Форум Рідного Міста

Для тих, хто пише книги, підручники, дисертації, монографії, документ...

Павло Жежнич - 28-12-2006 у 15:24

Думаю, що на нашому Форумі є достатньо людей, які пишуть дисертаційні роботи, і які можуть підтвердити, що процес написання рукопису дисертації супроводжується певними незурчностями.
Зокрема, необхідно часто перегруповувати фрагменти тексту, змінювати порядок тексту, доповнювати нові фрагменти. Якщо писати дисертацію "в лоб" без "допоміжних засобів", то досить швидко виникають проблеми з нумераціями елементів (рисунків, таблиць, формул, означень тощо) та посиланнями на них. І помилитися тут дуже лекго.

Я пропоную усім бажаючим спростити процес написання таких документів як рукопис дисертації за допомогою шаблону Ворда.

Основні "зручності" шаблону полягають в автоматизованій організації нумерації елементів дисертації (рисунків, таблиць, формул, означень, літературних джерел тощо) та організації посилань на них. Використання автоматизованого нумерування елементів гарантує коректний порядок їх нумерації в межах всього документа, а також забезпечує правильність вказівників на ці елементи.

Шабон містить в собі пояснення до використання, які написані з використанням можливостей цього шаблону, а тому служать наочним прикладом “правильного” написання рукопису дисертації.

Весь документ структурується і форматується за допомогою стилів.

Шабон містить спеціальну панель інструментів, за допомогою якої змінюються установки документа, встановлюються необхідні стилі, додаються нумерації елементів та викликаються діалогові вікна створення посилань.

Шаблон містить автоматизовані засоби нумерації елементів та створення посилань на них.
Нумерація рисунків та таблиць вставляється на початок окремого рядка, де має бути відповідний підпис (назва). Нумерація означень, теорем і прикладів вставляється на початку відповідних абзаців. Нумерація формул вставляється в кінці формули. Нумерація літератури може здійснюватися одночасно для декількох джерел.
Якщо елемент пронумерований засобами шаблона, то на нього автоматично можна робити посилання викликом відповідного діалогового вікна. Посилання можна робити на один або декілька елементів одночасно.
Між посиланнями та пронумерованими елементами існує навігація.

Шаблон передбачає великий набір “гарячих” клавіш. Кожна комбінація стосується одного з елементів шаблона (література, формула, рисунок, таблиця, означення, теорема, приклад) та однієї з наступних дій: встановлення необхідного стилю, вставка нумерації елемента, створення посилання на елемент.

Скачати шаблон можна тут:
http://pzhe.net/ua/office/dot_thesis

Андрій Пелещишин - 28-12-2006 у 21:02

Скажу як користувач попередньої версії шаблону. Павло молодець. Даний шаблон є прекрасним взірцем можливості автоматизації офісу і фантастично допомагає при написанні будь-яких наукових праць (не лише дисертації). Особливо у випадку тексту, насиченого формулами, таблицями, ілюстраціями та посиланнями на джерела.

Дмитро Тарасов - 28-12-2006 у 23:19

Попередня версія шаблону допомогла написати дисертацію і книгу (монографію).

Вітаю з завершенням роботи над новою версією !
:)

Dmy - 10-1-2007 у 18:54

Як ведеться в пристойних наукових товариствах ;), не будемо гаяти час на панегірики (тим паче, що відповідна артпідготовка вже відбулась), а відразу перейдемо до запитань, зауважень і коментарів.

