Форум Рідного Міста

УПА

Ігор Яроменко - 6-10-2006 у 21:06

Марш УПА 14 жовтня - Підписи за УПА

За свою державну незалежність Україна заплатила високу ціну. Сотні тисяч героїв і героїнь, кращих синів і дочок України свідомо йшли на жертовну смерть під прапором національно-визвольної боротьби. Ці жертви не повинні стати марними, не поцінованими, не вшанованими в нинішній державі, де зростає нове покоління, що народилося вже в умовах свободи. Саме, Ви, пане Президенте, наголошували про "вшанування кожної краплі української крові". Доведіть, що це не порожні слова.

Вимагаємо підготувати і видати Указ про державне визнання національно-визвольної боротьби ОУН-УПА за незалежність України і встановлення державного свята – Дня Українського Війська 14 жовтня.

Збір підписів про визнання УПА:http://www.pokrova.org.ua/pidpys.html

Ігор Баранік - 7-10-2006 у 17:56

Я вже давно за. Щоправда в регіонах України російськомовних панує інша думка. Мені щиро шкода тих людей.

Юрій Сєров - 25-11-2006 у 14:59

"Нульовий варіант" для ветеранів війни: http://www.pravda.com.ua/news/2006/11/23/51259.htm

Андрій Пелещишин - 25-11-2006 у 15:54

Блискуча стаття

Andreas - 25-11-2006 у 16:58

Цитата:
Андрій Пелещишин
Блискуча стаття


О-о-о так, блискуча. Особливо

Цитата:

2) Довести, що особисто він у грабунках, зґвалтуваннях і убивствах цивільного населення не брав участі (з обов'язковим залученням свідків із ФРН, Угорщини, Польщі і т.д.)


От якби хтось почав вимагати від автора "блискучої" статті, щоб він довів, що не брав участі в згвалтуваннях грабунках і вбивствах, що трапилися на території хоча б тільки його міста на протязі хоча б тільки останнього місяця. Зрозуміло, з залученням свідків.
Та й стиль статті якійсь дилетанський - кожне речення - окремий абзац, фактів нема, самі емоції

Андрій Пелещишин - 25-11-2006 у 17:33

Вочевидь, ви не зрозуміли іронії статті. Адже саме симетричні до наведених пропозиції по особистому виправданню кожного окремо воїна УПА зараз циркулюють в Україні. Автор всього лиш спроектував пропозицію і на Красну Армію, висвітливши їхню тенденційність та хамовитість.

Andreas - 25-11-2006 у 18:37

Зрозуміло. Не читаю прокомуністичної преси, не знаю, що там циркулює, може тому іронії не зрозумів, сприйняв дослівно.
Доведеться читати, щоб в дурні не пошитися...

Андрій Пелещишин - 25-11-2006 у 22:33

То взагалі не зовсім "прокомуністична преса". Таку ідею сформулювала, здається, Тимошенко, коли була прем'єром. Що воіни УПА можуть отримати певний статус лише персонально, подавши відповідні свідчення, що саме він не приймав участі у "погромах, насиллі і тп.."

Andreas - 26-11-2006 у 01:08

Хм... Коли так, то автора ідеї вже давно в дурдомі з ліхтарем шукають. Шкода, що точно не пам'ятаєте.

Юрій Сєров - 26-11-2006 у 14:15

Цитата:
Таку ідею сформулювала, здається, Тимошенко, коли була прем'єром.

Не чув такого і думаю, вона була б повною ідіоткою, якби щось таке ляпнула. А вона такою не є :)
Знаю, що існує закон, який дозволяє визнання кожного конкретного упівця, якщо він воював лише у 1941-1944 (чи 1945?, тобто не воював проти совітів) і є реабілітованим державою, то тоді він може отримати статус ветерана війни. Але оскільки всі упівці, які були на той час ще живі, воювали ще довго після війни, то ніхто під цей закон не підпадає.
Десь біля 14 жовтня по 5 каналу, йшла передача Соболєва (молодець хлоп), де на прикладі конкретного воїна УПА досліджували наше законодавство. Так от було очевидно, що жоден упівець не отримає статусу. Соболєв організував зустріч цього упівця з головою парламентського комітету, який відповідає за ветеранів. Цей фальшивий комуняцький гебешний писок, єхидно посміхаючись, радив довести "що упівці не жирафи" (що нікого не вбивали і т.п.) і тоді ми вас прирівняємо до ветеранів війни.
Просто боляче було дивитися на того дідуся, який воював і скалічив собі життя та здоров'я, і тепер в незалежній (?) Україні якась падла (одна з підвиду тих, які винищували наш народ) лукаво усміхаючись "дає поради".

