуть ще проблемки з очищенням дзеркал колектора і захистом їх від "випадково" кинутих камінців... Є тут хвантазери, щоб розвинути ідейку?;)

Andreas - 27-1-2007 у 15:37

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Сокальський
З розряду хвантазії -- сонячний колектор~
Є тут хвантазери, щоб розвинути ідейку?;)


Хвантазерів тут є досить, але ідейка "дохла", бо не витримує кількісного розрахунку навіть на рівні середньої школи.

Тарас Ільчишин - 13-2-2007 у 20:34

бачив на виставці минулого тижня проспекти по акумуляції сонячної енергії, потім знайду і викладу те, що вони пропонували. Поляки представляли таку систему. ТО вже не хвантазії

Andreas - 13-2-2007 у 20:41

2 Тарас Ільчишин

Для потреб опалення? Чи гарячого водопостачання? Різні речі, шановний.

Тарас Ільчишин - 13-2-2007 у 21:01

В них на рекламці було намальовано колектори, систему водопостачання і внизу були акумулятори, які накопичували цю енергію. найду викладу.

Тарас Ільчишин - 15-2-2007 у 08:22

так, вибачаюсь, але то не цілком автономне опалення, а лише підігрів , детальніше можна пичитати тут

Andreas - 15-2-2007 у 13:57

То підігрів для потреб гарячого водопостачання, для опалення то не використовується.

Андрій Пелещишин - 14-3-2007 у 19:43

Цитата:
Кабінет міністрів змінив порядок нарахування платежів за природний газ побутовим споживачам.

Тим самим уряд скасував таку категорію населення, як ті, що встановили індивідуальні системи опалення у багатоквартирних будинках, підключених до системи централізованого опалення.

Відповідні зміни до постанови від 29 квітня 2006 року Кабмін вніс 1 березня, повідомляє "Інтерфакс-Україна".


http://pravda.com.ua/news/2007/3/14/55705.htm

Щоправда, я не знаю, які раніше були особливості оплати за газ для власників автономного опалення.

Тарас Сокальський - 15-3-2007 у 11:26

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Andreas
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Сокальський
З розряду хвантазії -- сонячний колектор~
Є тут хвантазери, щоб розвинути ідейку?;)


Хвантазерів тут є досить, але ідейка "дохла", бо не витримує кількісного розрахунку навіть на рівні середньої школи.

Тим не менше німці щось пробують (щоправда, в парі з теплонасосом)
http://intraweb.stockton.edu/eyos/energy_studies/content/docs/FINAL...

Andreas - 19-3-2007 у 12:11

Цитата:
Тарас Сокальський
Тим не менше німці щось пробують (щоправда, в парі з теплонасосом)


Не далі, як у теоретизуванні.

Поки що експлуатація теплових насосів не просто потребує гроші, а "жере" їх, так що практичного застосування вони майже не мають - неекономічно, один кіловат тепла дуже дорогий. Якщо доплюсувати величезні капітальні вкладення... das ist nicht zu machen!

Тарас Сокальський - 26-4-2007 у 23:10

Яка питома теплота згоряння газу, що нам постачається? Бо надибав в Вікіпедії цифіри 16...34 МДж/куб, але підозрюю, що в трубу має подаватися щось з більш детермінованими параметрами...

Andreas - 27-4-2007 у 06:56

Залежить від хімічного складу, тобто від родовища, звідки той газ поставляється. Як правило, знаходиться в межах 8000...9000 ккал/нм3 (множте на 4,186 - будуть Вам кілоджоулі). То "нижня" теплота згоряння. "Вища" теплота споживача цікавити не повинна.
А 16 МДж - то дрова так горять. Не кубометр - кілограм.

vovka - 5-7-2007 у 12:34

Ставлю собі автономне опалення. Котел майстри порадили Вайлент (в районі 750$). НЕ радили Арістон (кажуть якість зараз не та що колись бо почали збирати різні молдавани), і Юнкерс.
Також порадили поставити помякшувач води.
Труби металопластикові (біля 60-70 метрів). Кажуть їх ставить більшість людей. Мідні ставлять одиниці.
Батареї порадили стальні (ще точно з фірмою не визначилися, пропонують декілька: Global, Corado), а не алюмінієві (Florida). Кажуть різниці в ефективності немає, але з алюмінієвими можуть бути проблеми через декілька років ну і вони дорожчі. Батареї (кухня+3 кімнати) в околі 70-120$ за штуку. Там залежить від площі кімнати (майстер мав гору якихось таблиць по яких підбирав батареї).

Плюс на кожну батарею терморегулятор. Я вибрав ручний (5 положень) а не автоматичний (кажуть автоматичні можуть неправильно виставляти температуру, наприклад відкрив вікно а той терморегулятор виставив максимальний обігрів хоча це взагалі непотрібно). Автоматичні дорожчі в сумі десь на 100$ получилися б.

Робота по 30$ за точку. 5 точок (ага ще забув ванну в які поставлять "рушничок") = 150$ , плюс ще там по мілочах (замурувати проєми в стінах під труби) в околі 50$ ітого 200$ за роботу.

Ітого все в сумі "під ключ" включно з різними краниками для батарей , кріплення, якимись там ізоляторами для труб і роботою вийшло 1770$.

Дозволу непотрібно, так як квартира в новобудові і без опалення будинку не здадуть.

Hanor Narasson - 5-7-2007 у 15:14

З металопластиковими трубами є один цікавий момент: всі стики мають бути назовні. Там з'єднання механічне, тобто з часом може ослабнути і підтікати, тобто треба мати можливість його підтягнути.

vovka - 6-7-2007 у 10:05

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Hanor Narasson
З металопластиковими трубами є один цікавий момент: всі стики мають бути назовні. Там з'єднання механічне, тобто з часом може ослабнути і підтікати, тобто треба мати можливість його підтягнути.

Хм.. Треба перепитати в майстрів. Бо я вроді як чув від них що там запаюються стики і гарантія 50 років як мінімум.
Але може і краще для безпеки якось то придумати гарно назовні.

Andreas - 8-7-2007 у 19:16

Цитата:
vovka
Бо я вроді як чув від них що там запаюються стики і гарантія 50 років як мінімум.


Збрехали Вам, шановний. 8 років дає виготовлювач труб, а на змонтовану систему (там де стики є) дай Бог, щоб 2 роки дали.
Дійсно, найкраще такі труби прокладати відкрито вздовж плінтуса, а потім закривати з'ємною декоративною штучкою. І з'єднання найкраще таки механічне - не зварювання (пайка) і ні в якому разі не клей.

Hanor Narasson - 8-7-2007 у 21:14

IMHO cамій трубі, замурованій в стіну нічого аж такого не загрожує... Хіба що виставите верхню межу тису водогінного насосу атмосфер так на 7-8 і закачаєте в систему опалення воду під таким тиском. Та й то, скоріше прорве стики або трубу там, де вона не "обтиснута" стіною. Інша річ, що коли випадково заб'єте в трубу цвяха...:baddevil: Мідну трубу залатати і заштукатурити стіну буде легше.

Юрій Сєров - 5-9-2007 у 15:29

З 4 по 7 вересня в палаці спорту "Україна" (екс-Спартак) проходить виставка "Опалення"
Якщо вірити рекламці, то там представлені
Цитата:
Cучасні системи опалення. Cистеми газо- та енергопостачання. Опалювальна техніка на різні види палива. Вентиляційні системи та обладнання. Трубопроводи та димарі. Фітинги та клапани. Теплові завіси, теплообмінники та радіатори. Котли та котельне обладнання. Сонячні колектори. Пічки, каміни та аксесуари. Проектування, монтаж та обслуговування систем опалення. Монтажне устаткування. Системи автоматичного управління, вимірювання, контролю та захисту. Системи обігріву дахy, підлоги, трубопроводу. Сучасні технології енергозбереження.