1) Якщо я правильно зрозумів, крім упорядкування нумерації та ув’язування об’єктів (таблиць, формул, рисунків, означень тощо) з посиланнями на них шаблон ні на що принципово суттєве не претендує. Чи я щось пропустив?
2) Тестив на 3 версіях Вінди: починає працювати з 2000. Життя таке, що залишилося ще чимало пошукачів, які крапають дисертації на попередніх версіях Вінди та Ворда. Їм як – утопитися?
Тобто софт не достатньо мобільний, за власною ініціативою відрізає велику купу потенційних користувачів, причому, не зрозуміло чому: позірно, процедури не такі вже заморочені, аби їх було складно реалізувати загальнодоступними засобами.
3) Формочка з параметрами вискакує лише при завантаженні по складній (описаній в тексті) технології. Чи не можна це зробити для простого клікання по .dot’у?
4) Нумерація в Змісті встановлена раз і назавжди. При будь-яких змінах в тексті вона залишається сталою. Я розумію, пошукач – не велике цабе, може і сам поля оновлювати, але чого б це, раптом? Чому не передбачити перерахунок при завантаженні, причому не лише dot-, а і doc-файла?
5) Як дати раду з нетрадиційною нумерацією формул: (2.4’, 2.4” тощо)?
6) Стиль вміст таблиці – що це таке? Більш-менш внятну таблицю доводиться розцяцьковувати щонайменше 3 стилями (шапка, ліва та права частини) або взагалі не чіпати, то як із цього розмаїття вибрати якийсь один головний вміст таблиці?
7) стиль рисунка (не підпису до нього) – а це для чого? Стилі, начебто, застосовуються для тексту, а на графіку не діють.
8) От стилі коментарів до формул, таблиць, рисунків – це корисна річ, але, окрім першого, я їх в меню не зауважив.

Як на загал, автоматизація наукових текстів - річ корисна, але мені здається, мусить йти іншим шляхом. Щодо цього напрямку, то особисто я взагалі не вживаю й іншим не раджу практикувати жорстку нумерацію в чорнових варіантах текстів із тієї же причини, яка спонукала Павла до її автоматизації. Але дію інакше: як на мене, краще для таблиць, рисунків і навіть формул використовувати мнемонічні назви, причому подвійні, а то і потрійні (це гірше), причому третя складова може бути і порядковим номером у невеличкій групі, якщо ви вважаєте, що об’єкти в ній місцями не мінятимуться. Перша складова – розділ, важлива лише для великих праць (моноґрафії, дисертації). Для статей – зайва. Звісно, ці назви оформлюються як закладки і посилання на них. Ака-шкільне правило: при перестановці фраґментів закладки не змінюються.
Плюси:
1) ви посилаєтеся не на якусь таблицю (рисунок, формулу, визначення, теорему) з абстрактним номером (спробуйте-но згадати через місяць, а що містить ваша же таблиця 2.23, га?), а на об’єкт із символічним ідентифікатором – відпадає потреба постійно переходити до нього і назад, аби освіжити зміст;
2) також відпадає потреба в щонайменше третині нових стилів, що суттєво спрощує управління процесом написання.

Таке саме кіно (ще простіше) з літературою: якщо вище була суб’єктивна порада, то тут порада суб’єктивно наполеглива – номери джерел розставляти лише перед першою офіційною презентацією тексту. До того часу замість номера – прізвище або прізвище-рік (якщо маєте >1 штуки 1 автора): [Жежнич], [Жежнич-06, 7-22]). Взагалі-то, літературні посилання під час роботи найкраще оформлювати кінцевими примітками.
Плюси:
1) автоматизований апарат оформлення і розстановки приміток є безпосередньо у Word’і;
2) цей апарат також принципово і цілком успішно вирішує проблему, спричинену перестановкою фраґментів тексту;
3) при наведенні курсору видно вміст примітки – не треба нікуди ходити;
4) всі джерела, як і належить, зібрано наприкінці тексту.
Переробити їх у ці ідіотські держстандартівські посилання у квадратних дужках разом із розстановкою номерів ув остаточному тексті можна десь за годину (для великої моноґрафії–дисертації – максимум за 2). Те саме стосується нумерації інших об’єктів.
Коментар
Вираз «перша офіційна презентація» виглядає досить лячно: перша, далі друга, за нею – десята, і всяк раз переробляти?! Насправді, для статей – перший (він же й останній формальний текст) – це текст для відправлення за адресою. Навряд чи вам після того, як статтю відіслано, доведеться суттєво переставляти в ній якісь фраґменти. У випадку з дисертацією перше оформлення тексту за правилами потрібно для попереднього захисту, друге – для захисту (для моноґрафії ситуація аналогічна: перше – для виступу на спецраді чи де?, друге – остаточне, для видавництва). Все. Але щоб спростити редаґування і в цьому випадку, можна порадити не викидати останній неоформлений варіант і в подальшому доробляти саме його.

