Форум Рідного Міста

Масовий розпродаж українських банків?

Андрій Пелещишин - 7-11-2006 у 13:48

Я так розумію, що українські банки починають активно переходити під іноземний капітал.
З того, що знаю чи бачив по рекламі:
АКБ "Львів" - якість європейці;
Аваль - Райфайзенбанк
Мрія-банк - ВТБ (Внешторгбанк??)
Цікаво, з чим це повязано, і які наслідки матиме для людей і для держави

Громов Сергій - 8-11-2006 у 11:37

АКБ "Львів" - Ісландія
Аваль - РайфайзенбанкГроуп
Мрія-банк - Внешторгбанк
РайфайзенбанкУкраїна - непонятно_хто

Hanor Narasson - 8-11-2006 у 11:50

Райфайзенбанк Україна ввійшов до якоїсь великої групи, тому міняє назву.
ІМНО, викуп приведе до притоку грошей на кредити і їх подешевшанню. Правда % по депозитах також впадуть.

Громов Сергій - 8-11-2006 у 11:52

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Hanor Narasson
.... викуп приведе до притоку грошей на кредити і їх подешевшанню. Правда % по депозитах також впадуть.


це так воно в теорії, а на практиці - нічого не міняється

Громов Сергій - 8-11-2006 у 11:54

Доречі, зараз в нас кредити фізикам під 20% річних .... і умови досить щадящі

Юрій Марків - 19-11-2006 у 13:57

Для частини власників банків великою проблемою є вчасна і достатня капіталізація банків.
Існують вимоги НБУ щодо підтримання нормативу адекватності регулятивного капіталу банку (Н2) не менш ніж 10%. Норматив розраховується як співвідношення регулятивного капіталу до активів, зважених на коефіцієнт ризику. Основними чинниками росту активів є збільшення кредитного портфелю та росту міжбанківських операцій. Відповідно, у багатьох, навіть у більшості банків постає потреба збільшення статутного фонду або залучення субординованого боргу на умовах включення до регулятивного капіталу банку.
Далі описую проблему частини банків, які обслуговують корпоративних клієнтів. Корпоративні, або ж "системні" клієнти мають більш привілейований статус у тому плані, що можуть отримувати більш ліберальні умови кредитування, ніж інші клієнти. Зазвичай це відбувається тому, що "системні" клієнти внаслідок великих оборотів мають дуже великі залишки на своїх рахунках (пасиви), на яких банк може заробляти, вкладаючи їх в (активи) кредитування чи позичаючи іншим на міжбанку. Тому, щоб такі клієнти не перевели свої кошти в інші банки, для них створюють пільгові умови кредитування. В таких випадках часто "системні" клієнти пропонують власникові банку розрахуватися з кредитами не офіційно, а шляхом взаємовигідних угод - часом і "чорним налом" (з одночасним переукладенням угоди про кредитування на більших термін із поверненням заборгованості в кінці терміну дії угоди). Власникові банку вигідно, а банку - ні. Бо коли приходимо до питання капіталізації, то мали би капіталізуватися шляхом спрямування нерозподіленого прибутку у збільшення статутного фонду, а цей "нерозподілений" прибуток лежить неофіціно чорним налом у власника банку.
Менеджмент голосить: "статутний фонд потрібно збільшувати!" (або залучити субординований борг з цією ж ціллю). Власник відповідає: "грошей (офіційно задекларованих) нема!".
Тоді і приходимо до потреби продати частину акцій банку за кордон, щоб іноземець завжди міг при потребі викупляти акції, що випущені в результаті додаткової емісії.

Наслідки для людей - в короткостроковій перспективі хіба що покращення якості обслуговування. Дійсно, в Західній Європі спостерігається надлишок коштів. Та іноземний капітал сюди приходить в банки, на жаль, не з благодійною метою, а для заробляння коштів. Тому і ставки виставляють більш-менш ринкові, а не європейські. Це щодо кредитів. Про депозити окрема розмова. Ви бачили десь в іноземних банках ставки 17%, 17,5% ?? Такі ставки на депозити для фізичних осіб свідчать про нездатність менеджменту/власників залучити синдиковані кредити з-за кордону. Іноземці ж, приходячи в Україну, постійно організовують дешеву допомогу "матері->дочці". Тому в них ставки по депозитах нижчі, а маржа - вища, так як немає сенсу платити скажені ставки за залучені кошти. Для нормальної роботи маржа (різниця між ставками за депозитами та кредитами) має бути не менш ніж 5% - як тоді можуть бути дешевшими кредити в наших банків? З точки зору депозитів, звичайно ж, для громадян України на короткострокову перспективу прихід іноземних капіталів у банки не на користь.