Думаю, цікаво піти навіть тим, хто зараз не будується.

Андрій Пелещишин - 5-9-2007 у 15:43

Цитата:
З 4 по 7 в палаці спорту "Україна" (екс-Спартак) проходить виставка "Опалення"


Якого місяця? Вересня, жовтня?

Юрій Сєров - 5-9-2007 у 15:52

вересня

Nazar - 5-9-2007 у 16:38

Мені просто цікаво - що ви хочете знайти на тій виставці?

Юрій Сєров - 5-9-2007 у 19:15

Цитата:
Мені просто цікаво - що ви хочете знайти на тій виставці?

Так можна скзати про будь-що.

Ну якщо її проводять, значить для когось це цікаво. Хіба ні? :)

Сьогодні проходив поруч, помітив непоганий стенд з усілякою технікою для ремонту: дрельки, перфоратори, і купа інших прибудуї, призначення яких не зрозумів :) Вразила пила для бетону!
Думаю, така виставка цікава в першу чергу для тих хто будується чи планує.

Та й якби мої сусіди зініцювали перехід під'їзду/будинку на автономне опалення, я би був двома руками "За"; на виставці, думаю, можна побачити якісь ориґінальні рішення для цієї справи.

Тарас Сокальський - 25-7-2008 у 07:26

http://svetlovodsk.com.ua/forum/viewtopic.php?t=203
Деякі юридично-бюрократичні аспекти.

Андрій Пелещишин - 25-7-2008 у 11:25

Цікава дискусія. Нам би такого юриста.

Юрій Сєров - 19-5-2011 у 15:16

Янукович вирішив впроваджувати автономне опалення по країні, як це робилося на Закарпатті.

Загалом, ідея дуже навіть добра. Правда з статті незрозуміло, чи це кожен має ставити в себе вдома котел чи це будуть будинкові котельні. І чи мають це бути електричні системи чи на природному газі. У будь-якому випадку потрібно буде перебудовувати або газову або електричну системи міст. Це не питання року, а, мабуть, десятиліть. І що робити з ТЕЦами і закопаними трубами?
Уявляю, скільки будуть платити за центральне опалення люди, коли, наприклад, половина вже перейде на індивідуальне...


Наталя Муха - 12-8-2011 у 11:22

Доброго дня! Допоможіть будь ласка вирішити питання. Я живу в старому польському будинку (2 поверхи). В нас в квартирі пічкове опалення. Мені цікаво знати, чи потрібен мені дозвіл на встановлення котла в квартирі?

Андрій Моравський - 12-8-2011 у 14:55

дозвіл обов"язковий, плюс потрібний "Проект на встановлення та підключення", де буде вказано звідки газ і куди витяжка та ін... це за собою тягне виїзд фахівців на місце, огляд і т.д. Треба мати свої БТІшні плани квартири чи будинку... одним словом досить багато чого і мігренно!... Як українці це все залатвлюють то ми знаєм, чи не так?
хто дає такий дозвіл зараз не скажу бо не зовсім я з тим мав справу а батько... Напевне хтось на зразок Львівтеплоенерго , а також Газова служба (як вони там правильно називаються не знаю....)... гадаю не пропустив якусь службу, хоча, хто зна.

Andreas - 12-8-2011 у 17:14

Дозволу не потрібно. Але потрібно багато чого іншого.
Роботи по переобладнанню опалення квартири мають бути виконані за проектом, складеним спеціалізованою проектною фірмою (з відповідною ліцензією) і погодженим з Львівгазом. Перед початком проектування належить отримати у тому ж Львівгазі техумови на підключення котла. Техумови видаються після надання інвентарних планів з перерізами димоходів і вентканалів.
Карочє, спочатку в БТІ за планами, потім в Львівгаз за техумовами, з техумовами до проектантів (погоджують проект вони самі), з готовим проектом до монтажників.

Наталя Муха - 14-8-2011 у 18:33

Дуже дякую вам за поради! Буду пробувати щось робити. Сподіваюсь мені вистачить терпіння довести це все до кінця:)

Юрій Ришковець - 15-8-2011 у 17:32

Я також живу у польському 2-поверховому будинку. В мене також було пічне опалення, а при оформленні документації було менше мороки, тому що не потрібно було від'єднуватись від центрального опалення.
Поставив собі димохідний котел, але трохи незадоволений гучністю його роботи - чути запалювання газу, горіння і т.п. До того ж бажано спеціальним рукавом з фольги протягнути отвір димоходу від верхньої точки до нижньої (треба робити нижче від входу гофри з котла) і передбачити стікання конденсату зі стін димоходу через трубочку. Вслане цього я не зробив, тому що не мав певних знань.
Тому, щоб не мурдуватись із димоходами та гучністю роботи раджу ставити котел з турбіною, який трохи дорожчий, але працює суттєво тихіше за димохідний.

Наталя Муха - 16-8-2011 у 08:44

Дякую за пораду! Обов"язково врахую вашу думку, коли буду вибирати котел.
Хотіла ще запитати, чи ви відчули різницю між пічковим опаленням та котлом?

Юрій Ришковець - 17-8-2011 у 19:49

Так, звичайно. Різниця відчутна, по-перше, економія газу не менше ніж у 3 рази, а звідси і грошей (в опалювальний період котел працює цілодобово правда у день в одному режимі, а вночі в іншому), і, по-друге, в квартирі дійсно тепло завжди.

Хотів додати до мого попереднього посту, що при встановленні димохідного котла необхідно робити обстеження димоходу (при потребі почистити), щоб отримати акт про належний стан димоходу. У моєму випадку таке обстеження робили працівники ЖЕКу, який мав на це ліцензію.

При встановленні батарей потрібно добре порахувати кількість тепла, яку вони забезпечують, в розрахунку 1 ребро на 1 м. кв.. З досвіду можу сказати, що виробники завищують цей показник, тому треба ставити більше ребер. На кожну батарею, як правило, ставлять, регулятор температури, тому можна буде скористатись ним, якщо буде зажарко.

Бажаю успіхів!

Наталя Муха - 31-8-2011 у 09:07

Дуже вдячна за вашу увагу до мого питання!:)

Ігор Мацевич - 31-8-2011 у 11:04

Не забувайте, що вже існують конденсаційні котли різних модифікацій, - в них ККД ще більший.

Aндpiй - 31-8-2011 у 11:40

Цитата: Початково розміщене учасником Ігор Мацевич  
Не забувайте, що вже існують конденсаційні котли різних модифікацій, - в них ККД ще більший.

Довідка: ККД - Кількість Купюр Доларових ;)

vovka - 31-1-2012 у 21:46

Цитата: Початково розміщене учасником Andreas  
Цитата:
vovka
Бо я вроді як чув від них що там запаюються стики і гарантія 50 років як мінімум.


Збрехали Вам, шановний. 8 років дає виготовлювач труб, а на змонтовану систему (там де стики є) дай Бог, щоб 2 роки дали.
Дійсно, найкраще такі труби прокладати відкрито вздовж плінтуса, а потім закривати з'ємною декоративною штучкою. І з'єднання найкраще таки механічне - не зварювання (пайка) і ні в якому разі не клей.