Ярема П. - 11-1-2007 у 00:25

Хочу внести свої п'ять копійок до цієї теми. Користувався я сайтом http://aspirant.com.ua/ - там трохи є інфи про недавні положення ВАКу, сайт, правда, російськомовний. Ще одна помічна річ - дурацкі правила нашого ВАКу, який старається все стандартизувати, я особисто цю методичку зісканував і в форматі дежаву вона є тут: http://www.imath.kiev.ua/~young/vak_examples/Jak_oformyty_diser_ta_...
Офісом ніколи для написання дисертаціїї не користувався, честь і хвала тому тому хто зробив цей шаблон - дійсно зроблено суперово. Я користувався ТЕХом, шаблонів теховських є купа, колись на сайті мехмату в політеху я бачив навіть викладений раровський архів з ним. Якщо комусь треба, то можу дати оформлені документи для подання в ВАК і УКРНТЕІ в зборі - одна знайома все настільки гарно зробила, що просто гріх було не зберегти для себе і наступників посортовані файли. При здачі була одна тонкість - в УКРНТЕІ чи то ВАК треба здавати дискету з авторефератом в форматі ртф. Коли є купа формул і графіки в авторефераті, то об'єм файлу виходить набагато більшим за 1.4 метри дискети. Тому робилося таке - формули викидалися, графіки теж, трохи тексту (якщо викидання формул і графіків не допомогло), записувалося в форматі .док і потм перейменовувалося на .ртф (доківський файл менший за ртефовський). Проходило без проблем :sing: .Ще додна штука - в файлах form15 і решта не треба робити пропусків між form і 15 - в ВАКу прога ті файли не зчитає з дискетки, вона дефолтово настороєна тільки на певні назви файлів, а кобіти в ВАКу не догадуються файли перейменувати і зчитати ще раз. Не один раз завертали справу із-за такої фігні назад.

Павло Жежнич - 25-6-2007 у 11:16

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Dmy
1) Якщо я правильно зрозумів, крім упорядкування нумерації та ув’язування об’єктів (таблиць, формул, рисунків, означень тощо) з посиланнями на них шаблон ні на що принципово суттєве не претендує. Чи я щось пропустив?

Нажаль більше ні на що. Я розумію, що хотілось би, щоб він зразу давав змістовні куски дисертації (чи весь текст дисертації) за заданими ключовими словами та фразами.:)
Цитата:
2) Тестив на 3 версіях Вінди: починає працювати з 2000. Життя таке, що залишилося ще чимало пошукачів, які крапають дисертації на попередніх версіях Вінди та Ворда. Їм як – утопитися?
Тобто софт не достатньо мобільний, за власною ініціативою відрізає велику купу потенційних користувачів, причому, не зрозуміло чому: позірно, процедури не такі вже заморочені, аби їх було складно реалізувати загальнодоступними засобами.

Версії Вінди чи Ворда? Я чомусь думаю, що якщо поставити ХР-офіс на 98-Вінду, то мало б працювати. Крім того попередня версія шаблону, якщо не помиляюся, робилася ще під 6 Ворд. Кому треба, можу надати. Однак по програмному коду і функціоналу вона гірша.
Цитата:
3) Формочка з параметрами вискакує лише при завантаженні по складній (описаній в тексті) технології. Чи не можна це зробити для простого клікання по .dot’у?

