Форум Рідного Міста

Ющенко зобов’язав наречених проходити медичне обстеження

Тарас Задорожний - 11-1-2007 у 10:41

Президент України Віктор Ющенко підписав закон, за яким наречені повинні проходити медичне обстеження перед шлюбом, а церемонія може бути не урочистою.

Згідно з внесеними змінами до сімейного кодексу, нареченими вважаються особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу. Також відповідно до закону, наречені зобов’язані повідомити один одного про стан свого здоров’я. Результати медичного обстеження є таємницею, і повідомляються лише нареченим.

Якщо один із наречених приховує відомості про стан здоров’я, то наслідком цього може стати (стало) порушення фізичного або психічного здоров’я іншого нареченого чи їхніх нащадків, може бути підставою для визнання шлюбу недійсним.

Водночас, у разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого, шлюб реєструється у день подання відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця.

Законом скасовуються можливість поновлення шлюбу після його розірвання та право дружини, чоловіка усиновити дитину без згоди другого з подружжя, у разі встановлення режиму окремого проживання подружжя.

Згідно із законом при вирішенні спору між батьками та малолітніми, неповнолітніми дітьми, які спільно проживають, щодо належності їм майна вважається, що воно є власністю батьків, якщо інше не встановлено судом.

Закон про внесення змін до сімейного та цивільного кодексів був ухвалений Верховною Радою 22 грудня 2006 року.

ProUA

Тарас Задорожний - 11-1-2007 у 10:49

Я не знаю як Вам таке, але мені видається, що дбайливість держави є надмірною. Можна рекомендувати проходити обстеждення, але змушувати - це вже повна дурка. Це може обстеження як у воєнкоматі буде? Хочеш женитись - заплати, бо напишемо невідомо шо, а не хочеш - теж плати, бо напишем, що здоровий/а...

Я вважаю цей закон певного роду дурістю. Розумію його потребу у суспільстві з низьким рівнем культури, де до лікаря з певних питнаь ходять лише, коли вже повний капець, але не варто робити таких проблем. Для того шоб женитись і так треба було набігатись, а вони вирішили ше й поліклініку додати до повного щастя.

Demyan - 11-1-2007 у 11:13

а я думаю що правильно . Звісно що правильніше просто бути відкритим один перед одним і про все говорити відразу але......нажаль в нас люди ще не готові до того.

Користувач Олесь - 11-1-2007 у 11:28

Нууу... Треба ж і лікарям дати заробити, але так, щоб і часом зайві гроші на них, боронь Боже, не потратити. А так і вовки-лікарі ситі (хоча навряд), і вівця-бюджет ціла.

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Задорожний
Розумію його потребу у суспільстві з низьким рівнем культури, де до лікаря з певних питань ходять лише, коли вже повний капець, але не варто робити таких проблем.


В принципі, культура таки дійсно низька. В містах це не так відчутно, але по селах то таки біда. І навіть коли наближається повний капець, ще й часто ідуть не до лікаря, а до "цілителя". Але подібні викрутаси в законах цього не вирішать.

Користувач Олесь - 11-1-2007 у 11:34

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Задорожний
Хочеш женитись - заплати, бо напишемо невідомо шо, а не хочеш - теж плати, бо напишем, що здоровий/а...


Це залежить які наслідки матимуть результати обстеження. Наскільки я розумію, йде виключно про інформованість щодо стану здоров'я одне одного. Зокрема випадку, коли наречена каже "до весілля - ні ні!" а сама на той час вже тяжка ;)

Заборонити одружуватися, як ви самі розумієте, людям не можна, єдине, це на підставі психіатричної експертизи можна визнати когось юридично недієздатним.

Тарас Задорожний - 11-1-2007 у 11:43

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Користувач Олесь
Це залежить які наслідки матимуть результати обстеження. Наскільки я розумію, йде виключно про інформованість щодо стану здоров'я одне одного. Зокрема випадку, коли наречена каже "до весілля - ні ні!" а сама на той час вже тяжка ;)

Заборонити одружуватися, як ви самі розумієте, людям не можна, єдине, це на підставі психіатричної експертизи можна визнати когось юридично недієздатним.


Та воно то так, але створювати такі перешкоди також не варто. Я наприклад знаю, що для декого питання державного шлюбу (чи то "розписки") було взагалі не принциповим. За принципом "А нашо?". На Західній Україні з цим трохи інакше. Все-таки, для того, щоб взяти шлюб треба брати і ту розписку. А на сході, люди і шлюби беруть значно рідше, то тепер і розписуватись не будуть. Невідомо, чи позитиву буде бульше ніж негативу.

Остап Шумин - 11-1-2007 у 12:07

Повна дурня, нікому непотрібна бюрократія... Все одно такий закон не працюватиме. Хто захоче знати свої болячки і без цього їх знатиме, а переважна більшість буде давати хабара "главврачу", щоб марно час не тратити.

Dmy - 11-1-2007 у 13:39

Як я розумію, обстеження не є обов'язковим. Його відсутність відчується лише у випадку, якщо
приховання одним із наречених відомостей про стан здоров’я спричинить порушення фізичного або психічного здоров’я іншого нареченого чи їхніх нащадків,
і тоді це може бути підставою для визнання шлюбу недійсним.
У решті випадків ніхто нікого не неволить.

А от мені ще цікаво, якою довідкою можна засвідчити "безпосередню загрозу для життя нареченої або нареченого", аби зареєструвати шлюб у день подання відповідної заяви (або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця)?
І, приміром, "помирати від кохання" - це загроза для життя?

Тарас Задорожний - 11-1-2007 у 15:58

Напевно нє :D:D:D