Форум Рідного Міста

Як правильно оформити посилання на онлайн-публікацію, сторінку, сай...

Андрій Пелещишин - 1-1-2007 у 16:20

Усе частіше доводиться посилатися в своїх наукових роботах на онлайнові матеріали.
Деколи буває, що це просто онлайн версія статті в паперовому журналі, тоді простіше. Але усе більше трапляються лише онлайнові матеріали. Не раз виникає потреба послатися на звичайну веб-сторінку або запис у блозі.
А ВАК відомий своїм усердям щодо перевірки формальностей. Отже питання - як правильно оформити таке посилання?

Dmy - 3-1-2007 у 15:22

ВАК користується сам і наказує всім своїм фаховим виданням користуватися Держстандартом року так 1895 (або 1995 - байдуже). В будь-якому випадку Інтернета в Україні тоді ще не вигадали, тому і спеціальних застережень у Стандарті не застережили. А все, що не заборонено законом, ... - на розсуд чиновника :(
Ситуація насправді смішна (от про друкарськи машинки в тому стандарті як раз є), але, на щастя, мені досі не відомо жодного випадку повернення тексту внаслідок неправильно оформленої вебліографії.

Надія Баловсяк - 4-11-2007 у 14:31

правильне оформлення посилань на електронні ресурси: приклад

Российская государственная библиотека [Электронный ресурс] / Центр информ. технологий РГБ; ред. Власенко Т. В. ; Web-мастер Козлова Н. В. — Электрон. дан. — М. : Рос. гос. б-ка, 1997 — Режим доступа: http//www.rsl.ru, свободный. — Загл. с экрана. — Яз. рус., англ.

принципи побудови таких посилань:

http://internetessa.com/index.php/2007/11/04/oformlenie-ssylok-na-e...

Андрій Пелещишин - 4-11-2007 у 14:54

О-йо-йой!

Дякую, Надіє!

Надія Баловсяк - 4-11-2007 у 15:13

хе-хе :)
книжечку подарувати? ;-)
у мене ще є пару авторських - першого видання.

до речі, в своєму дисері, ну що я рік тому захистила, я оформлювала саме за цими правилами.

Павло Жежнич - 5-11-2007 у 08:27

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Надія Баловсяк
правильне оформлення посилань на електронні ресурси: приклад...
принципи побудови...

На скільки їх можна вважати "правильними"? І чи настільки важливо вказувати усі ці примітки і уточнення, бо схема оформлення занадто громіздка?

Ще одне питання, на яке поки-що не було відповіді: як "правильно" оформити посилання на друкований ресурс, який також опублікований і є доступний в Інтернеті? Тобто в якості видавця фігурують офіційний журнал (книга тощо) і електронний ресурс (який до офіційного друкованого видання може і не мати відношення). Куди "правильно" вставити адресу електронного ресурсу?

Dmy - 5-11-2007 у 12:36

Ой, а я вже забув про цю тему.
Цитата:
На скільки їх можна вважати "правильними"?

З'явилися офіціні правила оформлення електронних ресурсів (не тільки інтернет-посилань) у списку літератури. Тобто їх було припасовано до того сумнозвісного ГОСТу 1984 року (і хай жиє Дж.Орвел!)

Отже, Бюлетень ВАК 2007, №6, с.33.

Електронний ресурс (приклади різних можливих варіантів).
спочатку електронні книжечки
1.
Розподіл населення найбільш численних національностей за статтю та віком, шлюбним станом, мовними ознаками та рівнем освіти [Електронний ресурс]: За даними Всеукр. перепису населення 2001 р. / Держ. ком. статистики України; Ред. О.Г. Осауленко. – К.: CD-вид-во «Інфодиск», 2004. – 1 електрон, опт. диск (CD-ROM): цв; 12 см. – (Всеукр.перепис населення, 2001). – Систем, вимоги: Pentium-266; 32 Mb RAM; CD-ROM Windows 98/2000/NT/XP. – Заголовок з титул, екрану.
2.
Спадщина [Електронний ресурс]: Альм. українознав. самвидав. 1988-2000 pp. Вип.1-4 / Ред. альм. М.І. Жарких. – Електрон, текстові дані (150 Мб). – К.: Корона тор, 2005. – 1 електрон, опт. диск (CD-ROM): цв; 12 см. – Систем, вимоги: Windows 95/98/ME//NT4/ 2000/ХР. Acrobat Reader. – Заголовок з титул, екрану.

тепер - інтернет
3.
Бібліотека і доступність інформації у сучасному світі: електронні ресурси науці, культурі та освіті: (Підсумки 10-ї міжнар. конф. «Крим-2003») [Електронний ресурс] / Л.І. Костенко, А.О. Чекмарьов, А.Г. Бровкін, І.А. Павлуша // Бібл. Вісн. – 2003. – № 4. – С. 43. – Режим доступу до журн.: http://www.nbuv.aov.ua/articles/2003/03klinko.htm.
4.
Форум: Електрон, інформ. бюл. – 2005. № 118. – Режим доступу: http://www.mcforum.vinnitsa.com/mail-list/118.html. – Заголовок з екрану.