Вискакує і по клацанню на шаблоні, але треба понизити рівень безпеки для макросів (Інструменти/Макрос/Безпека - Tools/Macro/Security) до середнього (Medium) або низького рівня (Low).
Цитата:
4) Нумерація в Змісті встановлена раз і назавжди. При будь-яких змінах в тексті вона залишається сталою. Я розумію, пошукач – не велике цабе, може і сам поля оновлювати, але чого б це, раптом? Чому не передбачити перерахунок при завантаженні, причому не лише dot-, а і doc-файла?

Звичайно, що можна передбачити. Якщо руки дойдуть до підготовки нової версії, то врахую це побажання, можна додати відповідне налаштування.
Цитата:
5) Як дати раду з нетрадиційною нумерацією формул: (2.4’, 2.4” тощо)?

Рекомендую їх уникати. Через такі нумерації проблем більше, ні плюсів по наглядності.
Цитата:
6) Стиль вміст таблиці – що це таке? Більш-менш внятну таблицю доводиться розцяцьковувати щонайменше 3 стилями (шапка, ліва та права частини) або взагалі не чіпати, то як із цього розмаїття вибрати якийсь один головний вміст таблиці?

Один стиль - для підпису перед таблицею, другий - для комірок-заголовків, третій - для комірок-значень. Може бути таблиця без підпису і без комірок-заголовків. Тоді відповідні стилі не використовуються.
Цитата:
7) стиль рисунка (не підпису до нього) – а це для чого? Стилі, начебто, застосовуються для тексту, а на графіку не діють.

А хіба в стиль не входять налаштування абзаца? Я поставив у стилі рисунка вирівнювання по центру. Відповідно буде розміщуватися рисунок. Якщо комусь, наприклад, потрібно вирівнювати рисунки по лівому краю - треба змінити цей стиль. Аналогічно з іншими налаштуваннями абзаца.
Цитата:
8) От стилі коментарів до формул, таблиць, рисунків – це корисна річ, але, окрім першого, я їх в меню не зауважив.

Є посередині інструментального меню - лівіше від стилів рисунків.
Цитата:
Як на загал, автоматизація наукових текстів - річ корисна, але мені здається, мусить йти іншим шляхом. Щодо цього напрямку, то особисто я взагалі не вживаю й іншим не раджу практикувати жорстку нумерацію в чорнових варіантах текстів із тієї же причини, яка спонукала Павла до її автоматизації. Але дію інакше: як на мене, краще для таблиць, рисунків і навіть формул використовувати мнемонічні назви, причому подвійні, а то і потрійні (це гірше), причому третя складова може бути і порядковим номером у невеличкій групі, якщо ви вважаєте, що об’єкти в ній місцями не мінятимуться. Перша складова – розділ, важлива лише для великих праць (моноґрафії, дисертації). Для статей – зайва. Звісно, ці назви оформлюються як закладки і посилання на них. Ака-шкільне правило: при перестановці фраґментів закладки не змінюються.

Взагалі, кожен науковець вибирає той спосіб полегшення життя з науковими текстами, який йому підходить. Можна застосовувати різні методи нумерації, але тоді або треба все робити вручну, або ускладнювати автоматизацію - наприклад додати спеціальні діалоги. В мене (і в моїх колег) поки-що таких потреб не виникало. Тому цих можливостей в шаблоні зараз нема (це ідея для наступної версії). Хоча часто таке зустрічаю в англомовних публікаціях. Щодо написання статей, то пристосувати шаблон для одинарної нумерації нескладно.
Цитата:
...

Дякую за розуміння проблеми, тестування і пропозиції!:)

Nazar - 26-6-2007 у 11:11

Як погано бути малоосвіченим...
Ну що мені заважало прочитати цю тему у дату її створення?...
А скільки ночей вбито на боротьбу з нумераціями... та прив'язками додатків... ееех...

Андрій Пелещишин - 26-6-2007 у 11:33

Я думаю, що тут проблема в неправильній назві теми.
Адже даний засіб помагає не лише тим, хто пише дисертацію, а будь-кому, хто пише книгоподібні тексти (підручники, монографії, документації, просто книги чи статті). Пропоную Павлу уточнити назву теми.

