Форум Рідного Міста

Львів Стародавній 2006

Thror - 29-8-2006 у 18:22

Мерія міста Львова та Товариство "Срібний Вовк" представляють:

Перший міжнародний фестиваль середньовічної культури "Львів Стародавній"

30 вересня – 1 жовтня 2006 р, музей Шевченківський Гай.

Головною подією фестивалю стане лицарський турнір – яскраве видовище, що після тривалого забуття отримало у сучасній Європі своє друге народження. Його учасниками стануть представники численних клубів історичної реконструкції – як українських, так і російських, білоруських, польських та угорських. Не менш видовищними будуть лицарські битви „За міст”, „За прапор”, „За короля”, де братимуть участь більш ніж 50 лицарів, зброєносців та піхотинців одночасно.
В рамках фестивалю відбудуться концерти музичних гуртів, що виконують музику часів Середньовіччя, а також народну (скандинавський, слов’янський та ірландський фолк). Це, зокрема, білоруські гурти "Тестамент", "Licwinski Chmiel", „Lituus”. „Musica Radicum” з Санкт-Петербургу.

Попередня програма фестивалю

ПЕРШИЙ ДЕНЬ, Субота. Музей Шевченківський гай.

12:30 Урочисте відкриття. Вступне слово герольда, парад та представлення учасників. Слово адміністрації музею та представників спонсорів, завдяки яким відбувається свято.
13:00 Бугурт «Битва в полі». Велика битва усіх „бойових” учасників фестивалю, розділених на дві партії.
14:00 Виступ танцювального колектива клубу старовинного танцю, м. Санкт-Петербург.
14:30 Великий турнір. Головний турнір фестивалю, де на ристаллі лицарі з 5 країн будуть змагатися не тільки за головний приз фестивалю, а й за прихильність прекрасних дам.
15:30 Виступ музичного колективу Licwinski Chmiel, м.Мінськ.
16:15 Велика лицарська битва між двома партіями.
16:45 Танці у виконанні колективу «Схід»
17:00 Військова забава «Захист мосту»
17:30 Середньовічна танцювальна програма для бажаючих під живу музику гурту "Тестамент", Білорусь.
18:00 Концерт білоруського ансамблю «Літуус»
19:00 Завершення першого дня
22-30 Майданчик під Пороховою вежею. Конкурс фаер-шоу. Учасникам фестивалю та гостям міста будуть представлені показові виступи колективів „Схід”, м.Харків, „Берсерк”, м. Мінськ, „Унія „Меч і ворон”, м.Мінськ та ін.

ДРУГИЙ ДЕНЬ, Неділя. Музей Шевченківський гай.

12:00 Відкриття.
12:30 Командний турнір.
13:00 Середньовічна танцювальна програма для бажаючих під живу музику гурту Тестамент, Білорусь.
13:30 Жартівливий турнір на палицях.
14:00 Танці у виконанні колектива клубу старовинного танцю, м. Санкт-Петербург.
14:15 Турнір на алебардах через бар’єр.
14:45 Танцювальна програма під живу музику колективу "Licwinski Chmiel". Середньовічні танці на замовлення для учасників та глядачів
15:15 Бугурт «Битва полі»
16:30 Урочисте нагородження переможців та закриття фестивалю.
17:00 Концерт ансамблю "Літуус" (Мінськ, Білорусь) та "Musica Radicum" (Санкт-Петербург).

Паралельно до цього будуть проводитися:

* майстер-класи зі старовинного танцю для учасників та глядачів
* концерти старовинної музики
* виступи танцювальних колективів та каскадерських груп на окремих майданчиках.

На території фестивалю постійно діють:

* показові стрільби з довгого англійського лука
* середньовічна таверна, де можна буде зкуштувати страви за давніми рецептами та випити пива
* торгові ряди з історичними обладунками, зброєю та сувенірами, де можна буде не тільки придбати це все, але і зробити фото
* ковалі з історичною кузнею прямо на місці будуть виготовляти сокири, підкови, ножі та вістря для стріл
* гончари виготовлятимуть посуд на місці та глядачі зможуть спробувати себе у цій справі
* різьблярі по дереву запропонують великий вибір своїх виробів - чеканка монет, що були у вжитку у Львові у 14-15 столітті, котрі кожен зможе придбати на згадку про фестиваль

Будуть проводитись різноманітні конкурси та забави з глядачами:

* перетягування канату
* середньовічний футбол (учасники проти глядачів)
* перегони у мішках
* середньовічні ігри
* інші веселі забави.

У програмі можливі зміни та доповнення.