дослідив я то своє опалення. бо якраз робив ремонт цього року (точніше ше продовжую і прийшлось вникати у все).

труби ППР, а не металопластик. пайка. в них недолік є як виявилося - від високої температури стає їм зле. тому з централізованою систему опалення їх неможна ставити. а я собі на котлі більше 50 градусів наразі не виставляв - кажуть 50 років таки має служити. але чесно кажучи якби мав можливість то переробити, то я б більше тої пайки в бетон не заривав :( неподобається така ідея. сплю неспокійно )))

а от з приводу металопластика. забетонував так званий металопластик у стяжку для теплої підлоги. але там труба Rehau, зі сшитого полієтилену, з'єднань у бетоні немає, всі назовні біля змішувального вузла. письмова гарантія 10 років + 800 000 грн страховка від розриву турби і з'єднань. тут сплю дуже спокійно :D

ну і 2 місяці вже користуюсь автономним опаленням. наразі рахунок за тепло не перевищив 200 грн! за січень наприклад набігло 220 кубів газу. а це всього 160 грн!

при площі 95 квадратів, відсутності дверей, меблів, наявності вентиляції яка нагнітає 6 кубів воздуху в годину температурою -5 :o (треба це питання пофіксити) - вважаю це халявою. ну щоправда температура в квартирі +17 (на вулиці на протязі січня помоєму в районі 0 -2 було, зараз -12), більше нема сенсу підтримувати. думаю при +20 і обжитій квартирі - особо більше небуде.

наприклад батьки платять зараз за квартиру площею 77 метрів, і не сильно там вже і тепліше, ну +20 є.. небільше - короче шось 400 грн.

котел вайлант. стояв 5 років. запустив недавно. все працює. нічого не закисло і т.п. сьогодні підключив програматор до нього, настроїв +18 і включив теплу підлогу. подивлюсь чи дасть економію в наступному місяці.

в перший день тепла підлога газу жере як не в себе :) далі вже стабілізується розхід.

Рост - 31-1-2012 у 23:33

Володя, між +17 в квартирі, і +20 - дуже велика різниця. З точки зору системи опалення.
В мене в офісі, 71 кв. м, тепла підлога, Вайлент турбокотел, 24 кВт.
+15 градусів при несильному морозі - це 4-5 кубів в день, +17 - вже за 10 кубів зашкалить, а щоб +20 зробити - це вже 25 кубів тільки так.

Ну і порівнювати витрати в різних приміщеннях просто в лоб ніяк не можна, втрати всюди дуже різні.

Руслан Кравець - 1-2-2012 у 10:53

Ну і, крім площі, висоту стелі також варто враховувати. Обігрівається, все ж таки, об'єм.

vovka - 1-2-2012 у 19:42

Цитата: Початково розміщене учасником Руслан Кравець  
Ну і, крім площі, висоту стелі також варто враховувати. Обігрівається, все ж таки, об'єм.

в мене висота 2.7
в батьків 2.5

але в мене є вентиляція.

температура відпливу


температура припливу (через недосконалість конструкції, забирається частина того повітря яке щойно подалось, і рекуператор не сильно допомогає.. можна сказати що взагалі непрацює.)


за бортом було -12.2.

у витяжку добре так дме холодним через всю квартиру.. :) фактично видуває добру частину нагрітого повітря (6 кубів повітря т=-8 на годину = це під 150 кубів на добу. немало я б сказав. крім того цих установок 3 штуки.. 2 я заклеяв целофаном але не так щоб аж дуже плотно, поки немає міжкімнатних дверей бо протяг і розхід відразу більший.) .

vovka - 1-2-2012 у 19:56

Цитата: Початково розміщене учасником Рост  
Володя, між +17 в квартирі, і +20 - дуже велика різниця. З точки зору системи опалення.
В мене в офісі, 71 кв. м, тепла підлога, Вайлент турбокотел, 24 кВт.
+15 градусів при несильному морозі - це 4-5 кубів в день, +17 - вже за 10 кубів зашкалить, а щоб +20 зробити - це вже 25 кубів тільки так.

Ну і порівнювати витрати в різних приміщеннях просто в лоб ніяк не можна, втрати всюди дуже різні.


ну це зрозуміло що отак порівнювати неможна, але все ж прикинути можна. полюбому дешевше виходить з котлом. я ж зробив скидку і на вентиляцію, і на необжиту квартиру без дверей, і ще й на більшу площу і вищі потолки. як занесу меблі то об'єму який треба нагріти стане суттєво менше :)) зараз взагалі пуста квартира.

добре. в брата є 2 кімнатна, 78 кв.м. от щойно позвонив спитав :) за останній місяць платив за опалення 240 грн.
тепла підлога в нього площа десь 18кв.м., працює постійно. квартира вже обжита. потолки 2.7 (точніше вже 2.6, враховуючи гіпсокартон). будинок цегляний.
температура точно неможу сказати, треба поміряти, але не є холодно в хаті. по відчуттях більше чим в мене +17.

vovka - 1-2-2012 у 20:07

от я собі записую показники лічильника:
01.12.2011 332
22.12.2011 494
01.01.2012 584
08.01.2012 624
14.01.2012 656
18.01.2012 694
24.01.2012 730
27.01.2012 753
30.01.2012 780
31.01.2012 795
01.02.2012 806

30.01.2012 - включив теплу підлогу :) і відразу результат в 15 кубів. але то перший день бо йде посилений прогрів холодного бетону. сьогодні вже було 11 куба. в теорії з теплою підлогою мав би бути результат кращий чим з радіаторами. на практиці щось наразі так не получається. але от включив 30.01.2012 і думаю вже не буду виключати. подивимось на результат в кінці місяця. на програматорі налаштував +18.

Hanor Narasson - 1-2-2012 у 22:25

При цих морозах я звернув увагу, що стає значно тепліше, якщо опускати "сонцезахисну" шторку. Всеж таки "радіаційні" втрати тепла через шкло - значні.

Max Yuzhakov - 3-2-2012 у 00:27

Цитата: Початково розміщене учасником Hanor Narasson  
При цих морозах я звернув увагу, що стає значно тепліше, якщо опускати "сонцезахисну" шторку. Всеж таки "радіаційні" втрати тепла через шкло - значні.

:D це мабуть жарт такий, технічний...
взагалі важко сказати, треба розраховувати...

Hanor Narasson - 3-2-2012 у 10:31

Та що розраховувати - це очевидно. Крім того, утворюється додатковий повітряний прошарок між шклом і шторкою.


Цитата: Початково розміщене учасником vovka  


30.01.2012 - включив теплу підлогу :) і відразу результат в 15 кубів. але то перший день бо йде посилений прогрів холодного бетону. сьогодні вже було 11 куба. в теорії з теплою підлогою мав би бути результат кращий чим з радіаторами. на практиці щось наразі так не получається. але от включив 30.01.2012 і думаю вже не буду виключати. подивимось на результат в кінці місяця. на програматорі налаштував +18.


Ну ясний перець!!! :cool: А от якщо включити підлогу коли вона ще тепла, десь так у серпні, так і прогрівати не прийдеться!!!:lol:

vovka - 3-2-2012 у 13:48

Цитата: Початково розміщене учасником Hanor Narasson  

Ну ясний перець!!! :cool: А от якщо включити підлогу коли вона ще тепла, десь так у серпні, так і прогрівати не прийдеться!!!:lol:


те що її невигідно включати "коли гості приходять" , як то робить мій електрик, при цьому жаліючись що щось дуже вже багато споживає - це зрозуміло. тому навіть в серпні в перший день вона з'їсть більше газу чим в наступні.