Павло Жежнич - 26-6-2007 у 11:54

Уточнив назву теми:
"Для тих, хто пише дисертацію" ==> "Для тих, хто пише книги, підручники, дисертації, монографії, документації чи статті".

Nazar - 27-6-2007 у 16:39

Дайте щось прочитати про користування шаблоном, бо в мене постійно якась помилка вискакує при натисканні на будь-яку іконку.
Хочу поприв'язувати у майже готовій роботі посилання на літературу та додатки, і згодом додати декілька нових моментів, відповідно з літературою та додатками.

Павло Жежнич - 27-6-2007 у 21:58

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Nazar
...В мене постійно якась помилка вискакує при натисканні на будь-яку іконку. Хочу поприв'язувати у майже готовій роботі посилання на літературу та додатки, і згодом додати декілька нових моментів, відповідно з літературою та додатками.

При прив'язуванні шаблона Thesis New до існуючого документа треба спочатку обов'язково викликати форму параметрів (перша кнопка зліва в інструментальному меню), яка присвоїть унікальний ID документові. Цей ID використовується при генеруванні закладок.

Також можливо помилка говорить, що в існуючому документі нема відповідних стилів. Тоді:
1) Вибрати пункт меню Сервіс/Шаблони і надбудови (Tools/Addins).
2) У полі Шаблон документа (Document Template) має бути прописаний шаблон Thesis New.
3) Відмітити галочку Автоматично оновлювати стилі.
4) ОК! і в існуючий документ імпортуються всі необхідні стилі.

Пропоную ще інший варіант застосування шаблона до існуючого документа:
1) Створити новий документ на основі Thesis New.
2) Копіювати куски тексту (або весь текст) зі старого документа в новий.
3) Бажано до вставленого тексту застосувати необхідні стилі, щоб позабирати зайве форматування (якщо таке десь залишиться).

P.S. Перед усіма такими експериментами рекомендую зробити резервну копію дисертації!
Цитата:
Дайте щось прочитати про користування шаблоном.

Клацни по самому шаблону - створиться новий документ на його основі. Цей новий документ і дасть інформацію про користування шаблоном, про гарячі клавіші і т.д.

Nazar - 28-6-2007 у 11:05

Щиро вдячний, все працює.
Ще лише не розібрався з тим, як додатки упорядкувати, а їх тут більше 200, хоча ще не читав нічого:)

Павло Жежнич - 29-6-2007 у 10:47

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Nazar
Ще лише не розібрався з тим, як додатки упорядкувати, а їх тут більше 200

Коли я оформляв додатки до своєї дисертації, то розділ "Додатки" робив стилем NoNumberHeading 1, заголовки (підзаголовки) до кожного додатку - стилем NoNumberHeading 2 (NoNumberHeading 3), які не мають нумерації, але попадають в зміст.

Nazar - 2-8-2007 у 15:18

Ще питання - у мене додалось тексту ще та близько 50 джерел, які я дописав внизу переліку літератури, зараз буде стояти питання у алфавітному порядку. Чи зміняться номери прив'язаних посилань на літературу в тексті, якщо вони змінились у переліку літератури?

Андрій Пелещишин - 2-8-2007 у 17:34

Наскільки я знаю - зміняться.
Тобто, вони вони завжди будуть актуальними. Якщо Перше джерело стало шостим, то замість [1] усюди буде [6]

Треба тільки не забути натиснути ctrl-a а потім F9

Nazar - 2-8-2007 у 20:10

Я декілька разів перечитував інструкцію до шаблону, і лише після Ваших слів звернув увагу на ctrl-a а потім F9.
Дякую.

Nazar - 3-8-2007 у 10:29

В мене виникла маленька підозра, що до розміру шрифту у стилях NoNumberHeading 1, NoNumberHeading 2, NoNumberHeading 3 - він 16. Чи погоджено такий його розмір із вимогами ВАКу?

