Форум Рідного Міста

Тепла погода та її вплив на відпочинок у Карпатах

Роман Голощук - 5-1-2007 у 11:49

Цьогорічна зима в Україні найтепліша за останні шістдесят років. Середня температура у грудні 2006 року становила плюс 1 - плюс 7 градусів тепла. Про це розповіла начальник сектору метеорології прогнозів гідрометцентру Олена Кальницька.
За її словами, температура повітря у січні значно вища за норму: мінус 2 градуси на рівнині і мінус 4 - в горах. Метеорологічна норма у січні становить 4 градуси морозу на рівнині і мінус 8 градусів у горах.

Справжньої зими зі снігом поки що немає, говорить пані Олена, але вже після 10 січня на всій території України слід очікувати похолодання. Важко сказати точно, буде температура повітря мінус двадцять чи мінус п’ятнадцять. Адже на зміну одному циклону приходить інший, а природа жива, говорить Олена Кальницька. Наприклад, у 2000 році зима почалася 31 січня. У цей день випав сніг, який пролежав до 7 березня.

Минулого року всі говорили про наслідки глобального потепління. Але згадайте, каже синоптик, яким морозним був січень минулого року. У цьому році переважають потоки повітря з Атлантики та Середземного моря, тому так тепло.

Вже 5 січня на Львівщині буде хмарна погода з проясненнями. Мокрий сніг, вітер із заходу. Місцями пориви вітру від 15 до 20 м за секунду. Вночі температура повітря від нуля до 5 градусів морозу. Вдень від мінус 3 градусів до 2 градусів тепла.

6 січня – вночі від мінус 2 до 7 градусів морозу. Вдень від 2 градусів морозу до 3 градусів тепла. Місцями невеликий мокрий сніг.

На Різдво, 7 січня, температура повітря вночі близько нуля. Вдень 2-4 градуси тепла. Уночі невеликий мокрий сніг, вдень із дощем.

А тим часом власники карпатських курортів намагаються дати собі раду за безсніжної погоди. Як розповіла кореспонденту “ВЗ” адміністратор туристичного комплексу “Буковель” (Івано-Франківська область, с. Паляниця) пані Зоряна, зараз на курорті працює лише один підйомник - за рахунок штучного снігу. Випало й трошки снігу природного, тож через два дні планують запустити ще один підйомник, напиливши ще й штучного. У готелі “Буковель” на сьогодні близько 350 гостей. За один день гірськолижні траси курорту приймають близько тисячі туристів. Це менше, ніж минулого року.

Адміністратор туристичного комплексу “Захар Беркут” (с. Волосянка, Львівська область) пані Галя розповіла, що у них є сніг, але мало, лише на горі. Уся база заселена. На лижах туристи не катаються, лише на санках. Штучного снігу на цій базі не використовують. “Залишається лише чекати, коли випаде сніг. Проти природи нічого не вдієш”, - зітхнула адміністратор.

Джерело - Купол

У Карпатах – шалений травматизм!

Роман Голощук - 2-2-2007 у 15:09

«У Карпатах – шалений травматизм. Усе через те, що підйомники запустили одразу, як випав сніг. Насправді сніг був ще надто крихким, не втрамбованим, а люди одразу масово поїхали на гірськолижні траси – через те й травматизм високий», – розповів у коментарі вчора, 1 лютого, заступник начальника управління культури і туризму Львівської ОДА Андріан Кліщ.

«Ситуація в Карпатах змінюється кожної хвилини. Сьогодні там випав дощ. Якщо завтра не буде достатніх снігових опадів, то утвориться льодова кірка, яка є вкрай небезпечною. Можливо, завтра підйомники працювати не будуть», – сказав Андріан Кліщ.

У Карпатах загроза сходу снігових лавин

Роман Голощук - 6-2-2007 у 13:09

У Львівській області вночі та вранці місцями пориви західного вітру 15 – 20 м/с, 6-7 лютого в Карпатах зберігатиметься загроза сходу снігових лавин, на дорогах ожеледь, – повідомив сьогодні, 6 лютого, Західну інформаційну корпорацію прес-центр ГУ МНСУ у Львівській області.

Також на Львівщині надалі зберігатиметься хмарна погода з проясненнями. Часом дощ та мокрий сніг. Вітер західний 7-12 м/с, вночі та вранці місцями пориви 15-20 м/с. Температура повітря впродовж доби від 3˚ морозу до 2º тепла.

Рост - 6-2-2007 у 23:58

В суботу знайомий їздив на Плай (трохи далі Тисовця по трасі), так каже, відірвалися по повній. Чудова гора, швидкий підйомник (кріселка на чотирьох), снігу купа, чудовий сервіс.