а так то підлогове опалення дає більшу економію чим радіаторне. за рахунок того що аналогічний комфорт буде при меншій температурі. це відомий факт.




наприклад я в кухні відмовився від радіатора. аналогічно великий коридор теж без радіатора. зате всюда тепла підлога.
і можу сказати що там знаходитися приємніше чим в кімнатах з радіаторами (нехватило грошей щоб зробити ТП всюда). рівномірне відчуття теплоти. а в кімнатах нерівномірне.

vovka - 25-1-2013 у 12:46

цієї зими опалюю вже повноцінно.
тримаю +22-23 в квартирі.
+ тепла підлога на 33 квадратах постійно включена (+27-28 на поверхні).
площа 95 метрів.
з меблів в квартирі один диван і один шкаф.

ітого за грудень заплатив 210 грн за газ.

показник лічильника 1495 станом на 31.12.2012
показник станом на вчора вечір (24/12/2013) був 1753.

станом на сьогодні за газ я маю оплатити біля 190 грн. ну ще до кінця місяця кубів 70 думаю натягне.. то ше 50 грн.. ітого більше 240 грн не вийде.

якби не постійна вентиляція - було б менше спалено газу. а так воно досить непогано з тої вентиляції тяне повітря в квартиру і з квартири (по квітці на підвіконнику замітно - листа колишеться чуть :)) ). рекуператор помоєму шось недуже помагає :))


а і ще забув. вищевказану температуру підтримую цілодобово. нічне зниження температури відключив на програматорі, так як котел треба чистити, і якшо програматор каже знижувати температуру то котел відповідно може всю ніч не включатися.. а на ранок з 3 спроб вже не запуститься і стає на помилку.. треба вручну перезагружати.. хоча було б цікаво чи то зниження щось реально дає.. все ж потім треба нагрівати посилено..

Рост - 26-1-2013 у 00:09

Цитата: Початково розміщене учасником vovka  
хоча було б цікаво чи то зниження щось реально дає.. все ж потім треба нагрівати посилено..

Не рекомендовано для кам'яниць. В кам'яних/цегляних будинках стіни виступають теплоакумулятором. Це саме вони джерело тепла, їх гріють нагрівальні прилади - напряму випромінюванням, чи через повітря. Ти можеш зменшити температуру підігріву, але тоді стіни компенсують і віддадуть частину тепла. А коли підігрів збільшиш, стіни знову заберуть своє.

А знижувати температуру на ніч актуально для будинків з теплоізоляційними стінами, типу сендвіч-панелей, або дерев'яних. Там стіни тепло не акумулюють/віддають, тому можна різко міняти температурний режим за бажанням.

Андрій Пелещишин - 11-2-2013 у 11:36

http://www.epravda.com.ua/news/2013/02/11/360860/
Цитата:
Про це пише "Ділова столиця".

Як повідомляється, чиновники запевняють, що нинішні тарифи для населення на теплову енергію покривають лише 70% собівартості послуг,

На їхню думку, щоб досягти економічно обгрунтованого рівня, плата за обігрів однокімнатної квартири повинна збільшитися на 75 гривень - до 303 гривень, двокімнатної - з 333 гривень до 443 гривень, а жителі трикімнатної квартири повинні платити не 441 гривень, а 587 гривень.

"Щоб абоненти теплопостачання масово не відмовлялися від послуги, чиновники вирішили посилити порядок переходу на індивідуальне опалення та ввести штрафи для тих, хто самовільно відключився від теплових мереж", - пише видання.

Роман Голощук - 11-2-2013 у 17:06

Чергове "покращання" :baddevil::baddevil::baddevil:

Юрій Тепловий - 5-7-2013 у 15:37

Продаю та встановлюю котли нового типу - електричний котел ЕЛЕКТРОДНОГО ТИПУ (НЕ ТЕНОВОГО). Технологія тестована часом.

Особливі переваги:
1. ККД - 98 %, висока швидкодія нагрівання теплоносія, економічне споживання електрики, еккологічне використання- жодних викидів газів чи рідин. При експлуатації немає шкідливих викидів, сторонніх запахів і шуму. Температура теплоносія на виході електроустановки: до 95 ° C .;
2. Якщо в межах граничного споживання потужності електроенергії - не потребує погодження "Львівобленерго";
3. Не потребує погодження від "Львівгазу";
4. Малогабаритні розміри системи, при застосуванні в межах одного поверху та однієї квартири не потребує циркуляційного насоса;
5. Довговічний у використанні
а)гарантійний термін експлуатації - три роки;
б)термін експлуатації - тридцять років.
6. Ціна конкурентна - в 2-3 рази менша від газових, в 1,5 -2 рази менша від електроних ТЕНового типу.

Пропоную продаж, встановлення та/або модернізацію індивідуальної системи опалення:
Спектр послуг:
1. Створюємо пропозицію по модернізації вже існуючих робочих систем опалення (можливе становлення додаткового котла для альтернативного використання - котел електричний - ЕЛЕКТРОДНИЙ);
2. Створюємо пропозицію по встановленню індивідуальної системи опалення (нова технологія) - електричний котел (ЕЛЕКТРОДНИЙ);
3. Здійснюємо монтаж за погодженими проектами із власниками помешкань (Замовником). Проводимо роботи по наповненню системи теплоносієм - надаємо гарантійний термін на експлуатації змонтованої та запущеної системи терміном - один календарний рік..
4. Здійснюємо гарантійне та післягарантійне обслуговування систем:
а) гарантійне - безкоштовне для Замовника - при наповненні системи теплоносієм - термін один календарний рік.
б) післягарантійне - за кошти Замовника - по закінченні гарантійного експлуатаційного терміну на роботи встановлення, що складають один рік від моменту монтажу.

Хто має питання - пишіть та/або дзвоніть :
e-mail: iso.lviv@gmail.com ;
skype: iso_lviv .

Юрій Марків - 11-7-2013 у 09:42

Привіт всім.

Цікавить точка зору шановних учасників форуму на наступну ситуацію. Намагаюся здійснити по можливості всебічний аналіз.

Хрущовка, останній поверх. Взимку холодно, влітку спекотно. Система опалення (підігрівання води електрикою для подачі в батареї опалення) розташована в останньому під'їзді, мій під'їзд - перший (в протилежному кінці будинку). Відповідно взимку в квартирах біля системи опалення цілком комфортно, а в мене - ледь дотягує до 18 градусів. Звісно, вікна замінив на металопластикові, що дало свій результат. Також за батареями встановив фольгу, що теж дало свій ефект. На черзі - більш щільні вхідні двері, засклений балкон.

Однак все одно в суворі зимові дні вмикаю електричний обігрівач. В результаті сумарні витрати на комунальні послуги взимку досягають 800 грн. на місяць. Щиро кажучи, сума витрат не є найбільш критичною, більше цікавить - які розумні кроки варто зробити, щоб вдома була стабільна температура.

Ізолювати стелю чимось схожим на пінопласт? Чи бувають екологічно безпечні види ізоляції? Чи є небезпека утворення грибка між стелею та ізоляцією?

Зробити конусоподібний "дашок" на даху будинку? Що з бюрократією (жек), яка може бути приблизна вартість робіт, доцільність з точки зору ефекту?

Замовити аналіз квартири тепловізором? Хтось мав такий досвід, має контакти, знає вартість, відчув ефект після ізоляції знайдених щілин?

Кондиціонери з автоматичною регуляцією температури? Наскільки це здорОво?