А все чому? А тому, що в одного бухгалтера, допомагаючи якому (в тому числі ті ж ветерани) мерзли майже місяць, не має яєць! :mad: (в переносному сенсі звісно...)

Андрій Пелещишин - 26-11-2006 у 16:51

Цитата:
Не чув такого і думаю, вона була б повною ідіоткою, якби щось таке ляпнула. А вона такою не є

Не будь таким категоричним. :)

З першого разу в Гуглі знайшов таке

http://www.ukemonde.com/mayday/respect.html

Цитата:
Тимошенко назве УПА ветеранами, а Литвин - ні
www.ПРАВДА.com.ua, 9.05.2005, 16:24

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вважає, що у вирішенні питання надання воїнам УПА статусу ветеранів Великої вітчизняної війни потрібно вивчати дії кожного члена армії окремо.

Про це вона сказала в інтерв’ю "5 каналу" в понеділок біля музею Великої Вітчизняної війни.

"Якщо людина захищала Україну, то не має значення, як це відбувалося", - сказала прем’єр. "В кожному конкретному випадку треба вивчати ситуацію", - додала вона.


А також таке http://www.bbc.co.uk/ukrainian/indepth/story/2005/10/051014_hryb_up...
Цитата:
Я абсолютно проти ідеї колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко щодо вибіркового присвоєння цього статусу воякам ОУН-УПА. Якщо вибіркового, то для всіх, тобто для протилежної сторони. Тобто я за визнання організацій в цілому, а індивідуальний підхід необхідний, якщо проти когось відкрито кримінальні справи.


А ще
http://www.centrasia.ru/newsA.php4?Month=5&Day=9&Year=2005
і багато інших.

Звичайно, наскільки точно відображає тодішня її позиція теперішню, сказати важко.

tysovska - 27-11-2006 у 12:12

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Знаю, що існує закон, який дозволяє визнання кожного конкретного упівця, якщо він воював лише у 1941-1944 (чи 1945?, тобто не воював проти совітів) і є реабілітованим державою, то тоді він може отримати статус ветерана війни.

Я десь читала, не знаю, наскільки це правда, що реабілітованих у нас нема, є тільки такі, чиї "справи закриті за відсутності складу злочину". Тобто на початку незалежності, коли почалася хвиля реабілітації репресованих, наша держава не схотіла їх формально реабілітувати.

Юрій Сєров - 27-11-2006 у 12:49

Є реабілітовані. Знаю, бо моя родина належить до таких.

tysovska - 27-11-2006 у 13:10

У висновку так і написано - дослівно - "реабілітований"? І про який період ідеться? Бо тих, кого посадили в 30-ті, справді реабілітовували. Пізніших - ні. Але, знову ж таки, я про цю інформацію прочитала, може, з рік тому, тому точно зараз підтвердити не можу.

Юрій Сєров - 27-11-2006 у 14:14

Родина була вислана в Сибір після війни. Повернулися наприкінці 50-х.
Не впевнений, що там написано у висновку, але мають статус, посвідчення та пільги репресованих, в 90-х їх реабілітували, наскільки я знаю, вони подавали документи в суд, потім прийшли документи з підтвердженням реабілітації. Батько, народжений в Бурятії, має статус репресованого

Юрій Сєров - 27-11-2006 у 14:50

Інтернет-конференція с Василем Куком - генерал-хорунжим, останнім Головним Командиром УПА (з березня 1950 р.)
http://www2.maidanua.org/news/download_thread.php3?bn=maidan_pressk...

