Форум Рідного Міста

Престижні ВНЗ України.

Тарас Задорожний - 21-9-2006 у 09:50

Так якось сталося, що на іншій гілці зачепилася тема зарплат і освіти. Тому і пропоную створити свій рейтинг найкращих вузів, обговорити стереотипи та плюси/мінуси найвідоміших і "найславетніших" українських вищих шкіл.

Користувач Олесь - 21-9-2006 у 10:52

Це мається на увазі який престиж? Внутрішньоукраїнський чи світовий? На мою думку, про престижність якогось українського (чи іншого пострадянського) ВНЗ у світі говорити трохи некоректно, за вийнятком може ситуації, коли в Польщі признаєтеся, що ви абсольвент Львівської Політехніки. Все решта залежить конкретно від вас, який рівень ви в стані продемонструвати, незалежно від вашої альма матер. Думаю, ні для кого не секрет, що українські ВНЗ успішно закінчує дуже різношерста публіка, від дійсно талановитих до таких, які дивно як середню освіту осилили. В тих же визнаних престижних ВНЗ світу типу Гарварду тощо розподіл студентів приблизно такий: відсотків 5 - дуже талановитих "вундеркіндів", відсотків 80 - просто успішних студентів. Решта цей навчальний заклад не закінчить, навіть при тому, що вони оплачують навчання, диплому їм не бачити. Тому диплом такого університету є дійсно гарантією якості абсольвента і відповідно випускники користуються попитом серед роботодавців.

Тарас Задорожний - 21-9-2006 у 11:07

Олесь, я мав на увазі внутрішньоукраїнський престиж серед абітурієнтів.

Андрій Пелещишин - 21-9-2006 у 11:33

Мені виглядає краще визначення престижу та авторитетності не ВУзів а факультетів (інститутів у випадку Львівської Політехніки і подібних).
В усіх знайомих мені університетах є дуже серйозна відмінність між факультетами у рівні навчання та престижі.
Якщо говорити за дійсно достойний факультет - я в першу чергу назву прикладну математику Львівського Національного Університету ім.Франка.
Червоний диплом цього закладу реально котується настільки високо серед знаючих людей, що такі випускники навіть співбесіду не проходять :).
Сам став свідком такої ситуації буквально вчора.

Тарас Задорожний - 21-9-2006 у 12:28

Погоджуюся з Андрієм про прикладників.
Але ця тема мала б створити такий собі рейтинг вузів. Наприклад, чи всі вірять, що найнаціональніший в нас універ Шевченка, чи хтось вважає, що наприклад КПІ чи наша політехніка кращі. І в такому руслі.

Тарас Капущак - 21-9-2006 у 12:54

Якщо складати рейтинг вузів, то треба мабуть створювати опитування з переліком, але який він буде завеликий сказати складно...
А взагалі це виходить опитуванням хто що думає про різні заклади, про котрі людина не знає нічого, або знає мало. Бо я, наприклад, можу більш менш достовірно судити лиш про той заклад, де вчився сам.
Згоден з Андрієм, що багато залежить від факультету, а іноді навіть кафедри. Наприклад багато разів чув думку, що київський політехнічний це солідний рівень. Хто знайомий ближче вже каже - так солідно, але дійсно високий рівень дає радіотехнічний факультет, чи механіко-машинобудівний (тепер вже інститут)... Я ж закінчивши навчання в механіко-машинобудівному тоді думаю: якщо в нас солідний рівень, то що ж робиться на інших факультетах?
А загалом можу дати таку оцінку київському політехнічному - він дає можливість отримати солідну базу знань, але не можна стверджувати, що він до цього зобов'язує. Можна отримати диплом будучи поганим спеціалістом (чи й не ставши ним взагалі). Хоча рівень розвитку людини в продовж навчання все-таки міняється, незалежно від результату за спеціальністю.
А в мій час багато вчились таких, хто поступив щоб отримати просто диплом про вищу освіту і не йти в армію. Чого ж від них чекати?

Demyan - 21-9-2006 у 13:28

щодо прикладників - в мен знайомі закінчили 3 дівчини пару років тому.....нічим собливим не займаються одна була вчителька зараз в банку працює, інша взагаіл в харків подалася, інша бухгалетром - причому студентки хорош ібули одна мала червоний диплом. Зараз рівнем совїх з/п і роботою не задоволені. одна жаліє що вчилася там.

Demyan - 21-9-2006 у 13:35

похвалю свій радіофакультет. Дуже різноманітні навики можна здобути. Потік ділиться і на компютерщиків і нацифровиків і на телекомінкацію...тобто до чого в кого прагне душе.
В результаті одногрупники і ті хто вчилися мають наступні роботи: Програмісти, Електрон, банки, медичні заклади (апаратура), телекомунікація, Системні адміністратори, СБУ, військові комісаріати, будівельники :), Телебачення, Наука (дуже бідна нажаль :) ), ну і магазини Ельдорадо, компютерні і т.д. Зарпалти, посада залежить вже від конкретно того хто на скільки чого знає.