Для держави, вважаю, це все ж плюс. Бо разом з капіталом в українські банки приходить західний менеджмент (російський менеджмент не рахується), у якого інша культура роботи, в тому числі і культура сплати податків. Гляньте, наприклад, на показники рентабельності активів таких банків, як ІНГ Банк Україна, Сітібанк Україна, Прокредит Банк... Побачите, що при нижчих розмірах активів у цих банків вищий фінансовий результат. Чому? Бо не приховують прибутки, не йдуть на погашення заборгованості "чорним налом", не накручують липові витрати... Інша культура, одним словом... А вищий фінрезультат - більші відрахування в бюджет. Так що побільше би таких продажів українських банків. Мінусів наразі не бачу. Звичайно, тільки крім приходу разом з іноземним капіталом російського капіталу, котрий, окрім відсутності культури сплати податків, ще й несе з собою підтримку антидержавних бізнесо-політичних груп.

Сергій Бєляєв - 19-11-2006 у 14:24

А якщо зважати на те, що у деяких банків "системні" клієнти і власники є одиницями практично тотожніми ...

Андрій Пелещишин - 8-2-2007 у 07:33

Купили банк Сергія Тигипка
Цитата:
Swedbank (Швеция) сегодня подписал договор на покупку украинского банка ОАО ТАС-Коммерцбанк, сообщается в пресс-релизе Swedbank.

Captivitas - 8-2-2007 у 12:02

спостерігається ще й така тенденція: злиття регіональних банків з всеукраїнськими.

Андрій Пелещишин - 5-7-2007 у 17:58

Купили Укрсоцбанк
Цитата:
Bank Austria Creditanstalt AG, відповідальний в межах групи UniCredit за операції на банківському ринку Центральної і Східної Європи, підписав угоду по придбанню приблизно 95% акцій "Укрсоцбанку" групи Інтерпайп.
Придбання "Укрсоцбанку" допоможе групі закріпитися в Україні, яка є одним з найшвидше зростаючих ринків Європи.
Група UniCredit вже присутня в Україні через HVB Ukraine ("ХФБ Україна") і ТОВ UniCredit Bank.

http://pravda.com.ua/news/2007/7/5/61174.htm

Галина Лев - 5-7-2007 у 21:37

Знову поверну тему до наших сусідів поляків: там своїх банків уже практично нема, усі поглинуті, то не страшно. А щодо України, то трохи певно лишиться, у нас все ж такі фінансові групи...! Куди їхнім ОТП до наших данєцкіх.

І щодо назви посту, краще було б "Масова купівля українських банків", бо їх не наші сплавляють, а іноземці скуповують, бо ринок таки розвивається, хай йому грець...

marco - 6-7-2007 у 13:20

Банк Універсальний купив грецький банк Eurobank EFG
http://www.pravda.com.ua/news/2006/7/19/44728.htm

Юрій Сєров - 19-9-2007 у 12:57

Німецький Комерцбанк купив наш рідний "Форум" (багатьом політехам там дають зарплату)
http://www.korrespondent.net/main/207927/

Громов Сергій - 19-9-2007 у 13:04

Все, тепер зарплати не будуть давати ...........

Hanor Narasson - 19-9-2007 у 13:40

Будуть-будуть... Але дойчемарками... :baddevil:

Юрій Сєров - 4-2-2008 у 15:56

Цитата:
Італійці купують Правекс за $750 млн
Італійський банк Intesa Sanpaolo придбає український АКБ Правекс, говриться в опублікованій сьогодні заяві Intesa Sanpaolo.

За умовами операції, які були узгоджені керівництвом Intesa і контролюючими акціонерами українського банку, Intesa придбає 100% АКБ Правекс за 504 млн. євро (750 млн. доларів). Завершення операції заплановане на найближчі місяці й залежатиме від схвалення з боку українських та італійських регуляторів.

Раніше повідомлялося про те, що до Правекс-Банку придивлявся National Bank of Greece (NBG).

У жовтні 2007 року глава наглядової ради банку Степан Черновецький заявив, що вартість Правекс-Банку (Київ) може знаходитися в діапазоні $0,7-1,2 млрд.