Юрій Сєров - 13-12-2006 у 15:54

Тартак заспіває разом з Андроном за визнання УПА
// Юрко Зелений, ФДР

Рубрика: Музичні Вісті

10.12.2006 20:16:12
АндронТартак працює над спільною піснею разом з… Андрієм Підлужним, в теле-екрані відомого як Андрон, а в співочих колах як Нічлава. Річ наразі не має остаточної назви, музику і слова склали "тартаківці", при чому Сашко Положинський навмисно підганяв тексти під виспівування саме Нічлавою. І взагалі, за словами Сашка, у цьому спільному доробкові більше лунатиме голос Підлужного, аніж його власний. Пісня створюється під громадсько-просвітницький почин спрямований на поширення серед молоді думки про визнання УПА як сторони, що воювала власне за Україну в Другій світовій війні. В рамках цього почину готується збірка "Ми – За визнання УПА!", взяти участь в якій окрім Тартака й Нічлави зголосилися Олег Скрипка, Кому Вниз, Вій, та інші митці.

http://uaformat.com/content/view/1316/2/

Хороша ініціатива, хотілося б що дійшло до диску.

Тарас Задорожний - 13-12-2006 у 17:46

Успіхів їм і натхнення

Юрій Сєров - 10-3-2007 у 12:00

Героїчно-трагічні етюди про захисників Вітчизни: УПА http://pravda.com.ua/news/2007/3/6/55419.htm

Volodymyr Kislitskyi - 30-5-2007 у 13:29

До поки ненька Україна
Не буде остаточно вільна
І влада не себе,
а Батьківщину захищатиме,
УПА повинна існувать!
Й завжди УПА я буду Шанувать.

На превеликий жаль, де народився,
Не виникла вона,
Тому з колін ще не підвівся
І в хаті Рідна мова не чутна.

Життя Героїв не жалійте,
Їх, й наші сподівання втілюйте.

Dmy - 31-5-2007 у 18:13

Радив би знайти нещодавно перекладену Андрієм Бондарем книжечку Павла Смолєнскєго "Похорон різуна".
Отримала дуже схвальні відгуки Юрія Андруховича і Миколи Рябчука (вміщені на заднику), Святослава Кульчицького (післямова).
"Різун" пишеться через "і" та з маленької літери і не має жодного відношення до совіцького екс-шпигуна Володимира Богдановича Резуна.
Текст являє собою репортерське розслідування (точніше - низку інтерв'ю з мінімальними коментарями) польсько-українських подій 44-46 років у південно-східній Польщі й сучасне (кінція 90-х - книгу видано в Польщі 2001 р) їхне відлуння.
Я підтримую відзначену геть усіма рецензентами (троє перелічених & автор передмови Ришард Капусцінскі - автор "Імперії") думку про найвищий журналістський пілотаж, але не можу погодитись із тезою про об'єктивність (педальовану авторами передмови та післямови). Мені ця розвідка видається ... не антипольською, звісно, а проукраїнською - начебто Смоленський (1959 р.н. сам почувається якимось боком винним за ті нелюдськи різанини і прагне вибачитися).
Насправді, я би дуже хотів прочитати щось подібне - і за рівнем, і за чесністю - з українського боку, про ту же Волинь. Але Рябчук з Андруховичем кажуть, що у нас журналістів такого рівня нема :(
(працю пана Сергійчука прошу не пропонувати).

Класний останній розділ про одного з видатних діячів УПА Євгена Стахова - справжнього засновника краснодонської упівського (а не комсомольського) підпілля "Молода гвардія" (про це, окрім Смолєнскєго було пару років тому у фільмі на "1+1", ще в деяких джерелах). Хто читав знамениту фальсифікацію Олесандра Фадєєва (я її у школі вивчав), там Стахів виведений в образі зрадника Стаховича. Ну, звісно, хто ж іще? :rolleyes::mad:

Але я от що думаю: про "Молоду гвардію" і книжку художню написано, і фільму художню знято. Але ж для Євгена Стахова - це був - так, епізод. То скільки можно було понаписувати бестселлерів і зазнімкувати блокбастерів про нього одного?! А у нас суцільна "Скорая солдатская помощь Катє Очкарьовой".