Інфрачервоні панелі на стінах? Хтось про них щось знає предметно?

Перехід на автономне опалення? Якщо говорити про відмову від централізованого опалення, то тут йдеться про багаторічну бюрократичну тяганину. І чи хтось це вже пройшов в реальному житті?

Викликати комісію і вказувати на недостатній рівень опалення? Моя мама це вже проходила, поки я був в Києві. Виглядає це так: після скарги систему опалення вмикають на такий рівень, що в квартирах біля цієї системи "Ташкент", в мене близько 21 градусу. Комісія приходить, говорить про неадекватність скарги, складають акт. Через день-два знову температура знижується.

Викликати незалежну комісію? Де таку взяти? Хтось мав досвід?

Встановлення автономного опалення додатково до існуючого централізованого? В принципі, таке можливо. Хотілося би знати варіанти і "прицінитися" на середньострокову перспективу.

Забити на ці проблеми, провести добру електропроводку в кожну кімнату, докупити гарні електрообігрівачі (плюс зволожувачі повітря, оскільки електрообігрівачі, наскільки мені відомо, нездорОво висушують повітря), платити більше за світло (ця стаття витрат не є для мене критичною) ?

Намагатися продати цю квартиру і переїхати в новобудову, оскільки говорити про цю ситуацію в хрущовці вже не має сенсу?

Взагалі буду вдячний за коментарі.

Рост - 11-7-2013 у 22:25

Якщо можливість поміняти квартиру є, то міняйте.
Якщо ж ні...

Чи є над вами стрих? Якщо ні, то вихід добудувати. Без нього не знаю, що може врятувати.
Хоч якийсь, навіть низький, влітку щоб добре провітрювався, взимку навпаки. Стелю тоді ззовні додатково термоізолювати.
Зсередини стіни чи стелю в кам'яницях термоізолювати не можна категорично, а тим більше пінопластом чи чимось подібним. Термоізолюють цегляні будинки тільки ззовні. Чим - варіанти різні. Від тієї ж кам'яної вати до спеціальних термоізолюючих штукатурок. Пінопластами і ззовні я б категорично не радив, не доведи яка пожежа, достатньо одного вдоху цього диму, щоб спалити легені.

Тому, якщо вже боротись за цю квартиру, то термоізоляція зовнішня усіх стін, організація стриху і термоізоляція стелі, теж зовні.
Встановлення дашків чи жалюзів на вікна з сонячного боку.

Кондиціонери - це зовсім не здорОво, так що треба намагатись обходитись без них.

Взимку, якщо термоізоляції не вистачить, щоб підняти температуру до бажаної, не знаю, чи буде економічно вигідно воювати за від'єднання від центральної мережі і встановлення індивідуального опалення. Тому що бюрократія, тому що проект на опалення (ну, може з огляду на останній поверх і можливість без проблем зробити свій димохід і вентиляцію, буде простіше, але то вже з газівниками говорити), вартість монтажу і всього обладнання.
Таки значно простіше доставити електронагрівальники. Я в офісі такі використовую. Основний тепловий фон робить тепла підлога, а коли треба підняти більше температуру в окремій кімнаті, вмикається такий конвектор з низькотемпературними тенами. Дуже ефективно і просто. Єдиний недолік - енергоспоживання. Менше, як на півтора кіловата, смислу ставити нема. А яких 3 нагрівачі в квартирі - це зайвих 5 кВт, чи витримає проводка, і квартирна, і будинкова, вона ж ніяк не розрахована на подібне. І якщо в квартирі її можна замінити, то в будинку ні.
Тому може і газовий котел доведеться "пробивати".
А потім, після підрахунків затрат, може так статися, що поміняти квартиру вийде цілком співмірно по грошах. Хоча продати останній поверх хрущівки...
Стосовно висушування повітря - так будь-який нагрівальний прилад це робить. Найменше тепла підлога, бо там температура її порядка 30-35 градусів, а усі батареї, конвектори, пічки - всі сушать. Потрібна просто продумана вентиляція, провітрювання.

vovka - 14-7-2013 у 17:31

Цитата: Початково розміщене учасником Юрій Марків  

Кондиціонери з автоматичною регуляцією температури? Наскільки це здорОво?

кондиціонери для обігріву не призначені.. як побічна функція - воно працює але тако собі.. якщо це постійно юзати то термін служби зменшується і ефективність ніяка (енергії жере багато.. обмеження по температурі на вулиці). для обігріву є теплові насос воздух-воздух (типу як кондюк по формі, наприклад міцубісі zubadan) але і ціна там "трошки" вища.



Цитата:

Встановлення автономного опалення додатково до існуючого централізованого? В принципі, таке можливо. Хотілося би знати варіанти і "прицінитися" на середньострокову перспективу.

як варіант то тепловий насос воздух-вода..
але ціни там недружелюбні :)

вони на електриці (коефіцієнт до тепла порядка 3.5, типу на кіловат електрики получаєм 3.5 кіловати тепла).
ну і експлуатація може вийти дорогою при звичайних тарифах.. треба тариф як для електрокотла.

наприклад
http://www.daikin.com.ua/for-your-home/needs/heating/renovate-repla...
http://www.youtube.com/watch?v=g0nQplDoIWs


от я в перспективі думаю відмовлятися від газу і перейти на щось більш новітнє. навскидку такі от системи якраз те що треба, якби не ціна :)

видається що мороки менше чим з індивідуальним газовим.
видається що потрібно вибити тільки тариф як для електрокотлів (+3 зонний лічильник), і узгодити збільшення потужностей на квартиру (тут неясна ціна питання).

Рост - 14-7-2013 у 21:12

Цитата: Початково розміщене учасником vovka  
Цитата: Початково розміщене учасником Юрій Марків  

Кондиціонери з автоматичною регуляцією температури? Наскільки це здорОво?

кондиціонери для обігріву не призначені.. як побічна функція - воно працює але тако собі.. якщо це постійно юзати то термін служби зменшується і ефективність ніяка (енергії жере багато.. обмеження по температурі на вулиці). для обігріву є теплові насос воздух-воздух (типу як кондюк по формі, наприклад міцубісі zubadan) але і ціна там "трошки" вища.



Цитата:

Встановлення автономного опалення додатково до існуючого централізованого? В принципі, таке можливо. Хотілося би знати варіанти і "прицінитися" на середньострокову перспективу.

як варіант то тепловий насос воздух-вода..
але ціни там недружелюбні :)

вони на електриці (коефіцієнт до тепла порядка 3.5, типу на кіловат електрики получаєм 3.5 кіловати тепла).
ну і експлуатація може вийти дорогою при звичайних тарифах.. треба тариф як для електрокотла.

наприклад
http://www.daikin.com.ua/for-your-home/needs/heating/renovate-repla...
http://www.youtube.com/watch?v=g0nQplDoIWs


от я в перспективі думаю відмовлятися від газу і перейти на щось більш новітнє. навскидку такі от системи якраз те що треба, якби не ціна :)

видається що мороки менше чим з індивідуальним газовим.
видається що потрібно вибити тільки тариф як для електрокотлів (+3 зонний лічильник), і узгодити збільшення потужностей на квартиру (тут неясна ціна питання).