АКБ Правекс володіє шостою за величиною в Україні роздрібною мережею (560 підрозділів). Банкові також належить близько 2 тис. пунктів точкових продажів і 280 банкоматів. Активи банку за станом на 30 червня 2007 року оцінювалися в 1 млрд. доларів, а чистий прибуток - у 7,5 млн. доларів.

Чистий прибуток Intesa Sanpaolo за 9 місяців 2007 року зріс на 79,9% і склав 6,86 млрд. євро проти 3,8 млрд. євро роком раніше.

У квітні 2007 року Intesa Sanpaolo розглядався як пріоритетний партнер із купівлі АКБ Укрсоцбанк, не дивлячись на припинення 31 березня дії угоди про придбання Banca Intesa 88,55% акцій української кредитно-фінансової установи.

Intesa Sanpaolo є універсальним комерційним банком Італії, що обслуговує більше 12 млн. клієнтів. Банк Intesa Sanpaolo S.p.A. створений у січні 2007 року в результаті злиття Banca Intesa S.p.A. і Sanpaolo IMI S.p.A. За розміром активів (546,5 млрд. євро) Intesa Sanpaolo S.p.A. наразі займає друге місце в країні.

http://ua.korrespondent.net/business/365560

Руслан Ткачук - 10-7-2008 у 16:32

Харківський "Факторіал" протягом року інтегрується у шведську SEB Group. У 2004 році нею ж було придбано "Ажіо". Фактично це все називається (чи називатиметься в скорому часі) SEB банком.
Особисто я - за політику придбання українських банків європейськими, оскільки вона підіймає усю банківську систему до європейського рівня. Причому на всіх щаблях - від інноваційних пропозицій (типу Інтернет-банкінгу) та вигідних умов користування до client-service. Наших тіточок-касирок навчать, як спілкуватися з клієнтом, як його обслуговувати, call-центри пройдуть елементарні курси комунікації і т.п. До того ж, працівникам інтегрованих банків обов'язково покращать умови - зарплату, нижчі відсотки на кредити, навчання, стажування за кордоном тощо...

stas kolomijets - 5-9-2008 у 00:37

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Руслан Ткачук
Харківський "Факторіал" протягом року інтегрується у шведську SEB Group. У 2004 році нею ж було придбано "Ажіо". Фактично це все називається (чи називатиметься в скорому часі) SEB банком.
Особисто я - за політику придбання українських банків європейськими, оскільки вона підіймає усю банківську систему до європейського рівня. Причому на всіх щаблях - від інноваційних пропозицій (типу Інтернет-банкінгу) та вигідних умов користування до client-service. Наших тіточок-касирок навчать, як спілкуватися з клієнтом, як його обслуговувати, call-центри пройдуть елементарні курси комунікації і т.п. До того ж, працівникам інтегрованих банків обов'язково покращать умови - зарплату, нижчі відсотки на кредити, навчання, стажування за кордоном тощо...


Мені наразі трохи відомо як відбувається інтеграція у баченні SEB. Згаданий Вами Факторіал зараз досить щільно координує всю свою діяльність із групою - як стратегічну, так і поточну. Кредині-депозитні програми у Факторіала і СЕБ банка уже є ідентичними. Персонал (маю родичку, яка працює, як Ви кажете, тітонькою-касиром) направляють на інтенсивну перепідготовку.
Звичайно, зараз певна частина працівників Факторіала шукає іншу роботу, адже шведи цінують свої гроші і гроші клієнтів, тримати у повному складі штат Факторіалу (який, при значно менших масштабах діяльності, перевищував чисельно штат СЕБ банку) не співвідноситься зі шведськими поняттями про ефективне ведення бізнесу. Але хто хоче працювати по-європейськи, прийняти цінності групи, а не просто отримувати "получку" - той проходить перепідготовку і з успіхом працює далі. До речі, зарплатню їм, наскільки я знаю, переводять на бонусну систему чи щось в тому роді, тобто працівники банку будуть змушені думати про задоволеного клієнта. Коротше, думаю що коли інтеграція завершиться, буде дуже конкурентоздатна структура

Tempika - 5-9-2008 у 18:04

кажуть, ЕлектронБанк став частиною німецького Фольксбанку.

Андрій Пелещишин - 24-9-2010 у 21:49

Російський акціонерний банк Газпромбанк купує Агропромбанк.
http://www.epravda.com.ua/news/2010/09/24/249569/