Форум Рідного Міста

Знищення доменів .SU .GB

Олексій Мачехін - 13-12-2006 у 10:16

Кореспондент повідомляє:

Корпорація з призначення доменних імен ICANN оголосила про плани щодо ліквідації домену .SU (який належав СРСР) і .GB (Великобританія).

Подібний крок у ICAAN збираються розпочати в зв’язку з малою кількістю зареєстрованих у цих зонах сайтів - більшість російських інтернет-сторінок реєструються в зоні .RU (жителі інших країн СНД обзавелися власними доменами на зразок .UA і т.д.), а британці надають перевагу домену .UK, а не колишньому .GB, повідомляє USA Today.

Крім .SU і .GB можуть зникнути й інші домени, наприклад, югославський .YU (тепер це .RS і .ME, Сербія і Чорногорія). У свій час з цієї причини був виключений зі списків ніколи чехословацький .CS - у зв’язку з геополітичними змінами він розділився на два (.CZ і .SK для Чехії і Словаччини відповідно).

Варто зазначити, що реєстрація сайту в зоні .SU і щорічна плата за сайт коштує в кілька разів дорожче, ніж .RU. Так, реєстрація сайту в зоні .SU і її продовження на 1 рік коштує 100 доларів, а в зоні .RU - 20 і 15 доларів відповідно.

На думку спостерігачів, рішення ICANN про ліквідацію домену .SU може стати причиною безлічі судових позовів від вітчизняних компаній і організацій. Одним з перших власників сайту в домені .SU, що висловили своє невдоволення, став молодіжний рух "Наші". Як повідомляється в газеті "Комерсант", прес-секретар "Наших" Роберт Шлегель заявив, що у випадку ліквідації домену юристи руху вивчать проблему і будуть відстоювати права "Наших" у суді.