Таке обладнання має один, але суттєвий недолік - вони гріють повітря.
Усі кам'яниці (будинки з каменю, цегли, бетону, тобто, з тепло-інерційними стінами) розраховані в першу чергу на інфра-червоний обігрів. Ідеал - це пічка, тепла підлога, ще конвектори, які не лише повітря гріють, але і випромінюють (я такі на селі поставив, у них теплообмінники чорного кольору і заховані під перфоровані накладки).
А усі технології, побудовані на нагріві повітря, розраховані на будинки зі стінами з термоізоляції (сендвіч-панелі, наприклад), і я би їх в кам'яницях не використовував. Тому що нагріте повітря стінам тепло віддає неохоче, неефективно. На відміну від інфрачервоних випромінювачів, з якими може бути отримано ідеал теплового комфорту - в будинку тепло, а повітря свіже, навіть прохолодне.

vovka - 14-7-2013 у 21:44

Цитата: Початково розміщене учасником Рост  
Цитата: Початково розміщене учасником vovka  
Цитата: Початково розміщене учасником Юрій Марків  

Кондиціонери з автоматичною регуляцією температури? Наскільки це здорОво?

кондиціонери для обігріву не призначені.. як побічна функція - воно працює але тако собі.. якщо це постійно юзати то термін служби зменшується і ефективність ніяка (енергії жере багато.. обмеження по температурі на вулиці). для обігріву є теплові насос воздух-воздух (типу як кондюк по формі, наприклад міцубісі zubadan) але і ціна там "трошки" вища.



Цитата:

Встановлення автономного опалення додатково до існуючого централізованого? В принципі, таке можливо. Хотілося би знати варіанти і "прицінитися" на середньострокову перспективу.

як варіант то тепловий насос воздух-вода..
але ціни там недружелюбні :)

вони на електриці (коефіцієнт до тепла порядка 3.5, типу на кіловат електрики получаєм 3.5 кіловати тепла).
ну і експлуатація може вийти дорогою при звичайних тарифах.. треба тариф як для електрокотла.

наприклад
http://www.daikin.com.ua/for-your-home/needs/heating/renovate-repla...
http://www.youtube.com/watch?v=g0nQplDoIWs


от я в перспективі думаю відмовлятися від газу і перейти на щось більш новітнє. навскидку такі от системи якраз те що треба, якби не ціна :)

видається що мороки менше чим з індивідуальним газовим.
видається що потрібно вибити тільки тариф як для електрокотлів (+3 зонний лічильник), і узгодити збільшення потужностей на квартиру (тут неясна ціна питання).

Таке обладнання має один, але суттєвий недолік - вони гріють повітря.
Усі кам'яниці (будинки з каменю, цегли, бетону, тобто, з тепло-інерційними стінами) розраховані в першу чергу на інфра-червоний обігрів. Ідеал - це пічка, тепла підлога, ще конвектори, які не лише повітря гріють, але і випромінюють (я такі на селі поставив, у них теплообмінники чорного кольору і заховані під перфоровані накладки).
А усі технології, побудовані на нагріві повітря, розраховані на будинки зі стінами з термоізоляції (сендвіч-панелі, наприклад), і я би їх в кам'яницях не використовував. Тому що нагріте повітря стінам тепло віддає неохоче, неефективно. На відміну від інфрачервоних випромінювачів, з якими може бути отримано ідеал теплового комфорту - в будинку тепло, а повітря свіже, навіть прохолодне.


є теплові насоси повітря-повітря (це простіше в установці - фактично як кондиціонер), а є повітря-вода. от там по ссилці на відео якраз повітря-вода. тобто тепло береться зовні з повітря (до -20, -35 залежно від виробника), і далі по аналогії зі звичайним котлом - носієм тепла є вода, тобто радіатори, теплі підлоги, гаряча вода з крана і т.п.

ефективність виробітки тепла там різниться в залежності від зовнішньої температури. при -35 там не більше 2 коефіцієнт. а при +7 от бачив і 5 заявляють :)

охота спробувати, але ціна питання поки що відлякує.

Юрій Марків - 22-7-2013 у 13:24

Цитата: Початково розміщене учасником Рост  
...чи витримає проводка, і квартирна, і будинкова, вона ж ніяк не розрахована на подібне. І якщо в квартирі її можна замінити, то в будинку ні.


Власне замінив електричний щиток на сходовій клітці, поставив сучасні автомати. Майстер з аварійної сказав - при бажанні можна замінити проводку в будинку. Звісно, влетить в копійку, але можна. Як варіант, можна не міняти, а провести в хату ще одну фазу, на яку вішати лише обігрівачі взимку.

На черзі - відкоси після заміни вікон, потім більш щільні вхідні двері. Тоді планую взятися за заміну проводки в квартирі, щоб можна було використовувати всюди електричні конвектори або "уфо". Взимку дасться чути, чи цього досить, чи щось потрібно ще.

Щиро вдячний всім за коментарі.

Юрій Марків - 1-8-2013 у 16:28

Тим часом державою планується запуск пілотного проекту щодо знесення хрущовок. Цікаво буде на це подивитися (але на відстані).

Тиць!

Андрій Пелещишин - 2-8-2013 у 10:23

Думаєте, там буде автономне опалення?

Юрій Марків - 2-8-2013 у 11:06

Гадаю, основна проблема опалення в старих багатоквартирних будинках - у великій складності заміни труб опалення. Коли хтось з сусідів замінює самі батареї в хаті, то можна на смітнику помилуватися товстим шаром іржі і бруду всередині. Те саме робиться в самих трубах опалення, які на порядки важче чи навіть неможливо замінити в будинку, так що чим більша відстань до системи теплоподачі, тим складніше туди дотекти теплій воді.

Цілком можливо, що в новому будинку автономне опалення і не потрібне за умови грамотно зробленої системи теплоподачі.

Тільки от процес відселення мешканців для знесення хрущовок... не простий... не прозорий... не зрозумілий...

Юрій Сєров - 3-8-2013 у 00:42

На заході досить популярні повітряні системи обігріву приміщень. Може є сенс ставити, якщо не автономне, то, принаймні, будинкові котли, які б гріли повітря.

Андрій Пелещишин - 30-8-2013 у 15:38

Здається, тему переходу на автономне опалення в Україні хочуть закрити остаточно
http://www.pravda.com.ua/news/2013/08/30/6996983/
Цитата:
Кабмін пропонує Верховнiй Радi ввести комплекс обмежувальних заходiв щодо переходу квартир на iндивiдуальне опалення i гаряче водопостачання.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Вiдповiдну iнiцiативу викладено у законопроектi №3142 "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо вдосконалення вiдносин у сферi теплопостачання, надання послуг централiзованого опалення та централiзованого гарячого водопостачання", зареєстрованому у парламентi 29 серпня 2013 року.
....

Законопроектом забороняється видача техумов на підключення до об’єктів системи газопостачання систем автономного та індивідуального теплопостачання.

dr.Trollin - 31-8-2013 у 12:50

-1-
ну закрити... ну більше будинків, що НЕ вибухнуть буде
(а то майстри... ой...)

-2-
більше буде таких ото "хоббістів"(тм)
http://vse.rv.ua/zhittya/1376896761-70-richniy-rivnyanin-znayshov-z...

Рост - 31-8-2013 у 17:03

Цитата: Початково розміщене учасником dr.Trollin  
-1-
ну закрити... ну більше будинків, що НЕ вибухнуть буде
(а то майстри... ой...)


Це з якої радості?
Що, газ в квартири тепер заводити не будуть? Газові плити відмінять? Чи всіх заставлять поміняти на ті, що з автоматичним перекриванням газу, якщо полум'я загасло?
А котли тільки жорстко підключати дозволено, між іншим. На відміну від плит, які і шлангами можна.
Мовчу про автоматику сучасних котлів, які крок вліво - крок вправо - одразу відключаються і газ перекривають.
Тому з чим-чим, а вибухонебезпечністю зв'язку не вловлюю.