Тобто у прикладі
Цитата:
Российская государственная библиотека [Электронный ресурс] / Центр информ. технологий РГБ; ред. Власенко Т. В. ; Web-мастер Козлова Н. В. — Электрон. дан. — М. : Рос. гос. б-ка, 1997 — Режим доступа: http//www.rsl.ru, свободный. — Загл. с экрана. — Яз. рус., англ.
повідомлення про "свободный", "Яз. рус., англ.", ну і про "Козлову" теж, в принципі, зайві - "вишивання гладдю".
Цитата:
чи настільки важливо вказувати усі ці примітки і уточнення, бо схема оформлення занадто громіздка?
отже: важливо. Але не всі. І особисто я б зайвого робити не радив: ВАК цього не вимагає, а під час чергового "чєво би такова сдєлать плахова?" може і завернути когось заради приколу - ненормативне оформлення і ... "пішитє пісьма" і розповідайте, що ви хотіли, як краще.
Цитата:
як "правильно" оформити посилання на друкований ресурс, який також опублікований і є доступний в Інтернеті? Тобто в якості видавця фігурують офіційний журнал (книга тощо) і електронний ресурс (який до офіційного друкованого видання може і не мати відношення). Куди "правильно" вставити адресу електронного ресурсу?
Відповіді не має, але можна здогадатися: обирається щось одне - або папір, або електрони. Так само, як у випадку самих книжок: ніхто не вимагає перелічувати всі видання, де має щастя знаходитися потрібний текст, посилаєтеся на якесь одне - те, на яке зручніше.

Олексій Мачехін - 6-11-2007 у 09:30

Цікаво, а як бути із імовірними змінами у наповненні електронних ресурсів? Логічно було б зазначати дату і час перегляду :)

Андрій Пелещишин - 6-11-2007 у 11:01

Цитата:
Бібліотека і доступність інформації у сучасному світі: електронні ресурси науці, культурі та освіті: (Підсумки 10-ї міжнар. конф. «Крим-2003») [Електронний ресурс] / Л.І. Костенко, А.О. Чекмарьов, А.Г. Бровкін, І.А. Павлуша // Бібл. Вісн. – 2003. – № 4. – С. 43. – Режим доступу до журн.: http://www.nbuv.aov.ua/articles/2003/03klinko.htm


Шкода, що цей лінк уже не працює. Не можна співставити джерело з прикладом.

Dmy - 6-11-2007 у 15:01

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Олексій Мачехін
Цікаво, а як бути із імовірними змінами у наповненні електронних ресурсів? Логічно було б зазначати дату і час перегляду

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
Шкода, що цей лінк уже не працює. Не можна співставити джерело з прикладом.

Ну, справді, як діти, прямо! Що ви хочете від бідного ВАКу? Я взагалі сумніваюся, що він коли-небудь працював.
(помітив у попередній фразі двусмислений займенник "він". Уточнювати не став. Хіба в одному з варіантів трактовки слово "працював" треба взяти в лапки ;))

Коли це до рішень бюрократа пасувало визначення "логічно" в загальнолюдському розумінні?
Якщо ті люди досі сприймають ком'ютер, як друкарську машинку, в яку при друці не треба (технічний прогрес!) вкладати копірку, то інтернет для них підсвідомо, а то й усвідомлено - максимум, велика публічна бібліотека, і вважати, що інформація з-під посилання може змінитися, це все одно що припускати, що в бібліотеці в книжках переклеюватимуть сторінки. Нонсенс!
Хоча, неправда - певну логіку в цьому правилі знайти можна, тільки спочатку треба визначити мету. Так ось, логіка з'являється, якщо мета полягає не в тому, аби щось десь знайти, а в
1) додатковими крапками, комами, дужками, рисками "примітками й уточненнями" додатково ускладнити оформлення наукової роботи (нічого неприродного - для багатьох попередніх рішень ВАКу іншої причини і не вигадати) або
2) (ще підступніше) мета полягає в тому, щоби щось знайти було - навпаки - ДУЖЕ СКЛАДНО.
Тобто прямо у присутності дисертанта дядя/тьотя з ВАКу клікає на його лінк, а там - вже ніц нема! Хибне посилання! Офіційний Орган надурити хотіли! Завернути!! І спробуй доведи, що коли посилався - було. Має бути до затвердження (а то і після).
І так далі.

Окремо можу зазначити, що дати і час проблеми не вирішують - додаткова відмазка, щопрада, тепер з боку автора: зараз - нема, а тоді (див. дату) було. Перевіряйте! А не будуть перевіряти. Як захочуть - скажуть щось кшталту: "Хочете ступінь - посилайтеся на те, що не витирають, тим паче, якщо витерли - то не таке воно було і цінне, і нема чого включати його у список літератури."