Форум Рідного Міста

Перший Всеукраїнський конкурс радіоп'єс

Ніна Василівн Герасименко - 29-8-2006 у 23:04

Національна радіокомпанія України започаткувала Перший всеукраїнський конкурс радіоп'єс під девізом "Відродимо забутий жанр".

Запрошуємо досвідчених письменників і початківців до участі в цьому унікальному радіозмаганні. Мета конкурсу: започаткувати на Українському радіо жанр оригінальної радіоп’єси, яка нині в художньому мовленні світового радіо посідає провідне місце як окремий вид радіомистецтва, має суттєві відмінності від мистецтва сценічного і розвиток якого з відомих історичних обставин в Україні було загальмовано ще у тридцятих роках минулого століття.

Генеральні інформаційні партнери - газети Говорить і показує Україна", "Літературна Україна", "За нашу Україну", "Слово "Просвіти".

Умови конкурсу:
1. До участі в Конкурсі допускаються різножанрові твори, написані українською мовою і раніше ніде не оприлюднені.

2. Обсяг – до 8 комп’ютерних сторінок (близько 12 000 знаків). Кількість творів, що подається на Конкурс одним автором, не обмежується. Рукописи подаються в електронному вигляді.

3. Радіоп’єса в основі своїй має бути несхожою на твір, що пишеться спеціально для театральної сцени. Замість зорового сценічного образу тут повинен домінувати образ акустичний, слуховий, домальований слухацькою уявою. Якщо, приміром, сценічний актор працює з відповідним посилом голосу, щоб бути почутим у глядацькій залі, то радіоактор може виконувати роль навіть пошепки. Тобто радіодрама – це драма з опущеною завісою у театрі, і тому п’єси, написані спеціально для радіо, як правило, не можуть бути зіграні на сцені. Без урахування радіоспецифіки надіслані роботи не розглядатимуться.

4. Передбачено присудження першої, другої і третьої премій (переможці одержать авторську фінансову винагороду в розмірі 5000, 3000 та 2000 гривень).

5. Заохочувальними преміями у вигляді диплома і цінного подарунка відзначатимуться 9 радіоп’єс дипломантів, які будуть поставлені протягом року і оприлюднені в ефірі Першої і Третьої програм Українського радіо.

6. Організатори Конкурсу зберігають анонімність авторів. Для участі в конкурсі необхідно надіслати поштою з рекомендованим повідомленням радіоп’єсу, підписану псевдонімом. В окремому конверті, підписаному тим же псевдонімом і вкладеному до теки з твором, зазначаються справжнє ім'я та прізвище, домашня адреса, телефон та заява про участь у конкурсі, а також коротка інформація про автора.

7. Ухвалу про результати конкурсу приймає Журі, склад якого оголошується на церемонії нагородження.

8. Тексти радіоп'єси рецензуються. Результати конкурсу оскарженню не підлягають.

9. Радіоп'єси-переможці отримують право постановки і звучатимуть в ефірі Першої і Третьої програм Українського радіо.

10. Завершення прийому рукописів 21 листопада 2006 року.

Радіоп’єси для Конкурсу надсилайте за адресою:
Перший Всеукраїнський конкурс радіоп’єс «Відродимо забутий жанр». Канал духовного відродження Радіо «Культура». Українське радіо. Хрещатик, 26, Київ–1. 01001.
Тел. для довідок: 8-044-279-37-83, 239-60-78

;)

tysovska - 30-8-2006 у 08:52

А з 8 комп'ютерними сторінками вони щось наплутали, бо там виходить понад 20 000 знаків.

Dmy - 30-8-2006 у 17:30

Цитата:
Оригінальне повідомлення від tysovska
А з 8 комп'ютерними сторінками вони щось наплутали, бо там виходить понад 20 000 знаків

Та нє, нормально. 14 кеглями через 1,5 інтервали. Тоді виходить тис. 14-16 звичайної прози. А якщо зауважити, що за літературознавчим визначенням п'єсою називається художній твір, в якому замість крапки натискається кнопка ENTER, то в самий раз.