Андрій Пелещишин - 31-8-2013 у 19:38

Коли ми говоримо про загрози, що несе автономне опалення для життя, потрібно дивитися з кінця (ІМХО звичайно).
Мені не дуже відома статистика щодо кількості жертв від вибухів газу, знайшов хіба ось це http://gazeta.dt.ua/LAW/vibuhi_gazu_chi_dopomozhe_nezalezhna_eksper...
Зі статті можна отримати розуміння, що мова є йде щорічно про сумну звичайно, але таки не вражаючу цифру у кілька десятків жертв. Зверну увагу, що це цифра саме жертв газу, а не автономного опалення! Тобто, і від поганої газової плитки і від інших причин. Думаю, навіть 50% якщо віднести саме на випадки автономного опалення, це вже буде забагато.
Але чому і кілька жертв не є вражаючою цифрою? Та хоча би тому що за офіційними даними ДАІ у 2012 році загинуло понад 5 тисяч людей!! Це не просто постраждало, а загинуло! Тепер питання. Чому держава бореться з таким "лихом", як автономне опалення, залишаючи неврегульованим питання автономного транспорту? Саме заборона автономного персонального автотранспорту в Україні дозволила би врятувати щороку до 5 тисяч життів!! Зверну вашу увагу, що і до автомайстрів у повній мірі можна застосувати оцінку "а то майстри... ой...)" (с) dr.Trollin
От уявімо собі, що уряд ініціює заборону персонального автотранспорту? Уявили? Думаю, що ні, бо це нереально і безглуздо. Хоч і обходиться країні в страшну цифру 5 тисяч смертей в рік.
Так чому, співмірну по значенню для більшої частини населення України, проблему якісного і дешевого опалення житла зводять тільки до питання порятунку тих кількох умовних жертв? Чому для авто це статистика, а для опалення - це все, повний капут?
Чому не заборонять зрештою приватні (читай автономні) сади? Я думаю, число людей, які протягом року падають з вишень і яблунь, отримуючи не раз дуже складні травми, у сотні раз перевищує оцю цифру для газу. Їм бачите, автономних вітамінів закортіло! А де дозвіл від компетентних служб, це ж загроза життю!
А ще бажано зимою заборонити на вулицю виходити. Автономні пішоходи нагло падають і ламають ноги. А Азаров ігнорує проблему, а життя людей під загрозою!!

PS А статистики щодо того, скільки сімей не наважилося народити ще одну дитину, бо бракує грошей (зокрема, може і через дуже великі витрати на комуналку), не буде ніколи. Та навіть статистики, скільки дітей захворіло, а може і померло, бо десь в холодну жовтневу пору центральне опалення таки не було включене..

Блюзнірство це з боку держави - свої кишенькові інтереси видавати за питання життя та смерті людей.

Андрій Пелещишин - 6-7-2014 у 22:09

http://ua.korrespondent.net/business/economics/3388848-naftohaz-zak...
Нафтогаз закликає населення допомогти зберегти чотири мільярди кубометрів газу

Дуже правильна ініціатива. І дуже просто реалізована. Нехай уряд відкриє можливість ставити автономне опалення, без волокіти і хабарів бажано. І економія буде дуже відчутною.
Але ні, ми ніколи на це не підемо. Краще будемо кормити ворога і агресора, ніж дозволимо нашим людям обійтися без теплокомуненерго.

Юрій Сєров - 9-7-2014 у 12:34

А якщо б ще розгорнути програму кредитування і виробництво якихось німецьких котлів в Україні, то можна було б незле і заробити.
Правда тоді питання виникне, що робити з тими ТЕЦами і квартирами, які не від'єднаються від центрального опалення...
Правда є нюанс, що ТЕЦ можна перевести на тверде паливо і тоді потреба в газі також зменшиться, а в квартирі котел на вугілля не поставиш.

Олег Звінич - 28-10-2015 у 15:00

Цитата: Початково розміщене учасником Тарас Ільчишин  
А яка фірма у Львові це робить? Котел мені рекомендували з турбо -- але що він собою являє я не знаю. Казали що коштує біля 700уе. бітареї -- біля 60уе за штуку.


Досить непогані котли виробляють в Івано-Франківську пелетні на твердому паливі http://ztek.com.ua/ua/kotly-vohnezar/kotly-na-peletakh.html , на цемуж сайті викладені котли Львівського виробника БоВо. По суті бово більше промислові хча роблять котли і на 50 кВт.

Петро Самойлов - 16-12-2015 у 00:58

Тема переходу на індивідуальне опалення знову, як ніколи, актуальна. Автономне буде набагато економнішим, аніж наразі їм нараховують за опалення від централізованого теплопостачання, крім того, зможуть самостійно регулювати витрати газу

Вадим Калашнік - 30-12-2015 у 10:12

Нещодавно зважився поміняти опалення в квартирі. Одразу скажу, що установка опалення в двокімнатній квартирі, обійшлась мені більш ніж в 20 тисяч. Зараз ціни дуже підскочили. Ремонт мені робила бригада із служби заявок Розумний.укр. Після установки опалення мені також довелось розкошелитись на поклейку шпалер майже по всьому периметру, адже коли знімали старі труби, трохи забруднили і шпалери. Мій товариш говорить, я ще й легко відбувся, бо в нього коли робили ремонт підлогу на кухні перестилати довелося. Що ж зате тепер все добре автономне опалення працює як годинник.

Ирина Карбенина - 13-2-2016 у 03:59

Ми теж думали робити автономку, але як порахували при чому збільшити в два рази ніж раніше стояло у нас 6 секцій, які нічого не гріли. Зараз же все чудово, дуже навіть тепло, і автономне нам тепер ні до чого, та й окупається воно дуууже довго. У знайомих років як 5 стоїть, ніби й добре, але в теж час, ще себе не відбило, та й не скоро говорить)

Злата Радюк - 23-12-2016 у 00:18

Притримуюсь думки, що в будинку потрібно встановити твердопадивний котел, його потужності має висатчити на весь будинок, а паливо можна готувати ще влітку.

Рост - 23-12-2016 у 10:28

Цитата: Початково розміщене учасником Злата Радюк  
Притримуюсь думки, що в будинку потрібно встановити твердопадивний котел, його потужності має висатчити на весь будинок, а паливо можна готувати ще влітку.

Такий котел може бути складовою частиною системи опалення, але не єдиним джерелом тепла. Їдете кудись на тиждень - залишите будинок без опалення?

На мій погляд, газовий котел з низькотемпературним теплоагентом (теплі стіни/тепла підлога) на сьогодні чи не найдешевша система. Можна сюди долучити твердопаливний котел, але вартість самого котла, додаткової автоматики, дрів - не так швидко окупиться. Єдине, система стає більш незалежною від газопостачання, в смислі, "а ну ж війна".

Тарас Сокальський - 23-12-2016 у 18:07

Цитата: Початково розміщене учасником Рост  
система стає більш незалежною ... "а ну ж війна".