Андрій Пелещишин - 3-8-2007 у 15:31

У вимогах ВАКу такої жорсткої специфікації нема.
У нашому колективі захищали роботи (і проводили через ВАК) саме з такими параметрами.
Але з другого боку, поміняти шрифт у стилі - справа 30 секунд ;)

Nazar - 23-8-2007 у 11:01

Тут ще таке питання:
Чи є можливість проглянути якось, яка література з бібліографічного спику згадується в тексті, а яка вже ні?

І ще одне:
Як зробити, щоби кожен додаток починався з нової сторінки?

Павло Жежнич - 26-8-2007 у 13:06

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Nazar
Тут ще таке питання:
Чи є можливість проглянути якось, яка література з бібліографічного спику згадується в тексті, а яка вже ні?

Поки-що нема:(, але така можливість була б корисна і її треба додати.
Цитата:

І ще одне:
Як зробити, щоби кожен додаток починався з нової сторінки?

На скільки я розумію кожен додаток починається стилеми NoNHeading2. Можна або для цього стилю додати властивість "Розрив сторінки перед параграфом", або вручну перед заголовком додатку додавати розрив сторінки. Також можна заголовки додатків робити стилем NoNHeading1 - і розрив має бути автоматично. Але тоді треба відмовитися від ключового слова "Додатки" в змісті.

Андрій Пелещишин - 26-8-2007 у 15:58

Цитата:
Чи є можливість проглянути якось, яка література з бібліографічного спику згадується в тексті, а яка вже ні?


Справді, ця річ була би дуже корисна і зручна.

І ще одна бажана фунція по роботі з літературою - перевпорядкування списку літератури в порядку згадування в роботі.

Nazar - 9-9-2007 у 10:40

Ще одне питаннячко:
Чи є якась можливість повертатись по посиланнях назад до місця, з якого клікав Ctrl+клік, щось на зразок як в бровзерах на попередню сторінку, а то так незручно потім шукати то місце.

Андрій Пелещишин - 9-9-2007 у 10:47

У ворді є спеціальний тулбар Web (його потрібно включити - права кнопа миші на тулбарах і так далі) і буде тобі і "назад" і "вперед" :)

Це стандартна можливість MS Word

Nazar - 9-9-2007 у 10:49

Чемно дякую, раніше не користувався, бо чомусь думав, що то те саме, що оті стрілочки "дію вперед" і "дію назад":)

Nazar - 13-9-2007 у 10:16

Та все ж таки якось воно не так працює, оте повернення назад.
Описую:
Відкриваю файл, знаходжу скажімо так на сторінці енній посилання на джерело 526, клікаю по ньому, опиняюсь відповідно у списку літератури на цьому джерелі, помічаю його маркером, стрілка назад, опиняюсь знову на посиланні на то джерело. Все працює добре, на наступній сторінці знаходжу посилання на джерело 34, клікаю по ньому, аналогічно опиняюсь, маркую, повертаюсь назад, але повертає мене система до місця з посиланням на 526, тобто те, яке вперше клікнув після відкриття файлу. І всі наступні кліки і повернення назад від інших посилань все лдно закидують мене на 526.
Я щось не так роблю? Чи в мене щось поламане?

Андрій Пелещишин - 13-9-2007 у 21:41

Дива якісь у тебе з Вордом. У мене ця кнопка працює строго так само як у браузері.

Павло Жежнич - 14-9-2007 у 09:07

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Nazar
Та все ж таки якось воно не так працює, оте повернення назад...
Я щось не так роблю? Чи в мене щось поламане?

В мене на 2003 ворді точно така сама штука. В чому справа - не знаю.

Nazar - 14-9-2007 у 09:13

Вдома той самий файл із тієї ж флешки працює вірно (ПЗ однакове), а на робочому глюки.

Павло Жежнич - 13-10-2008 у 22:05

Вийшла нова версія шаблону - 1.1. Порівняно з попередньою зміни такі:
- Виправлено стилі Заголовок 1, 2, 3, ... - після нумерації перед власне заголовком додано крапку.
- Додано функцію форматування джерела літератури відповідно до вимог оформлення бібліографічних джерел.