Олександр Чорнобиль - 30-8-2006 у 09:42

Я не так давно мешкаю у Львові, тому питаю - така забава тут вперше?

Thror - 30-8-2006 у 21:11

Так, це вперше. Саме тому й написали, що це ''Перший фестиваль...''

Олександр Дєдик - 31-8-2006 у 11:35

Бачив рекламу на львівському ТБ, про схожий історичний фестиваль 8-10 вересня у Тустані (с.Урич, Сколівський район).
Thror, то теж від вас?

Олександр Чорнобиль - 31-8-2006 у 13:38

Ну, це може перший фестиваль, а мене цікавить чи лицарі не проводили турніру якогось... Ну, наскільки я розумію - не проводили. Тоді дещо розповім про подібні заходи, на яких був кілька разів як глядач.

Якщо надворі ХХ або ХХІ століття і в ваше місто прийшли групи людей, одягнених у середньовічні обладунки і з відповідної зброєю - є два варіанти розвитку подій.

Варіант перший - фестиваль. Добрий варіант. (Ніби-то виглядає, що Львів вибрав його). За цим варіантом в місто приходять дійсно люди, які в тому щось петрають. Вони не влаштовють дурні бойовиська, які називаються гучним словом "турнір", бо це нецікаво. Від свого колеги, який тому фактично присвятив життя і заробляє таким чином гроші дізнався жахливу істину - реальний бій на мечах/шаблях/рапірах/шпагах триває ... менше хвилини (це я ще розтягнув). До першого вдалого удару. (Хто сумнівається - подивіться на рахунки поєдинків у спортивному фехтуванні, або на самі поєдинки). Отож турнір - це нецікаво. Цікаво стає , коли поєдинок гарний і хоч виглядає на 100 % справжнім, але є показовим і певною мірою зрежисованим. Тому і добре, коли фестиваль, бо різні колективи (вони нерідко називаються театрами історичної реконструкції чи щось подібне) демонструють своє мистецтво, необов"язково в якомусь одному форматі.
Трохи складніше звести їх в щось одне - як хочуть в даному випадку зробити для низки битв. Однак, якщо мова йде про професійних "лицарів" - вони дають собі раду в такому випадку - розбиваються на пари і імпровізують.
Тому після низки позитивних моментів, які можна побачити в програмі фестивалю, мені, чесно кажучи, не дуже зрозуміло як має відбуватись "Великий турнір". Якщо він буде від початку до кінця як то кажуть "постановочним" - це просто казкове видовище. (Режисер поміж лицарями має бути). І глядачі ніц не втрачають, а тільки виграють. От тільки я не можу второпати як то має бути зроблено, якщо лицарі приїдуть із п"яти країн? Можливо, Thror, який схоже причетний до справи відкриє очі.

Другий варіант. Упаси нас Боже! Псевдолицарі, як правило не обтяжені дорогими обладунками/костюмами/зброєю (адже у професіоналів все це зроблено відповідними професіоналами і із знанням справи та коштує сотні доларів) влаштовують "лицарський турнір". Тупа рубка (мечі можуть бути дерев"яними), яка не викликає інтересу. Щоб уявити рівень цієї братії, приведу приклад, коли в 99-му році в Кам"янці-Подільському відбувався "Соколиний кубок". Приїхали "лицарі" здебільшого з Київа і Харькова. Якісь вони були такі, що наші місцеві хлопці не хотіли з ними бавитись. Влаштували турнір. Було нудно. В кінці вирішили дати можливість глядачам спробувати свої сили проти "кращих". Здогадуєтесь, що сталось. Вийшов хлопець, який був далекий від тої справи, але за кілька хвилин "набив" всіх тих "кращих" під схвальні вигуки натовпу...

Отож і хочу знати, чи було щось у Львові. Бо якщо було і першого варіанту, то це практично гарантує якість цьогорічної забави. А на таку справу можна вже і гостей вести. ;) А то прийдемо, а вони потім плюватись будуть...

Thror - 31-8-2006 у 16:56

Ні до фестивалю Тустань ми не маємо відношення. На щастя ми не єдині люди кому ця справа не байдужа. Хоча й навіть не зможемо його відвідати як учасники - не наш період.

Другий пост вельми цікавий. Розберу його докладніше - зустрів декілька відомих міфів про нашу справу.

Власне фестиваль не проводили але були заходи скажімо так у другому варіанті. Хоча я не дуже розумію як впливають якісь минулі заходи на якісь майбутні особливо виходячи з того що організацією займаються різні люди.

