Форум Рідного Міста

Гудить труба

Андрій Пелещишин - 8-8-2006 у 17:11

Вже кілька місяців маю проблему - гудить труба в ванній. Точніше не ванній, а десь у під'їзному стояку, до якого під'єднані ванні кімнати.
Спочатку думав, що то якісь ліниві сусіди не можуть ніяк поміняти прокладку в крані. Проте зараз вже очевидно що проблема не в цьому (у сусідів зі сантехнікою усе гаразд, але гул чути в них також).
Таке враження що проблема зі центральним стояком. Хтось мені казав, що таке може бути - якісь заусенції на відгалуженнях труб, а відслоєння в трубі.
Чи хтось з таким стикався? Якщо так, то що би порадили?

Юрій Сєров - 8-8-2006 у 19:04

Загалом гудіння, як нас вчили на фізиці в школі, здається пов'язане з резонансом.
Не знаю, що можна порадити в такій ситуації, але думаю це пов'язано з включенням /відключенням води.
Щоб уникнути гудіння дехто робить т.зв. "компенсатори" - невеликі відрізки труб (заглушені з одного боку), які приєднуються до виводів на крани. Це виглядає як буква "Т": знизу підходить вода, зверху компенсатор, а в бік йде вивід до крану. Нажаль дізнався це трохи пізно, щоб зробити в себе.

Hanor Narasson - 8-8-2006 у 20:44

Якщо це резонанс - то можна просто попробувати змінити "геометрію труби". Наприклад пару разів по ній ..бнути "кувалдометром":lol:

Demyan - 9-8-2006 у 07:44

А гудить як:
коли ви відкриваєте кран
коли навіть сусіди знизу (зверху) відкривають воду - чути гул?

Андрій Пелещишин - 9-8-2006 у 09:58

Ні, від мене не залежить. Мої крани можуть бути закриті. Навіть на вході заглушений вентиль, все рівно.
Таке враження, що гудить коли кілька сусідів одночасно відкривають пускають воду.
Вібрація така сильна, що фізично її відчуваєш - трубу трясе.

Demyan - 9-8-2006 у 10:37

Тоді ймовірність - "Щось заважає в стоку". Коли всі одночасно відкривають - вода швидко стікає, утворюється порожнеча (заповнитися не встигає бо щось заважає), ось і виходить якби вода бється...треба дивитися стояк.

Тарас Капущак - 9-8-2006 у 20:31

Можна спробувати відкрити кран в себе. Якщо гудіння міняється по тону, або слабшає, зникає, значить це резонанс і боротись треба відповідно (напр. зміною довжини трубопроводу...).
Якщо це не впливає, значить причина може бути в іншому - погано закріплені труби, невдала конфіґурація трубопроводу і т.д.