Форум Рідного Міста

Культурний вердикт Назара про некультурність немісцевих (тих, що не ...

Станкевічас Сергій - 4-10-2006 у 07:09

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Nazar
Хоча б за то - що не люблю мас м'яко кажучи "не дуже культурних людей" котрі, як правило немісцеві...

Як на мене, проблеми з некультурністю однаково характерні як для львів'ян, та і для, умовно кажучи, інших жителів нашої держави. Зтверджувати, що культура, наприклад, середньостатистичного жителя спального району Львова на порядок вища від жителя, скажімо приміського села, чи жителів інших міст - підстав немає.
Хоча форум має львівське коріння, тому можете себе тішити ілюзією про якусь львівську окремішність.

Nazar - 4-10-2006 у 08:48

Якщо уважно прослідкувати за періодикою, що описувала масові гуляння, окрім того прослідкувати коменти в ЖЖ, то тема ця не буде виглядати як "вердикт Назара".
Беремо хоча б цю гілочку:
http://www.misto.ridne.net/viewthread.php?tid=4825
або ж простим поясненням терміну

Також принагідно визнаю, що моя подача терміну є не влучною та може трактуватись саме так, як Ви і протрактували. Якщо образив когось, то визнаю це як своє не влучне подання, а не мету когось ображати.

Також погоджуюсь що урбанізовані міщани є набагато гірші ніж (не знаю навіть з чим порівняти, але однозначно не з селом). Своє окреме ставлення про культуру села я б подав у двох-трьох означеннях: Жива, Існуюча, Побожна. Хоча і стосується лише перебування у тому ж селі. Далі чужими словами:
"З одного боку, слово "рагуль" (очевидно, від "рогуль", яке означає "рогата людина", людина-худоба, бик) означає те саме, що "бик", "кугут", "баклан" - проста, невихована і некультурна людина пролетарсько-селянського вигляду та поведінки, що опиняється в міському середовищі. Тобто, рагуль стає рагулем лише серед міських - у себе в селі чи на фабриці він звичайна людина, а не рагуль.

З іншого боку, російськомовні мешканці Галичини часто називають "рагулями" всіх україномовних. У цьому випадку слово "раґуль" є парним до "москаль": мовляв, якщо ми москалі, то ви - рагулі. Це коріниться в мовно-культурній ситуації 60-80 рр ХХ століття, коли більшість україномовного населення галицьких міст становили вчорашні селяни, і російськомовні переселенці природно відчували власну вищість у порівнянні з ними."
(С) Отар
http://otar.livejournal.com/353784.html?thread=10087416#t10087416

Не маю часу на детальне пояснення, та й не хочу, бо дискусії про культуру стараюсь оминати.

Тарас Задорожний - 4-10-2006 у 10:30

То таке наболіле, що аж треба було тему починати??? Чи це пі-ар для Назара? Скоро всі газети передрукують :lol:

Люда Рева - 4-10-2006 у 11:59

Дуже цікава дискусія.
Я теж там писала дещо про "Рагулів", але зовсім не хотіла нікого образити. Гарно написав Nazar. Але, я вважаю, що цю тему варто закрити, бо можна дискутувати дуже довго.
А саме головне, не потрібно нікому ображатися, бо це того не варте!!!
Кожна людина просто висловила свою точку зору.