Цитата:

Вони не влаштовують дурні бойовиська, які називаються гучним словом "турнір", бо це нецікаво.

В принципі це означає що вам не вдалося відвідати дійсно якісного турніру з історичного фехтування - це дуже яскраве адреналінове дійство щоправда яке практично не має відношення до історії.

Цитата:

Від свого колеги, який тому фактично присвятив життя і заробляє таким чином гроші дізнався жахливу істину - реальний бій на мечах/шаблях/рапірах/шпагах триває ... менше хвилини (це я ще розтягнув).

Я чесно кажучи не зовсім збагнув на чому заробляє колега - на реальній бійці з загостреними мечами?
Дійсно навіть не хвилину а до першого результативного удару. На реальній війні - один удар - один труп. Щоправда власне двобій може тривати довше - фехтування ніхто не відміняв.


Цитата:

Цікаво стає , коли поєдинок гарний і хоч виглядає на 100 % справжнім, але є показовим і певною мірою зрежисованим.

Власне навпаки - зрежисований поєдинок це як бійка в індійських фільмах. Удари впівсили якісь незрозумілі голівудські вимахування. Реальний бій на незаточеній зброї і добре захищаючому обладунку з повною силою та швидкістю ударів наразі найвидовищний варінт.
Наприклад в Україні є тільки один колектив який дійсно працює в повноамплітудному високошвидкісному варіанті постановочних боїв та без захисту - але це професіонали найвищого гатунку - київський каскадерский колектив Одісей.

Цитата:

Тому після низки позитивних моментів, які можна побачити в програмі фестивалю, мені, чесно кажучи, не дуже зрозуміло як має відбуватись "Великий турнір".

Що цікаво це якраз уявити найпростіше. Є група учасників які згідні битися на турнірі за визначеними правилами.
Ось і все. Далі йде звичайна спортивна сітка та поступовий рух до фіналу.
Ніяких імпровізацій та постановок - це не театр.

Розповідь про 99 рік цікава. Але це 7 років тому - багато чого змінилося. Та сама матеріальна база клубів зросла у декілька десятків разів якщо брати скажімо гривневий еквівалент.

Щоб не кидати порожні слова пропоную просто передивитися фото з наших фестивалів які ми ось вже 4 роки робимо у Луцьку.

http://silverwolf.lviv.ua/gallery-viewallfolders-fid-11.htm

Тут в галереї дивіться фото з фестивалів Меч Луцького Замку. Якщо почати 3 2003 року то помітно як змінювався рівень фестивалю. Звичайно можна подивитися й фото з інших фестивалів які ми відвідували.

Ось такого плану як у Луцьку - а я сподіваюсь що вийде ще краще й буде наш перший львівський фестиваль.

Доречі а що б простим глядачам хотілося від фестивалю?
Можливо ще не пізно організувати якісь додаткові заходи...

Олександр Чорнобиль - 1-9-2006 у 09:53

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Thror
Я чесно кажучи не зовсім збагнув на чому заробляє колега - на реальній бійці з загостреними мечами?


Колега, які і Ви займається для душі історичною реконструкцію. Офіціно він працює сисамдіном в невеликій фірмі, однак крім того він освоїв мистецтво коваля і кує зброю як для колег-лицарів, так і для дорогих подарунків. Ну і практикує потроху (вже забув як називається наше Кам"янець-Подільске товариство, маю лише стару візитівку, де вони називались "Клуб історичного фехтування Bastard Sword", але не виключаю, що вони могли назву змінити).

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Thror
Власне навпаки - зрежисований поєдинок це як бійка в індійських фільмах. ...
Наприклад в Україні є тільки один колектив який дійсно працює в повноамплітудному високошвидкісному варіанті постановочних боїв та без захисту - але це професіонали найвищого гатунку - київський каскадерский колектив Одісей.


Такі собі взаємозаперечуючі твердження. Вам не здається?
Власне, в 98-році турфірма "Гамалія", яка була головним спонсором "Козацьких забав" в Кам"янці-Подільському привозила, здається мені, Одісей. Наші кам"янецькі хлопці зрозуміли в якому напрямку потрібно рухатись. Тому коли через рік у нас був "турнір" - це було величезне розчарування. Після цього при організації великих міських свят, які в Кам"янці щороку, від лицарів на певний час відмовились... Однак минулого року провели "Terra Heroica" - можливо наші хлопці ще не Одісей, але вже дуже наближено. Та й більша частина тих, кого вони привозили були непогані.
Про фестиваль:
http://www.zerkalo-nedeli.com/nn/show/586/52684/
Фото з фестивалю:
http://www.giih.gov.pl/ryc/galeria/kamieniec/index3.html і далі
http://xenia.org.ua/component/option,com_datsogallery/Itemid,31/fun...