Справжню незалежність може забезпечити тільки гравітаційна циркуляція.
Ну ще вигадують різні чудасії типу живлення насоса від Пельтьє чи всілякі Стірлінги... Але то для любителів більше погратися, а не погрітися )))))

Рост - 24-12-2016 у 00:25

Чому, грієшся поки граєшся :)

Помпа від пельтьє, оце збочення :) Люблю схиблених на голову, за ними цікаво спостерігати :)

VitalaIvanchenko - 18-1-2019 у 23:27

Підскажіть який котел правильно вибрати, одноконтурний чи двохконтуний? Говорять, що двохконтурний не сильно хороший тим, що коли включають одночасно воду в деяких містях то відбувається різкий стрибок температури. Це можна пережити? На данний момент я вибрав такий Vitodens 100-w, але ще потрібно вибрати і бойлер, який підібрати під дану модель котла.

Рост - 19-1-2019 у 00:27

Цитата: Початково розміщене учасником VitalaIvanchenko  
Підскажіть який котел правильно вибрати, одноконтурний чи двохконтуний? Говорять, що двохконтурний не сильно хороший тим, що коли включають одночасно воду в деяких містях то відбувається різкий стрибок температури. Це можна пережити? На данний момент я вибрав такий Vitodens 100-w, але ще потрібно вибрати і бойлер, який підібрати під дану модель котла.

Маю у використанні два котли двоконтурні, vaillant і protherm panther.
Vaillant в офісі, ремонтується як не кожного року, то через рік. Може то мені такий попав, не знаю. Парапетний.
Протерм димохідний, за скільки вже років хіба один раз чистив давач вогню. І от цього року почав тиск скакати, скоріш за все треба розширювальний бачок підкачати.
Щоб були якісь особливі скачки температури... В нього виставлена температура води з крану 45°. Іноді буває, рідко, відкриваєш і починає текти гарячіша пару секунд. Але щоб це було проблемою, не сказав би. Щоб цього не було, треба відключити попередній нагрів. В нього є опція, тримати частину гарячої води в бачку, тоді, при відкриванні крану, скоріше тече тепла вода.
Ще у використанні маю три електричних бойлери, усі арістон на 80 л.
У використанні електробойлера є свій смисл. Для повного комфорту на сьогодні я би монтував систему з двоконтурним котлом і електробойлером.
Котел газовий гріє воду, коли її треба багато, там ванну набрати, чи мити чогось багато. У всіх інших випадках воду гарячу брати з бойлера.

І не забудьте змонтувати одразу терморегулятор десь в кімнаті, щоб температуру точніше виставляти. Я був здивований, але не всі знають, що для цього підходить будь-який терморегулятор, не обов'язково щось дороге і спеціалізоване. Типу такого: https://m.rozetka.com.ua/offer/4316086/
Не конкретно цей, я просто для ілюстрації.

Рост - 19-1-2019 у 09:59

Цитата: Початково розміщене учасником VitalaIvanchenko  
Говорять, що двохконтурний не сильно хороший тим, що коли включають одночасно воду в деяких містях то відбувається різкий стрибок температури. Це можна пережити?

Я зрозумів, що ви мали на увазі.
Просто це до нагрівального пристрою не має відношення.
Жінка миється в душі, а в той час чоловік відкриває холодний кран на кухні, в результаті жінку обдає окропом - ви про це?
Проблема в тому, що більшість сантехніків у нас безграмотні. А ще халявщики, яких цікавить лише оплата за роботу. Як вам потім користуватися цим всім їх не цікавить.
Помилка в тому, що монтаж системи водопостачання виконують одним перерізом труби. Очевидно, що чим більше відкрити кранів, тим більше впаде тиск в системі в цілому.
Щоб уникнути цього, потрібно монтувати водопровід, зменшуючи переріз труб. Наприклад, на вході дюйм, лічильник, фільтри, все дюймове, далі розгалуження на холодну гарячу, це уже три чверті, тобто на котел чи бойлер піде три чверті, а далі, на кожен змішувач, по півдюйма.
За такої схеми, при одному відкритому змішувачі, якщо відкрити другий, на першому відчутного падіння тиску не відбудеться.
Можна монтувати на колекторах, але це зайві затрати і зайві різьбові з'єднання, я б обходився без них, просто паяти чи монтувати перехідники на менший переріз.
Якщо на вході три чверті, як в більшості багатоквартирних будинків, тоді робити відповідне зменшення діаметрів. Але тут буде деяка проблема, оскільки труби діаметром менше ніж пів дюйма у нас не сильно поширені, доведеться пошукати.
Отакі реалії. Щоб мати грамотно зроблений ремонт, потрібно бути інженером.

Андрій Пелещишин - 19-1-2019 у 13:29

У мене на дачі двохконтурний котел. Коли миєшся в душі (навіть якщо інші крани) ніхто не рухає, тепло йде "хвилями" - то загаряча, коли котел включився, то захолодна. Не знаю, чи це проблема з тиском чи з дуже якоюсь "грубою" системою керування нагріванням. З миттям посуду і тп - та сама ситуація.
Так як то дача, то дуже не заморочуюся, є як є :) . Але раз була була думка - може після котла повісити якийсь маленький бойлер чи щось подібне, у якому би вода змішувалася і ставала рівної температури і вже тоді йшла в систему.

Рост - 19-1-2019 у 15:34

Якщо котел постійно вмикається/вимикається, то або ти відкриваєш кран надто слабо для цього котла, або в принципі в тебе тиск заслабкий в системі для нього.
До речі, це одна з незручностей при експлуатації котла, завжди є певний мінімальний напір з крану, при якому котел буде горіти постійно і рівномірно гріти воду. І це завжди викликає деяку перевитрату води, ну і часто незручності, коли не потрібно такого напору.
Чому я і казав, що вважаю систему, в якій присутні і котел, і електробойлер зручнішою в побуті. Тільки не послідовно під'єднані, бойлер після котла, а незалежно, з переключенням триходовим краном. Треба більше води, ванну, наприклад, наповнити, перемикаєш на котел, а в нормальному режимі - декілька тарілок помити, душ прийняти - з бойлера.

Андрій Пелещишин - 19-1-2019 у 17:27

Я повністю погоджуюся, котел і бойлер варто розділити. Просто в моєму випадку швидше мова би мала йти за якусь ємкість літрів 10-20, в якій вода змішується до одної температури. Просто бойлер - перше що прийшло до голови. Електрикою на дачі не дуже зручно, бо треба чекати, поки він загріється.
В особняку варто взагалі таку велику бочку для накопичення тепла ставити, за тисячу доларів :-)

Тиск малий, бо знову ж таки, система дачна, вода качається з криниці в такий бачок 30 літрів і автоматично час від часу підкачується.

Рост - 19-1-2019 у 21:19

В принципі, в мене така ж система, тільки не криниця, а артезіанська свердловина, з якої глибинна помпа накачує в 100-літровий гідроакумулятор. Автоматикою виставлено нижню межу 1,7, верхню 3,2.
Ну але в мене бойлер. На дачу не приїжджаєш на годинку, а за годину після ввімкнення уже нормально гаряча вода.
Може тобі автоматику підкрутити, межі спрацювання підняти?
А якщо помпа слабенька, теж можна поміняти.
Або взагалі, якщо вже купувати бойлер для змішування, то купити більший, і ним користуватись повноцінно.

Андрій Пелещишин - 19-1-2019 у 23:11

У мене межі суттєво нижчі, це точно. Може й варто підкрутити. Але цей акумулятор у мене лише 30 літрів. Питання, чи йому від цього не стане зле?

Рост - 19-1-2019 у 23:36

Можеш глянути на його характеристики, але від літражу точно не залежить. Так, як в мене, це типові значення.
Якщо прямо на ньому не написано, то погуглити по моделі.
І не забудь перевірити тиск повітря без води. В своєму я накачую 1,5.