Volodymyr Kislitskyi - 31-5-2007 у 23:36

Щось всі наголошують на "звірствах" УПА, але ніхто не звертає уваги де відбуиалися події, а події то на рідній Українській землі.
Мені доля випала бути в лавах у Кушці (кордон з Афганістаном),так афганці таке виробляли, і що- нічого, бо вони захищали свою Батьківщину, тому визнання Героїв УПА вже давно зроблено народом,а на закиди стосовно "звірств" не треба й уваги звертати.

Ярема П. - 1-6-2007 у 00:00

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Volodymyr Kislitskyi
виробляли, і що- нічого, бо вони захищали свою Батьківщину, тому визнання Героїв УПА вже давно зроблено народом,а на закиди стосовно "звірств" не треба й уваги звертати.


Ну, не всім народом, а лишень заходом України, решті або пофіг, або вкрай негативне ставлення, породжене дуже доброю агітацією і незнанням, а здебільшого просто закриванням очі.

Dmy - 1-6-2007 у 18:52

З іншого боку і на "звірствах" УПА наголошують теж далеко не всі.
Моджахеди навряд чи дощенту спалювали містечка і села з совіцьким населенням разом з усіма малими та старими, жінками та дітьми. Нажаль, в сорокові роки таке чинили й упівці, й АК з УБ.
Так само нажаль, не все так просто і з "власною теріторією". Волинь чи, приміром, Львів у ті часи вважали своїми як українці, так і поляки. І мали на то підстави, бо дехто з них мешкав у тих місцях поколіннями. Те саме стосувалося Східних кресів. Так що "свою Батьківщину" цілком усвідомлено захищали обидві сторони на відміну від того ж Афгану.

Volodymyr Kislitskyi - 4-6-2007 у 01:38

1)З іншого боку і на "звірствах" УПА наголошують теж далеко не всі.

Не всі, а хто не всі? На сході та в ценнтрі України Бандеровець - це як образа.В Києві відкрили музей радянської окупації, то поперше його майже ніхто не відвідав, а по телебаченню прохолода з натяком на осуд.Тому не всі це тільки захід.


2)Моджахеди навряд чи дощенту спалювали містечка і села з совіцьким населенням разом з усіма малими та старими, жінками та дітьми.


Бо їх туди не селили.
Взяти наприклад Чечню, в мене знайомий як розпочались відомі події, швиденько втік звідти, не очікував, що він в пошані лишатиметься.

3)АК з УБ

А про це я не чув, хто це?

4)Так само нажаль, не все так просто і з "власною теріторією". Волинь чи, приміром, Львів у ті часи вважали своїми як українці, так і поляки. І мали на то підстави, бо дехто з них мешкав у тих місцях поколіннями. Те саме стосувалося Східних кресів.


Тобто десь Ви таки визнаєте, що теріторія була не радянською, а от бідолахам не пощастило як фіннам відстояти незалежність.

Dmy - 4-6-2007 у 15:18

Тут у вас випадково 2 однакових повідомлення. Якщо будете видаляти (в режимі Правка), то видаляйте друге, бо я цитую перше
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Volodymyr Kislitskyi
"З іншого боку і на "звірствах" УПА наголошують теж далеко не всі"
Не всі, а хто не всі?
На сході та в центрі України Бандеровець - це як образа.
В Києві відкрили музей радянської окупації.
Тому не всі це тільки захід

По-перше, якщо є захід, то вже "не всі". По-друге, ті, хто відкрив музей в Києві (а це аж ніяк не захід) - теж наголошують на звірствах геть інших. Ну і далі, якщо як слід пошукати, то ситуація не така вже і песимістична. Втім, я розумію, що "всі" - це гіпербола, яку слід розуміти як "багато хто".
Цитата:
"АК з УБ" - хто це?