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Thror
Розповідь про 99 рік цікава. Але це 7 років тому - багато чого змінилося. Та сама матеріальна база клубів зросла у декілька десятків разів якщо брати скажімо гривневий еквівалент.

Мабуть, Ви праві і мені дійсно не пощастило з файним турніром... Хоча оце:
http://silverwolf.lviv.ua/gallery-showimages-fid-72-iid-1982.htm
мені дуже нагадало 99-й рік, за виключенням обладунків і зброї :D

Thror - 1-9-2006 у 10:10

Цитата:

Такі собі взаємозаперечуючі твердження. Вам не здається?


Ні це власне виключення з правил - постановочний поєдинок стає дійсно яскравим тільки на дуже професійному рівні.


Цитата:

Однак минулого року провели "Terra Heroica" - можливо наші хлопці ще не Одісей, але вже дуже наближено.


Ну це валення в купу різних речей - фестиваль на 17 століття та робота каскадерьскої групи на холодній зброї. Як це можно порівняти... Та й 98 році це напевно якійсь інший Одісей. Сучасний їхній склад тільки року з 2001.

А фест Терра Хероика це справді гідний український доробок. Те що було багато учасників з інших країн - великий плюс фестивалю. Сподіваюсь в цьому році буде ще краще.

Щодо приведеного фото. Цікаво а як має виклядати це в ідеальному у вашому уявленні стані? Кінний джостр?

Крім того судити по фото як пройшов високошвидкісний поєдинок дуже помилково. Дійсно єдине що можна оцінити - зброя та обладунки.

Олександр Чорнобиль - 1-9-2006 у 10:58

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Thror
Ні це власне виключення з правил - постановочний поєдинок стає дійсно яскравим тільки на дуже професійному рівні.


А що я маю робити як я вже побачив той професійний рівень?

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Thror
Ну це валення в купу різних речей - фестиваль на 17 століття та робота каскадерьскої групи на холодній зброї. Як це можно порівняти...


Під час фестивалю власне і була "робота каскадерьскої групи на холодній зброї". Причому ця каскадерська група була вже наша, доморощена. :)

Thror - 1-9-2006 у 11:25

Цитата:
А що я маю робити як я вже побачив той професійний рівень?


Ну, мені важко тут щось порадити. Найпростіше - відвертатись коли відбуваються непрофесійні постановочні бої:-)

Але показові бої це взагалі інша галузь - виключно демонстраційна та до істоії дуже дотична. Ми вже відійшли від практики запрошувати каскадерів на свої фестивалі.
Хіба що перейдемо до практики запрошувати тих що працюють верхи. Ось це дійсно видовище:-)

Цитата:

Під час фестивалю власне і була "робота каскадерьскої групи на холодній зброї". Причому ця каскадерська група була вже наша, доморощена.

Сподіваюсь буде можливість десь побачити.

Олексій Мачехін - 20-9-2006 у 12:12

Цікаво було почитати дискусію :)

Лєна Дадукевич - 25-9-2006 у 11:16

Колега, які і Ви займається для душі історичною реконструкцію. Офіціно він працює сисамдіном в невеликій фірмі, однак крім того він освоїв мистецтво коваля і кує зброю як для колег-лицарів, так і для дорогих подарунків. Ну і практикує потроху (вже забув як називається наше Кам"янець-Подільске товариство, маю лише стару візитівку, де вони називались "Клуб історичного фехтування Bastard Sword", але не виключаю, що вони могли назву змінит

Олександр Чорнобиль, можна попросити координати Кам,янець-Подільського товариства?
Шкода, пізно побачила цей текст, власне шукали клуб фехтування для однієї ідеї.

Тарас Капущак - 26-12-2006 у 12:48

А хтось знайомий з наших рицарських клубів з діяльністю їх колег в Білорусі? Так собі нарвався на сторінку і склалось враження, що в них це стоїть на досить непоганому рівні. Щось про них знаєте, співпрацювати не пробували?

http://bel-knight.com/index.php

Thror - 26-12-2006 у 13:01

В Білорусі все дійсно непогано, краще від них тільки у Росії.

Сябри з Білорусі регулярно їздять на наші фести у Луцьку. Тай ми до них теж. З багатьма маємо просто добрі відносини навіть поза тим хобі.
У Львові був тільки музичний колектив звідтам. "Літвінський хмель".