Тарас Задорожний - 25-9-2006 у 09:16

Не знаю навіть, що сказати. Планувалось трошки інакше. Але вийшло, як вийшло. Тому, можна і факультети обговорити.

Горват Корнелія - 2-10-2006 у 09:44

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
Мені виглядає краще визначення престижу та авторитетності не ВУзів а факультетів (інститутів у випадку Львівської Політехніки і подібних).
В усіх знайомих мені університетах є дуже серйозна відмінність між факультетами у рівні навчання та престижі.
Якщо говорити за дійсно достойний факультет - я в першу чергу назву прикладну математику Львівського Національного Університету ім.Франка.
Червоний диплом цього закладу реально котується настільки високо серед знаючих людей, що такі випускники навіть співбесіду не проходять :).
Сам став свідком такої ситуації буквально вчора.

Горват Корнелія - 2-10-2006 у 09:48

Згодна. Щодо прикладної мат-ки УжНУ - тут справа навпаки(наскільки я в курсі). Саме викладання тут не набагато відрізняється від математики, тобто доля прикладної мат-ки не набагато вища, ніж у математиків. Про яку якісну підготовку можна говорити? Таке враження, що деякі ВУЗи вводять прикладні спеціальності виключно для підняття престижів.

Сергій Бєляєв - 2-10-2006 у 12:45

Дивлячись, про який саме МАУП говорити. Про саму академію, розташовану у столиці, доводилось чути позитивні відгуки. Про філії в регіонах існує думка, що це банальні контори по викачуванню грошей і обміну їх на дипломи. Загалом то саме доводилося чути і про філії багатьох інших недержавних навчальних закладів.

Погоджуюсь з Андрієм, що обговорювати варто факультети, а можливо конкретні спеціальності.

Особисто я завжди віддам перевагу навчальному закладу з певною історією, а у цьому закладі тим спеціальностям, за якими заклад випускає фахівців вже протягом багатьох років. Такі заклади мають базу, напрацьовані методики, а головне, власну наукову школу. У Львові це однозначно універ та політех. Є сильні напрямки у медичному, лісотехнічному, ветеринарній та сільськогосподарській академіях.

Горват Корнелія - 2-10-2006 у 12:59

Так, згодна. Але який орієнтир мають мати "жовторотики"? Ми вже маємо певний досвід, є з чим порівнювати... А їм назва ВУЗу деколи тьмянить мізки, не те що факультет або його база, педколектив...

Сергій Бєляєв - 24-10-2006 у 11:29

А ось до цього рейтингу жоден з наших ВНЗ не потрапив:

http://www.management.com.ua/news/?id=828

Анастасія Кулакова - 24-10-2006 у 12:12

Зараз в Україні ТАКА кількість університетів, інститутів та академій, що мені особисто смішно! Я згодна з думкою, що оцінювати можна лише ВНЗ з певною історією.
Свого часу я закінчила Дніпропетровський національний ун-т, історичний факультет. Конкурс був 7,5 осіб на місце.

Горват Корнелія - 25-10-2006 у 15:11

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Сергій Бєляєв
А ось до цього рейтингу жоден з наших ВНЗ не потрапив:

http://www.management.com.ua/news/?id=828

Звісно, не доросли. А якщо створити рейтинг сугубо українських ВНЗ, то які з них ви би включили туди?

сумна - 25-10-2006 у 22:00

Дещо на цю тему говорили у цій гілці -

http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=3698

Павло Жежнич - 25-10-2006 у 22:31

Цитата:
Оригінальне повідомлення від сумна
Дещо на цю тему говорили у цій гілці -
http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=3698

Минулого року оприлюднювали офіційний рейтинг вузів (http://www.nrcu.gov.ua/index.php?id=4&listid=15470), п'ятірка якого подана у цій гілці.

Отже за офіційним рейтингом 2005 року топ-десятка виглядає так:
1. Київський національний університет ім. Тараса Шевченка
2. Національний університет "Києво-Могилянська академія"
3. Національний технічний університет "Київський політехнічний інститут"
4. Львівський національний університет ім. Івана Франка
5. Міжрегіональна академія управління персоналом
6. Національний університет "Львівська політехніка"
7. Національна юридична академія України ім. Ярослава Мудрого (Харків)
8. Київський національний університет культури і мистецтв
9. Національний педагогічний університет ім. М. Драгоманова
10. Донецький національний університет

Юрій Сєров - 7-2-2011 у 17:17

За рейтингом представлення навчального закладу в Інтернеті серед українських ВНЗ лідирує Львівський університет ім. Івана Франка: http://life.comments.ua/2011/02/07/229091/ukrainskie-universiteti.h...

Львівська політехніка лише на 9 місці серед українських ВНЗ: http://www.webometrics.info/rank_by_country.asp?country=ua і на 2258 серед світових.