Форум Рідного Міста

Футбольна збірна Бразилії

Олександр Чорнобиль - 5-9-2006 у 09:27

Цитата:

Оригінальне повідомлення від Олександр Чорнобиль
Націкавішою подією вікенду однак стала гра, не пов"язана з ЧЕ-2008, але напишу про неї тут, бо вона і до "Європейського футболу" дотична тільки місцем проведення :D - в Лондоні зійшлись Аргентина і Бразилія. Дивився трансляцію на ОРТ. Фантастична гра! Боже, та цих би бразильців на чвертьфінал проти Франції! Три сухих м"ячі в ворота суперпринциповго суперника! Два з них забив Елано (тепер ще кілька добрих ігор в ЛЧ і Ахметов трохи на ньому заробить, перепродавши взимку в якусь серйозну Європу) і один - Кака (Який гол! Простий такий, але спробуй забий збірній Аргентини!) Хто не бачив - Кака підібрав м"яч майже одразу за своїм штрафним - втік від замученого Мессі (той на відміну від бразильця грав з початку гри), просто збоку оббіг захисника і пустив (власне пустив, не вдарив, не проштовхнув, а пустив!) м"яч повз кіпера.
Дуже грамотна тактична підготовка проведена Дунгою. Бразильці швидко забивши віддали ініціативу аргентинцям і вміло відбивались. На початку другого тайму навала стала просто шаленою, але так і залишилась безрезультатною. І тільки аргентиці почали збавляти темп вийшов Кака і організував другий гол. Потім він же добив нещасних... Класний футбол був...




Цитата:
Оригінальне повідомлення від Dmy
Про Бразилію я тут не буду. Скажу лише, що вона чудово грає, коли їй дають грати. А коли не дають грати - грає вже не так чудово, як коли дають. А в європейців є така традиція: щойно настає плейоф, так вони перестають давати грати будь-кому, навіть собі.


І це називається не буду про Бразилію! ;) Вся фішка в тому, що питання гратимуть чи не гратимуть бразильці залежить не стільки від суперника, скільки від тренера самих бразильців. Я не буду згадувати далекі 58-мі, 62-гі, 70-ті (хоча фінал 70-го року - просто казкова ілюстрація!) і 94-й роки. А 2002-й мабуть варто згадати. Всіляки Коста-ріки, Китаї і навіт бельгійці з турками не рахуються. Але були на ЧС дві досить пристойні команди з якими довелось грати бразильцям - англійці в чвертьфіналі і німці в фіналі. Вони не особливо дають грати в плейофф, а бразильцям чомусь дали... Суцільна загадка! ;)

Футбольна збірна Бразилії

Dmy - 5-9-2006 у 15:12

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Олександр Чорнобиль
І це називається не буду про Бразилію! ;)
Вся фішка в тому, що питання гратимуть чи не гратимуть бразильці залежить не стільки від суперника, скільки від тренера самих бразильців. Я не буду згадувати далекі 58-мі, 62-гі, 70-ті (хоча фінал 70-го року - просто казкова ілюстрація!) і 94-й роки. А 2002-й мабуть варто згадати. Всіляки Коста-ріки, Китаї і навіт бельгійці з турками не рахуються. Але були на ЧС дві досить пристойні команди з якими довелось грати бразильцям - англійці в чвертьфіналі і німці в фіналі. Вони не особливо дають грати в плейофф, а бразильцям чомусь дали... Суцільна загадка! ;)

То справді називалось "не буду про Бразилію".
А от зараз буду!

Факти під теорію можна знайти завжди.

Зі спогадами про 58-й і 62-й, справді, важкувато, та і європейці тоді грали ще не в "європейський" футбол, а в "дабі". Якщо все залежить від тренера, то Бразилія вдризг продула групу в 66-му під керівництвом того самого Феоли - чемпіона 58-62. А цього року - чвертьфінал - під керівництвом Парейри - чемпіона 94.

В 70-му Бразилія справді була дуже сильною, але нюанси можна назбирати навіть для тієї команди. У півфіналі їй добряче попсував нерви Уругвай найбільш проєвропейська південноамериканська команда, принаймні тоді (мо' ще Парагвай останнім часом). І мені цікаво було би подивитися на ту без перебільшення велику Бразилію, якби у чвертьфіналі саме вона помучилася з СССР, забивши м'яча на 117 хвилині з-за воріт, тоді як Уругвай розім'явся би на Перу. Чи попала би не на Перу, а на німців. Або англійці грали би з Бразилією не у групі (0:1 у рівній боротьбі), а в чвертьфіналі, де вони геть безглуздо попали німакам. Та і фінал... Італія була варена після додаткового часу з Німеччиною (і не просто, а 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3) і все-одно трималася до середини 2 тайму. Цікаво, що було, якби мій любимчик Жерсон не плюнув аж із-за штрафного прямо в око (праве нижнє)? Останні 2 голи - наслідок того, що Італія побігла відіграватися. Тобто матч трохи нагадує цьогорічний фінал КУЄФА: Боро поступався, Відука ледь не попав у ворота :o з 1 метра :mad:, пропустили контратаку і ... Гадаю, по грі 0:4 не заслуговували.