АК - Армія Крайова;
УБ - Управління безпеки (повоєнної Польщі, звісно)
Цитата:
"Волинь чи, приміром, Львів у ті часи вважали своїми як українці, так і поляки. І мали на то підстави, бо дехто з них мешкав у тих місцях поколіннями. Те саме стосувалося Східних кресів"

Тобто десь Ви таки визнаєте, що теріторія була не радянською, а от бідолахам не пощастило як фіннам відстояти незалежність

Взяти наприклад Чечню, в мене знайомий як розпочались відомі події, швиденько втік звідти, не очікував, що він в пошані лишатиметься

Ну, правильно. Як Афган, так і Чечня є територіями, де росіяни ніколи не мешкали, були і є зайдами (до яких політико-адміністративних утворень ці землі би формально не належали). А "Навколокарпаття" (назвемо так) - зовсім інша історія з географією.
Справді, я визнаю (а чом би і ні?), що ця територія "була не радянською". Надто, на ций території справжній статус Москви такий самий, як в Афганістані чи Чечні (в якій місцевому населенню наразі теж, нажаль, "не пощастило відстояти незалежність").
А от українці та поляки навколо Карпат билися саме за СВОЄ, як кожний із них це розумів. Інша річ, що ці розуміння між собою не співпадали. Я не аналізую, хто правий, хто ні, не висловлюю власну думку щодо цього питання. Я просто кажу про особисте ставлення самих фігурантів. На превеликий жаль, його наслідки набули не надто приємного вигляду.

Юрій Сєров - 6-2-2008 у 13:27

Цитата:
Відкриття архівів: ОУН не чинили єврейські погроми у Львові в 1941 році
Керівництво ОУН відмовилося від участі в акціях проти євреїв у липні
1941 року у Львові
Служба безпеки України розсекретила документи, що свідчать про непричетність Організації українських націоналістів до знищення єврейського населення у Львові в 1941 році.

Про це під час громадських слухань у СБУ сказав представник галузевого державного архіву відомства кандидат історичних наук Олександр Іщук.

За його словами, керівництво ОУН відмовилося від участі в акціях проти євреїв у липні 1941 року у Львові.

Як повідомив науковець, в архіві СБУ зберігся документ під назвою назвою До книги актів, де згадується, що 4-7 липня 1941 року прибулі у Львів представники Гестапо звернулися до українців із проханням здійснити 3- денний погром єврейського населення.

"Керівники ОУН знали про це і повідомили решту членів організації. Вони знали, що це німецька провокація з метою компрометації українців для того, щоб дати привід німецької поліції до втручання в порядок і для того, щоб відволікти увагу українців від політичної боротьби за державну самостійність і посприяти анархії й злочинам”, розповів Олександр Іщук.

Таким чином, зауважує науковець, документи архіву СБУ підтверджують, що учасники ОУН намагалися не брати участь в акціях проти єврейського населення у Львові й ніяких офіційних розпорядженнях про його знищення або проведення погромів не було", - підкреслив Іщук.

Як повідомлялося, у грудні 2007 року Служба безпеки України створила спеціальну робочу групу для вивчення архівних документів про діяльність ОУН- УПА.

Нагадаємо 24 січня Служба Безпеки розпочала громадські слухання під назвою Українська повстанська армія. Слід в історії.

Під час слухань були представлені невідомі документи про УПА з архівів НКВД- КГБ, за допомогою яких можна буде оцінити справжню історію українського національного руху.

Крім того в державному архіві СБУ знайшлися документальні підтвердження того, що спецгрупи Міністерства Державної Безпеки СРСР видавали себе за підрозділи ОУН-УПА і вчиняли злочини проти населення на західноукраїнських землях.
http://ua.korrespondent.net/ukraine/367507

Олександр Фоєвцов - 18-3-2008 у 11:10

Бачу підписи вже не збираються? Прикро, хоч тема вже і старенька певно

Андрій Пелещишин - 18-3-2008 у 13:27

Зате є ідея нового, ІМХО, змістовнішого проекту, де можна буде не просто підписати, а реально зробити.
http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=6353