94-й справді згадувати не варто: як вони доповзли до останнього пеналя - одному Богу відомо. Як німці. Грати - не грали, уж точно. Що з Голландією, що зі Швецією, що з Італією.

У 2002-у, я й досі вважаю, страшенно пофартило, особливо із суперниками. Командочка була так собі. Але. Завдяки чому пройшли англійців? Завдяки тому, що Сімен примудрився отримати від Рональдінью за шиворот зі штрафного, пробитого ледь не із трибуни. У фіналі все було цілком логічно, бо якщо я погано розумію, як така Бразилія стала чемпіоном, то ще менше - як така Німеччина пробилась у фінал. Мабуть, як Німеччина. І теж, до речі, довго нулі були, доки Кан не постарався. Взагалі, дивний чемп стався.

А от у 82-у, 86-у і команда, і тренер були ой. Перши 4 матчі - суцільний жах наводили (якщо Баля не рахувати - справжній Жерсон! :lol: ) І чим все закінчилося? В одному випадку Россі, в іншому - Платіні й Батом (французький Шовковський, якому не забили пенальті Зіко в основний час і Сократес в серії. І ще хтось пальнув по горобцях, а ля Бекхем-який-же-він-бовдур).

Тобто яка простежується закономірність: десь так після 4-го матча, коли зазвичай з'являються Суперники, Бразилія різко скидає оберти. От Франція, наприклад, влітку стабільно нарощувала, Італія, в принципі, теж (вона завжди так). А кудєснікі - навпаки. Їм може щастити, може ні. Вони можуть програти, можуть виграти. Але виграти виразно "сидячи".


Треба попросити Юрія Сєрова, аби він нас кудись переніс. Разом із Бразилією.

Андрій Пелещишин - 5-9-2006 у 20:35

Я сам поділив. Трохи може шкарадно, але може бути. В перше повідомлення я в виді цитати добавив кусок з повідомлення Олександра, яке започаткувало тему

Олександр Чорнобиль - 6-9-2006 у 08:54

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Dmy
В 70-му Бразилія справді була дуже сильною, але нюанси можна назбирати навіть для тієї команди.


А не треба збирати нюанси! От вам цікаво було, що було б якби (Бразилія а не СРСР мучилась чи Жерсон гол не забив чи ще щось). А саме в цьому прикол збірних Бразилії, що вони:
1) Не вимучувалась як інші (це теж треба вміти) і не були "варені";
2) Мали гравців, які могли, як ви кажете "плюнути" або "закинути комусь за шиворот" (у інших команд таких гравців не було, а бо їх було настільки менше, наскільки менше ці команди ставали чемпіонами світу!);
3) Коли не мають ким грати і мають нормального тренера (К.А.Перейра зразка 94-го і зразка 2006 - два різних тренери - другий вже конкретно вхопив "зірочку", мабуть, як і Феола в 66-му) - можуть зіграти на результат. При цьому "ніякі" бразильські збірні грають звичайно ж гірше "суперових" бразильських збірних, але! - все одно нерідко цікавіше і приємніше для ока ніж більшість європейських.

Згоден, що в 94-му і 2002 чемпи були дивні. На першому майже не було гри, на другому творилась чудасія, тому якщо відкинути версію про "конторський чемпіонат" (2002), яку активно просувають мої колеги з дружнього відділу інформатизації та ТЗН (я навіть тред створив такий, якщо пам"ятаєте), то причина проста - клімат. На мою думку, саме клімат є причиною всіх поразок європейських збірних на "зовнішніх" мунідалях. Кожен раз доводиться грати в тропіках і фактично, стрибати вище своїх фізичних можливостей... Бразильці більш звичні до такої справи, а коли і їм тяжко (як це було в США), вони вдягають дві футболки ;) (пам"ятаєте?!) і нудно рухаються до чемпіонства. ;)

Я рідко вболіваю за бразильців. З 8 років вболіваю за збірну Англії (відколи побачив Гарі Лінекера на ЧС-86), потім ввійшло в традицію... Пізніше (коли з"явився Роберто Баджо ;)) почав вболівати за Італію (тепер розумієте за кого я вболівав в фіналі?). Коли ці команди вибувають турнірів я переключаюсь на Голандію або Бразилію.